Marian Oprișan a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, pe care o deținea de aproape 20 de ani.
În locul său a câștigat șefia consiliului județean candidatul comun al PNL și USR PLUS, Cătălin Dumitru Toma, acesta fiind ales prin vot direct, prevedere pe care PSD a ținut să o impună cu mașina de vot din parlament pe principiul că baronii locali ai PSD vor fi astfel favorizați. Până acum, acesta era ales dintre și de consilierii județeni, votați pe liste.
Citește și: Cătălin Dumitru Toma a reușit să-l „detroneze” pe social-democratul Marian Oprișan, considerat unul dintre cei mai vechi „baroni” PSD. Adevărata bombă a alegerilor locale din 2020
Cătălin Dumitru Toma, născut în 1977, este senator PNL și președintele organizației județene a liberalilor.
Cine este Oprișan și ce-a făcut în ultimii 20 de ani
- 55 de ani, Marian Oprișan a fost considerat întotdeauna unul dintre „greii” PSD. De 20 de ani neîntrerupți, Marian Oprișan este președinte al Consiliului Județean Vrancea, mai precis din anul 2000. Însă anterior acestei date, el a mai deținut fie funcția de vicepreședinte al CJ Vrancea, fie chiar de președinte, pentru un an, încă din 1995.
- a intrat în partidul condus pe atunci de Ion Iliescu încă din 1990 și timp de doi ani a fost vicepreședinte al organizației de tineret a FSN.
- În 1992 a devenit membru fondator al Frontului Democrat al Salvării Naționale din România și la scurt timp a fost numit lider al organizației din Vrancea a Frontului Democrat al Salvării Naționale.
- Până în 2003 a fost la conducerea locală a partidului.
- Doar cinci luni a fost simplu membru PSD, din februarie până în iulie 2003. În iulie a fost din nou numit lider al PSD Vrancea, funcție pe care o păstrează până în prezent.
- A făcut parte de la început din structura de conducere a partidului la nivel național.
Citește și: Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc pentru Buzău, pentru că avem foarte multe proiecte care trebuie implementate / Interviu cu președintele CJ Buzău
Totodată, începând din anul 2000 a fost cooptat în structura de conducere a mai multor organizații regionale mai largi:
- 12 iunie 2015 – prezent – președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est
- 17 mai 2013 – prezent – vicepreședinte al Confederației Europene a Puterilor Locale Intermediare (CEPLI)
- 14 martie 2013 – prezent – președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România
- 2010 – 24 mai 2013 – președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est
- 2004 – martie 2013 – vicepreședinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România
- 2000 – 2002 – președinte Executiv al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România
- 2000 – 2002 – vicepreședinte al Consiliului de Dezvoltare Regională, ADR 2 Sud-Est
Studii subțirele și făcute după promovarea politică
Este licențiat în științe politice, după ce între anii 1999 și 2003 a urmat Facultatea de Științe Politice (SNSPA). Are și un atestat de funcționar public pe care l-a obținut în 1999, la Iași.
Înainte de a intra în politica post-Revoluție, Marian Oprișan a fost, din 1984 până în 1990, operator calculator la Întreprinderea de Confecții Focșani. În 1990 și-a făcut o firmă, S. C. Seven Stars S.A. Focșani, pe care a condus-o timp de cinci ani.
Angajat la stat, bolid de 100.000 de peste euro
Deși de 20 de ani este angajat la stat, anul trecut, Marian Oprișan a fost surprins la volanul unui bolid de peste 100 000 de euro. Întrebat cum de își permite o astfel de mașină, liderul PSD a declarat că mașina aparține mamei sale, care îi împrumută autoturismul din când în când.
Citește și: Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel de virus SARS-CoV-2 și pretențiile sale de medicament
„Mașina a fost cumpărată de mama mea, ea este proprietarul. Mie mi-o mai dă din când în când s-o conduc câte cinci minute. Dacă sunteți interesați de mai multe detalii întrebați-o pe ea. Mama mea nu este funcționar public, ci persoană privată și nu văd care este problema“, a declarat Marian Oprișan pentru Ziarul de Vrancea, adăugând că și alte mașini la volanul cărora a fost surprins sunt tot ale mamei sale.
De unde are însă Lucia Gherarde, mama baronului PSD, bani pentru fiul său? Aceeași publicație îl cita pe Marian Oprișan cu o declarație din urmă cu câțiva ani în care susținea că mama sa are banii primiți de la… el.
„Acum 15 ani nu puteam, dar vreau să vă spun un lucru… Eu nu am venit de pe stradă în administrație… Când am intrat în administrație, în 2005, făcusem deja prima societate pe acțiuni cu capital privat din România. Când am plecat din ea aveam deja 1,5 milioane de mărci, banii mei. Bani pe care, e adevărat, i-am dat mamei mele”.
Marian Oprișan a fost și în vizorul DNA, încă din 2006, în așa-numitul dosar „Căprioara”, dar a fost achitat definitiv în 2015, după nouă ani de proces.
Procurorii DNA îl acuzaseră, din poziția sa de președinte al Consiliului Județean, de cheltuirea ilegală a aproape două milioane de dolari.