Bing Liu, profesor cu origini în China, era implicat în mai multe studii pe tema coronavirusului. Conform colegilor de la Universitatea din Pittsburgh, înainte de crimă, Bing Liu era pe punctul să finalizeze cu succes deplin cercetările asupra COVID-19.
Profesorul Bing Liu a fost găsit mort în propria locuință sâmbătă. Polițiștii au remarcat mai multe răni provocate de gloanțe, în zona capului, a gâtului, a toracelui și a extremităților. Oamenii legii cred că agresorul a fugit de la fața locului, apoi s-a sinucis în mașina parcată în fața locuinței lui Bing Liu. Din primele cercetări, motivul crimei ar fi un mai vechi conflict sentimental, informează New York Post.
Citește și: Amenzile pentru încălcarea stării de urgență, declarate neconstituționale de CCR. Ele pot fi anulate, însă, doar după o decizie a unei instanțe de judecată. Detalii, aici
„Nu am găsit nicio dovadă că evenimentul tragic are vreo legătură cu faptul că era angajat al Universității sau că era implicat în cercetarea virusului care a provocat actuala criză sanitară”, se arată într-un Comunicat al poliției newyorkeze.
Val de teorii ale conspirației după uciderea în SUA a cercetătorului. Cine l-a împușcat
Uciderea în SUA a cercetătorului originar din China, care era foarte aproape de o descoperire importantă despre coronavirus, a alimentat teorii ale conspirației în întreaga lume, mai ales că majoritatea colegilor săi a susținut că era aproape de o „descoperire semnificativă” despre Covid-19, afirmația stârnind speculații online potrivit cărora ar fi fost asasinat, relatează BBC NEWS.
Dar poliția spune că a fost o crimă urmată de sinucidere.
Cum a murit Bing Liu
El a fost găsit cu mai multe răni provocate prin împușcare la cap, gât, tors și membre, în locuința sa din suburbiile orașului Pittsburgh, potrivit Departamentului de poliție locală.
Citește și: Tamires Morena Lima, handbalistă la Dunărea Brăila, infectată cu Covid-19! Primul caz de coronavirus în handbalul românesc
Atacatorului a fost identificat ca fiind un inginer de software în vârstă de 46 de ani, Hao Gu. Autoritățile spun că acesta s-a sinucis după ce s-a întors în mașină.
Liu și Gu se cunoșteau, spun detectivii.
Ancheta a stabilit că a fost o crimă urmată de sinucidere după „o dispută îndelungată cu privire la un partener intim”. Detectivii spun că există „zero dovezi” că acest caz este legat de activitatea de cercetare desfășurată de Liu și de actuala criză de sănătate publică.
Cine era Bing Liu
Într-o declarație, colegii lui Liu spun că a fost un cercetător de excepție, care „era pe punctul de a face descoperiri semnificative” pentru înțelegerea mecanismelor celulare ale infecției cu coronavirus.
Ei regretă moartea lui Liu și s-au angajat să-i finalizeze cercetările „în efortul de a-i aduce un omagiu excelenței sale științifice”.
Bing Liu, originar din China, și-a dobândit diploma de licență și doctoratul în Singapore, după care a început munca de cercetare în SUA. A colaborat cu biologi și clinicieni pentru a studia imunitatea umană. Conform CV-ului său online, a lucrat cu Edmund Clarke, câștigător al prestigiosului premiu Turing în domeniul informaticii, ca și coleg postdoctoral la Carnegie Mellon University înainte de a veni la Pittsburgh în 2014.
Ce teorii ale conspirației circulă
„Oh, Dumnezeule”, a scris un utilizator de pe platforma de socializare chineză Weibo. „Pare o scenă desprinsă din Misiune imposibilă. Poate că a aflat că virusul provine dintr-un laborator american.”
Multe comentarii similare sugerează că Liu a fost ucis pentru că urma să dezvăluie misterul originii coronavirusului. Oficialii chinezi și mass-media de stat au promovat anterior o teorie fără nicio bază că virusul provine din SUA și a fost adus la Wuhan de soldații americani.
Multe comentarii de pe Weibo sugerează că originea chineză a lui Liu ar fi putut să-l pună în pericol în SUA, deși nu a apărut nicio dovadă că acesta a fost vizat din cauza etniei.
Global Times, un site afiliat mass-mediei de stat chineze, a publicat un articol despre diverse speculații legate moartea lui Liu. Între timp, pe Twitter, unii au speculat nefondat că guvernul chinez ar fi putut juca un rol în acest caz.
Pe fondul pandemiei de Covid-19, o varietate de teorii ale conspirației despre virus și originile acestuia continuă să fie răspândite pe platformele online. Unele afirmații neverificate au fost promovate chiar de politicieni din SUA și China.