Marea Britanie a ieșit din UE, după aproape patru ani de negocieri, care au creat incertitudine și în ceea ce privește călătoriile și regimul de vize, turiștii neștiind concret cu ce situații se vor confrunta după 31 ianuarie.
Chiar dacă Marea Britanie a ieșit din UE pe 31 ianuarie, va rămâne în piața unică şi în uniunea vamală, potrivit termenilor de implementare a perioadei de tranziție.
Citește și: Moțiunea de cenzură depusă de PSD-UDMR, citită citită azi în plenul Parlamentului. Ce șanse au social-democrații să dea jos Guvernul Orban
Aceasta va dura până pe 31 decembrie 2020, dată la care se speră să existe un nou acord comercial, aranjamente referitoare la securitate şi legi privind imigrația. Eșecul de a se ajunge la un acord va ridica din nou perspectiva unui ”no deal”.
În aprilie 2019, Parlamentul UE a confirmat că a convenit un acord pentru ca cetățenii britanici să călătorească fără vize pentru șederile pe perioade scurte (90 de zile într-un interval de 180 de zile) în spațiul Schengen, care include majoritatea Europei Occidentale.
”Perioada de tranziție, care începe pe 1 februarie, înseamnă că circulația dintre Marea Britanie şi Europa va rămâne exact la fel până pe 31 decembrie 2020. Potrivit FCO (Foreign and Commonwealth Office), cetățenii britanici vor continua să călătorească în UE la fel ca până acum”, a spus Tom Jenkins, director general al European Tourism Association, scrie News.ro.
”Nu va fi nevoie de o viză, de șase luni rămase pe pașaport sau de o dovadă a biletului de întoarcere”, a spus Frank Marr, președinte pentru Călătorii şi Turism la AM+A, o companie de marketing pentru turism din Marea Britanie.
Citește și: Cutremure serioase în Vrancea și Marea Neagră! Când se preconizează că va veni următorul seism uriaș în România. Detalii „cutremurătoare”!
În acest context, compania aeriană Wizz Air a anunțat că zborurile către și dinspre Marea Britanie se vor derula la fel ca și până la ieșirea țării din UE, pentru următoarele 11 luni.
“Wizz Air informează pasagerii că Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la 2300GMT/2400CET (sâmbătă, 1 februarie, 01.00 ora României). Totuși, pentru următoarele 11 luni (până la 31 decembrie 2020), Marea Britanie va continua să urmeze reglementările UE, așadar nu se va produce nicio schimbare privind modalitatea de a călători spre și dinspre această țară în perioada menționată”, a anunțat compania aeriană.
Secretarul de Interne al Marii Britanii, Priti Patel, a spus că, indiferent ce se va întâmpla, începând cu 2021, libertatea de mișcare şi dreptul de a lucra fără viză în Marea Britanie al cetățenilor UE vor lua sfârșit.
Există în prezent planuri ca Marea Britanie să facă parte din noul Sistem European pentru Autorizare şi informații în Domeniul Călătoriilor (European Travel Information and Authorization System – ETIAS), începând de anul viitor, deși există probabilitatea ca ETIAS să nu devină funcțional până atunci.
Similar cu sistemul de eliminare a vizelor folosit de turiștii britanici care călătoresc în Statele Unite, sistemul ETIAS va permite cetățenilor britanici să călătorească fără vize în spațiul Schengen Area, cu condiția să plătească 7 euro.
O excepție la ETIAS va fi Republica Irlanda. Începând din 1923, Common Travel Area (Spațiul Comun pentru Călătorii) a însemnat că cetățenii din Marea Britanie şi Irlanda au putut să călătorească liber în cele două țări, fără viză.
Totuși, dacă Marea Britanie şi UE nu vor ajunge la un acord până la sfârșitul anului ar însemna că deplasarea fără piedici peste Canalul Mânecii va lua sfârșit peste 11 luni.