În absolut toate liceele din Vrancea se consumă substanțe psihoactive, vârsta consumului fiind într-o scădere îngrijorătoare, ajungând până la clasele primare, cel mai mic copil detectat că a consumat asemenea substanțe având 9 ani. Concluzia se desprinde din avertismentul specialiștilor reuniți în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Vrancea, organism cu rol consultativ, care funcționează pe lângă Consiliul Județean, scrie romaniacurata.ro.
Aceasta atrage atenția că toate liceele din Vrancea au mari probleme cu consumul de substanțe interzise. „Acest fenomen reprezintă o problemă reală”, se arată într-o luare de poziție a autorității județene care reunește specialiștii și decidenți din instituții, cum ar fi Serviciul pentru Combaterea Crimei Organizate, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Focșani, Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Primăria municipiului Focșani sau Serviciului de Ambulantă, alături de aleși județeni.
Citește și: Opoziția românească, o centură PSD-istă cu mai multe trotuare. Îmbătați de damful europarlamentarelor, Dacian Cioloș și Ludovic Orban se ceartă deja pe ciolan
„Fenomenul consumului de substanțe interzise în rândul elevilor, tinerilor și adolescenților din liceele din Vrancea este în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea redepășind însă media națională”, după cum se mai arată în același document. O reală problemă, mai arată autoritățile din Vrancea, o constituie și comercializarea de alcool și tutun minorilor de către anumite unități economice, fenomen greu de stopat din cauza sancțiunilor mici prevăzute de legislație.
”Cluburile și discotecile, frecventate de tineri în vacanțe și weekenduri, reprezintă mediul propice pentru debutul consumului de băuturi alcoolice sau substanțe interzise”, se mai arată în luarea de poziție a autorităților din ATOP.
Soluția autorităților la o problemă atât de gravă ar fi „o campanie pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar, consumului de alcool și droguri de către copii și tineri, prin instituțiile publice cu competente în asigurarea unui climat corespunzător de siguranța civică.” Această propunere ar fi a președintelui CJ Vrancea, Marian Oprișan.
Citește și: Sorin Vornic, unul dintre locotenenții lui Marian Oprișan, trage iarăși un tun imobiliar ajutat de băieții „dăștepți” din Primăria Focșani
Așadar autoritățile au propus „materializarea unui plan de acțiune, pentru a stopa acest fenomen și a proteja copiii de consecințele nocive, atât fizice, cât și psihice, ale substanțelor interzise”. În acest sens se dorește modificarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, respectiv majorarea cuantumurilor amenzilor, precum și majorarea perioadei de suspendare a activității localului public care vinde tutun și alcool minorilor.
În plus, se dorește achiziționarea unui set complet pentru detectarea prezenței substanțelor ori produselor stupefiante care să fie la dispoziția autorităților. Mai mult, se anunță și acțiuni preventive în baruri, cluburi, discoteci, săli de jocuri și locuri de agrement, dar și în trafic pentru identificarea persoanelor aflate sub influența de substanțe psihoactive
Conform celor mai recente date ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), 8,1% dintre adolescenții de 16 ani au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat marijuana sau hașiș în ultima lună. Agenția Națională Antidrog confirmă canabisul drept cel mai prevalent drog în populația școlară. Adolescenții din liceele din Vrancea recunosc că în rândurile lor se consumă substanțe interzise diverse însă susțin că generalizarea făcută de autorități, care susțin că în absolut toate liceele se consumă droguri, ar fi greșită. În plus, liceenii spun că este necesară mai mult decât o campanie de informare și arătare cu degetul în școli.