Deși legea îl obligă, Ministerul Apărării Naționale refuză să predea arhiva luată în zilele Revoluției cu titlul de captură de război pe motiv că sunt documente care țin de securitatea națională.
Doi cercetători ai Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Mădălin Hodor şi Mihai Demetriade, alături de Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, au trimis recent o scrisoare publică MApN în care cer să fie predată toată arhiva luată în contextul tulbure al sfârșitului anului 1989 cu titlul de „captură de război“.
Citește și: De dragul puterii, REFORMA a ajuns la mâna UDMR. Alegerea primarilor în două tururi, ținută la sertar pentru liniștea coaliției
Este vorba de dosare şi documente care provin de la fostul Serviciu Secret înainte de instaurarea comunismului în România, din perioada Holocaustului, dar şi acte oficiale emise în zilele fierbinți ale lui decembrie 1989, care ar putea face lumină în Dosarul Revoluției.
Ce conțin dosarele pe care MApN refuză să le predea CNSAS: „N-am văzut nimic despre militari cu grad mai mare de maior“
„Ministerul nu are niciun fel de temei pentru deținerea acestei arhive, el nefiind emitentul acelor documente. Noi am cerut predarea lor conform legii, care spune că toate arhivele fostei Securități trebuie predate la CNSAS. După decizia CSAT din 2006, MApN a transmis o parte din documente, dar acestea privesc militarii în termen sau pe cei din eșalonul inferior, ofițeri superiori în niciun caz. Din ce-am cercetat eu, nu am văzut dosarele unor ofițeri cu grad mai mare de maior“, dezvăluie Mădălin Hodor.
Imaginea idilică a armatei în comunism: militarii mergeau la munci agricole. „Este complet fals. Din documentele citite de mine reiese clar faptul că Armata a tras la Timișoara, la Cluj şi în alte părți“, spune Hodor.
Cercetătorul CNSAS spune că se ridică o întrebare: pe cine protejează Ministerul Apărării Naționale? „Pe foștii ofițeri MApN care au avut legături cu Securitatea şi care între timp au ajuns la grade superioare? După cum știm, în acea perioadă, toată Armata a avansat in corpore, au ajuns toți colonei şi generali“.
Citește și: Belina lui Chițac. Cum vrea primarul Vergil Chițac să aducă lacul Tăbăcărie la Primărie. Ori despre cum Constanța ALTFEL se dedulcește tot cu „delicatesele” lui Mazăre
Pe de altă parte, spune el, în ultimele trei decenii, Armata s-a folosit de imaginea pe care şi-a făcut-o în timpul Revoluției, aceea că a trecut de partea poporului, pentru a se distanța de perioada comunistă, susținând că nu făcea parte din sistemul opresiv, că militarii şi ofițerii erau obligați să meargă la munci agricole. „Este complet fals. Din documentele citite de mine reiese clar faptul că Armata a tras la Timișoara, la Cluj şi în alte părți“, spune Hodor.
„Suntem în NATO și MApN TREBUIE să respecte anumite standarde“
Alte documente aflate în custodia MApN se referă la perioada Holocaustului. „Armata a făcut niște concesii către Muzeul Holocaustului din SUA şi a trimis o serie de documente, dar refuză cu obstinație să declasifice şi să predea documentele către CNSAS“, reclama cercetătorul.
La fel de important era să fie făcute publice documentele de arhivă privind implicarea Armatei Române în Campania din Est. „Este de neînțeles pentru noi, ca istorici, această atitudine ostilă pe un subiect care ar trebui să fie de dânșii promovat. Suntem în NATO şi trebuie să respectăm anumite standarde, nu doar formal, ci şi practic, să ne înțelegem rolul nostru: să ne asumăm trecutul şi să nu încercăm să ascundem gunoaie sub preș de dragul unor așa – zise interese de moment naționale.
Sunt convins că pe lângă domnul ministru Nicolae Ciucă sunt generali care îl sfătuiesc să nu facă lucrul ăsta pentru că ar exista o problemă de imagine a Armatei, ceea ce este complet fals. Nu văd de ce expunerea crimelor din timpul Holocaustului ar prejudicia cu ceva imaginea Armatei de azi, sau dacă am afla că generali ai Armatei Române înainte de ’89 au colaborat cu Securitatea nu văd cu ce ar afecta activitatea actuală a Armatei“, mai spune cercetătorul.
Ce spune MApN
După ce scrisoarea celor trei a apărut în spațiul public, MApN a transmis un comunicat de presă în care a precizat că în anul 2006, toate documentele care privesc fosta securitate din arhiva Ministerului Apărării Naționale au fost predate Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, cu excepția celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securității naționale. Ministerul Apărării Naționale mai anunță formarea unei comisii mixte MApN – CNSAS care va analiza documentele din arhiva ministerului legate de activitatea fostei Securități.