duminică, 3 noiembrie 2024
7.6 C
Buzău

România

7.6 C
Buzău
duminică, 3 noiembrie 2024
7.6 C
Buzău
spot_img

Șanse mari ca două comune din județul Buzău să...

O asociere de două comune din judeţul Buzău este foarte aproape să obţină semnătura pe contractul de finanţare din partea Ministerului Dezvoltării pentru implementarea...
Ești aiciSănătateSPERANȚE PENTRU ARȘI! Mihai Sfetcu, un pompier rănit în misiune în primăvara...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

SPERANȚE PENTRU ARȘI! Mihai Sfetcu, un pompier rănit în misiune în primăvara acestui an, a devenit primul mare ars care a obținut decontarea de către statul român a recuperării medicale în străinătate

Mihai Sfetcu, pompierul rănit în primăvara acestui an în misiunea de stingere a incendiului de pădure de la Eșelnița, a devenit primul pacient mare ars din România care a obținut decontarea de către statul român a recuperării medicale post arsură gravă în străinătate.

„Toată această odisee medicală absurdă a pompierului erou Mihai Sfetcu a creat un precedent. Este un moment important pentru soarta pacienților care trec prin acest coșmar”, spune Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv care s-a implicat în campania de strângere de fonduri din donații pentru ca Mihai Sfetcu să poată fi dus, într-o primă fază, la tratament în străinătate, în condițiile în care, la fel ca ceilalți pompieri ISU, Mihai Sfetcu nu avea asigurare de viață și nici asigurare profesională de risc.

Pompierul Mihai Sfetcu a creat un precedent

Citește și: Bullying-ul, interzis prin lege în TOATE spațiile destinate educației și formării profesionale. Noua LEGE vizează în egală măsură și profesorii și personalul administrativ din unitățile de învățământ

La finalul lunii octombrie, într-un interviu acordat HotNews.ro la 4 ani de la incendiul din clubul Colectiv, Mihai Grecea, supraviețuitor al tragediei, explica: „În momentul ăsta avem bază legală ca să recuperăm arșii și așteptăm cu mare interes ca și Casa Națională de Asigurări de Sănătate să facă protocolul necesar cu Ministerul Sănătății și să intre la decontare și aceste servicii.

În România deocamdată nu le avem și vom milita în continuare pentru ca Ministerul Sănătății să creeze câteva centre de recuperare a pacienților cu aceste arsuri, pentru că ele nu există în acest moment în România, și deocamdată trebuie să îi trimitem pe oamenii ăștia foarte grav afectați în afară, din aceleași considerente pentru care îi trimitem imediat post-arsură pentru a le salva viața. În acest moment, beneficiază doar pacienții din Colectiv, pe o Ordonanță de Urgență valabilă până la finalul anului 2020.

A existat o promisiune din partea ministrului Sorina Pintea că se va prelungi, a venit moțiunea de cenzură, iar situația a rămas în aer. Va trebui, într-o primă fază, ca statul român să deconteze în străinătate recuperarea în afară a celor care au nevoie de recuperare specializată mai de detaliu și, în paralel, să construiască un centru profesionist, pentru recuperarea pacienților cu arsuri.”

O lună mai târziu, Mihai Grecea anunță „o veste bună”:

„Vă amintiți de povestea pompierului erou Mihai Sfetcu, rănit în misiunea de stingere a incendiului de pădure de la Eșelnița în primăvară? Pompierul abandonat de angajatorul său, ISU, care, fiind accident de muncă, ar fi trebuit să se ocupe de soarta lui? (Vă reamintesc aici că, prin decizia lui Raed Arafat, pompierii nu au asigurare de viață și nici asigurare profesională de risc, iar dacă pățesc ceva în misiune sunt la mâna ISU și a sistemului care, după cum s-a văzut, își bate joc de ei.)

Citește și: ISU anunță MĂSURI OBLIGATORII pentru POPULAȚIE. Ce TREBUIE să facem la debutul sezonului rece pentru a nu deveni victime ale incendiilor la propriile locuințe și gospodării

Vă amintiți că în iulie a fost organizată o campanie de colectare de fonduri prin Facebook pentru a-l ajuta să se recupereze medical în Germania, la o clinică specializată? S-a apelat la campanie pentru că era în pericol evident: era plimbat ZILNIC cu ambulanța, prin căldura verii, între spitale din București, cu răni deschise, de la o clinică de recuperare care nu a văzut niciodată un ars și unde îl îngrijea, de fapt, soția sa, către spitalul Gerota unde era pansat. Sistemul medical considera că lucrurile sunt ok așa. Mihai a ajuns până la urmă, pe banii donatorilor, în Germania, la Moritz Klinik, un sanatoriu specializat pe arsuri în care s-au recuperat și se mai recuperează încă și răniți de la Colectiv.

A făcut progrese la Moritz dar, în ciuda faptului că medicii români de la Spitalul de Arși nu au considerat că mai are nevoie de îngrijire medicală și recuperare de specialitate după ce l-au operat la o mână și l-au pricopsit cu un MRSA, Mihai a ajuns din nou pe masa de operație la Halle, în Germania, și a pierdut două degete.

Citește și: Rezultate alegeri prezidențiale, turul 2. Deși cifrele par să spună altceva, județul BUZĂU a rămas în continuare ROȘU. HARTA – județele unde Klaus Iohannis a învins-o cu un scor zdrobitor pe Viorica Dăncilă

Probabil că dacă ar fi urmat în România o procedură corectă de recuperare – imposibilă, în fapt, pentru că nu există spitale și specialiști – nu s-ar fi ajuns la amputare. Nici la colectarea de bacterii multirezistente foarte periculoase din spitalele românești.

Banii adunați în campanie nu au fost suficienți pentru vindecarea totală dar au fost de un uriaș folos pentru a-l ajuta pe Mihai Sfetcu să treacă peste momente dificile.

Dar să mutăm puțin povestea la ce s-a întâmplat în țară cât timp Mihai Sfetcu a fost în Germania.

În urma inițiativei grupului de supraviețuitori de la Colectiv de a crea un mecanism de transfer în străinătate a pacienților cu arsuri foarte grave (mecanism care e deocamdată blocat pe traseul de avizare – informațiile mele sunt că e blocat în zona DSU/Raed Arafat, dar poate nu am eu informații suficient de bune) fostul ministru al sănătății Sorina Pintea a creat un grup de lucru pentru discutarea noilor norme din care au făcut parte, alături de profesorii din comisiile de specialitate ale MS, și delegați ai răniților de la Colectiv. În acest grup de lucru au fost elaborate și modificări ale OMS 476/2017, actul normativ care stabilește cum sunt tratați pacienții cu arsuri în România.

Citește și: CU UN IOHANNIS NU SE FACE PRIMĂVARĂ. ORI DESPRE EPOPEEA SCHIMBĂRILOR NOASTRE CELE DE TOATE ZILELE

Acest act normativ, apărut după tragedia de la Colectiv, elaborat de cabinetul lui Vlad Voiculescu dar asumat de ministrul Bodog cu prelungiri ale timpului necesar planurilor de conformare ale spitalelor, a fost completat prin introducerea în norma terapeutică a recuperării medicale, a terapiei ocupaționale și a asistenței psihologice, care, deși e greu de crezut, nu erau considerate necesare în normele de până atunci. Acest ordin îmbunătățit a fost semnat de ministrul Sorina Pintea și publicat la începutul lui septembrie în Monitorul Oficial.

Problema este că, în acest moment, sistemul medical românesc nu are nici măcar o unitate medicală care să poată face recuperarea medicală a pacienților care au suferit arsuri grave. Cunoscând care sunt standardele terapeutice în țările cu apă caldă la robinet oricine poate realiza că aproape totul e o păcăleală, de fapt, în tot ce privește salvarea și recuperarea pacienților cu arsuri grave în țara noastră.

Citește și: Gabriel Oprea, în stafful PSD. Cum a ajuns fesul „interesului național”, purtat șmecherește de o asociație obscură și care își declară caracterul nepolitic, să bată la fund șapca social-democraților

Să revenim acum la pompierul Mihai Sfetcu.

Pe 30 octombrie, lui Mihai Sfetcu i-a expirat perioada de tratament în Germania plătită din donații și a fost nevoit să revină în țară. Delegația de supraviețuitori de la Colectiv care făcea parte din grupul de lucru de la MS a informat Ministerul asupra situației pompierului și a atras atenția că există acum baza legală ca acest pacient să fie recuperat medical post arsură. Cum nu există clinică specializată în România, a fost supus atenției MS faptul că există în România baza legală ca pacienții cu arsuri să fie recuperați în străinătate pe baza OMS 50/2004 care spune, într-un articol unic, că orice afecțiune medicală care nu poate fi tratată în sistemul românesc, poate fi tratată în străinătate cu decontare de la MS.

Mihai Sfetcu a ajuns, astfel, în țară la solicitarea Ministerului Sănătății și a fost evaluat la Casa Austria din Timișoara de către medicii români. Asta e procedura pe OMS 50/2004. Trebuia să fie văzut de medici români care să-i dea recomandare pentru tratament în străinătate. A obținut această recomandare și a durat 3 săptămâni până la aprobarea dosarului și efectuarea plăților, în condițiile schimbării echipei la Ministerul Sănătății post moțiune de cenzură. În tot acest timp Mihai Sfetcu a stat la Timișoara FĂRĂ SĂ CONTINUE TRATAMENTUL, fără să-i fi fost făcute măcar analizele pentru stafilococul auriu meticilino rezistent pe care în poartă.

Citește și Cu Ciolacu de salvare! Ce variante se discută în PSD, după înfrângerea lui Dăncilă: Rocadă la conducerea partidului, Marcel Ciolacu ar putea fi numit președinte interimar/ Firea se încălzește pe tușă

După un întreg circ sinistru oferit de IGSU prin generalul Iamandi, inspectorul general, care s-a angajat să transporte pacientul înapoi în Germania dar a propus ulterior un zbor de linie (era un pacient cu MRSA in nas, gât și plăgi!) fără să se intereseze că nu există cursă directă Timisoara-Leipzig și că sunt 90 de km de la aeroport la clinică pentru care nu aveau de gând să angajeze o ambulanță – ieri Mihai Sfetcu a ajuns, până la urmă, cu o ambulanță SMURD la Moritz Klinik, în Germania. Sper că stresul acesta „administrativ” pus pe pacient pentru a avea șanse de a se recupera va trece. Vor mai urma operații. Dar șansele sale să se facă bine sunt mari.

Toată această odisee medicală absurdă a pompierului erou Mihai Sfetcu a creat un precedent: el este primul pacient mare ars care a obținut decontarea tratamentului de recuperare medicală post arsură gravă în străinătate. Este un moment important pentru soarta pacienților care trec prin acest coșmar. Până la înființarea unei clinici de recuperare adecvată a pacienților cu arsuri – care ar trebui să fie o prioritate strategică a MS în condițiile în care sunt între 600 și 800 de mari arși pe an – vor trebui trimiși în străinătate toți acești pacienți care au avut șansa să scape cu viață pentru a se recupera medical. Avem acum baza legală și avem și precedent în care procedura a fost folosită. Cu greu, cu mârâieli și pași adăugați, dar a fost pusă în aplicare.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...