duminică, 26 mai 2024
14.6 C
Buzău

România

14.6 C
Buzău
duminică, 26 mai 2024
14.6 C
Buzău
Ești aiciDezvăluiriCAMPIONI LA SĂRĂCIE. 535 de comune din România au grade de sărăcie...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

CAMPIONI LA SĂRĂCIE. 535 de comune din România au grade de sărăcie peste medie şi severe. Aproape o treime din populație trăiește în mizerie, fiind la mâna PSD. Ori despre sărăcie, ca directivă de partid

Am ajuns, pe bună dreptate, să ne întrebăm ce model economic are PSD-ul… Deoarece, conform cifrelor de mai jos, nu are nici unul. În afară de moaște și cântece lăutărești, PSD-ul nu are o altă înțelegere a tradiției. Dincolo de căpușarea fondurilor publice, acest partid de paraziți economici absoluți nu știe sa livreze nimic. Anual se dau bairamuri în valoare de sute de milioane de euro, toate stipendiate de români din taxe și impozite. Iar oamenii de afaceri din PSD sunt din categoria „să zici mersi că îți plătesc și salariul ăla de 800 de lei la negru lună de lună, vierme ce ești”.

Un număr de 535 de comune din România au grade de sărăcie peste medie şi severe, numărul persoanelor marginalizate fiind de 427.046, se arată într-un comunicat de presă al Institutului pentru Politici Sociale şi Administrative şi al Asociației Asistenților Sociali din România.

Citește și: OUG 7 și FILMELE făcute de PROȘTI pentru PROȘTI. Ori despre frica penalilor din PSD față de frica celorlalți

„Numărul asistenților sociali din serviciile publice de asistență socială este însă foarte mic în raport cu necesitatea intervenției. Ca exemplu, comunitățile rurale marginalizate din România sunt distribuite în 992 de comune (35% din totalul comunelor din țară). 535 din aceste comune au grade de sărăcie peste medie şi severe. Numărul persoanelor care trăiesc în zonele marginalizate ale celor 535 de comune este de 427.046. Potrivit prevederilor legale de angajare a unui asistent social la 300 de persoane care au nevoie de suport, în aceste comunități ar trebui să fie un număr minim de 1.423 de asistenți sociali”, se arată în document.

Potrivit acestuia, în realitate sunt 292 de asistenți sociali angajați, iar acest număr reprezintă 20% din personalul necesar.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata sărăciei, conform datelor Eurostat

„În 2014 aveam 40,2% din populația României care trăia în sărăcie. De asemenea, o treime din populație este afectată de privare materială severă, în sensul că nu-şi poate permite să achiziționeze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent. Institutul Național de Statistică publica în 2015 faptul că o treime dintre gospodăriile din România, respectiv 32,8%, nu au putut face față cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat. Situația copiilor este şi mai dramatică. Datele Eurostat arată că aproape o treime (32%) din copiii României trăiesc în condiții de lipsuri materiale grave şi unul din doi copii era expus riscului de sărăcie sau de excluziune socială”, menționează sursa citată.

România, penultimul loc din UE, în privința scăderii numărului de persoane aflate în sărăcie

Impactul ajutoarelor sociale asupra  reducerii numărului persoanelor aflate în risc de sărăcie este cel mai mic în Grecia și România, arată o altă statistică a Eurostat, publicată anul trecut. Astfel România, cu 17%, respectiv Grecia, cu 16%, ocupă ultimele două locuri din Uniunea Europeană, în condițiile în care media UE a fost 32%, în 2017.

Citește și: Victorie uriașă pentru România! Kovesi, pe primul loc după audierile din Parlamentul European pentru șefia Parchetului European

Finlanda, cu 57% și Danemarca, cu un procent de 51%, sunt statele europene în care ajutoarele sociale au contribuit cel mai semnificativ la reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie. De menționat că, în afară de Grecia și România, declinul persoanelor aflate în risc de sărăcie, ca urmare a ajutoarelor sociale primite, a fost sub 25% în alte șapte state membre UE.

Efectele ajutoarelor sociale asupra persoanelor aflate în risc de sărăcie se află pe o tendință descendentă în toată Uniunea Europeană: cu excepția anului 2013, acesta a scăzut în fiecare an începând din 2010 și până în prezent. De menționat că în 2010 procentul era de aproape 37%.

România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană, cu excepția Bulgariei, în privința persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială. Anul trecut, peste o treime din populație, respectiv 35,7%, se afla în această situație nedorită.

PSD reproduce social sărăcia

Astfel, pe bună dreptate, ne întrebăm ce model economic are PSD-ul? Deoarece, conform cifrelor de mai sus, nu are nici unul. În afară de moaște și cântece lăutărești, PSD-ul nu are o altă înțelegere a tradiției. Dincolo de căpușarea fondurilor publice, acest partid de paraziți economici absoluți nu știe sa livreze nimic. Anual se dau bairamuri în valoare de sute de milioane de euro, toate stipendiate de români din taxe și impozite. Iar oamenii de afaceri din PSD sunt din categoria „să zici mersi că îți plătesc și salariul ăla de 800 de lei la negru lună de lună, vierme ce ești”.

PSD-ul conduce de decenii județele din sudul și estul României, care trăiesc într-o sărăcie cruntă. Sunt pe veci stăpâni în Dolj, Olt, Teleorman, Ialomița, Vaslui, Vrancea, Botoșani, Buzău, etc., etc. Sunt județele cele mai sărace ale României, cu cele mai degradante valori ale Indicelui Dezvoltării Umane (IDU). Șomajul e la cote alarmante, migrația așijderea, abandonul școlar e o realitate flagrantă. Sigur, nu putem să (ne) întrebăm ce s-a întâmplat în aceste județe timp de 3 decenii și asta pentru că ne-a luat-o fosta ministreasă Lia Olguța Vasilescu înainte.

Zicea Vasileasca de la Dolj, în urmă cu vreun an și jumătate, că marele capital e vinovat pentru prăbușirea economică a regimurilor dinastice pesediste de Teleorman, Olt, Vaslui… Va să zică, capitalismul este de vină. O fi, dar Olguța nu știe, sau poate că nu a aflat încă, despre Vagabond Capitalism? (A vagabond as is well known, moves from place to place without a fixed home. However, vagabondage insinuates a little dissolution – an unsettled, irresponsible, and disreputable life, which indeed can be said of the globalization of capitalist production).

Citește și: Cum a făcut Dragnea din Jandarmerie bodyguard. Dacă la protestele din 2012 criticau „abuzurile” Jandarmeriei şi încurajau libertatea de exprimare a manifestanților, acum, după măcelul de la mitingul diasporei, social-democrații au doar cuvinte de laudă la adresa forțelor de ordine

Multinaționalele, ca reprezentante ale marelui capital, au ca interes general nu dezvoltarea armonioasă a României (referindu-ne doar la cazul particular prezentat de ministresa muncii de la noi). Sunt puțin mai pragmatice: Dumnezeule, vor doar maximizarea profiturilor. Și de aici vagabondajul. Capitalismul „vagabondează” pe la Cluj, prin Ilfov, prin zonele în care el se simte bine și face profit.

Domnilor PESEDIȘTI, capitalismul nu are în fișa postului (și) dezvoltarea Oltului, Teleormanului și Doljului. Dezvoltarea regională o lasă o lasă în seama policy makers-ilor, celor din categoria cărora și dumneavoastră, cu onor, faceți parte. Voi, ca administratori ai României, trebuie să produceți politici publice menite să contribuie la dezvoltarea unor regiuni înapoiate. Or noi observăm, de 30 de ani încoace, că partidele, toate (cu PSD cu tot), în județele prăbușite economic, distribuie niște pungi cu mălai și făină la Paște și Crăciun, plus, în timpul campaniei electorale, ceva turism ecumenic pentru bătrâni și nevoiași. E forma maximă de protecție socială pe care o face în particular PSD-ul, că despre el vorbim acum.

Citește și: Amănunte absolut îngrozitoare despre crima de la Buzău. Ce au descoperit medicii când au autopsiat-o pe Valentina Nica, tânăra moartă în incendiu

Ei sunt niște patroni, boșii locali care, ajutați de niște punteros, fac și desfac politica din teritoriu. Spre deosebire de America Latină, acolo unde acești brokeri locali fac totuși ca viața să meargă înainte, îndulcind viața locală afectată de politicile neoliberale, aici, brokerii noștri doar adâncesc sărăcia și, mai apoi, se plâng de răul tratament la care ne supun, îi supun, multinaționalele. Ei uită să ne spună că 1 din 10 copii născuți după 2010 este al unei adolescente cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani, că 10% din totalul avorturilor sunt făcute de adolescente, că o treime din tineri fumează și că 10% din adolescenți consumă zilnic alcool.

Mai mult, 60% dintre tinerii între 18 și 34 de ani locuiesc cu părinții, 43,3% de tineri în intervalul de vârstă 12-17 ani locuiesc în încăperi supraaglomerate. Într-un mod covârșitor, aceste cifre se conturează contabilizând datele din județele precare ale sudului și estului României. Pe care pesediștii le conduc de când lumea. Dar sigur, e ușor să te speli pe mâini și să arunci pisica (moartă) în curtea marelui capital. În loc politicilor publice, avem ineficiente jocuri de cuvinte. Acompaniate de Saturnalii cu lăutari, baiadere, sarmale și cârnați. Realitatea e dură și aspră. Iar PSD-ul nu o contestă, o întărește.

Astfel, PSD ne arată că este practic o cloacă de ultra-reacționari abominabili, care reproduce social sărăcia. E centrul de comandă al conservatorismului românesc în mizerie, bazat pe dictatori patriarhali, semianalfabeți și organizați în haite supuse, care ne-a întors în vizuina istoriei, adică într-un loc ca Teleorman.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

PSD Buzău a reluat moda conturilor fantomă de pe Facebook din epoca Dragnea. Cum se manipulează pe rețelele de socializare

Am fost blocat pe Facebook, teoretic, timp de 30 de zile, după ce am publicat un text în care denunțam cum a pus laba PSD pe municipiul Buzău. Motivul: limbajul postărilor mele nu coincide cu standardele comunității și „incită la ură”. Pentru ca PSD Buzău să poată obține așa ceva era nevoie de o mobilizare masivă a firmelor de postaci foarte scumpă si complicată. O asemenea "investiție" nu este o întâmplare. Cum controlează PSD o rețea de socializare La nici o oră după ce am publicat un text în care denunțam mafia și teroarea mafiotă instaurată de PSD la Buzău, am căzut din nou victimă acestei terori. Contul blocat pe Facebook, mesaje și nenumărate telefoane de intimidare... https://expresssud-est.ro/special/anchete/buzau-orasul-inglodat-in-datorii-drumul-lui-constantin-toma-de-la-o-caruta-cu-pepeni-la-falimentarea-unui-oras/ Postarea mea nu incita la...

Dezvăluiri

Sorina Docuz și legăturile periculoase cu comuna Racovițeni din Buzău, epicentrul rețelei de firme care sub protecția premierului Ciolacu sug zeci de milioane de...

O întreagă rețea de indivizi care provin din comuna Racovițeni, județul Buzău, și care are directă legătură cu Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță și apropiată a premierului Marcel Ciolacu, a primit contracte de la primăria Sector 3 condusă de Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei. Numele implicate și firmele din cadrul rețele organizate au fost documentate de G4Media.ro pe parcursul mai multor luni. Un aport esențial l-a avut o sursă apropiată afacerii din Sectorul 3. G4Media a scris că în noiembrie anul trecut, primăria sectorului...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...

- A word from our sponsor -

spot_img

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Doi oameni de afaceri reţinuţi și doi directori din companii de stat, sub control judiciar

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Procurorii DNA au reținut pe 8 februarie, pentru 24 de ore, doi oameni de afaceri pe care îi acuză de săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, trafic și cumpărare de influență și deturnare a unor licitații publice. În dosar sunt cercetate şi directorii CET Sud şi Electrocentrale Rovinari. Iată că și ”băieții deștepți” din energie sunt călcați de DNA. Pe când și un dosar cu șmecheriile samsarilor din domeniul furnizării energiei electrice? https://expresssud-est.ro/editorial/de-doi-bani-speranta-vine-primavara-traiasca-stevia/ Un...