duminică, 20 aprilie 2025
10.6 C
Buzău

România

10.6 C
Buzău
duminică, 20 aprilie 2025
10.6 C
Buzău
Ești aiciAncheteUcigașii pădurarului Liviu Pop, protejați chiar de către anchetatori. Aurelia Muț, procuroarea-șefă...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Ucigașii pădurarului Liviu Pop, protejați chiar de către anchetatori. Aurelia Muț, procuroarea-șefă din localitatea maramureșeană Târgu Lăpuș, „a rezolvat“ de-a lungul timpului mai multe dosare în favoarea unor hoți de lemne sau braconieri

Aurelia Muț, procuroarea-șefă din localitatea maramureșeană Târgu Lăpuș şi mătușă a principalului suspect în cazul uciderii pădurarul Liviu Pop, are un palmares sumbru în ce privește generozitatea față de diverși nelegiuiți care se îmbogățesc furând lemne sau braconând și uneori chiar curmând vieți în timpul infracțiunilor pe care le comit.

O anchetă zguduitoare în acest sens a fost realizată de Adevărul care a reușit să determine mai mulți localnici să se destăinuie. Aceștia vorbesc chiar despre o mafie în adevăratul sens al cuvântului, controlată de procuroarea Aurelia Muț și instalată de mulți ani în orașul Târgu Lăpuș şi în satul aparținător Borcut, acolo unde locuia pădurarul Pop şi cele trei bestii cu care s-a confruntat în pădure.

Sub protecția anonimatului, localnicii încep să vorbească despre mafia instalată de mulți ani în orașul Târgu Lăpuș şi în satul aparținător Borcut, acolo unde locuia pădurarul Pop şi cei trei oameni cu care s-a confruntat în pădure.

Procuroarea care anchetează cazul este mătușa şi nașa de cununie a lui Petrișor Giurgiu (36 de ani), unul dintre cei trei bărbați prinși de pădurarul Pop la furat de arbori. Oamenii din Borcut spun că Aurelia Muț „taie şi spânzură după propriul chef şi dă ordonanțe de neîncepere a urmăririi penale prietenilor sau cunoscuților“.

A împușcat un copil, iar Aurelia Muț  i-a aplicat vânătorului o amendă de 1.000 de lei

În iarna anului 2011, finul comandantului de atunci al Poliției Târgu Lăpuș a împușcat un copil de 17 ani, spunând ulterior că l-a confundat cu o vulpe. Bărbatul a tras din mașină, iar când a coborât şi-a dat seama, după urmele de sânge, că împușcase un om.

Citește și: Constanța, un oraș „în cădere“! Un sondaj INSCOP Research arată că majoritatea constănțenilor consideră că „cea mai mare problemă a orașului în acest moment“ este „corupția din administrația locală și instituțiile locale“

„Învinuitul a luat-o pe urmele acestora, a strigat după acele persoane, dar constatând că nu răspunde nimeni, după ce a parcurs o distanță de aproximativ 300 de metri, a renunțat, revenind la locul incidentului şi încercând să anunțe organele de urmărire penală. Datorită lipsei semnalului de telefonie mobilă, învinuitul n-a reușit acest fapt (…) şi s-a deplasat în localitatea Stoiceni de unde a sesizat organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Poliției Târgu Lăpuș“, se arată în ordonanța de neîncepere a urmăririi penale semnată de procuroarea Aurelia Muț. În realitate, ar fi putut să sune la 112 chiar şi în lipsa semnalului de telefonie. De fapt, spun surse din anchetă, bărbatul l-a sunat pe şeful Poliției, nașul său, care l-a sfătuit ce să facă mai departe.

„În baza relației de prietenie a fostului comandant cu prim-procuroarea, dosarul vânătorului a fost clasat. Băiatul împușcat a stat la spital aproximativ 20 de zile, au umblat la familia lui să le ofere bani, iar prim-procuroarea a clasat cauza şi i-a aplicat vânătorului o amendă administrativă de 1.000 de lei“, spune un localnic din Târgu Lăpuș.

Din victimă a devenit învinuit

Un alt dosar scandalos a fost investigat de Aurelia Muț în 2017 şi-l privește pe Mihai Timbuş, administratorul unui fond de vânătoare din zona Târgu Lăpuș. Acesta a surprins în flagrant delict patru braconieri, pe care i-a reținut până la sosirea polițiștilor.

Citește și: DELIR TOTAL al lui ALEXANDRU CUMPĂNAȘU, candidatul ivit din spuma incompetenței de la Caracal: IOHANNIS și DĂNCILĂ au complotat împotriva lui DRAGNEA

În mod bizar, procuroarea Aurelia Muț a întocmit în referat prin care l-a trimis în judecată pe administratorul fondului cinegetic pentru „împiedicarea cu violență a vânătorii“. Cei patru braconieri n-au fost puși sub acuzare.

Două instanțe de judecată au infirmat soluția procuroarei, iar Curtea de Apel Cluj l-a achitat definitiv pe Timbuş. Bărbatul a înaintat ulterior o plângere penală la adresa procuroarei, pentru săvârșirea infracțiunii de represiune nedreaptă.

Timbuş a atras atenția încă din noaptea morții lui Liviu Pop, într-o postare pe Facebook, despre relațiile de rudenie existente între procuroare şi hoții de lemne.

„Cunoscând pe pielea mea modul în care prim-procuroarea Aurelia Muț instrumentează dosarele în care are interese personale, ori în care sunt implicați prieteni, cuscri etc., auzindu-i atunci în seara decesului pădurarului Liviu Pop pe consătenii acestei procuroare spunând că aceasta are legături strânse cu posibilii criminali ai lui Liviu, recidiviști pe care i-ar mai fi ajutat să scape de răspundere în fața legii, mi-am pus atunci întrebarea: «Oare îi va ajuta şi acum să scape netrași la răspundere?» La aproape o săptămână de la macabrul episod în care Liviu a murit împușcat şi nimeni nu este acuzat, văzând ce se spune în presă despre această doamnă procuror, redactez un memoriu către Procurorul General şi CSM, prin care solicit efectuarea unui control la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuș“, a declarat Timbuş pentru „Adevărul“.

Aurelia Muț și cazul nepotului privilegiat

Al treilea dosar controversat privește ancheta în care membrii familiei Muntean, un clan care controlează piața lemnului din Târgu Lăpuș, au fost anchetați pentru tăieri ilegale în pădure şi distribuirea parcelelor bogate în arbori către gaterele proprii. Cazul a fost tratat pe larg în numărul de luni, 21 octombrie, al ziarului „Adevărul“. Și în această situaţie procuroarea a clasat dosarul. Oamenii din Borcut spun că Petrișor Giurgiu, bărbatul considerat de localnici vinovat de moartea pădurarului, lucrează pentru firma fraților Muntean.

Aurelia Muț
Cununia religioasă a lui Nelu Petrișor Giurgiu

Giurgiu se mândrește pe contul personal de Facebook cu fotografii de la propria nuntă în care apare şi Aurelia Muț, mătușa şi nașa de cununie. O localnică din Borcut afirmă că, la mai puțin de 24 de ore după moartea lui Liviu Pop, Giurgiu i-a făcut un serviciu nașei sale: „Dacă mai vreți să știți, joi dimineață, până la ora 12.00, Petrișor i-a dus lemne de foc doamnei prim-procuror. O remorcă de lemne a lăsat la ea acasă“.

Amenințat cu moartea

În satul natal al lui Liviu Pop domnește frica. Oamenii refuză să-şi dea numele când vorbesc de frica celor trei suspecți care încă sunt liberi. Apropiați ai pădurarului spun că legislația nu-i permitea acestuia să plece cu arma de vânătoare personală la controlul din pădure care i-a fost fatal, în seara zilei de miercuri, 16 octombrie.

„Toți știm că Liviu nu avea voie să meargă acolo cu arma sa de vânătoare, dar a fost amenințat cu moartea chiar de către Petrișor Giurgiu, cu o săptămână înainte. S-a plâns colegilor lui de acest lucru şi a spus că, decât să moară, mai bine se alege cu dosar penal pentru că umblă cu arma de vânătoare pe fondul forestier pe care îl păzea“, spune un localnic.

Suspecții au declarat în fața anchetatorilor că au mers în pădure să culeagă lemne uscate pentru foc, variantă care a şi fost mediatizată de anchetatori. Cu toate acestea, reporterul „Adevărul“ a descoperit cioate proaspete de fag vizitând luni, 21 octombrie, locul în care a avut loc crima. Urmele de sânge încă mai sunt vizibile.

Procurorii efectuează acum cercetări în cazul pădurarului Liviu Pop pentru „ultraj raportat la infracțiunea de omor” 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Maramureș, cei care anchetează moartea pădurarului Liviu Pop, au emis luni, 21 octombrie, un comunicat de presă. „Precizăm că încă de la momentul sesizării dosarul a fost înregistrat şi instrumentat la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuș neefectuând nici un act de urmărire penală în cauză“, se arată în comunicat.

În acelaşi timp, procurorii din Baia Mare spun că investighează cazul sub suspiciunea de „ultraj raportat la infracțiunea de omor“. Ultrajul se referă la actul de violență exercitat asupra unui funcționar public. Pentru că pădurarii beneficiază de statut special, criminalul lui Liviu Pop riscă închisoare pe viaţă.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

GARGARAGII

Ei sunt gargaragii acestei țări. Îi doare-n cur de ce se întâmplă cu viețile voastre, dar vă plâng pe umeri, în campanie, că așa și pe dincolo. Gargaragii George Simion fără politică ar fi nevoit să vândă petarde căci în rest nu are niciun fel de experiență pe piața muncii. Nici măcar un gargaragiu talentat nu e și, aici, oricum, competiția e mult prea mare. Eu nu l-aș lăsa pe Simion nici să aibă grijă de pisicile mele la ce experiență managerială are. Simion fără politică ar fi indiscutabil un om care s-ar zbate la limita sărăciei. Unul care nu știe să facă nimic. La fel și Ponta care ar trebui să intre în pământ pentru banii primiți de la tot...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Ținutul Buzăului, gardul și leopardul

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu construim autostrăzi. Nici măcar nu ne asfaltăm drumurile… Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă minunile din Ținutul Buzăului despre care...

- A word from our sponsor -

spot_img

Filip Andrei Ciolacu a ajuns medic la București, în departamentul lui Rafila, deși a luat notă mică la rezidențiat și fusese repartizat în Tg....

La examenul de rezidențiat, fiul lui Ciolacu a ocupat locul 4.503 din 6.243 de candidați. Punctajul lui: 579. Punctajul minim de trecere: 562. Cu toate astea, Filip Andrei Ciolacu a ajuns la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală, sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila, dezvăluie snoop.ro. Filip Andrei Ciolacu a fost repartizat, conform punctajului, la Târgu Mureș. Apoi, medicul s-a detașat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Potrivit listei oficiale a UMF, în spitalul Balș, singurul coordonator de...