miercuri, 4 decembrie 2024
1.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

1.2 C
Buzău
miercuri, 4 decembrie 2024
1.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciAncheteProcurorul Sorin Iașinovschi, derapaj cu iz PSD. Iașinovschi afirmă public faptul că...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Procurorul Sorin Iașinovschi, derapaj cu iz PSD. Iașinovschi afirmă public faptul că au fost fraude la alegerile locale din Sectorul 1, deși el este procurorul care instrumentează dosarul

Procurorul Sorin Iașinovschi, din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), a vorbit într-un interviu acordat postului de televiziune Kanal D despre existența unei fraude la alegerile locale de la Sectorul 1. Astfel de apariții televizate ale unor procurori înainte de finalizarea anchetelor nu numai că sunt extrem de rare, dar sunt și imorale și nelegale, mai ales că Sorin Iașinovschi este procurorul care instrumentează acest dosar.

Ce a declarat Sorin Iașinovschi: „S-au încălcat niște dispoziții pentru că intrarea în acea sală trebuia să fie făcută în anumite condiții. (…) Ceea ce s-a votat nu a fost și consemnat. (…) La nivelul secțiilor, există fraude”, a declarat Sorin Iașinovschi într-un pasaj dintr-un interviu acordat jurnalistei Denise Rifai de la Kanal D și postat pe Facebook. Interviul va fi difuzat integral miercuri la ora 19.00.

Citește și: Ana Maria Dimitriu, blonda lui Grindă Peneleu, lovește din nou! „Jertfa și recunoștința” unei fetițe de 300 de mii de euro. Alte cazuri de jertfă și recunoștință în PNL Vrancea
*Notă: Jurnalista Denise Rifai și-a șters între timp postarea de pe Facebook

Surse judiciare au precizat pentru presă că cercetările sunt și în prezent in rem, adică doar pentru faptă, fără să fie pusă sub învinuire vreo persoană.

În plină anchetă, la jumătatea lunii mai, procurorul de caz Iașinovschi a cerut Consiliului Superior al Magistraturii pensionarea, însă, fiind vizat de o cercetare disciplinară la Inspecția Judiciară, demersul a fost pus în așteptare. Ulterior, magistratul și-a retras cererea.

Cine este Sorin Iașinovschi

Iaşinovschi și-a început cariera de procuror după vârsta de 30 de ani, după ce mai bine de 13 ani a fost cadru militar. El lucrează la SIIJ din octombrie 2018.

„Cred că am dobândit flerul de a ști dacă într-o cauză penală există ceva sau este un balon de săpun. Nu am permis niciodată cuiva să facă presiuni să dau o soluție, am dat soluția pe care am simțit-o. Am cântărit foarte bine când trebuie administrată o anumită probă. Nu am avut niciodată exces să intru cu bocancii în viaţa privată a cuiva (…) În momentul în care activitatea DNA a intrat cu bocancii în viaţa magistraților, fiecare se cam ferea. Când vedeai câte un magistrat cu cătușe, nu mai aveai curaj, fiecare se temea”, declara Sorin Iaşinovschi, în fața CSM, la interviul pentru postul de procuror de la SIIJ.

Citește și: TOPUL IGNORANȚEI. Localitățile din România cu cei mai puțini vaccinați. Care sunt comunele unde acoperirea vaccinală depășește 40%. Cine le conduce

El mai sublinia că înființarea Secției speciale este „singura șansă ca imaginea magistraților să fie cea reală”, pentru că „în prezent imaginea justiției nu este prea bună”.

Conform CV-ului postat pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, Iaşinovschi a urmat Școala Militară de Rachete Antiaeriene și Radiolocație, în perioada 1980-1982, iar în perioada 1989 – 1994, Facultatea de Drept – Universitatea București. El și-a trecut în CV și cursuri postuniversitare (1 an) în perioada 2000-2001, Științe penale, specialitatea Criminalistică, cu tema: Investigația infracțiunilor privind accidentele de muncă din domeniul minier.

În perioada 2004-2006, a făcut un masterat la Universitatea Română de Științe și Arte Gh. Cristea București, specialitatea Criminalistică, cu tema Rolul și importanța microurmelor în identificarea persoanei.

Magistratul a notat, de asemenea, pe mai bine de două pagini, seminariile și simpozioanele la care a participat.

Context

Parchetul general a anunțat, pe 13 mai, că, până la acel moment, nefiind gata cercetările, nu a putut fi stabilită diferența de voturi de la alegerile locale între Clotilde Armand și Dan Tudorache, menționând că a fost fixat un nou termen de finalizare a anchetei pentru data de 1 august 2021.

Citește și: Liberalismul a murit. Trăiască libertarianismul! O stafie bântuie printre ruinele liberalismului din România

Precizările parchetului vin după apariția în spațiul public a informației că polițiștii și procurorii de la Secția Specială (SIIJ) care instrumentează dosarul alegerilor locale din Sectorul 1 al Capitalei ar fi descoperit că există o diferență mare între buletinele de vot existente fizic și numărul total de voturi exprimate.

Alegerile locale de anul trecut pentru primăria Sectorului 1 au fost câștigate de candidata USR PLUS, susținută de PNL, Clotilde Armand.

Concluzie

Ceea ce a făcut procurorul Sorin Iașinovschi este extrem de grav. Niciun reprezentant al justiției nu se poate pronunța pe o speță înainte de finalizarea anchetei! Hiperactivul – în cazurile în care anchetele vizau membrii PSD – judecător Lucian Netejoru ar trebui să-i trimită de urgență pe cap Inspecția Judiciară care să-l sancționeze sever. Nu mai vorbim că fiind vorba de o infracțiune în justiție ar fi și de competența încă nedesființatei SIIJ să-l scuture puțin de guler. După care să-i aplice un șut în dos. Lui Portocală s-au priceput să i-l aplice.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

4 COMENTARII

  1. În modul lui de exprimare, acest vierme care va avea si o super-pensie specială, vorbea de parcă n-ar fi citit în viața lui decât ,,Punguța cu doi bani” și ne mai mirăm de halul în care a ajuns justiția! De același calibru sunt și cea mai mare parte a judecătorilor, posturi și funcții pe șpagă, nu m-ar mira ca individul să nu fie și ,,dottore” în drept!

  2. Propun ca alegerile sa se desfasoare tot timpul, pana cel invins gaseste un magistrat care sa debiteze prostii… ba procurorule care esti, vezi ca se face acu un an de cand alegerile au fost validate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...