vineri, 11 octombrie 2024
20.4 C
Buzău

România

20.4 C
Buzău
vineri, 11 octombrie 2024
20.4 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciDezvăluiriDe ce și de cine îi protejează MApN pe actualii generali? Ce...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

De ce și de cine îi protejează MApN pe actualii generali? Ce conțin dosarele din arhiva „capturată” în zilele Revoluției

Deși legea îl obligă, Ministerul Apărării Naționale refuză să predea arhiva luată în zilele Revoluției cu titlul de captură de război pe motiv că sunt documente care țin de securitatea națională.

Doi cercetători ai Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Mădălin Hodor şi Mihai Demetriade, alături de Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, au trimis recent o scrisoare publică MApN în care cer să fie predată toată arhiva luată în contextul tulbure al sfârșitului anului 1989 cu titlul de „captură de război“.

Citește și: De dragul puterii, REFORMA a ajuns la mâna UDMR. Alegerea primarilor în două tururi, ținută la sertar pentru liniștea coaliției

Este vorba de dosare şi documente care provin de la fostul Serviciu Secret înainte de instaurarea comunismului în România, din perioada Holocaustului, dar şi acte oficiale emise în zilele fierbinți ale lui decembrie 1989, care ar putea face lumină în Dosarul Revoluției.

Ce conțin dosarele pe care MApN refuză să le predea CNSAS: „N-am văzut nimic despre militari cu grad mai mare de maior“

„Ministerul nu are niciun fel de temei pentru deținerea acestei arhive, el nefiind emitentul acelor documente. Noi am cerut predarea lor conform legii, care spune că toate arhivele fostei Securități trebuie predate la CNSAS. După decizia CSAT din 2006, MApN a transmis o parte din documente, dar acestea privesc militarii în termen sau pe cei din eșalonul inferior, ofițeri superiori în niciun caz. Din ce-am cercetat eu, nu am văzut dosarele unor ofițeri cu grad mai mare de maior“, dezvăluie Mădălin Hodor.

Imaginea idilică a armatei în comunism: militarii mergeau la munci agricole. „Este complet fals. Din documentele citite de mine reiese clar faptul că Armata a tras la Timișoara, la Cluj şi în alte părți“, spune Hodor.

Cercetătorul CNSAS spune că se ridică o întrebare: pe cine protejează Ministerul Apărării Naționale? „Pe foștii ofițeri MApN care au avut legături cu Securitatea şi care între timp au ajuns la grade superioare? După cum știm, în acea perioadă, toată Armata a avansat in corpore, au ajuns toți colonei şi generali“.

Citește și: Belina lui Chițac. Cum vrea primarul Vergil Chițac să aducă lacul Tăbăcărie la Primărie. Ori despre cum Constanța ALTFEL se dedulcește tot cu „delicatesele” lui Mazăre

Pe de altă parte, spune el, în ultimele trei decenii, Armata s-a folosit de imaginea pe care şi-a făcut-o în timpul Revoluției, aceea că a trecut de partea poporului, pentru a se distanța de perioada comunistă, susținând că nu făcea parte din sistemul opresiv, că militarii şi ofițerii erau obligați să meargă la munci agricole. „Este complet fals. Din documentele citite de mine reiese clar faptul că Armata a tras la Timișoara, la Cluj şi în alte părți“, spune Hodor.

„Suntem în NATO și MApN TREBUIE să respecte anumite standarde“

Alte documente aflate în custodia MApN se referă la perioada Holocaustului. „Armata a făcut niște concesii către Muzeul Holocaustului din SUA şi a trimis o serie de documente, dar refuză cu obstinație să declasifice şi să predea documentele către CNSAS“, reclama cercetătorul.

La fel de important era să fie făcute publice documentele de arhivă privind implicarea Armatei Române în Campania din Est. „Este de neînțeles pentru noi, ca istorici, această atitudine ostilă pe un subiect care ar trebui să fie de dânșii promovat. Suntem în NATO şi trebuie să respectăm anumite standarde, nu doar formal, ci şi practic, să ne înțelegem rolul nostru: să ne asumăm trecutul şi să nu încercăm să ascundem gunoaie sub preș de dragul unor așa – zise interese de moment naționale.

Sunt convins că pe lângă domnul ministru Nicolae Ciucă sunt generali care îl sfătuiesc să nu facă lucrul ăsta pentru că ar exista o problemă de imagine a Armatei, ceea ce este complet fals. Nu văd de ce expunerea crimelor din timpul Holocaustului ar prejudicia cu ceva imaginea Armatei de azi, sau dacă am afla că generali ai Armatei Române înainte de ’89 au colaborat cu Securitatea nu văd cu ce ar afecta activitatea actuală a Armatei“, mai spune cercetătorul.

Ce spune MApN

După ce scrisoarea celor trei a apărut în spațiul public, MApN a transmis un comunicat de presă în care a precizat că în anul 2006, toate documentele care privesc fosta securitate din arhiva Ministerului Apărării Naționale au fost predate Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, cu excepția celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securității naționale. Ministerul Apărării Naționale mai anunță formarea unei comisii mixte MApN – CNSAS care va analiza documentele din arhiva ministerului legate de activitatea fostei Securități.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...