Nu pot să uit imaginea premierului Dăncilă atunci când a încheiat ceremonia oficială prin care România a preluat Președinția Consiliului UE. În discursul susținut la Ateneul Român, ea a făcut din nou o gafă taxată imediat de internauți. În încercarea de a explica faptul că România a ales și și-a dorit să urmeze calea europeană prin aderarea la UE, Viorica Dăncilă a declarat: „Suntem pe deplin conștienți de caracterul ireversibil al drumului pe care am pornit. Viitorul nostru se află mereu în față și nu în spate!” Ce mândru trebuie să fi fost cel care a scris discursul, la fraza asta. E momentul ăla când pui pixul jos și spui: Bă, ce bun sunt!
Mă gândesc că este bine să reflectăm și să se reflecteze la acest lucru. Am scris deja zilele trecute că preluarea de către România a președinției Consiliului UE a oferit prilejul unor discuții pe cât de lipsite de substanță, pe atât de înverșunate. S-a discutat mult despre cât de pregătită e România pentru această sarcină şi prea puțin despre adevăratele mize.
Mulți au văzut aici o mare oportunitate de imagine – un subiect deosebit de sensibil! – când, de fapt, e vorba mai degrabă de niște atribuții tehnice. Obiectivele stabilite nu sunt nici ambițioase, nici modeste – ele sunt adecvate contextului general european. Totul depinde însă de capacitatea de a le urmări şi de a le transforma la nivel politic.
Citește și: Viitorul sună bine! Răgetele lui Liviu Dragnea și mieuneala monedei naționale ori despre bugete, lei și alte acareturi
Nu, nu e nici o onoare faptul că România asigură, vreme de șase luni, președinția Consiliului UE! E o responsabilitate asumată, prin rotație, de fiecare stat membru în parte. Nu e vreun merit al țării şi cu atât mai puțin unul al guvernului actual, ci rezultatul unui hazard. Singura chestiune e cum poate fi transformat hazardul în șansă. Sunt multe dosare complicate în lucru, cum ar fi cadrul financiar multianual, criza migrației, viitorul (instituțional) al UE etc. Iar conjunctura nu e dintre cele mai favorabile.
S-a nimerit să preluăm această președinție într-o perioadă de cumpănă, marcată de Brexit, de încheierea actualei legislaturi europene, de campania electorală şi de alegerile pentru Parlamentul European. Ca să nu mai vorbim de relația ambiguă între guvernul de la București şi Bruxelles.
Citește și: Un nou puci contra lui Liviu Dragnea? Planul prin care acesta ar urma să fie eliminat de la conducerea PSD! Detalii din culise. Cine sunt protagoniștii de data aceasta
„Nu luăm lecții de la UE“, avem „mândrie națională“, suntem „suverani“ atunci când în diverse rapoarte sau luări de poziție sunt criticate acțiunile guvernului în ceea ce privește, de pildă, reforma Justiției; dar, în același timp, vedem în preluarea președinției şi în vizitele inerente ale liderilor europeni ocazionate de acest mandat o confirmare a identității europene nealterate, dacă nu chiar, uneori, o legitimare a acțiunilor guvernului.
Întrebarea nu e, deci, ce avantaje ar putea obține România în urma exercitării acestui mandat, ci cum să se achite, cu bine, de obligațiile care-i revin.
Cât despre avantaje, în situația în care ne vom achita cu demnitate și onoare de obligațiile care ne revin, acestea vor fi cu siguranță multe și „ireversibile”, vorba ilustrei dame de companie a PSD. Cu condiția ca, tot vorba doamnei mai sus citate, „viitorul nostru să se afle mereu în față și nu în spate!”