joi, 10 octombrie 2024
21.1 C
Buzău

România

21.1 C
Buzău
joi, 10 octombrie 2024
21.1 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciSocietateReprezentanții „noștri” de la Centru ori despre cum se pricopsesc județele României,...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Parlamentarii zburători şi zonele lor de aterizare

Reprezentanții „noștri” de la Centru ori despre cum se pricopsesc județele României, la alegeri, cu candidați trimiși de la București, fără să aibă legături cu zonele respective, ale căror interese ar trebui să le apere în Parlament

O boală mai veche a partidelor românești este de a trimite de la București în județe candidați la alegerile parlamentare, victime fiind de obicei organizațiile mai slabe care nu-şi pot permite luxul de a protesta prea mult față de conducerea centrală. De nenumărate ori, candidații respectivi nu prea au legături cu județul respectiv, ale cărui interese ar trebui să le apere în Parlament.

Tonul practicii de a trimite de la București în județe candidați la alegerile parlamentare a fost dat chiar de către președinți de partid care nu s-au sfiit să se înscrie în rândurile „parașutaților” prin alte județe.

Citește și: CJ Buzău: mulți directori, puțini deștepți sau despre cum, pentru a mulțumi toată clientela PSD Buzău, în instituție au tot fost create posturi de directori ai unor servicii fantomă

Astfel, constănțeanul Traian Băsescu a fost deputat de Vaslui, iar bucureșteanul Victor Ponta este încă deputat de Gorj. Și Alina Gorghiu şi-a obținut mandatul de senator la Timiș, deși este născută la Tecuci, cu studii în București, unde a obținut şi primele mandate ca deputat. Întâmplător sau nu, decizia de a candida la Timiș a fost luată după alegerile locale din 2016, când liberalii bucureșteni au suferit o înfrângere umilitoare din partea PSD şi USR.

De asemenea, liderul USR Dan Barna este deputat de Sibiu, deși studiile şi le-a făcut la București, în Italia şi Germania, iar activitatea profesională s-a desfășurat tot în Capitală. Nicolae Bănicioiu poate aspira la titlul original de „oltean al Moldovei”. S-a născut în Vâlcea, liceul l-a terminat la Alexandria, a studiat la București, dar primul mandat de deputat l-a obținut în Bacău, Următoarele două au fost în Teleorman şi București, dar în 2016 s-a întors pe plaiurile moldave, fiind acum deputat de Iași.

De la Yale, la Zorleni

candidați
Ana Birchall

Vicepremierul Ana Birchall s-a născut la Mizil, a făcut dreptul la București, iar doctoratul şi l-a luat în SUA, la Yale. Într-un moment în care cariera sa politică părea încheiată din cauza unui scandal în presă, cei din PSD Vaslui a invitat-o să activeze alături de ei, iar în 2012 a fost aleasă uninominal ca deputat în acest județ, motiv pentru care își semna comunicatele de presă ca „deputat de Zorleni”, localitate care, în acte, este oraș. Colaborarea a priit ambelor părți, astfel că a fost realeasă şi în 2016. Deputatul Iulian Iancu (PSD) este originar din Neamț, dar un singur mandat a obținut acolo, două fiind în Bacău şi ultimul în Constanţa.

Eugen Nicolicea a fost deputat de Mehedinți 20 de ani, până când a fost exclus de organizație, așa că în 2012 a candidat din partea UNPR la Buzău. Reîntors în partid, tot nu a reintrat în grațiile conjudețenilor, astfel că a trebuit să candideze în Călărași, județ în care s-a oploșit şi liberalul Cătălin Predoiu, buzoian prin născare, bucureștean prin adopție.

Citește și: Liviu Dragnea, un nimeni. Într-un an de zile, va fi mâncat de-ai lui cu fulgi, cu ciorapi flaușați, cu sandale şi cu mustața lui de grevist ceferist din februarie 1933 cu tot

Un caz interesant este cel al deputatului UDMR Benedek Zacharie, care a fost ales în Harghita, dar are biroul de parlamentar la Sibiu, orașul în care trăiește din 1992 încoace. Varujan Vosganian este parlamentar din 1990 încoace, dar din 1996 este ales fără întrerupere la Iași, deși s-a născut la Craiova şi a studiat la București. A rămas fidel Iașilor, dar partidele le-a mai schimbat între timp, acum fiind deputat ALDE.

Deși procedura „parașutării” candidaților este într-un oarecare declin, în legislatura actuală sunt cam 20 de deputați care au legături foarte vagi cu județele în care au fost aleși. Declinul practicii a fost cauzat şi de protestele organizațiilor județene care, nu rareori, au sabotat chiar campania celor trimiși de la centru.

UDMR, cu ieșire la mare

candidați
Antal Istvan-Janos

Antal Istvan-Janos este deputat de Constanţa. Deși populația maghiară este nesemnificativă, UDMR a avut grijă să aibă candidați în fiecare județ, pe baza faptului că redistribuirea mandatelor a făcut ca uneori partidele să obțină mandate în circumscripții în care au obținut foarte puține voturi. Antal a intrat în câmpul muncii la 16 ani ca îngrijitor de animale la un IAS din Satu Mare. Ulterior, a devenit inginer zootehnist şi şeful hergheliei Romsilva de la Mangalia.

„Invadatorii” din județele megieșe

Din când în când, mai-marii de la București ai partidelor se supără pe câte o filială, a cărei conducere o demit în bloc şi trimit în locul ei câte un lider dintr-un județ vecin. Spre exemplu, suceveanul Mugurel Cozmanciuc a intrat în PNL Iași, pe vremea studenției sale, fiind ales şi membru în Consiliul Local şi apoi deputat. După aceea a fost înscăunat lider al PNL Neamț, postură din care a obținut al doilea mandat.

Citește și: Suntem pentru șase luni președinte UE. Ei, și? Noi tot „nu luăm lecții de la UE“, avem „mândrie națională“, suntem „suverani“ etc.. Ce mama dracului!

În mod similar, deputatul Cezar Preda,  care a condus multă vreme filiala din Buzău a PD, apoi PDL şi ulterior PNL, a fost transferat la conducerea organizației de Dâmbovița, din partea căreia o obținut ultimul mandat. De la PSD, Rovana Plumb a fost aleasă prima dată în Parlament în Vâlcea, dar ultimele două mandate sunt obținute în Dâmbovița. Iar acestea sunt situații încă fericite.

De exemplu, liberalul clujean Răzvan Prișcă este deputat de Prahova, iar bucureșteanul Sorin-Dan Moldovan este deputat de Cluj. La PMP, Robert Turcescu este deputat de Constanţa, deși el s-a născut la Pitești, iar întreaga sa carieră profesională s-a desfășurat în Capitală. De altfel, mulți dintre candidați, „parașutați” aiurea, provin din Capitală şi sunt trimiși pe capul celor din provincie, fie că vor, fie că nu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, dă-ne Like mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...