marți, 25 martie 2025
17.5 C
Buzău

România

17.5 C
Buzău
marți, 25 martie 2025
17.5 C
Buzău

Revoltă la Focșani. Cristi Misăilă a pus taxă pe...

O taxă specială introdusă de primarul Cristi Misăilă la Focșani a creat revoltă în rândul localnicilor: impozitul pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă,...
Ești aiciEvenimentStarea de urgență. Ce schimbări aduce noul decret al președintelui Iohannis. Noi...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Starea de urgență. Ce schimbări aduce noul decret al președintelui Iohannis. Noi prevederi pentru angajații la stat, în vreme ce Armata preia unele atribuții de ordine publică

Noul decret al președintelui Iohannis, prin care starea de urgență se prelungește până la 15 mai, clarifică unele lucruri care erau prevăzute și în decretul precedent și introduce noi prevederi pentru angajații la stat, în vreme ce Armata preia unele atribuții de ordine publică.

Decretul prin care starea de urgență se prelungește până la 15 mai și care urmează să fie supus și aprobării Parlamentului, miercuri, reprezintă cadrul legislativ după care va fi condusă România în următoarele 30 de zile prin ordonanțe militare și ordonanțe de urgență.

Din noul decret privind starea de urgență se înțelege limpede că sărbătorile pascale vor avea loc cu bisericile goale. Este de așteptat ca în zilele următoare să fie adoptată o ordonanță militară care să prevadă ceea ce decretul prezidențial de marți indică deja – preoții diferitelor culte religioase pot susține serviciul religios, dar fără public. În precedentul decret, era permisă ceremonia ritualurilor religioase cu public, dar în spații deschise și păstrând distanța socială impusă de rigorile pandemiei de coronavirus.

Reglementări noi pentru bugetari

Important este și faptul că angajații la stat au parte de noi reglementări care îi trimit în concediu de odihnă prin decizia unilaterală a angajatorilor. Este prevăzută, de asemenea, și posibilitatea muncii de la distanță sau a telemuncii, mai scrie în decret, însă dacă probabil că o ordonanță de urgență va stabili și condițiile colaterale ale muncii de acasă, de pildă dacă se mai plătesc și sporuri.

Citește și: Constantin Mândrilă, un penal de-al lui Oprișan, a băgat în spital sistemul sanitar vrâncean! Lanț de erori la Spitalul de Urgență Focșani. Medicii militari au preluat de ieri controlul

În această privință au existat diferențe de opinie între premierul Ludovic Orban și ministrul muncii, Violeta Alexandru, pe de o parte, și, de cealaltă parte, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. Ei s-au contrazis în privința introducerii șomajului tehnic la stat, cu plata a 75% din salariul mediu pe economie, așa cum s-a întâmplat în cazul angajaților la privat. Decretul prezidențial nu prevede astfel de intenții din partea autorităților – de trimitere în șomaj tehnic – care să-i includă pe angajații plătiți de la buget. Sunt peste 1 milion de oameni din sectorul privat care și-au pierdut locurile de muncă sau au intrat în șomaj tehnic. La stat sunt aproape 1,3 milioane de angajați, iar 300.000 sunt în administrația locală și centrală.

Decretul precizează, în schimb, că se extinde puterea autorităților asupra managerilor din domeniul asistenței și protecției sociale. Dacă primul decret vorbea doar despre directorii de spitale, acum pot fi demiși și funcționarii instituțiilor publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor.

De la momentul intrării în vigoare a noului decret, medicii și asistentele nemulțumiți de dotarea spitalelor nu mai pot demisiona. Este o reglementare care tranșează disputa de la momentul declanșării stării de urgență, când mai multe cadre medicale au demisionat în semn de protest față de absența echipamentelor de protecție și a aparaturii medicale necesare combaterii Covid 19.

Armata preia atribuții de ordine publică

Dacă în fostul decret armata era cea care intervenea doar în anumite situații, în noul decret sunt stipulate mai multe ocazii, între care triajele la intrarea sau verificarea documentelor persoanelor care circulă. Este foarte posibil ca, astfel, Armata să fie mai prezentă pe străzi.

Citește și: Cine este Marcel Vela, cel de-al doilea om din statul român. Dezvăluiri terifiante despre ministrul de interne. De ce credem noi că mama lui Oprișan este soră geamănă cu bunica lui Vela

S-a lămurit de data aceasta prin decret militarizarea spitalelor, care va continua cel mai probabil, fiind menționat de data aceasta că „managementul unităților sanitare publice civile poate fi asigurat de către personal detașat din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale” (servicii secrete). De asemenea, Armata poate să asigure anumite servicii pentru Ministerul Sănătății, nefiind clar dacă este vorba despre transporturile de echipamente de protecție, așa cum s-a întâmplat până acum.

Starea de urgență aduce și o plafonare a prețurilor și chiar o reducere a tarifelor la gaze și electricitate

Decretul menționează că în următoarea lună este posibilă plafonarea prețurilor la alimente și medicamente – nu e nou, așa scria și în decretul precedent, însă acest lucru nu s-a întâmplat în prima lună pe care România a petrecut-o în stare de urgență. Strict în privința prețului la alimente și medicamente, autoritățile spuneau în urmă cu o lună că vor să evite specula, însă importatorii de alimente și unii furnizori au explicat că mărirea cu aproximativ 20-30% a alimentelor în ultima vreme are la origine și creșterea prețurilor la producătorii primari.

Este prevăzută în continuare plafonarea prețurilor la utilități, iar noutatea se referă la posibilitatea reducerii tarifelor la curent electric și la gaze. Practic, guvernul se angajează ca, în cazul pe piețele regionale se micșorează prețurile, să se simtă și în facturile consumatorilor, or, această situație presupune intervenția statului. O analiză a Asociației Energia Inteligentă, citată de Hotnews, arată că de la declanșarea pandemiei s-au redus prețurile la energie, iar o estimare a organizației arată că este posibil ca prețurile să ajungă la nivelul anului 2008.

Achizițiile publice

Se menține dispensa de prețuri pentru achiziția de medicamente, echipamente și aparatură medicală necesare în tratarea Covid-19. Sub deviza „nu contează cât costă, plătim”, stă o explicație repetată de autorități încă din luna februarie. Mai exact, tot necesarul de medicamente și echipamente pentru combaterea coronavirusului, dezinfectanții se cumpără fără limită de preț, pentru că sănătatea populației este mai importantă. Este nevoie de mai mulți bani și pentru că toate produsele medicale folosite în pandemia de coronavirus s-au dublat sau chiar s-au triplat pe piața internațională, unde China este principalul furnizor mondial de echipamente de protecție și de substanțe active pentru medicamentele folosite.

Noul decret prevede ca în spital să se înființeze comisii care pot decide folosirea de medicamente off label pentru tratamentul pacienților de Covid 19. Există un ordin al Ministerului Sănătății, care datează din 25 martie, unde sunt înscrise medicamentele care li se prescriu celor afectați de pandemie. Însă, din cauza faptului că nu există încă un medicament pentru Covid 19, se folosesc mai multe altele, folosite pentru alte boli, în funcție de fiecare bolnav, întrucât oamenii reacționează diferit la ele și, câteva, au efecte secundare, dintre care unele sunt periculoase. Astfel, se lărgește libertatea spitalelor care tratează bolnavii de Covid-19 să aleagă și să cumpere medicamentele.

Presa și starea de urgență

În situația propagării unor informații false în mass-media și în mediul on-line cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire, instituțiile şi autoritățile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect şi obiectiv populația în acest context. Aceasta este noua prevedere a decretului, după ce precedentul spunea că autoritățile pot închide acele mass-media care propagă fake news, lucru care s-a și întâmplat în cazul unui site.

De asemenea, autorităților au păstrat termenul de 90 de zile, impus de la instaurarea stării de urgență, până la care instituțiile răspund la întrebările adresate de jurnaliști prin intermediul Legii accesului la informații publice.

Între altele, este în continuare menționată închiderea restaurantelor, cafenelelor, magazinelor, altele decât cele alimentare, precum și posibila restricționare de trafic feroviar, maritim, cu metroul sau alte tipuri de transport în comun.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un „Like”, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Bolojan și „mănăstiruțele” din PNL

Eram convins că toate reformele începute de Ilie Bolojan atât în PNL, dar şi la locul de muncă din Senat, nu vor fi primite cu aplauze nici măcar în propriul partid. Mă aşteptam însă ca, o perioadă de timp, cârcotelile să aibă loc pe la colţuri, prin birturi conspirative sau prin vreo toaletă frumos mirositoare din Bruxelles. Fiindcă PNL-iştii au mare nevoie de Bolojan, măcar la nivel de imagine, fostul primar al Oradiei scoţându-i pur şi simplu din gunoi, după calamitatea de la alegerile prezidenţiale. Iată, însă că deja o voce s-a ridicat public împotriva lui Bolojan, şi încă pe un ton foarte vehement, ca să nu spun mitocănesc. Mă refer la Silviu Mănăstire, fost secretar general adjunct al PNL...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, la un pas de pușcărie. Ce acuzații i se mai aduc

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, a fost trimis în judecată, alături de un consilier PSD al comunei, după ce din fondurile primăriei ar fi fost achitată contravaloarea energiei electrice consumate de o societate economică aparținând consilierului local, în cuantum de peste 66.000 lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Dumitru Mitroiu și respectivul consilier PSD al comunei Cislău au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de delapidare şi complicitate la delapidare. Dumitru Mitroiu a plătit facturile unui asociat în...

- A word from our sponsor -

spot_img

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...