Agenția de sănătate publică suedeză a anunțat ieri că este probabil ca în Suedia cazuri individuale de COVID-19 să se fi produs în noiembrie 2019, însă a precizat că în prezent țara nu urmărește identificarea primelor cazuri, relatează site-ul de știri thelocal.se.
Acest anunț survine unei relatări din Franța conform căreia un bărbat a fost infectat cu noul coronavirus pe 27 decembrie, cu câteva zile înaintea raportării primelor cazuri în China, scrie agerpres.ro.
Pacientul a fost diagnosticat cu pneumonie, dar o probă prelevată la acea dată a fost acum testată pozitiv cu noul coronavirus. Bărbatul respectiv s-a vindecat complet de COVID-19, dar nu are nicio idee despre cum a contractat virusul.
Citește și: Ionuț Apostu și „IMACULATURA” din Primăria Buzău! Toma a vrut să-l angajeze pe Caragiale ca purtător cu vorba, dar din cauză de faliment s-a mulțumit cu Ionuț Aprostu, scuzați, Apostu. Despre istoria unui comunicat de șpresă și golănașii, looserii și țuțării care conduc municipiul Buzău
Epidemiologul-șef al Suediei, Anders Tegnell, a afirmat că la acea dată au existat probabil şi în Suedia persoane infectate cu noul coronavirus.
„Nu a existat nicio răspândire (a infecției) în afara orașului Wuhan până când am văzut-o în Europa ulterior. Dar eu cred că ați putea găsi cazuri individuale printre călătorii în Wuhan care au fost acolo în noiembrie până în decembrie anul trecut. Acest lucru nu sună deloc ciudat, ci mai degrabă foarte natural”, a spus Tegnell.
Primul caz din Suedia confirmat cu COVID-19 este o femeie din orașul Jönköping testată pozitiv pe 31 ianuarie după o călătorie recentă în China. Femeia s-a vindecat complet.
La finalul lunii octombrie, la Wuhan s-au desfășurat Jocurile mondiale militare de vară 2019, unde au participat şi în jur de 100 de membri ai armatei suedeze. Aceștia au stat în Wuhan timp de două săptămâni. Mai mulți dintre cei care au concurat s-au simțit rău şi au fost testați pentru coronavirus, deși niciunul nu a fost raportat ca fiind testat pozitiv.
A cunoaște momentul şi modul în care s-au produs primele cazuri de COVID-19 într-o țară poate contribui la înțelegerea răspândirii infecției. Totuși, în Suedia nu există planuri pentru o testare pe scară largă a pacienților care au primit asistență medicală pentru probleme respiratorii sau gripă anul trecut pentru a vedea dacă au avut coronavirusul.
Citește și: Victoria Laurei Codruța Kovesi la CEDO și semnificațiile sale. Ori despre cum i-a încălcat Tudorel Toader dreptul la liberă exprimare a opiniilor fostei șefe a DNA și despre cum CCR calcă în picioare Constituția pe care în fapt trebuie să o apere. Dreptul, pe înțelesul tuturor
”Nu este ceva despre care se discută într-o manieră structurată. Pentru moment nu dorim să încărcăm sistemul de sănătate cu acest tip de investigație. Acest sistem are o mulțime de alte lucruri de făcut. În schimb, ar fi interesant de aflat cum s-a propagat virusul în China şi cum s-a comportat în primele stadii ale răspândirii sale, dacă a fost vorba de o răspândire individuală de la un animal la o persoană sau s-a răspândit la un grup de oameni într-o perioadă de timp mai mare”, a spus Tegnell.
Modelul aplicat de Suedia, fără restricții, era cel MAI BUN în combaterea pandemiei
Pare un scenariu dintr-un film de comedie, dar nu e. Organizația Mondiala a Sănătății consideră, mai nou, că modelul aplicat de Suedia, care a refuzat să își pună pe butuci economia din cauza epidemiei de coronavirus este cel mai indicat. Din păcate, concluzia OMS vine după ce majoritatea țărilor din Europa și-au periclitat serios economia, închizând companii.
Sunt ”lucruri de învățat” de la această țară scandinavă, care s-a bazat pe autoreglementarea cetățenilor, a apreciat de curând un expert în urgențe la ONU, dr. Mike Ryan.
Citește și: Lucian Romașcanu, un mitoman la cur-tea Ciolacului național. Folosindu-se de o imagine fake, purtătorul cu vorba al PSD îl acuză pe Iohannis că, în cursul unei vizite în Harghita, a ascultat Imnul Secuiesc cu mâna la inimă / VIDEO
„Cred că există percepția potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control şi că a lăsat boala să se răspândească”, a declarat pentru presă Ryan.
„Nu este deloc adevărat”, a subliniat el.
Ryan a precizat că, în loc de izolare, Suedia a ”implementat o politică publică foarte puternică privind distanțarea socială, cu privire la îngrijirea şi protecția persoanelor plasate pe termen în instituții de îngrijire”.
„Ceea ce a făcut în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relația cu cetățenii şi capacitatea şi voința acestora de a implementa auto-distanțarea socială şi auto-reglementarea”, a subliniat el.
„În acest sens, ei au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populația”, a insistat el.
De asemenea, Suedia a intensificat testarea şi are o capacitate adecvată în spitale de gestionare a focarelor, a relevat el.
„Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Suedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare”, a apreciat expertul.