sâmbătă, 9 decembrie 2023
1.7 C
Buzău

România

1.7 C
Buzău
sâmbătă, 9 decembrie 2023
1.7 C
Buzău
Ești aiciCULTURĂNotre Dame, neînvinsă nici măcar de războaie, dar mistuită de un incendiu,...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Notre Dame, neînvinsă nici măcar de războaie, dar mistuită de un incendiu, pe timp de pace. Cea mai teribilă pierdere pentru patrimoniul francez și mondial

Incendiul care a devastat catedrala Notre Dame din Paris, luni, 15 aprilie, reprezintă cea mai teribilă pierdere pentru patrimoniul francez și mondial. Clasată în patrimoniul mondial al umanității, această bijuterie de arhitectură gotică este monumentul cel mai vizitat din Europa.

Notre Dame, catedrala trona măreață pe Ile de la Cité, în centrul capitalei franceze. Fără îndoială, este edificiul religios cel mai cunoscut din Franța. Construcția, începută în 1163 de episcopul Maurice de Sully, s-a terminat abia două secole mai târziu, în 1345.

Citește și: Ana Maria Pătru și șmecheria lui Dragnea. Fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, pentru a scăpa basma curată în cele două dosare penale pe care le are, folosește, ca și șeful direct – Liviu Dragnea, toate tertipurile și găselnițele juridice posibile

„Doamna noastră în alb”, aşa mai numesc francezii monumentul în stil gotic. Intrarea în Notre Dame se face prin trei porţi bogat ornamentate. Faţada dantelată prezintă două turnuri patrulatere de câte 69 de metri fiecare.

Interiorul, impozant, copleşitor, se înalţă pe trei rânduri de coloane: 130 de metri lungime, 45 metri lăţime şi 35 de metri înălţime. Până la 10.000 de persoane încap în interior. Statui, picturi şi obiecte de cult fac parte din patrimoniul monumentului.

Notre Dame, o minune arhitecturală

Acoperișul, care data din 1220, nu a fost niciodată cuprins de vreun incendiu major. Era, deci, o construcție veche de opt secole, făcută în întregime din lemn de stejar.  A fost înghițit de flăcări în câteva minute. Dimensiunile șarpantei (scheletul de lemn) dădeau măsura grandorii edificiului: peste 100 de metri lungime, 13 metri lățime în naos,  40 de metri în transept și 10 metri înălțime. Șarpanta era adesea numită „pădurea din Notre Dame”, pentru că nu mai puțin de 1.300 de stejari au fost folosiți la această construcție.

Turla care s-a prăbușit prima, mistuită de flăcări, data din anii 1850. Fusese construită de arhitectul Viollet-le-Duc, pentru a înlocui o primă turlă construită în 1250, dar demontată între 1786 și 1792. Turla, care avea 93 de metri, a fost construită din 500 de tone de lemn şi 250 de tone de plumb și era în curs de restaurare.

Citește și: Exact așa cum am anticipat, Bursa de pește de la Tulcea a fost o MARE MANIPULARE PESEDISTĂ! Imediat după inaugurarea de la începutul săptămânii, cherhanaua a fost închisă! Culmea e că de data asta cei vizați nu am fost numai noi, ci și UE

1163 este data tradiţională reţinută pentru momentul în care a fost pusă piatra de temelie a Catedralei, în prezenţa Papei Alexandru al III-lea. Construcţia a început pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan şi a durat până în 1345.

Notre Dame a suferit modificări în secolele  XVII şi XVIII.

La începutul secolului al XIX-lea, o nouă convenţie este semnată în iulie 1801 şi Notre Dame va fi sub semnul cultului roman la 18 aprilie 1802.

Proiectul de restaurare din 1844 a fost încredinţat arhitecţilor Eugène Viollet-le-Duc şi Jean-Baptiste Lassus. În 1857, după moartea lui Lassus, Viollet-le-Duc va rămâne singurul maestru al operei. „A restaura un edificiu nu înseamnă să-l întreţii, să-l repari sau să-l refaci, ci să-l readuc într-o stare în care nu a fost niciodată”, spunea Viollet-le-Duc.

Cele două Războaie Mondiale nu au afectat monumentul.

Citește și: TRISTEȚI DE APRILIE, CU CEAȚĂ, CU PLOAIE, DAR, MAI ALES, CU GARDIAN LA UȘĂ

Din 1990 până în 1992, marea orgă, devenită în secolul XX cea mai cunoscută din lume, va face obiectul unei restaurări ample.

De notat este şi ampla campanie de curăţare a faţadei vestice, care va dura mai mult de 10 ani şi care, graţie restauratorilor de la Monuments Historiques şi a tehnicienilor, a permis ca din anul 2000 această bijuterie arhitecturală medievală să poată fi admirată în toată spledoarea sa.

Catedrala era în curs de restaurare de mai multe luni, în special pentru curăţare, după ce a fost înnegrită din cauza poluării, scrie News.ro.

Un loc emblematic pentru istoria Franței

Înscrisă în patrimoniul UNESCO din 1991, ca, de altfel, mare parte a monumentelor pariziene de pe malurile Senei, Notre Dame de Paris era un simbol al arhitecturii gotice, vizitat de până la 14 milioane de turiști pe an. Veanau aici în jur de 30.000 de turiști pe zi. Piața unde se află Notre Dame este punctul de plecare pentru numărarea în kilometri a tuturor drumurilor naționale ce pornesc din Paris.

În afară de turiști, catedrala aduna numeroși credincioși catolici. Era sediul Arhiepiscopiei Parisului. Se țineau aici cinci slujbe zilnic și șapte duminica. În total, peste 2.000 de servicii religioase pe an.

Notre Dame de Paris este locul de care se leagă multe evenimente istorice ale Franței. Aici s-a căsătorit viitorul rege Henri IV cu Marguerite de Valois, viitoarea regină Margo, cu șanse zile înainte de masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu. Tot aici s-a încoronat împărat Napoléon Bonaparte. Iar după ce l-a primit solemn pe mareșalul Pétain, în aprilie 1944, în catedrală s-a celebrat Eliberarea Parisului, la 26 august, în prezența generalului Gaulle.

De asemenea, la Notre Dame au fost organizate ceremoniile funerare a numeroase personalități, inclusiv pentru președinții Charles de Gaulle, Georges Pompidou și François Mitterrand. Tot aici au fost comemorate victimele atacurilor din noiembrie 2015 de la Paris, într-un moment de impresionantă solidaritate a francezilor.

Un simbol al Franței în lume

De la Victor Hugo la jocul video Assassin’s Creed, Notre Dame, emblemă pentru Franța și capitala sa, apare în foarte multe opere culturale. Evident, cea mai cunoscută este romanul Notre-Dame de Paris scris de  Victor Hugo în 1831. Într-un moment în care edificiul era amenințat cu demolarea, din cauza degradării sale, romanul a fost ca un apel salvator, cu rezonanță în conștiința națiunii. Catedrala a supraviețuit.  În 1844, guvernul regelui Louis-Philippe I decide restaurarea Catedralei din Paris şi construirea unei sacristii.

Celebrul roman al lui Hugo a inspirat apoi mai multe filme și musicaluri, inclusiv în studiourile Disney.

Odată cu distrugerea acestei bijuterii, este lovită însăși inima nației franceze. Tragedia de luni seara i-a îndurerat însă nu numai pe francezi, ci întreaga omenire, pentru că lăcașul era o legătură cu istoria și cu moștenirea culturală a umanității.

Fundația pentru Patrimoniu lansează de marți, 16 aprilie, o „colectă națională” pentru reconstruirea catedralei. Cei care vor să doneze o vor putea face pe site-ul www.fondation-patrimoine.org.

Președintele Emmanuel Macron a promis, la rândul său, luni seara, că Notre Dame, acest simbol al Franței, va fi reconstruit și că pentru aceasta, va cere ajutorul celor mai talentați oameni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Trecea o șatră prin America. Miami Bici 3

Văzută la rece, vizita găștii lui Ciolacu în SUA este doar o frecție cu iz electoral la un picior de lemn. Am zis vizita găștii lui Ciolacu deoarece se vede și de pe lună că nu este o delegație, ci doar o biată gașcă de bișnițari din Simileasca pusă pe ciordit voturi, pentru că nu are în componență decât niște pesediști de mâna a cincea. Iar guvernul României este unul de Coaliție, nu o șatră de la Buzău. Or, în delegația care face atâta vâlvă și gafe peste Ocean mai este, pe lângă Marcel Ciolacu și Oprea și Angel Tîlvăr, doar Luminița Odobescu, recunoscută drept tehnocrat și independentă politic. Dacă ne gândim bine, Ștefan Radu Oprea este un fel de...

Dezvăluiri

Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a lui Ciolacu, beneficiara unui „cadou” de 27 milioane de euro de la Sectorul 3. DNA...

De la o vreme, DNA se pare că are probleme. Din instituția temută de pe vremea Laurei Kovesi n-a rămas decât numele. Marcel Ciolacu mânărește o licitație de 27 milioane de euro la Sectorul 3, iar DNA se face că nu vede și nici nu aude. Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a premierului Ciolacu, este pe punctul de a primi un cadou substanțial de la fostul soț, primarul Sectorului 3 Robert Negoiță. De, vin sărbătorile, vin,...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...

- A word from our sponsor -

spot_img

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost reținut de DNA pentru o șpagă de peste 1,2 milioane de lei

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost prins vineri seară în flagrant de DNA. Președintele Consiliului Județean Vaslui a ajuns în custodia ofițerilor și procurorilor anticorupție după ce a fost prins primind o șpagă de peste 1,2 milioane de lei. Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist...