joi, 16 mai 2024
9 C
Buzău

România

9 C
Buzău
joi, 16 mai 2024
9 C
Buzău
Ești aiciSocialREGIUNEA DE SUD-EST A ROMÂNIEI, LA COADA CLASAMENTULUI PRIVIND COMPETITIVITATEA REGIONALĂ ÎN...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

REGIUNEA DE SUD-EST A ROMÂNIEI, LA COADA CLASAMENTULUI PRIVIND COMPETITIVITATEA REGIONALĂ ÎN UE

  • asta arată Indicele Regional al Competitivității (IERC), un instrument care măsoară din trei în trei ani factorii majori ai competitivității, pentru toate regiunile europene • REGIUNEA DE SUD-EST A ROMÂNIEI, adică județele Brăila, Buzău, Constanţa, Galați, Tulcea şi Vrancea, punctează chiar mai slab decât Guyana, teritoriu sud-american al Franței

REGIUNEA DE SUD-EST A ROMÂNIEI, LA COADA CLASAMENTULUI

Uniunea Europeană are 268 de regiuni, iar REGIUNEA DE SUD-EST A ROMÂNIEI, adică județele Brăila, Buzău, Constanţa, Galați, Tulcea şi Vrancea, ocupă penultimul loc în ceea ce privește competitivitatea regională, mai exact locul 267.

Citește și: Dezastrul proastei administrări a învățământului românesc: Școlile din Galați, sub imperiul discriminării, ignoranței și suspiciunii că anumite servicii medicale ar fi raportate fictiv și ar fi decontate unor medici de familie în baza unor protocoale favorizante

O spune Comisia Europeană prin Indicele Regional al Competitivității (IERC), un instrument care măsoară din trei în trei ani factorii majori ai competitivității, pentru toate regiunile europene, notează g4media.ro. Indicele ia în calcul parametri precum inovația, complexitatea mediului de business, infrastructura, inovarea, mărimea pieței, sănătatea, educația etc.

Potrivit noile date, făcute publice pe 7 octombrie, la Bruxelles, REGIUNEA DE SUD-EST A ROMÂNIEI punctează chiar mai slab decât Guyana, teritoriu sud-american al Franței, aflată pe al treilea cel mai slab loc. Dintr-un punctaj total de 100 puncte, județele Brăila, Buzău, Constanţa, Galați, Tulcea şi Vrancea au reușit să acumuleze doar 5,35 puncte.

La nivel național, cea mai competitivă regiune este București-Ilfov, urmată de Vest, care sunt şi singurele aflate peste media națională, trasă radical în sus de capitală. Clasamentul continuă cu Nord-Vest, Sud-Muntenia, Centru, Sud-Vest, Nord-Est şi Sud-Est.

Citește și: La ce ne trebuie Ludovic Orban premier?

Regiunea București – Ilfov se clasează pe locul 151 din 268 de regiuni, fiind singura care trece de media europeană de 50 de puncte, dar este departe de alte capitale din Europa Centrală şi de Est, precum Varșovia, Praga sau Bratislava. Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord), din care face parte şi Clujul, se situează pe locul 246 din totalul celor 268 de regiuni europene. Comparativ cu anul 2010, când a fost realizat prima dată IERC, Nord-Vestul a pierdut în acest clasament în fața regiunii Vest, cu centrul la Timișoara. Regiunea de Vest a trecut în față încă din 2016, şi de atunci se distanțează.

La nivelul Uniunii Europene, pe primul loc în clasamentul competitivității regionale se află Stockholm (Suedia), cu maximul de 100 de puncte, urmat de Londra (UK) şi Utrecht (Olanda).

Citește și: Dan Barna cel Fericit. Adevărul despre afacerile liderului USR desfășurate în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea. Despre cum șeful partidului care a inițiat campania #FărăPenali este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Potrivit anunțului oficial, rezultatele din 2019 ale IERC confirmă un model policentric, cu o bună performanță a majorității capitalelor şi regiunilor cu orașe mari, în vreme ce alte regiuni din aceleași țări obțin scoruri mult mai slabe. Este cazul Bulgariei, exemplificat de oficialii europeni, dar şi cel al României, care are o situație similară.

Evenimentul anual al IERC adună oficiali locali şi regionali, reprezentanți ai administrațiilor orașelor, precum şi experți şi universitari, pentru a discuta cele mai bune practici şi schimbul de cunoștințe în domeniul dezvoltării regionale şi urbane.

Industria buzoiană este la pământ

Din punctul de vedere al producției industriale, primele șapte luni ale anului nu s-au ridicat nici pe departe la înălțimea așteptărilor, în condițiile în care, la nivel național, s-a înregistrat o oarecare revigorare a activității economice.

Citește și: Cameleonul Victor Ciorbea, unul dintre ce mai mari beneficiari ai amnistiei fiscale dată de PSD. Lui și soției sale, Lacrima, le-a fost ștearsă peste 70% din datoria la Fisc, pe impozite neplătite de 10 ani

Potrivit informațiilor furnizate de Direcția Regională de Statistică Buzău (DRS), producția industrială realizată în luna iulie 2019 de un eșantion reprezentativ de 162 de unități economice cu profil industrial din județ a fost mai mare cu 3,6% decât producția realizată în luna iunie, dar cu 18,5 % mai mică decât producția industrială realizată în luna iulie 2018.

Totodată, producția industrială realizată în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2019 a fost mai mică – în termeni reali – cu 12,4% față de cea realizată în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Lucrurile stau la fel de prost şi în ceea ce privește cifra de afaceri din industrie. Potrivit statisticilor, cifra de afaceri totală a întreprinderilor cu activitate principală de industrie – realizată de un eșantion format din 68 de unități de profil – a fost, în luna iulie 2019, în valoare de 110,1 milioane lei, cu 33,6 milioane lei mai mică decât cifra de afaceri realizată în luna iunie (scădere de 23,4%). Comparativ cu realizările din iulie 2018, cifra de afaceri realizată în iulie a.c. a fost mai mică cu 4,4%.

Sursa citată precizează, totodată, că, în primele șapte luni ale anului, cifra de afaceri din industria buzoiană a fost de 592,3 milioane lei, mai mică cu 26,4% față de aceeași perioadă a anului trecut (când a fost înregistrată o cifră de afaceri mult superioară, de 804,3 milioane lei).

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

PSD Buzău a reluat moda conturilor fantomă de pe Facebook din epoca Dragnea. Cum se manipulează pe rețelele de socializare

Am fost blocat pe Facebook, teoretic, timp de 30 de zile, după ce am publicat un text în care denunțam cum a pus laba PSD pe municipiul Buzău. Motivul: limbajul postărilor mele nu coincide cu standardele comunității și „incită la ură”. Pentru ca PSD Buzău să poată obține așa ceva era nevoie de o mobilizare masivă a firmelor de postaci foarte scumpă si complicată. O asemenea "investiție" nu este o întâmplare. Cum controlează PSD o rețea de socializare La nici o oră după ce am publicat un text în care denunțam mafia și teroarea mafiotă instaurată de PSD la Buzău, am căzut din nou victimă acestei terori. Contul blocat pe Facebook, mesaje și nenumărate telefoane de intimidare... https://expresssud-est.ro/special/anchete/buzau-orasul-inglodat-in-datorii-drumul-lui-constantin-toma-de-la-o-caruta-cu-pepeni-la-falimentarea-unui-oras/ Postarea mea nu incita la...

Dezvăluiri

Ion Gherghiceanu, primarul din Pătârlagele, prins cu pantalonii-n vrie, în plină primărie

La Buzău, ANI, ca și DNA de altfel, se face că plouă. Dacă o dată la câțiva ani mai cade câte un penal din greii județului, este pentru că, din când în când, ANI ori DNA trebuie să se facă_că lucrează, vorba aia celebră de la loviluția din 89. Ion Gherghiceanu, primarul din Pătârlagele, umblă cu pantalonii incompatibilității în vine prin primărie, dar conform legilor PSD în baza cărora funcționează instituțiile amintite mai sus, nimeni nu vede, nimeni nu...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...

- A word from our sponsor -

spot_img

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Doi oameni de afaceri reţinuţi și doi directori din companii de stat, sub control judiciar

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Procurorii DNA au reținut pe 8 februarie, pentru 24 de ore, doi oameni de afaceri pe care îi acuză de săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, trafic și cumpărare de influență și deturnare a unor licitații publice. În dosar sunt cercetate şi directorii CET Sud şi Electrocentrale Rovinari. Iată că și ”băieții deștepți” din energie sunt călcați de DNA. Pe când și un dosar cu șmecheriile samsarilor din domeniul furnizării energiei electrice? https://expresssud-est.ro/editorial/de-doi-bani-speranta-vine-primavara-traiasca-stevia/ Un...