Florinel Olaru, un bărbat de 52 de ani cu cetățenie româno-americană, a fost condamnat de Judecătoria Vaslui pentru nerespectarea regimului armelor şi munițiilor, contrabandă calificată şi infracțiuni la regimul circulației rutiere.
Florinel Olaru, alias Noble Nathaniel Florin, după cum este cunoscut de autoritățile americane, a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, şi obligat la plata unei amenzi penale de 3.700 de lei (transformată în 370 de zile de închisoare în caz de neachitare). Sentința nu este definitivă, dosarul aflându-se, în prezent, pe rolul Curții de Apel Iași, unde se judecă apelul formulat de cetățeanul româno-american.
În spatele condamnării pronunțate de instanța din Vaslui se ascunde un caz de-a dreptul ireal, care arată cât de vulnerabile sunt autoritățile atunci când vine vorba de transportul ilegal de arme la nivel internațional.
Florinel Olaru, acuzat de americani, la începutul anului 2018, că ar fi făcut declarații false într-un dosar de faliment
Cazul a ajuns în atenția polițiștilor din Vaslui, în toamna anului trecut, absolut întâmplător, la câteva luni după ce Florinel Olaru s-a restabilit în România.
Citește și: Parcul Industrial din Galați este sublim, dar lipsește cu desăvârșire. Deși a tocat 6 milioane de euro în 16 ani, parcul industrial nu a produs nici 5 bani. Cazul este cercetat DNA
Din cercetările efectuate de polițiștii din Vaslui, a rezultat că în perioada 1988-2018, Florinel Olaru (născut în Bârlad, județul Vaslui) a domiciliat în Statele Unite ale Americii, având cetățenie română/americană, iar în data în aprilie 2018, acesta a hotărât să revină în România.
A ajuns în țara natală cu avionul pe 30 aprilie 2018, iar în data de 8 mai 2018 a obținut de la autoritățile române pașaportul temporar, cu valabilitate până în data de 8 mai 2019, stabilindu-şi reședința în municipiul Arad, la locuința mamei sale.
Decizia de a reveni în România a luat-o la scurt timp după ce pe numele său, autoritățile americane au declanșat o anchetă. Potrivit portalului Federal Grand Jury Indictments, Natahniel Florin Noble, alias Florinel Olaru, a fost acuzat la începutul anului 2018 că ar fi făcut declarații false într-un dosar de faliment şi nu a respectat o ordonanță emisă de Districtul de Nord al Tribunalului de Faliment din Georgia, Carolina de Sus.
Rulota lui Florinel Olaru, plină cu muniție şi material explozibil, a traversat oceanul, fără nicio problemă
Înainte de a părăsi teritoriul SUA, Olaru şi-a depozitat toate bunurile printre care patru autoturisme ( un Ford, înmatriculat în statul Alabama, un alt Ford, un Mercedes şi o Toyota, înmatriculate în statul Carolina de Sud), o rulotă, o remorcă şi două motociclete. Toate acestea au fost trimise din SUA în Europa cu vaporul.
În ciuda măsurilor de securitate americane, Florinel Olaru a reușit să ascundă un întreg arsenal de muniție în rulotă, iar autovehiculul a trecut ”ca prin brânză” de controalele autorităților. După aproape o lună se la sosirea sa în România, au ajuns în Belgia şi autovehiculelor trimise de Olaru cu vaporul din SUA. Nici autoritățile belgiene, dar nici cele române nu au depistat muniția pe care cetățeanul româno-american, o avea ascunsă în rulotă.
Citește și: Cătălina Miriță, o fostă miss Buzău, la plimbărică în Insulele Azore cu fostul premier Sorin Grindeanu. Pe banii noștri. Cum au ajuns o fostă miss Buzău și fiica lui Paul Stănescu, fără nici un fel de experiență, consilierele președintelui ANCOM
Arsenalul transportat din SUA în Europa, în mod ilegal, este impresionant: „armă de foc scurtă, semiautomată, cu percuție centrală, tip pistol, marca BERSA model Thunder 380DLX, cal.380 ACP”, o pungă cu muniția aferentă pistolului – 165 cartușe cu glonț, calibrul 380 mm, 10 cartușe cu glonț calibrul 380 şi diverse alice pentru arme de vânătoare, 9 dispozitive tip laser de ochire, 3 dispozitive de ochire tip lunetă, tocuri de pistol, 12 dispozitive de ochire şi de reglare a tirului armei de foc.
180 cartușe cu glonț calibrul 7,62 mm, trei seturi cu 150 tuburi de cartuș percutate de 9 mm – 380 AFC, două cartușe cu glonț calibru 223 REM, 10 cutii conținând fiecare 100 de bucăți capse inițiere 5 cutii cu inscripția fiecare având câte 100 de proiectile metalice sferice, cu diametrul de 11,6 mm şi greutatea între 9,3 şi 9,5 gr fiecare; trusă cu inscripția 44 caliber black powder revolver starter kit, care prezintă elemente destinate confecționării muniției, respectiv un dispozitiv de dozare a pulberii, bure, 30 de proiectile metalice sferice, cu diametrul de 12 mm şi chei de reglare s.a.
”În data de 25 mai 2018, inculpatul a adus personal din Belgia rulota în care se aflau arma şi munițiile descrise mai sus, fără a declara acest aspect autorităților vamale, introducându-le în mod nelegal pe teritoriul României”, se menționează în hotărârea pronunțată de Tribunalul Vaslui.
Reclamat de un sătean dintr-un sat izolat din Vaslui
După o scurtă perioadă petrecută în Arad, bărbatul de 52 de ani, s-a stabilit în județul Vaslui, amplasându-şi rulota şi celelalte autoturisme pe un teren al unui localnic din satul Lacu Babei, o localitate izolată. Florinel Olaru intenționa să cumpere respectiva suprafață de teren însă nu a mai apucat deoarece a fost reclamat Poliției, chiar de bărbatul de la care intenționa să cumpere terenul.
Localnicul l-a reclamat la Poliție, acuzându-l inițial că i-ar fi molestat fiica de 13 ani. În urma cercetărilor, acuzația nu s-a confirmat, iar reclamantul a recunoscut că a sesizat Poliția de frică, deoarece aflase de la fiica lui că ”americanul are arme în rulotă”. Neînțelegerile dintre cei doi bărbați au apărut, după ce țăranul din Lacu Babei i-a solicitat 200 de lei pentru săparea unui șanț în apropierea rulotei. ”Americanul” nu doar că a refuzat să-i dea banii însă l-ar fi amenințat pentru îndrăzneală. De frică, după ce a sesizat Poliția, până la sosirea forțelor de ordine, bărbatul din Lacu Babei a stat ascuns în vie şi apoi în podul casei.
Urmărit de polițiști 20 de kilometri
În seara de 14 septembrie 2018, aflând că Poliția a fost alertată, bărbatul şi-a ascuns arma, muniția şi celelalte dispozitive în autoturismul Toyota, pe care l-a condus în municipiul Vaslui, parcându-l într-o zonă lăturalnică.
Ulterior, a revenit în sat cu un taxi pentru a lua şi celelalte autoturisme. După ce s-a urcat la volanul unuia dintre autoturisme, bărbatul a pornit din nou spre Vaslui, polițiștii fiind pe urmele sale. Mai bine de 20 de kilometri l-au urmărit forțele de ordine până au reușit să îl prindă.
Citește și: Fiecare român cu barna lui. Despre cum ne-am dat noi singuri cu votu-n omletă și despre macaci și creanga cea mai de sus
În urma perchezițiilor efectuate, pe lângă arsenalul armat, polițiștii au descoperit şi suma de 230.000 de lei. Toate au fost confiscate.
Cetățeanul româno-american a fost arestat preventiv până în luna decembrie 2018, când Judecătoria Vaslui a dispus înlocuirea măsurii cu controlul judiciar. Ulterior, a fost din nou arestat după ce a încălcat măsurile de supraveghere, însă măsura a fost din nou înlocuită de instanţă, Florinel Olaru aflându-se şi în prezent sub control judiciar.
În timpul anchetei, polițiștii au descoperit că bărbatul nu deținea permis international de conducere care să-i confere dreptul de a conduce autovehicule în România, iar unul dintre autoturisme avea numere de înmatriculare false. În plus, în pașaportul bărbatul anchetatorii au descoperit mai multe vize de Republica Moldova şi Ucraina, țări pe care le-a vizitat în repetate rânduri, după ce a plecat din Arad.
Condamnat cu suspendare
Nu mai puțin de șapte infracțiuni s-au reținut în sarcina cetățeanului american: nerespectare a regimului armelor şi munițiilor, contrabandă calificată, trei infracțiuni de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi două infracțiuni de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.
Dacă în timpul cercetărilor, Florinel Olaru s-a prelevat de dreptul la tăcere, la instanţă acesta a anunțat judecătorii că dorește să fie judecat prin procedura simplificată a acordului de recunoaștere.
Citește și: Corina Corbu, noul președinte al ÎCCJ. Acuzată, în urmă cu cinci ani, de complicitate la favorizarea făptuitorului, noua șefă a Înaltei Curți NU este fan DNA. „Omul lui Savonea”, spun colegii despre ea
”Inculpatul a recunoscut comiterea infracțiunilor reținute în sarcina sa, precizând că nu a realizat gravitatea faptelor săvârșite datorită stilului de viaţă american”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Vaslui.
Scuza invocată, recunoașterea faptelor şi lipsa antecedentelor penale au fost principalele motive invocate de judecători în stabilirea.
”Instanța apreciază că, în raport de circumstanțele personale ale inculpatului, scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia în regim de detenție, perioadele în care inculpatul s-a aflat sub măsura preventivă a controlului judiciar, a fost arestat preventiv, respectiv în arest la domiciliu, fiind suficiente ca acesta să înțeleagă rigorile legii şi consecințele încălcării acesteia”, au motivat judecătorii vasluieni.