marți, 25 martie 2025
13.8 C
Buzău

România

13.8 C
Buzău
marți, 25 martie 2025
13.8 C
Buzău

Revoltă la Focșani. Cristi Misăilă a pus taxă pe...

O taxă specială introdusă de primarul Cristi Misăilă la Focșani a creat revoltă în rândul localnicilor: impozitul pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă,...
Ești aiciDezvăluiriDosarul Țăndărei. Misterul achitărilor din cel mai monstruos caz privind traficul de...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Dosarul Țăndărei. Misterul achitărilor din cel mai monstruos caz privind traficul de copii: Procurorul DIICOT a cerut, cot la cot cu inculpații, schimbarea încadrării în fapte mai ușoare, care erau prescrise! Judecătorul le-a restituit romilor aurul, puștile şi pistoalele, mai puțin mitralierele

Pe 12 februarie 2019, Tribunalul Harghita i-a achitat pe toți cei 25 de inculpați din dosarul Țăndărei ori instanța a constatat că s-au prescris faptele după 9 ani de procese și după ce a schimbat încadrările juridice. Decizia nu este definitivă, deși dosarul a fost trimis în judecată încă din iulie 2010. Numai la Tribunalul Harghita, procesul s-a judecat din 2013 și au fost 53 de termene.

Povestea dosarului. Dosarul Țăndărei a fost prezentat cu surle şi trâmbițe de autoritățile românești în 2010. Sunt celebre imaginile cu mascații cu berbece care spărgeau ușile palatelor din Țăndărei în căutare de traficanți de copii. Imaginile au apărut la BBC şi Al Jazeera. A fost primul caz de trafic de minori investigat de polițiștii români şi englezi. Cazul privește traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiți la cerșetorie şi furturi.

Citește și: Seceta a transformat, în sud-estul României, ogoarele în deșert. Produsele care se vor scumpi din această cauză

În Anglia, 120 de traficanți au fost prinși şi aruncați în închisoare. La noi, cei 25 de romi arestați şi puși sub acuzare în 2010 au fost eliberați după câteva luni și acum, după 9 ani de procese, au fost achitați sau instanța a constatat că faptele s-au prescris după ce le-a schimbat încadrările juridice în unele mai ușoare.

Ce spune un polițist englez implicat în investigarea traficului de copii din dosarul Țăndărei, în UK

„It is simply a travesty. I am saddened and shocked to hear that the case against 25 members of the Tandarei organised criminal network have been dropped and that the case lies in the ashes of the Romanian criminal justice system / E bătaie de joc. Sunt întristat și șocat să aud că a fost abandonat cazul împotriva a 25 de membri ai rețelei de crimă organizată din Țăndărei şi că zace în cenușa Justiției penale din România.

Citește și: Lista candidaților PSD la europarlamentare se dovedește o cacealma. Cine sunt aleșii lui Dragnea și ce-i mână în luptă

Justiția penală din România a eșuat astăzi. A abandonat victimele, polițiștii care au lucrat din greu la caz. Și este un alt fapt care expune România criticilor privind corupția şi lipsa de respect pentru domnia legii. Repet este o zi tristă pentru Justiție în România”, a declarat Bernie Gravett, polițistul englez care a condus ancheta din UK şi România, între timp pensionat.

Culmea e că dosarul Țăndărei a schimbat legislația europeană. După prezentarea dosarului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerșit şi furat ca fiind o formă de muncă forțată, de sclavie. Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare şi de România.

Dosarul Țăndărei a fost intens mediatizat în presa românească şi britanică. BBC şi Al Jazeera au relatat despre cazul de trafic de copii.

Filmul prescrierii din dosarul Țăndărei

Procurorul DIICOT a cerut instanței, împreună cu inculpații, să schimbe încadrările juridice din dosarul Țăndărei în fapte mai ușoare, care s-ar fi prescris la sfârșitul lui decembrie 2018 – se arată în motivarea judecătorului Lőrincz Rómeo de la Tribunalul Harghita. Pe 12 februarie, magistratul i-a achitat pe inculpații din celebrul dosar de trafic de copii în Marea Britanie şi a constatat prescrierea unor fapte.

Citește și: Explicațiile lui Dragnea la declarațiile lui Dăncilă privind mutarea ambasadei din Israel: România trebuie să ia o decizie „într-un timp rezonabil”

Doar infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat şi nerespectarea regimului armelor şi munițiilor au fost considerate prescrise. Cu privire la acuzația de trafic de minori, judecătorul a dispus achitarea pentru că – a motivat el – procurorii nu ar fi venit cu probe concludente şi nu ar fi identificat victimele minore, deși chiar magistratul citează în motivare fragmente întregi din rechizitoriu cu date privind identitatea victimelor.

Judecătorul a ridicat şi sechestrele dispuse în dosarul Țăndărei asupra palatelor țigănești de la Țăndărei şi a dispus restituirea armelor, maşinilor şi a kilogramelor de aur în valoare de jumătate de milion de euro.

Deși la perchezițiile din 2010 din Țăndărei, anchetatorii români şi britanici au descoperit 12 puști de vânătoare şi 6 pistoale, instanța a concluzionat acum că rromii aveau permis de port armă şi le-au restituit.

La percheziții s-ar fi găsit şi 4 AKM-uri, iar acum instanța a decis să nu restituie un „încărcător pentru pistol mitralieră, cu magazie 30 cartușe calibru 7,62 x 39 mm, descoperit cu ocazia percheziției domiciliare la inculpații Niculae Marian şi Nicolae Mircea, respectiv un număr de 31 cartușe de calibru 7,62 x 39 mm şi un încărcător metalic cu magazie 30 cartușe de calibru 7,62×39 mm, în cazul inculpatului Radu Drăgușin”, se arată în motivarea instanței.

Și vine și bomboana pe colivă!

Fiind dispusă achitarea, instanța a decis ca în dosarul Țăndărei toate cheltuielile cu procesul să fie plătite de stat.

Intervenirea prescripției după schimbarea încadrării juridice în fapte mai ușoare nu îl scuză însă absolut deloc pe judecător din moment ce procesul se afla pe rolul Tribunalului Harghita din 2013 şi au fost 53 de termene. De altfel, magistratul avea ocazia să pronunțe sentința în decembrie anul trecut, însă a amânat pronunțarea în ianuarie 2019.

Palat din Țăndărei

Astfel, potrivit portalului Tribunalul Harghita, la termenul din 23 noiembrie 2018, judecătorul a decis să acorde un „ultim termen de judecată la care vor fi ascultați inculpații care vor fi prezenți şi nu au fost încă audiați şi se va trece la dezbaterea pe fond a cauzei”. Pe 14 decembrie 2018, judecătorul a decis să preschimbe, fără explicații, termenul de judecată pentru 9 ianuarie 2019.

Vezi mai jos, pe larg, fragmente din motivarea judecătorului Lőrincz Rómeo de la Tribunalul Harghita, cel care a dispus achitarea tuturor celor 25 de inculpați din dosarul Țăndărei, deși în Anglia complicii lor au fost condamnați pentru fapte similare. Judecătorul a constatat şi prescrierea unor fapte după ce tot el, la cererea procurorului şi a inculpaților, a schimbat încadrările juridice în fapte mai ușoare, care s-ar fi prescris în decembrie 2018.

Studiu de caz în dosarul Țăndărei: Titi Aghiotantu

De exemplu, în cazul unuia dintre liderii grupării, Constantin Radu, zis Titi Aghiotantu, instanța a decis:

”Achită pe inculpatul Radu Constantin, pentru infracțiunea de „trafic de minori” (…) Achită pe același inculpat Radu Constantin, pentru infracțiunea de „spălare de bani” (…) Dispune încetarea procesului penal privind pe același inculpat Radu Constantin, pentru infracțiunea de „constituire a unui grup infracțional organizat” (…), ca urmarea a intervenirii prescripției răspunderii penale (…) Dispune încetarea procesului penal privind pe același inculpat Radu Constantin, pentru infracțiunea de „nerespectare a regimului armelor şi munițiilor” (….), ca urmarea a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se arată în decizia instanței.

Tribunalul Harghita a schimbat încadrarea juridică pentru grup infracțional organizat în cazul lui Titi Aghiotantu din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de articolul 7 alineatele 1 şi 3 din Legea specială nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate în articolul 367 alineatul 1 din Codul Penal.

Care e diferența

Potrivit articolului 7 alineatele 1 şi 3 din Legea nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate:

”(1) Inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi

În vreme ce articolul 367 alineatul 1 din Codul penal spune:

”(1) Inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Prin urmare, nu este mirare că instanța a constatat că faptele s-au prescris din ce moment ce a schimbat încadrarea juridică dintr-o infracțiune pedepsită de legea specială de la 5 la 20 de ani într-una sancționată de Codul penal cu închisoare de 1 la 5 ani.

Surpriza din motivare vine din faptul că şi procurorul DIICOT a cerut schimbarea încadrării

„Va admite cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi a inculpaților şi, în baza art. 386 alin. 1 Cpp, va dispune schimbarea încadrări juridice a faptelor inculpaților”, a decis instanța, potrivit motivării.

Judecătorul a explicat şi de ce a schimbat încadrarea faptelor în unele mai ușoare

„Având în vedere data săvârșirii infracțiunilor, precum şi schimbările legislative intervenite ulterior se impune stabilirea legii penale mai favorabile (…)

Potrivit articolului 5 alineatul 1 Cod penal, <<În cazul în care de la săvârșirea infracțiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabilă>> (…)

Analizând comparativ prevederile din Legea 678 în cazul infracțiunii de trafic de minori, Legea nr. 39/2003 în cazul infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, Codul penal vechi (Legea nr. 15/1968) şi Codul penal intrat în vigoare la data de 01.02.2014, aceasta din urmă este mai favorabilă având la bază criteriul pedepselor stabilite de la 1 la 5 ani față de limitele normei anterioare, de la 5 la 20 de ani în cazul infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, precum şi în cazul infracțiunilor de trafic de minor şi nerespectare a regimului armelor şi munițiilor”, a arătat judecătorul în motivare.

Când ar fi intervenit prescripția în dosarul Țăndărei

„Termenul prescripției răspunderii penale în cazul concret este de 10 ani şi a început să curgă potrivit mențiunii din rechizitoriu la finele lunii decembrie 2008.

În consecință, în privința infracțiunilor de inițiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracțional şi nerespectarea regimului armelor şi munițiilor termenul s-a împlinit la sfârșitul anului 2018”, a conchis judecătorul Lőrincz Rómeo de la Tribunalul Harghita.

Prin urmare, e cu atât mai straniu că în dosarul Țăndărei judecătorul nu s-a grăbit să pronunțe sentința în decembrie, chiar dacă verdictul lui nu este unul definitiv.

De ce a dispus judecătorul achitarea pentru trafic de minori

Doar faptele de constituire de grup infracțional organizat şi nerespectarea regimului armelor și munițiilor au fost considerate prescrise. Cu privire la traficul de minori, judecătorul a dispus achitarea pentru că – a motivat el – procurorii nu a venit cu probe concludente şi nu au identificat victimele minore.

„În privința inculpatului Radu Constantin (Titi Aghiotantu, liderul grupării – n.r.) din probele administrate şi avem în vedere în special declarațiile de martori nu rezultă implicarea acestuia în activitatea de racolare, cazare şi transport al unor minori prin folosirea de promisiuni mincinoase.

Clarificarea stării de fapt având în vedere descrierea deficitară a actelor materiale, acțiunilor sau inacțiunilor inculpaților ce alcătuiesc elementul material şi celelalte condiții ale laturii obiective a infracțiunii, aspect ce este valabil în cazul tuturor inculpaților cu referire în mod special la infracțiunea de trafic de minori a fost îngreunată de lipsa totală a persoanelor vătămate care nu au fost identificate în cursul urmăririi penale şi care nu au putut fi identificate de instanța de judecată prin cercetarea judecătorească, determinat în principal de o competență funcțională mult limitată a unei instanțe de judecată față de organele de urmărire penală, aceasta chiar şi în viziunea unui rol activ al instanței de judecată, respectiv de volumul probatoriului care urma să fie administrat”, a arătat judecătorul în motivare.

Judecătorul a conchis că victimele minore din dosarul Țăndărei nu au fost identificate, deși tot el citează pe larg în motivare din rechizitoriu unde sunt prezentate datele victimelor

De exemplu, magistratul arată în motivare (am anonimizat numele victimelor din motive de protecție):

„Din evidențele Poliției de Frontieră, rezultă că inc. Drăgușin Gheorghe Ion a folosit mai multe autoturisme pentru scoaterea minorilor din țară. Astfel, cu autoturismele IL 84 FRA, IL 88 FRA şi IL 03 AGK inculpatul a reușit să scoată din România un număr mare de minori care ulterior au fost surprinși cerșind sau săvârșind alte infracțiuni în Marea Britanie:

Denisa, născută la 17.08.1989, a ieșit prin PTF Turnu în data de 29.09.2004
  • 16.05.2007, pentru furt, în Nottingham;
  • 30.08.2008, cerșetorie, în Orange Grove, Bath;
  • 06.08.2008, cerșetorie, în Corn Street;
  • 28.03.2007, pentru prezentarea unei identități false pentru a obține profit, în Lincolnshire;
  • 20.03.2007, pentru cerșetorie, în Listergate, Nottingham;
  • 16.03.2007, pentru cerșetorie, în Derbyshire;
  • 20.02.2007, pentru cerșetorie, în trenul dintre Green Park şi Baker Street, infracțiune săvârșită pe timpul eliberării pe cauțiune;
  • 15.01.2007, pentru furt, în Birmingham;
  • 14.10.2008, pentru furt, în Highstreed Chippenham Wiltshire;
  • 09.08.2008, pentru furt, în Broadmead;
  • 15.04.2007, pentru tâlhărie şi furt, în Licester;
  • 09.02.2007, pentru tentativă furt, în Birmingham;
  • 19.08.2008, pentru cerșetorie, în Edgware Road;
  • 16.05.2007, cerșetorie, în zona Broadmarsh Shopping Center;
  • 24.08.2007, cerșetorie, în Barnet;
  • 16.05.2007, arestată pentru furt;
  • 30.08.2008, arestată pentru cerșetorie;
  • 29.09.2008, magistratura din Bath and Wansdyke a găsit-o vinovată şi a luat măsura eliberării condiționate 6 luni;
  • 06.08.2008, arestată pentru cerșetorie;
  • 26.08.2008, magistratura din Breaston a găsit-o vinovată fiind sancționată cu amendă 30,00;
  • 28.03.2007, arestată pentru fraudă;
  • 20.08.2007, magistratura din Grantham a găsit-o vinovată cu măsura eliberării condiționate 1 lună;
  • 13.04.2007 Tribunalul minori Nottingham a găsit-o vinovată şi a sancționat-o cu amenda 60,00;
  • 16.03.2007 arestată pentru cerșetorie;
  • 20.03.2007, arestată pentru cerșetorie;
  • 14.10.2008, arestată pentru furt;
  • 09.08.2008, arestată pentru furt;
  • 15.04.2007, arestată pentru tâlhărie şi furt;
  • 09.02.2007, arestată pentru tentativă furt
Ionel, născut la 20.08.1994, a ieșit din țară la data de 03.09.2004, prin PTF Nădlac;
Levers, născut la data de 20.10.1995, a ieșit din țară la data de 08.07.2004, prin PTF Vărșand;
Monica, născut la data de 23.11.2002, a ieșit din țară la data de 06.08.2004, prin PTF Nădlac;
  • 30.03.2007, pentru depunere declarație falsă în beneficiul propriu sau al altei persoane, în March, Cambridgeshire;
  • 26.05.2007, depunere declarație falsă în beneficiul propriu sau al altei persoane, în Loughborough, Leicestershire;
  • 06.04.2007, pentru furt, în Nuneaton, Warwickshire;
  • 21.03.2007, pregătită pentru furt, în Nuneaton, Warwickshire;
  • 09.04.2007, pentru furt, in Leicester;
  • 28.03.2007, pentru depunere declarație falsă în beneficiul propriu sau al altei persoane, în Stamford, Lincolnshire;
  • 30.03.2007, pentru înșelătorie, în Cambridgeshire;
  • 27.03.2007, pentru încercare de a obține bani pentru acte de caritate false, în Thurland Street.
  • 26.05.2007, arestată pentru depunere declarație falsă în beneficiul propriu sau al altei persoane;
  • 06.04.2007, arestată pentru furt;
  • 21.03.2007, arestată pentru furt;
  • 10.04.2007, Tribunalul minori Leicester a găsit-o vinovată şi a emis ordin de trimitere pe 4 luni;
  • 28.03.2007, arestată pentru depunere declarație falsă în beneficiul propriu sau al altei persoane;
  • 21.05.2007, Tribunalul Bourne and Stamford Magistrates a găsit-o vinovată şi a emis un ordin de trimitere 6 luni;
  • 31.03.2007, arestată pentru înșelătorie;
  • 27.03.2007, arestată pentru încercare de a obține bani pentru acte de caritate false;
Nicolae, născut la 06.12.1990, a ieșit din țară la data de 16.02.2005 prin PTF Vărșand;
  • 11.09.2004, pentru furt, în Londra
  • 31.05.2004, în Court field gardens și dus la secția de poliție Kengsington;
  • 02.05.2004, dus la poliție în Earling pentru furt;
  • 10.01.2004, a fost condus la secția de poliție Limehouse, pentru furt, în Nandos Bethnal Green Road; 
  • 01.01.2004, a fost reținut pentru furt, în Tower Hamlets și luat sub protecția poliției;
  • 11.09.2004, arestat pentru furt, nr. arest 5137/cd;
  • 28.05.2004, arestat pentru furt;
  • 29.01.2004 a fost pus în grija serviciilor sociale în Enfield.
Gianina, născută la 03.07.1991 a ieșit din țară la data de 05.03.2005 prin PTF Vărșand;
  • Depistată cerșind zilnic împreună cu D. Monica, D. Liliana şi D. Germanca, între orele 10:00 – 18:00 pe strada Plumstead Road SE18 şi în centrul orașului Woolwich în cursul anului 2008. Femeile împing întotdeauna cărucioare şi se ascund în Parry Place SE18 și în piața închisă din Plumstead Road atunci când observă polițiști. Aceste femei au fost avertizate asupra comportamentului și acțiunilor lor în numeroase rânduri, dar ele au continuat să ignore organele de poliție (…)
Marcel, născut la 17.10.1993, a ieșit din țară la data de 21.11.2005 prin PTF Vărșand;
  • 14.04.2007, pentru reprezentație falsă pentru a realiza un câștig pentru sine sau pentru altul, în Londra;
  • 09.02.2007, pentru deranjarea ordinii și liniștii publice, în Londra
  • 29.08.2008, pentru furt, în Stanmore, Middlesex;
  • 29.08.2008, arestat pentru furt.
Simona, născută la 19.10.1993, a ieșit din țară la data de 30.07.2005 prin PTF Turnu;
  • 18.10.2008, arestată pentru că figura căutată de organele de poliție;
  • 30.01.2007, arestată pentru deținere de articole în scopul comiterii de fraude.
Levențica, născută la data de 22.10.1993, a ieșit din țară la data de 06.11.2005, prin PTF Turnu,
  • 23.01.2007, arestată pentru tentativă de furt, împreună cu minorii Ioana B., Simona B., Lidia R., Gigel V.
Marta, născută la data de 23.10.1993, a ieșit din țară la data de 02.11.2005, prin PTF Turnu;
  • 09.03.2007, arestată pentru fraudă;
  • 05.03.2007, arestată pentru fraudă;
  • 16.05.2008, pentru spălarea parbrizelor;
  • 13.02.2008, pentru bunuri furate.
David, născut la 13.08.1994, a ieșit din țară la 10.09.2005, prin PTF Vărșand;
  • 20.01.2009, arestat pentru cerșetorie;
  • 01.11.2008, arestat pentru cerșetorie;
  • 21.08.2008, Tribunalul minori Thames l-a găsit vinovat şi a emis un ordin de trimitere de 1 an;
  • 30.05.2008, arestat pentru furt;
  • 13.06.2008 Tribunalul minori Redbridge l-a găsit vinovat şi a emis un ordin de trimitere de 3 luni;
  • 14.04.2008, arestat pentru furt;
  • 21.05.2008, Tribunalul minori Redbridge l-a găsit vinovat şi a emis un ordin de trimitere de 6 luni;
  • 05.02.2008, arestat pentru deranjarea ordinii publice;
  • 21.05.2008, Tribunalul pentru minori West London l-a găsit vinovat şi a emis un ordin de trimitere 6 luni, ordin pentru comportament antisocial 3 ani, ordin pentru consiliere parentală 3 luni ;
  • 17.12.2007, arestat pentru atac asupra unei persoane majore;
  • 06.07.2007, arestat pentru cerșetorie;
  • 20.03.2007, arestat pentru cerșetorie;
  • 30.01.2009, arestat pentru furt;
  • 02.01.2009, pentru furt;
  • 16.11.2008, arestat pentru încălcarea ordinului privind comportamentul antisocial;
  • 16.01.2008, arestat pentru deranjarea ordinii publice;
  • 13.11.2007, arestat pentru folosirea unui copil pentru a cerși;
  • 03.12.2007, arestat pentru cerșetorie şi atac cu rănire de persoană;
  • 16.11.2007, arestat pentru cerșetorie;
  • 27.10.2007, pentru cerșetorie;
  • 14.06.2007, pentru cerșetorie;
  • 29.09.2007, arestat pentru cerșetorie.
Adrian, născut la 30.12.1994, a ieșit din țară la 10.09.2005, prin PTF Vărșand;
  • la 15.02.2004 a fost arestat pentru fraudă;
  • la 31.01.2007 a fost arestat pentru fraudă şi furt;
  • la 13.01.2007 a fost arestat pentru înșelăciune;
Mihaela, născută la 11.06.1995, a ieșit din țară la data de 21.11.2005, prin PTF Turnu;
  • 24.03.2007, pentru înșelăciune și cerșetorie, în Golders Green Road;
  • 24.03.2007 arestată pentru fraudă, dosar de arest nr. Sv/07/02330.
Daniela, născută la 30.05.2003, a ieșit din țară la data de 16.10.2005, prin PTF Turnu;
M. Florin
  • arestat pe 30.01.2007, pentru posesie articole folosite în fraudă, în str. Oxford, Londra”, a arătat judecătorul în motivare citând din rechizitoriu.

Judecătorul a ridicat şi sechestrele dispuse în dosar asupra palatelor țigăneşti de la Țăndărei și a dispus restituirea unor bunuri confiscate la percheziții, mai puțin încărcătoarele de mitralieră și cartușele descoperite la percheziții (n.r. – am anonimizat datele cu caracter personal).

„Având în vedere că în cauză urmează să se pronunțe soluții de achitare, respectiv de încetare a procesului penal, instanța urmează să soluționeze şi măsurile asiguratorii dispuse în cursul urmăririi penale.

Dispoziția de restituire şi ridicare a sechestrelor asiguratorii dispuse asupra bunurilor inculpaților va viza acele bunuri a căror deținere nu contravine legii şi avem în vedere în acest caz diferitele tipuri de muniție pentru deținerea cărora inculpații Radu Constantin, Niculae Mircea, Radu Drăgușin, nu au fost autorizați constând din, încărcător pentru pistol mitralieră, cu magazie 30 cartușe cal. 7,62×39 mm, descoperit cu ocazia percheziției domiciliare la inculpații Niculae Marian şi Nicolae Mircea, respectiv un număr de 31 cartușe de cal. 7,62×39 mm şi un încărcător metalic cu magazie 30 cartușe de cal. 7,62×39 mm, în cazul inculpatului Radu Drăgușin.

În consecință va dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor inculpaților, după cum urmează: (…)

  • pentru inculpatul Niculae Mircea, dispune ridicarea sechestrului instituit prin ordonanța din 08.04.2010 şi proces-verbal pentru autoturismul Peugeot 307 CC cu nr. de înmatriculare IL (…);
  • restituirea cantității de 1471,29 gr bijuterii din aur ridicată conform inventarului întocmit de Trezoreria Mun. București din data de 17.05.2010.
  • pentru inculpatul Radu Constantin, dispune ridicarea sechestrului instituit prin ordonanța din 08.04.2010 şi proces-verbal pentru autoturismul Hyundai Santa Fe cu nr. de înmatriculare IL (…)ŞEF;
  • dispune ridicarea sechestrului instituit prin ordonanța din 08.04.2010 şi proces-verbal pentru imobilul din orașul Țăndărei, str. Cornului, (…), județul Ialomița, respectiv clădirea principală compusă din 5 camere şi 5 dependințe/anexe aflate în curtea menționată;
  • restituirea sumei de 1300 euro indisponibilizată conform Chitanței nr. 57 din 16.04.2010;
  • restituirea sumei de 16200 lei indisponibilizată conform Chitanței nr. 29 din 16.04.2010;
  • restituirea cantității de 3760,06 gr bijuterii din aur ridicată conform inventarului întocmit de Trezoreria Mun. București din data de 17.05.2010. (…)
  • Dispune restituirea către inculpatul Buzoeanu Radian a armelor și cartușelor deținute în baza permisului de armă seria B nr. (…) din 08.12.2008 (…)”, se arată în motivarea judecătorului Lőrincz Rómeo de la Tribunalul Harghita.

Încă o bomboană pe colivă. Cheltuielile cu procesul sunt plătite de stat

“Având în vedere soluția de achitare respectiv de încetare a procesului penal cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului din care onorariul avocațial din oficiu se va avansa Baroului Harghita din fondul Ministerului Justiției”, se arată în motivare.

Cum justifică Tribunalul Harghita faptul că s-a ajuns la prescrierea faptelor, deși procesul se judeca din 2013. Potrivit unui comunicat din februarie, Tribunalul Harghita a invocat probleme cu citarea martorilor şi numărul mic de judecători pentru faptul că procesul a durat atât de mult.

Inspecția Judiciară face verificări la Harghita. Potrivit unor surse judiciare, tot în februarie, Inspecția judiciară s-a autosesizat și face verificări la Tribunalul Harghita pentru că a tergiversat 6 ani dosarul Țăndărei până s-a prescris.

Ce n-a văzut… Londra

Povestea romilor din dosarul Țăndărei, locuitori ai unui orășel aflat în sudul României este prezentată constant în paginile marilor cotidiene care apar la Londra. Ziarul The Sun care se distribuie în fiecare zi în peste trei milioane de exemplare și Daily Mail, cu un tiraj cotidian mai mare de două milioane, au relatat britanicilor despre „îndeletnicirile” locuitorilor așezării românești ajunși in Regatul Unit. Aceleași informații au fost dezvăluite însă și de publicații cu o ținută publicistică mai sobră ca The Telegraph, care se vinde și el în peste 700.000 de copii.

Țăndărei a ajuns sa fie comparat în cotidianul britanic The Sun cu una din celebrele zone rezidențiale de lux din statul american California, unde locuiesc personalități renumite din industria cinematografică. „Arata ca Beverly Hills, un cartier luxos prin care s-ar putea plimba staruri de cinema la volanele Porsche-urilor. Dar este orășelul Țăndărei, din România”, au scris jurnaliștii de la publicația britanica în ediția din 18 mai a cotidianului. Aceștia au publicat și imagini fotografiate din așezarea din sud-estul României.

„Vile in culori pastel, în stilul reședințelor de lux americane, in valoare de câte 500.000 de lire sterline, sunt aliniate de-a lungul străzii București, într-un contrast bizar cu bărăcile dărăpănate ale țăranilor din josul drumului. Multe alte vile sunt în curs de construcție”, se mai menționează în tabloidul britanic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Bolojan și „mănăstiruțele” din PNL

Eram convins că toate reformele începute de Ilie Bolojan atât în PNL, dar şi la locul de muncă din Senat, nu vor fi primite cu aplauze nici măcar în propriul partid. Mă aşteptam însă ca, o perioadă de timp, cârcotelile să aibă loc pe la colţuri, prin birturi conspirative sau prin vreo toaletă frumos mirositoare din Bruxelles. Fiindcă PNL-iştii au mare nevoie de Bolojan, măcar la nivel de imagine, fostul primar al Oradiei scoţându-i pur şi simplu din gunoi, după calamitatea de la alegerile prezidenţiale. Iată, însă că deja o voce s-a ridicat public împotriva lui Bolojan, şi încă pe un ton foarte vehement, ca să nu spun mitocănesc. Mă refer la Silviu Mănăstire, fost secretar general adjunct al PNL...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, la un pas de pușcărie. Ce acuzații i se mai aduc

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, a fost trimis în judecată, alături de un consilier PSD al comunei, după ce din fondurile primăriei ar fi fost achitată contravaloarea energiei electrice consumate de o societate economică aparținând consilierului local, în cuantum de peste 66.000 lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Dumitru Mitroiu și respectivul consilier PSD al comunei Cislău au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de delapidare şi complicitate la delapidare. Dumitru Mitroiu a plătit facturile unui asociat în...

- A word from our sponsor -

spot_img

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...