Procurorul Sorin Iașinovschi, din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), a vorbit într-un interviu acordat postului de televiziune Kanal D despre existența unei fraude la alegerile locale de la Sectorul 1. Astfel de apariții televizate ale unor procurori înainte de finalizarea anchetelor nu numai că sunt extrem de rare, dar sunt și imorale și nelegale, mai ales că Sorin Iașinovschi este procurorul care instrumentează acest dosar.
Ce a declarat Sorin Iașinovschi: „S-au încălcat niște dispoziții pentru că intrarea în acea sală trebuia să fie făcută în anumite condiții. (…) Ceea ce s-a votat nu a fost și consemnat. (…) La nivelul secțiilor, există fraude”, a declarat Sorin Iașinovschi într-un pasaj dintr-un interviu acordat jurnalistei Denise Rifai de la Kanal D și postat pe Facebook. Interviul va fi difuzat integral miercuri la ora 19.00.
Citește și: Ana Maria Dimitriu, blonda lui Grindă Peneleu, lovește din nou! „Jertfa și recunoștința” unei fetițe de 300 de mii de euro. Alte cazuri de jertfă și recunoștință în PNL Vrancea
*Notă: Jurnalista Denise Rifai și-a șters între timp postarea de pe Facebook
Surse judiciare au precizat pentru presă că cercetările sunt și în prezent in rem, adică doar pentru faptă, fără să fie pusă sub învinuire vreo persoană.
În plină anchetă, la jumătatea lunii mai, procurorul de caz Iașinovschi a cerut Consiliului Superior al Magistraturii pensionarea, însă, fiind vizat de o cercetare disciplinară la Inspecția Judiciară, demersul a fost pus în așteptare. Ulterior, magistratul și-a retras cererea.
Cine este Sorin Iașinovschi
Iaşinovschi și-a început cariera de procuror după vârsta de 30 de ani, după ce mai bine de 13 ani a fost cadru militar. El lucrează la SIIJ din octombrie 2018.
„Cred că am dobândit flerul de a ști dacă într-o cauză penală există ceva sau este un balon de săpun. Nu am permis niciodată cuiva să facă presiuni să dau o soluție, am dat soluția pe care am simțit-o. Am cântărit foarte bine când trebuie administrată o anumită probă. Nu am avut niciodată exces să intru cu bocancii în viaţa privată a cuiva (…) În momentul în care activitatea DNA a intrat cu bocancii în viaţa magistraților, fiecare se cam ferea. Când vedeai câte un magistrat cu cătușe, nu mai aveai curaj, fiecare se temea”, declara Sorin Iaşinovschi, în fața CSM, la interviul pentru postul de procuror de la SIIJ.
Citește și: TOPUL IGNORANȚEI. Localitățile din România cu cei mai puțini vaccinați. Care sunt comunele unde acoperirea vaccinală depășește 40%. Cine le conduce
El mai sublinia că înființarea Secției speciale este „singura șansă ca imaginea magistraților să fie cea reală”, pentru că „în prezent imaginea justiției nu este prea bună”.
Conform CV-ului postat pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, Iaşinovschi a urmat Școala Militară de Rachete Antiaeriene și Radiolocație, în perioada 1980-1982, iar în perioada 1989 – 1994, Facultatea de Drept – Universitatea București. El și-a trecut în CV și cursuri postuniversitare (1 an) în perioada 2000-2001, Științe penale, specialitatea Criminalistică, cu tema: Investigația infracțiunilor privind accidentele de muncă din domeniul minier.
În perioada 2004-2006, a făcut un masterat la Universitatea Română de Științe și Arte Gh. Cristea București, specialitatea Criminalistică, cu tema Rolul și importanța microurmelor în identificarea persoanei.
Magistratul a notat, de asemenea, pe mai bine de două pagini, seminariile și simpozioanele la care a participat.
Context
Parchetul general a anunțat, pe 13 mai, că, până la acel moment, nefiind gata cercetările, nu a putut fi stabilită diferența de voturi de la alegerile locale între Clotilde Armand și Dan Tudorache, menționând că a fost fixat un nou termen de finalizare a anchetei pentru data de 1 august 2021.
Citește și: Liberalismul a murit. Trăiască libertarianismul! O stafie bântuie printre ruinele liberalismului din România
Precizările parchetului vin după apariția în spațiul public a informației că polițiștii și procurorii de la Secția Specială (SIIJ) care instrumentează dosarul alegerilor locale din Sectorul 1 al Capitalei ar fi descoperit că există o diferență mare între buletinele de vot existente fizic și numărul total de voturi exprimate.
Alegerile locale de anul trecut pentru primăria Sectorului 1 au fost câștigate de candidata USR PLUS, susținută de PNL, Clotilde Armand.
Concluzie
Ceea ce a făcut procurorul Sorin Iașinovschi este extrem de grav. Niciun reprezentant al justiției nu se poate pronunța pe o speță înainte de finalizarea anchetei! Hiperactivul – în cazurile în care anchetele vizau membrii PSD – judecător Lucian Netejoru ar trebui să-i trimită de urgență pe cap Inspecția Judiciară care să-l sancționeze sever. Nu mai vorbim că fiind vorba de o infracțiune în justiție ar fi și de competența încă nedesființatei SIIJ să-l scuture puțin de guler. După care să-i aplice un șut în dos. Lui Portocală s-au priceput să i-l aplice.
În modul lui de exprimare, acest vierme care va avea si o super-pensie specială, vorbea de parcă n-ar fi citit în viața lui decât ,,Punguța cu doi bani” și ne mai mirăm de halul în care a ajuns justiția! De același calibru sunt și cea mai mare parte a judecătorilor, posturi și funcții pe șpagă, nu m-ar mira ca individul să nu fie și ,,dottore” în drept!
Cum spuneam, justitie de kakat in tara asta, nu o sa ne mai facem bine in veci !
Indivizi ca acest PSD -ist au distrus Justitia si anulat dreptatea in ROMANIA !
Propun ca alegerile sa se desfasoare tot timpul, pana cel invins gaseste un magistrat care sa debiteze prostii… ba procurorule care esti, vezi ca se face acu un an de cand alegerile au fost validate…