25 de organizații civice din România şi din străinătate solicită demisia membrilor Curții Constituționale după decizia prin care interzic judecătorilor români să constate încălcarea dreptului european cu privire la Secția specială.
Demersul a fost inițiat de către asociația Inițiativa pentru o Cultură Democratică Europeană, care consideră că decizia CCR este „o înșiruire de sofisme menite să arunce în aer ordinea de drept European”, „creează incertitudine juridică și obligă instanțele naționale la nerespectarea unei hotărâri a CJUE”: „Situația este fără precedent, dar și fără ieșire. Încălcarea obligațiilor care ne revin ca stat membru UE dictată de CCR trebuie sancționată cu demisia judecătorilor constituționali care au adoptat această hotărâre”.
Citește și: Valer Dorneanu, președintele CCR, prins cu minciuni grave, prin care lezează statul de drept. „Rechizitoriul” care-l desființează pe Dorneanu, liderul unor „analfabeți funcțional și semidocți în capoate vișinii”
Cele 24 de organizații civice care s-au alăturat acestui demers spun și ele că decizia din 8 iunie a CCR contravine jurisprudenței constante a Curții de Justiție a UE potrivit căreia judecătorul național este primul judecător european, iar acest rol nu poate fi interzis de nicio autoritate, lege sau practică, chiar dacă este vorba de o curte constituțională.
- „Curtea Constituțională refuză să respecte hotărârea CJUE din data de 18 mai 2021 care consacră obligativitatea pentru statul român de a pune în aplicare recomandările din cadrul Rapoartelor MCV, printre care şi desființarea Secției speciale. CCR impune judecătorilor naționali ca, din moment ce a fost decisă în România constituționalitatea înființării Secției speciale, ei să nu poată aplica direct dreptul european care se opune în mod clar unei astfel de Secții”, afirmă reprezentanții organizațiilor civice.
Între acestea se numără VeDem Just, Freedom House, RESET, Corupția Ucide, Asociația Geeks for Democracy, Rezistența.
Soarta Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este lăsată la latitudinea Parlamentului. Judecătorii constituționali susțin că hotărârea Curții de Justiție a UE, luată după ce magistrați români au dat în judecată România pe tema înființării SIIJ, „nu poate fi considerată un element ce poate determina un reviriment jurisprudențial”.
CCR a decis că înființarea SIIJ este constituțională, respingând sesizările făcute în acest caz.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat pe 18 mai decizia în procesele deschise de asociații de magistrați din România privind înființarea controversatei Secții speciale de anchetare a magistraților și arată că exemple practice luate din activitățile SIIJ sunt de natură să confirme realizarea riscului ca această secție să se asemene unui instrument de presiune politică și să intervină pentru a schimba cursul anumitor anchete penale sau al unor proceduri judiciare privind, printre altele, fapte de corupție la nivel înalt într‑un mod care ridică îndoieli cu privire la obiectivitatea sa.
Citește și: Cumulul pensiei cu salariul la stat a fost interzis azi de Guvernul Cîțu / Oricine poate ieși la pensie la 70 ani, dacă dorește. DOCUMENT
CJUE a lăsat totuși la latitudinea instanțelor naționale „să verifice dacă reforma care a condus în România la înființarea unei secții specializate însărcinate cu anchetarea judecătorilor și a procurorilor nu este de natură să facă secția permeabilă la influențe exterioare”. Decizia a fost pronunțată într-un proces deschis la CJUE de către mai multe instanțe și de Forumul Judecătorilor din România și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului privind legalitatea înființării acestei secții speciale, în guvernarea PSD.
Curtea de Justiție a UE subliniază că o astfel de reglementare trebuie să fie justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și să garanteze că această secție nu poate fi utilizată ca instrument de control politic al activității judecătorilor și a procurorilor.
Dorneanu o sa fie prea batran (ca si iliescu) cand se va ajunge sa fie judecat, va lua o pensie speciala de sute de mii de lei si va rade de noi….
DEMISIA MEMBRILOR CCR CARE SUNT ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI ȘI POPORULUI ROMÂN CINSTIT! SA PLECE LA MOSCOVA!
Daca suntem obiectivi si daca avem putina stiinta de carte, intelegem ca Romania ca tara membra UE trebuie sa aplice neconditionat regulile si dispozitiile stabilite de UE. Avem 4, 5 milioane de romani care lucreaza in toate tarile de pe tot globul, din care 4 milioane in tarile UE. Foarte multi dintre ei nu vor sa mai revina in Romania coruptilor, in Romania talharilor, in Romania hotilor deveniti parlamentari, nimeni nu mai vrea in tara pesedistilor aflati la butoane in toate institutiile statului, chiar daca guvernul este PNL USR UDMR ! Fiind blocati in proiect de pesedistii plantati in functii decizionale in toate institutiile statului, coabitand lejer cu penelistii pesedizati 45 %, nu reusim sa scapam de ultimul loc in Europa la toate capitolele.
Ar fi o speranta daca Dna. KOVESI sefa Parchetului european anticoruptie ar ravasi dulapul cu schelete al talharilor care-si zic politicieni ! Nu mai vizionati haznalele se- curiste !
Urgent, demisia celor 7 hoti mizerabili , din CCR! Numai pentru România, nu lucrează ăștia. Ei lucrează pentru, hoți, mafioți, PSD-isti!
Timp de trei ani de zile, din 2016 pana in 2019 , pe ploaie, pe zapada, pe arsita, am mers la Piata Victoriei si am protestat impotriva coruptiei si impotriva mutilarii codurilor penale si a legilor Justitiei de catre majoritatea parlamentara PSD ALDE UDMR PR0R0 formata exclusiv din analfabeti, interlopi, hoti, escroci, puscariasi si dame de companie. Zdraknea puscariasu idolul femeilor cocosate, chioare, schioape, balcaze, senile si frigide este acum la pensionul de fete mari RAHOVA pentru 3, 6 ani de odihna 🤣 Si ceilalti lideri pesedesti au tras o vizita de 2 – 3 ani pe la pensionul Rahova ! De ce oare ?