Raportul MCV pentru România, publicat, marți după-amiază, de Comisia Europeană, este cel mai dur din ultimii 10 ani. Experții Comisiei Europene notează că lupta anticorupție a scăzut dramatic, iar activitatea DNA este într-un declin semnificativ, arată un prim draft.
Raportul MCV și nota sa critică privind starea Justiției din România era cumva previzibilă, în contextul în care conflictele din interiorul sistemului judiciar s-au întețit atât în cadrul CSM, cât și între conducerea instituției, asigurată de Lia Savonea, și cea a Ministerului Justiției, în persoana ministrului demis Ana Birchall.
Citește și: USR și Dan Barna, întrebări și răspunsuri. Există un pact USR-PSD? TANDEMUL BARNA-CIOLOȘ: SALVARE ZERO, CORUPȚIE PLUS? Se anunță zile extrem de istovitoare pentru cei care vor să-l gonfleze din nou pe Dan Barna
Astfel, CSM primește critici pentru că nu există colaborare în interiorul instituției.
A fost remarcată și descreșterea activității DNA, iar în acest context lupta împotriva corupției a cunoscut o scădere dramatică.
În raportul MCV se face referire și la celebra Secție de investigare a infracțiunilor din justiție. Instituția a fost înființată fără a exista o consultare cu actorii din sistem și nu s-a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția în privința acesteia.
Cele 8 recomandări suplimentare pentru România formulate în raportul MCV
Pentru Legile justiției:
- Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare.
- Revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).
Pentru numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar:
Citește și: Toate cele trei proiecte majore propuse de liderii deputaților USR și PNL, respinse astăzi de conducerea Camerei Deputaților. Stelian Ion şi Raluca Turcan au încercat fără succes să pună pe ordinea de zi a Camerei Deputaților iniţiativa „Fără penali în funcții publice”, alegerea primarilor în două tururi şi abrogarea recursului compensatoriu
- Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie.
- Relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție.
- Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituții.
- Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.
Pentru Codul penal și Codul de procedură penală:
- Înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală.
- Relansarea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.