sâmbătă, 14 decembrie 2024
1.1 C
Buzău

România

1.1 C
Buzău
sâmbătă, 14 decembrie 2024
1.1 C
Buzău

Petre Emanoil Neagu: Aș putea vorbi mult despre proiectele...

  https://www.facebook.com/watch/?v=584573647454057&t=12 „Despre proiectele de suflet pe care le-am implementat ca președinte al Consiliului Județean Buzău aș vorbi mult. În fiecare proiect am pus suflet. Am ales...
Ești aiciDezvăluiriCum a evaporat falimentul RADET o datorie de peste 700 milioane euro,...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Cum a evaporat falimentul RADET o datorie de peste 700 milioane euro, ELCEN rămânând cu buza umflată și riscând, la rândul său, să intre în faliment. Despre cum sistemul toxic de subvenționare a gigacaloriei folosit de Gabriela Firea este rețeta perfectă a unui nou blocaj financiar care, într-un final, va afecta și Termoenergetica

RADET, furnizorul de energie termică din București, a intrat în faliment, însă căldura și apa caldă vor ajunge în această iarnă în cele circa 8.600 de blocuri din București, spun autoritățile, până când întreaga afacere va fi trecută la noua companie a Primăriei, Termoenergetica. Primul pas se face joi, în Consiliul General. Falimentul RADET riscă să împingă în criză și ELCEN, marele creditor care are de încasat aproape 3,7 miliarde de lei de la compania falimentară, spune Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET: activele companiei în faliment reprezintă doar 1,0001% din datorie. Prin faliment, „banii s-au evaporat”, iar ELCEN rămâne cu buza umflată. Care sunt soluțiile pentru ca un sistem bazat pe un preț al gigacaloriei subvenționat cu peste 100%, să nu intre din nou în blocaj?

Consiliul General al Capitalei va face joi primul pas către mutarea furnizării de căldură și apă caldă în București de la RADET, companie de stat intrată de luni în faliment, la Termoenergetica, noua companie municipală, înființată în martie 2019 de primarul Capitalei, Gabriela Firea. Este vorba despre „delegarea serviciului public” de livrare a agentului termic către bucureșteni. „De aici încolo, urmează toate celelalte – transferul licențelor, autorizațiilor, personalului, contractelor, inclusiv transferul lucrărilor care sunt în desfășurare, reparațiile la conducte. Primăria are obligația să asigure continuitatea furnizării acestui serviciu public. Așadar, agentul termic nu va lipsi din caloriferele oamenilor”, a explicat pentru Europa Liberă administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea.

Citește și: Ana Birchall și Cozmin Gușă au fost excluși din PSD. Cum au reacționat cei doi

Anunțul a fost făcut public și de primarul Gabriela Firea: „Îi asigur pe toți angajații de la RADET că în ziua în care vor înceta activitatea la Regie, vor fi angajați la compania Termoenergetica, deci vor avea continuitate atât ei, ca salariați, cât și bucureștenii, care au contracte cu RADET-ul, pentru furnizarea apei calde și căldurii”.

Problema înlocuirii RADET-ului cu Termoenergetica în ecuația termoficării Bucureștiului este însă că noua companie nu are licență de furnizare a energiei termice, lucru anunțat și de ministrul Economiei, Virgil Popescu. Ana Otilia Nuțu, expert în energie al Expert Forum, spune pentru Europa Liberă că, deși compania municipală este înființată legal, spre deosebire de restul companiilor municipale, acordarea acestei licențe ar putea dura, „nu se face de pe azi pe mâine”.

„Până atunci, RADET poate funcționa, chiar dacă e în faliment, pentru că există o portiță legală care spune că dacă intră în faliment în timpul iernii, mai poate livra până se termină sezonul rece. Dar indiferent ce se întâmplă, la anul RADET moare, iar ei trebuie să rezolve cât mai repede cu Termoenergetica”, explică Ana Otilia Nuțu, pentru Europa Liberă.

Citește și: Cote pariuri Alegeri Prezidențiale 2019. Casele de pariuri merg pe mâna lui Iohannis: mai multe procente decât Barna și Dăncilă la un loc

Falimentul RADET va clarifica lucrurile mai rapid, consideră Gheorghe Piperea: „Ar fi păcat să nu utilizăm oportunitatea pe care ne-a dat-o această criză. În momentul de față, noi am petrecut aproape 6 luni pentru a obține niște lucruri pentru transferul de business. Cel mai repede s-a mișcat Consiliul Concurenței. Acum, suntem în prag de iarnă și s-a definitivat hotărârea judecătorului sindic din aprilie – prin decizia de luni, nu mai avem timp pentru procedura aceasta de transfer de business. Era clar încă din aprilie că reorganizarea judiciară nu mai merge. Am vrut să utilizăm această procedură ca un fel de punte, pentru a realiza acest transfer. Din păcate, instituțiile nu au reacționat cum trebuie”.

Datoria de 3,7 miliarde de lei către ELCEN, evaporată. Gigacaloria, subvenționată din pix

În București, energia termică este subvenționată de Primăria Capitalei, cel puțin pe hârtie. În practică, Primăria nu a dat niciodată toți banii necesari către RADET, iar compania nu a putut plăti mai departe către ELCEN, furnizorul de energie termică, deținut de Ministerul Energiei. Ana Otilia Nuțu explică cum prețul gigacaloriei este stabilit din pix de primărie, mai mic decât cel real, al pieței, iar diferența ar trebui acoperită din subvenții:

„Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) stabilește cât ar trebui să fie prețul gigacaloriei. În Consiliul General, se aprobă acest tarif, după care Primăria poate spune că tariful e prea mare și că vrea ca gigacaloria să ajungă la cetățeni la un preț mai mic. Ca să ajungă la prețul stabilit, Primăria ar trebui să vină cu subvenții. Concret, la finalul anului 2018 costul aprobat era de 400 de lei pe gigacalorie, iar Primăria ținea prețul la 163 de lei. Diferența de 238 de lei ar fi trebuit să fie plătită de Primărie, pentru fiecare gigacalorie. Ar trebui să fie plătită RADET-ului, iar Primăria fie nu plătește, fie plătește doar o parte”, explică pentru Europa Liberă Ana Otilia Nuțu.

Citește și: Sputnik-ul Mircea Diaconu și filmul lui cu proști: vrea să „zboare” independent, iar Ponta și Tăriceanu îi cântă-n strună. Cum a ajuns actorul care a jucat roluri celebre de prostovani…

Prețul la care vinde ELCEN este însă „umflat” cu 20-30%, consideră Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET: „În preț, ELCEN a pus și o bucățică ce acoperă energia electrică și bonusul de cogenerare, deși regăsim această bucățică și în prețul la energie electrică. Ceea ce înseamnă că prețul gigacaloriei ar fi mai redus, dacă s-ar raporta exclusiv la costul agentului termic”.

Prin acest sistem, în care Primăria se preface că menține un preț scăzut la termoficare, dar de fapt nu își plătește datoriile către furnizorul ELCEN, s-a ajuns ca RADET să acumuleze datorii către ELCEN, care se ridică, cu tot cu penalități, la 3,7 miliarde de lei, adică peste 700 de milioane de euro.

„Firea în acest moment se comportă ca un bully. Dacă nu-ți plătesc, ce o să faci, o să tai căldura pentru bucureșteni? Plătești politic (guvernul, care controlează ELCEN – n.r.). Soluția ar fi să respecte legea și să plătească banii pe care îi datorează”, spune Ana Otilia Nuțu.

Problema va rămâne însă valabilă și pentru Termoenergetica, „dacă Primăria nu va plăti în continuare subvenția sau nu va mări tarifele. Creșterea prețului la cel nesubvenționat ar fi un șoc, să-ți crească de trei ori prețul gigacaloriei. Nu e nicio garanție că Termoenergetica ar ajunge la altceva decât falimentul în care e RADET”, consideră Nuțu.

Citește și: Averile ilicite, CONFISCATE printr-o lege specială! Stați liniștiți, nu la noi, în Ucraina! Legea a fost promulgată la sfârșitul lui octombrie și făcea parte dintr-un program ambițios al președintelui Vladimir Zelenski de eradicare a corupției din Ucraina. Se aude, domnule președinte Iohannis?

Singura certitudine după falimentul RADET este explicată sec de administratorul judiciar Gheorghe Piperea: ELCEN e și el mai aproape de faliment, odată cu falimentul RADET, pentru că datoria pe care o are de recuperat „s-a evaporat”:

„Datoria care a ajuns acum la aproape 4 miliarde de lei, intră în faliment. Ea va fi acoperită din activele societății aflate în faliment. Aceste active se situează undeva la 35-40 de milioane de lei. Gradul de încasare a acestei creanțe de 4 miliarde de lei este de 1,0001%. Dincolo de asta, nu mai există nimic altceva. Datoria se șterge. De aceea, cei care și-au dorit falimentul RADET, adică ELCEN, au ajuns să aibă ce și-au dorit. Știți că e proverbul acela, ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să se întâmple”, spune Piperea, pentru Europa Liberă.

Piperea explică faptul că în planul de reorganizare judiciară al ELCEN, companie de stat care este și ea în insolvență, una dintre sursele de finanțare aprobate este și recuperarea creanței de la RADET. Acest lucru nu mai este posibil, după ce RADET a intrat în faliment, iar activele sale sunt mult prea mici.

Citește și: DNA a pus tunurile pe Misăilă, primarul municipiului Focșani! Căminul pentru Persoane Vârstnice cu care ar avea legătură audierea primarului focșănean a fost de-a lungul vremii centrul mai multor scandaluri, chiar și cu conotații sexuale

„Falimentul RADET înseamnă și falimentul ELCEN. În planul de reorganizare al ELCEN, scrie că din insolvența RADET, prin asumarea unei răspunderi iluzorii a Primăriei, ar urma să ia ELCEN 1,1 miliarde lei. Suntem deja în faliment, banii aceștia s-au evaporat. Nu mai au sursă de finanțare, deci trebuie să găsească o alta, dacă nu o găsesc sunt în faliment. În decembrie, RADET ar fi trebuit să plătim o factură curentă de 220 de milioane de lei, pentru că aveam încasări, inclusiv niște sume de luat de la Primărie. Nu o mai plătim, gata”, arată Piperea.

Întrebat ce garanții există că situația blocajului dintre RADET și ELCEN nu se va repeta și cu Termoenergetica, Gheorghe Piperea este sincer: „Fără să fiu cinic, vă spun că nici nu mai îmi pasă. Dacă se respectă legislația, cel puțin în perioada de iarnă, nu vor exista sincope între Termoenergetica și ELCEN, pentru că nu ai voie sub nicio formă să întrerupi agentul termic pe timp de iarnă”.

Ce soluții sunt în locul relației toxice RADET-ELCEN?

Ana Otilia Nuțu explică faptul că Bucureștiul nu poate fi comparat cu alte orașe din țară, unde s-au găsit soluții locale de „fentare” a termoficării centralizate.

„În București, rețeaua a fost concepută pentru cu totul alt model de consum și rețeaua e foarte lungă. Ar trebui redimensionată, ca să o faci eficientă. Dar nu ai cum să închizi ELCEN și să faci niște centrale care funcționează doar pentru căldură la bloc, pentru că ELCEN produce și cam 80% din curentul electric care se consumă în București. E mai puțin poluant să ai niște CET-uri care sunt mai departe de zonele aglomerate ale orașului. În vârful de consum de iarnă, noi avem probleme cu gazele care nu au presiune suficientă, inclusiv ELCEN are această problemă, numai că el are combustibil de rezervă și poate funcționa și pe păcură. Când e gerul mare, merge pe păcură. Cu o centrală la bloc, rămâi în frig”.

Citește și: Ion Ștefan, noul ministru al Dezvoltării, șef peste fondurile primarilor și baronilor locali: Începem reconstrucția României, prin muncă, perseverență, corectitudine și transparență!

Nuțu spune că soluția unei rețele circulare de termoficare, așa cum este cea gestionată de RADET, este bună pentru zonele cu foarte multe blocuri: „Dacă se întrerupe căldura dintr-un CET, se poate livra din altul. Dacă mai există acum căldură în Colentina și Aviației, este pentru că vine de la CET Sud, traversează 13 kilometri tot orașul. Ar merita o rețea la care să se poată conecta mai mulți producători și să intre chiar în concurență unii cu alții. În nordul Bucureștiului, unde acum nu există rețea, ai putea face ca la Oradea, exclusiv pe energie geotermală. Problema e ca cineva să vrea să facă această reformă, pentru că nu este o chestiune de făcut de azi pe mâine”.

Gheorghe Piperea explică de ce centralele termice individuale sau cele de bloc nu sunt o soluție pentru a elimina complet termoficarea centralizată: „Este cea mai periculoasă. Imaginați-vă un bloc cu 200 de coșuri de fum și înmulțiți cu 8.600, este numărul de blocuri pe care îl aprovizionează RADET. Nu numai că ar arăta ca o societate de Ev Mediu, dar ar fi cea mai poluată localitate din Europa”.

Citește și: Didi Băjenaru, individul care i-a spus Vioricăi Dăncilă că este noua Regina Maria, este milițian de profesie. Suma imensă pe care acesta o câștigă fără muncă de la o regie a Consiliului Județean Vrancea aflat sub papucul baronului Oprișan

Piperea spune că printre soluțiile care ar putea suplini lipsurile unei rețele centralizate de termoficare s-ar număra:

  • folosirea biogazelor pe care le poți obține din deșeurile organice de la groapa de gunoi. „Pentru asta, e nevoie de capacități de acest gen, OMV sau Engie ar putea să se gândească să facă biogaz”.
  • utilizarea rezervelor de apă geotermală din jurul Bucureștiului, mai ales în zona de nord.
  • utilizarea energiei solare, prin montarea pe blocuri a unor instalații care să încălzească apa, vara. „Vara se consumă destul de mult pentru că presiunile livrate în conducte sunt echivalente cu cele din perioada de iarnă”.

„Pentru asta, e nevoie de cineva care să și gândească”, încheie Gheorghe Piperea. Atât experta Ana Otilia Nuțu, cât și administratorul judiciar al RADET consideră că nicio autoritate nu și-a bătut cu adevărat capul pentru a ieși din situația păguboasă în care se află termoficarea Capitalei, de zeci de ani.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...