miercuri, 27 septembrie 2023
27.1 C
Buzău

România

27.1 C
Buzău
miercuri, 27 septembrie 2023
27.1 C
Buzău
Ești aiciSănătateÎncă un mit legat de coronavirus este spulberat. Autoritățile suedeze au anunțat...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Încă un mit legat de coronavirus este spulberat. Autoritățile suedeze au anunțat ieri că este posibil ca primele cazuri din țară de persoane infectate cu noul coronavirus să fi fost în noiembrie 2019. Modelul aplicat de Suedia, fără restricții, ar fi cel MAI BUN în combaterea pandemiei

Agenția de sănătate publică suedeză a anunțat ieri că este probabil ca în Suedia cazuri individuale de COVID-19 să se fi produs în noiembrie 2019, însă a precizat că în prezent țara nu urmărește identificarea primelor cazuri, relatează site-ul de știri thelocal.se.

Acest anunț survine unei relatări din Franța conform căreia un bărbat a fost infectat cu noul coronavirus pe 27 decembrie, cu câteva zile înaintea raportării primelor cazuri în China, scrie agerpres.ro.

Pacientul a fost diagnosticat cu pneumonie, dar o probă prelevată la acea dată a fost acum testată pozitiv cu noul coronavirus. Bărbatul respectiv s-a vindecat complet de COVID-19, dar nu are nicio idee despre cum a contractat virusul.

Citește și: Ionuț Apostu și „IMACULATURA” din Primăria Buzău! Toma a vrut să-l angajeze pe Caragiale ca purtător cu vorba, dar din cauză de faliment s-a mulțumit cu Ionuț Aprostu, scuzați, Apostu. Despre istoria unui comunicat de șpresă și golănașii, looserii și țuțării care conduc municipiul Buzău

Epidemiologul-șef al Suediei, Anders Tegnell, a afirmat că la acea dată au existat probabil şi în Suedia persoane infectate cu noul coronavirus.

„Nu a existat nicio răspândire (a infecției) în afara orașului Wuhan până când am văzut-o în Europa ulterior. Dar eu cred că ați putea găsi cazuri individuale printre călătorii în Wuhan care au fost acolo în noiembrie până în decembrie anul trecut. Acest lucru nu sună deloc ciudat, ci mai degrabă foarte natural”, a spus Tegnell.

Primul caz din Suedia confirmat cu COVID-19 este o femeie din orașul Jönköping testată pozitiv pe 31 ianuarie după o călătorie recentă în China. Femeia s-a vindecat complet.

La finalul lunii octombrie, la Wuhan s-au desfășurat Jocurile mondiale militare de vară 2019, unde au participat şi în jur de 100 de membri ai armatei suedeze. Aceștia au stat în Wuhan timp de două săptămâni. Mai mulți dintre cei care au concurat s-au simțit rău şi au fost testați pentru coronavirus, deși niciunul nu a fost raportat ca fiind testat pozitiv.

A cunoaște momentul şi modul în care s-au produs primele cazuri de COVID-19 într-o țară poate contribui la înțelegerea răspândirii infecției. Totuși, în Suedia nu există planuri pentru o testare pe scară largă a pacienților care au primit asistență medicală pentru probleme respiratorii sau gripă anul trecut pentru a vedea dacă au avut coronavirusul.

Citește și: Victoria Laurei Codruța Kovesi la CEDO și semnificațiile sale. Ori despre cum i-a încălcat Tudorel Toader dreptul la liberă exprimare a opiniilor fostei șefe a DNA și despre cum CCR calcă în picioare Constituția pe care în fapt trebuie să o apere. Dreptul, pe înțelesul tuturor

”Nu este ceva despre care se discută într-o manieră structurată. Pentru moment nu dorim să încărcăm sistemul de sănătate cu acest tip de investigație. Acest sistem are o mulțime de alte lucruri de făcut. În schimb, ar fi interesant de aflat cum s-a propagat virusul în China şi cum s-a comportat în primele stadii ale răspândirii sale, dacă a fost vorba de o răspândire individuală de la un animal la o persoană sau s-a răspândit la un grup de oameni într-o perioadă de timp mai mare”, a spus Tegnell.

Modelul aplicat de Suedia, fără restricții, era cel MAI BUN în combaterea pandemiei

Pare un scenariu dintr-un film de comedie, dar nu e. Organizația Mondiala a Sănătății consideră, mai nou, că modelul aplicat de Suedia, care a refuzat să își pună pe butuci economia din cauza epidemiei de coronavirus este cel mai indicat. Din păcate, concluzia OMS vine după ce majoritatea țărilor din Europa și-au periclitat serios economia, închizând companii.

Sunt ”lucruri de învățat” de la această țară scandinavă, care s-a bazat pe autoreglementarea cetățenilor, a apreciat de curând un expert în urgențe la ONU, dr. Mike Ryan.

Citește și: Lucian Romașcanu, un mitoman la cur-tea Ciolacului național. Folosindu-se de o imagine fake, purtătorul cu vorba al PSD îl acuză pe Iohannis că,  în cursul unei vizite în Harghita, a ascultat Imnul Secuiesc cu mâna la inimă / VIDEO

„Cred că există percepția potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control şi că a lăsat boala să se răspândească”, a declarat pentru presă Ryan.

„Nu este deloc adevărat”, a subliniat el.

Ryan a precizat că, în loc de izolare, Suedia a ”implementat o politică publică foarte puternică privind distanțarea socială, cu privire la îngrijirea şi protecția persoanelor plasate pe termen în instituții de îngrijire”.

„Ceea ce a făcut în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relația cu cetățenii şi capacitatea şi voința acestora de a implementa auto-distanțarea socială şi auto-reglementarea”, a subliniat el.

„În acest sens, ei au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populația”, a insistat el.

De asemenea, Suedia a intensificat testarea şi are o capacitate adecvată în spitale de gestionare a focarelor, a relevat el.

„Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Suedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare”, a apreciat expertul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Ciolacu tot împărat rămâne

Împăratul din Simileasca, Ion-Marcel Ciolacu I, al tuturor romînilor, trebuie să înțelegeți asta, a cerut zilele astea cu câinele legat de căruță - Câciu, ce dracu’ bă, nu știe regele euroilor ce face împăratul, ia fă-ți ordine în regat – pe când se afla la cort în Victoriei, niște bănuți pentru supusul său Mihai Cristian Ciolacu, aflat momentan sub formă de împrumut, pentru niște treburi europene. Cică, zice împăratul Ciolacu, nepotul ăsta al lui, unii îi zic patron de draperie, ar vrea s-o pună de niscaiva fotovoltaice, să aibă și gura lor ce să mănâncă după ce iese el la pensie. Şi Marcelică, cu coroană fără frică, nu vorbește aiurea sub coviltir, el vine nene şi-ți pune argumentele pe masă,...

Dezvăluiri

Emil Savin zis Farmazon, turnătorul lui Buzatu. Cum au ajuns cei doi tovarăși de prăduială din Vaslui să se toarne la DNA

Emil Savin zis Farmazon este omul de afaceri care l-a denunțat pe baronul PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă. El a primit calitatea de colaborator cu identitate reală și a fost de acord să poarte tehnică de înregistrare audio-video la întâlnirile cu șeful CJ Vaslui, scrie G4media.ro. Emil Savin zis Farmazon este un regele asfaltului din Vaslui Emil Savin zis Farmazon este un rege local al asfaltului. Controlează firmele Transmir și Soragmin care derulează zeci...
spot_img

REPORTAJ

Cătina, comuna din Buzău...

În urmă cu doi ani, Express Sud-Est scria un articol în care își exprima speranța că această comună extrem de frumoasă, de altfel, își va schimba statutul de localitate săracă abandonată la cheremul unor borfași politici. Articolul a făcut vâlvă pe rețelele sociale, cu toate că nu era o surpriză. De câțiva ani de zile mai toate știrile care ies din Cătina sunt despre relația primarului cu comunitatea. Știu pentru că am fost acolo de mai multe ori în ultimii ani - inițial să scriu despre scandalurile care parcă...

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul...

Anchete

Cum a băgat Petre Emanoil Neagu Geoparcul Ținutul Buzăului în… UNESCO. Unde se duc banii CJ Buzău, când se duc

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu ne asfaltăm nici măcar amărâtele noastre de drumuri, darămite să mai construim și autostrăzi. Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă...

- A word from our sponsor -

spot_img

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost reținut de DNA pentru o șpagă de peste 1,2 milioane de lei

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost prins vineri seară în flagrant de DNA. Președintele Consiliului Județean Vaslui a ajuns în custodia ofițerilor și procurorilor anticorupție după ce a fost prins primind o șpagă de peste 1,2 milioane de lei. Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist...