marți, 25 martie 2025
17.5 C
Buzău

România

17.5 C
Buzău
marți, 25 martie 2025
17.5 C
Buzău

Revoltă la Focșani. Cristi Misăilă a pus taxă pe...

O taxă specială introdusă de primarul Cristi Misăilă la Focșani a creat revoltă în rândul localnicilor: impozitul pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă,...
Ești aiciSocialREGIUNEA DE SUD-EST A ROMÂNIEI, LA COADA CLASAMENTULUI PRIVIND COMPETITIVITATEA REGIONALĂ ÎN...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

REGIUNEA DE SUD-EST A ROMÂNIEI, LA COADA CLASAMENTULUI PRIVIND COMPETITIVITATEA REGIONALĂ ÎN UE

  • asta arată Indicele Regional al Competitivității (IERC), un instrument care măsoară din trei în trei ani factorii majori ai competitivității, pentru toate regiunile europene • REGIUNEA DE SUD-EST A ROMÂNIEI, adică județele Brăila, Buzău, Constanţa, Galați, Tulcea şi Vrancea, punctează chiar mai slab decât Guyana, teritoriu sud-american al Franței

REGIUNEA DE SUD-EST A ROMÂNIEI, LA COADA CLASAMENTULUI

Uniunea Europeană are 268 de regiuni, iar REGIUNEA DE SUD-EST A ROMÂNIEI, adică județele Brăila, Buzău, Constanţa, Galați, Tulcea şi Vrancea, ocupă penultimul loc în ceea ce privește competitivitatea regională, mai exact locul 267.

Citește și: Dezastrul proastei administrări a învățământului românesc: Școlile din Galați, sub imperiul discriminării, ignoranței și suspiciunii că anumite servicii medicale ar fi raportate fictiv și ar fi decontate unor medici de familie în baza unor protocoale favorizante

O spune Comisia Europeană prin Indicele Regional al Competitivității (IERC), un instrument care măsoară din trei în trei ani factorii majori ai competitivității, pentru toate regiunile europene, notează g4media.ro. Indicele ia în calcul parametri precum inovația, complexitatea mediului de business, infrastructura, inovarea, mărimea pieței, sănătatea, educația etc.

Potrivit noile date, făcute publice pe 7 octombrie, la Bruxelles, REGIUNEA DE SUD-EST A ROMÂNIEI punctează chiar mai slab decât Guyana, teritoriu sud-american al Franței, aflată pe al treilea cel mai slab loc. Dintr-un punctaj total de 100 puncte, județele Brăila, Buzău, Constanţa, Galați, Tulcea şi Vrancea au reușit să acumuleze doar 5,35 puncte.

La nivel național, cea mai competitivă regiune este București-Ilfov, urmată de Vest, care sunt şi singurele aflate peste media națională, trasă radical în sus de capitală. Clasamentul continuă cu Nord-Vest, Sud-Muntenia, Centru, Sud-Vest, Nord-Est şi Sud-Est.

Citește și: La ce ne trebuie Ludovic Orban premier?

Regiunea București – Ilfov se clasează pe locul 151 din 268 de regiuni, fiind singura care trece de media europeană de 50 de puncte, dar este departe de alte capitale din Europa Centrală şi de Est, precum Varșovia, Praga sau Bratislava. Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord), din care face parte şi Clujul, se situează pe locul 246 din totalul celor 268 de regiuni europene. Comparativ cu anul 2010, când a fost realizat prima dată IERC, Nord-Vestul a pierdut în acest clasament în fața regiunii Vest, cu centrul la Timișoara. Regiunea de Vest a trecut în față încă din 2016, şi de atunci se distanțează.

La nivelul Uniunii Europene, pe primul loc în clasamentul competitivității regionale se află Stockholm (Suedia), cu maximul de 100 de puncte, urmat de Londra (UK) şi Utrecht (Olanda).

Citește și: Dan Barna cel Fericit. Adevărul despre afacerile liderului USR desfășurate în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea. Despre cum șeful partidului care a inițiat campania #FărăPenali este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Potrivit anunțului oficial, rezultatele din 2019 ale IERC confirmă un model policentric, cu o bună performanță a majorității capitalelor şi regiunilor cu orașe mari, în vreme ce alte regiuni din aceleași țări obțin scoruri mult mai slabe. Este cazul Bulgariei, exemplificat de oficialii europeni, dar şi cel al României, care are o situație similară.

Evenimentul anual al IERC adună oficiali locali şi regionali, reprezentanți ai administrațiilor orașelor, precum şi experți şi universitari, pentru a discuta cele mai bune practici şi schimbul de cunoștințe în domeniul dezvoltării regionale şi urbane.

Industria buzoiană este la pământ

Din punctul de vedere al producției industriale, primele șapte luni ale anului nu s-au ridicat nici pe departe la înălțimea așteptărilor, în condițiile în care, la nivel național, s-a înregistrat o oarecare revigorare a activității economice.

Citește și: Cameleonul Victor Ciorbea, unul dintre ce mai mari beneficiari ai amnistiei fiscale dată de PSD. Lui și soției sale, Lacrima, le-a fost ștearsă peste 70% din datoria la Fisc, pe impozite neplătite de 10 ani

Potrivit informațiilor furnizate de Direcția Regională de Statistică Buzău (DRS), producția industrială realizată în luna iulie 2019 de un eșantion reprezentativ de 162 de unități economice cu profil industrial din județ a fost mai mare cu 3,6% decât producția realizată în luna iunie, dar cu 18,5 % mai mică decât producția industrială realizată în luna iulie 2018.

Totodată, producția industrială realizată în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2019 a fost mai mică – în termeni reali – cu 12,4% față de cea realizată în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Lucrurile stau la fel de prost şi în ceea ce privește cifra de afaceri din industrie. Potrivit statisticilor, cifra de afaceri totală a întreprinderilor cu activitate principală de industrie – realizată de un eșantion format din 68 de unități de profil – a fost, în luna iulie 2019, în valoare de 110,1 milioane lei, cu 33,6 milioane lei mai mică decât cifra de afaceri realizată în luna iunie (scădere de 23,4%). Comparativ cu realizările din iulie 2018, cifra de afaceri realizată în iulie a.c. a fost mai mică cu 4,4%.

Sursa citată precizează, totodată, că, în primele șapte luni ale anului, cifra de afaceri din industria buzoiană a fost de 592,3 milioane lei, mai mică cu 26,4% față de aceeași perioadă a anului trecut (când a fost înregistrată o cifră de afaceri mult superioară, de 804,3 milioane lei).

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Bolojan și „mănăstiruțele” din PNL

Eram convins că toate reformele începute de Ilie Bolojan atât în PNL, dar şi la locul de muncă din Senat, nu vor fi primite cu aplauze nici măcar în propriul partid. Mă aşteptam însă ca, o perioadă de timp, cârcotelile să aibă loc pe la colţuri, prin birturi conspirative sau prin vreo toaletă frumos mirositoare din Bruxelles. Fiindcă PNL-iştii au mare nevoie de Bolojan, măcar la nivel de imagine, fostul primar al Oradiei scoţându-i pur şi simplu din gunoi, după calamitatea de la alegerile prezidenţiale. Iată, însă că deja o voce s-a ridicat public împotriva lui Bolojan, şi încă pe un ton foarte vehement, ca să nu spun mitocănesc. Mă refer la Silviu Mănăstire, fost secretar general adjunct al PNL...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, la un pas de pușcărie. Ce acuzații i se mai aduc

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, a fost trimis în judecată, alături de un consilier PSD al comunei, după ce din fondurile primăriei ar fi fost achitată contravaloarea energiei electrice consumate de o societate economică aparținând consilierului local, în cuantum de peste 66.000 lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Dumitru Mitroiu și respectivul consilier PSD al comunei Cislău au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de delapidare şi complicitate la delapidare. Dumitru Mitroiu a plătit facturile unui asociat în...

- A word from our sponsor -

spot_img

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...