Din 60 de candidați care au participat la concursul pentru ocuparea posturilor de directori ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, 24 dintre ei fiind directori interimari în funcție, iar 15 dintre cei 24 fiind candidați unici, doar cinci au trecut de proba scrisă. CNAS este, practic, cea mai bogată instituție din domeniul sănătății, iar casele județene au de gestionat un buget uriaș: aproape 10 miliarde de euro în acest an. Casele Județene de Asigurări de Sănătate reprezintă, în multe cazuri, „cel mai mare portofel” dintr-un județ, așa cum afirma, recent, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.
Doar 5 dintre cei 33 de candidați care au participat la concursul de ieri pentru conducerile caselor de asigurări de sănătate din 35 de județe plus București au promovat concursul, potrivit rezultatelor afișate în această seară pe site-ul CNAS. Cele 5 case județene de asigurări de sănătate care vor avea un director desemnat prin concurs sunt cele din Maramureș, Iași, Tulcea, Cluj și Bistrița Năsăud. Toți ceilalți 28 de candidați au fost respinși, iar 21 nu s-au prezentat la concurs. O parte dintre cei respinși la concurs sunt actuali directori interimari de case județene de asigurări de sănătate.
Citește și: Ursul Arthur, împușcat și de AUR. „Noi suntem Arth(a)ur” este noul „hit” pe care îl țipă – lovit și el în cap – George Simion | Planul PSD
„Mai e mult până departe. Concursurile pe bune sunt însă un început bun”, a reacționat Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății în mandatul căruia s-a decis și demarat organizarea concursului. Vlad Voiculescu afirma, recent, că în multe județe, casa județeană de asigurări de sănătate este „cel mai mare portofel din județ”.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, practic, cea mai bogată instituție din domeniul sănătății, iar casele județene au de gestionat un buget uriaș: aproape 10 miliarde de euro în acest an. Casele județene de asigurări de sănătate reprezintă, în multe cazuri, „cel mai mare portofel” dintr-un județ, așa cum afirma, recent, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.
- București – absent
- Alba – absent
- Bihor – absent
- Brașov – absent
- Cluj – admis (punctaj 79,75)
- Covasna – absent
- Harghita – absent
- Hunedoara – absent
- Ilfov – respins (punctaj 16,55)
- Maramureș – admis cu cel mai mare punctaj – 93,30
- Mureș – absent
- Prahova – absent
- Suceava – respins (punctaj 38,30)
- Vâlcea – absent
- Vrancea – absent
În total, în 24 de județe, directorii interimari în funcție au participat la concurs: București, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.
Citește și: Ursul Arthur, ucis pentru o sumă de trei ori mai mare decât cea vehiculată în în presă. Ce măsuri s-ar putea lua pentru a stăvili abuzurile în vânătoarea de trofee
În afara celor 15 care au fost candidați unici, dintre care doi au fost respinși la concurs – Ilfov și Suceava – nu este exclus să mai existe și alte cazuri în care actualii directori interimari au picat concursul, însă CNAS nu face publice numele candidaților, din cauza regulamentului GDPR, astfel că este greu de stabilit.
Banii CNAS, gestionați, de facto, la nivelul caselor județene. CNAS are anul acesta un buget de 45 de miliarde de lei
Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, practic, cea mai bogată instituție din domeniul sănătății, iar casele județene au de gestionat un buget uriaș: aproximativ 45 de miliarde de lei, echivalentul a aproape 10 miliarde de euro, în acest an.
În urmă cu o săptămână, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, numit în funcție de Guvern la începutul acestui an, la propunerea fostului ministru Vlad Voiculescu, explica faptul că CNAS nu are niciun contract cu niciun furnizor de servicii medicale, toate contractele fiind încheiate între CASMB/casele județene și furnizori. „La nivelul caselor județene sunt gestionate, de facto, resursele Casei de Asigurări de Sănătate. De aceea trebuie să ne asigurăm că managementul lor este eficient”, a spunea atunci Adrian Gheorghe.
Președintele CNAS adăuga că „va fi un concurs organizat în litera și spiritul legii” și a ținut să sublinieze că „am primit asigurări de la reprezentanții tuturor partidelor din coaliție că se dorește ca acest concurs să fie transparent și obiectiv”. „Nu am primit direct sau indirect niciun fel de aluzie sau presiune” după anunțarea acestor concursuri, a subliniat Adrian Gheorghe.