sâmbătă, 9 decembrie 2023
1.7 C
Buzău

România

1.7 C
Buzău
sâmbătă, 9 decembrie 2023
1.7 C
Buzău
Ești aiciEDITORIALNĂSCUT VINOVAT
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

NĂSCUT VINOVAT

Scriam odată, într-un editorial, că m-am născut și trăiesc într-o țară greșită. Dacă n-ar fi așa, nu aș fi convins că pentru mine Romania e o țară greșită, ar trebui să accept faptul că m-am născut încărcat de o mulțime de vinovății și vinovat sunt și acum, fără să știu, însă, față de cine și în ce fel. Prin anii ’70, când am hotărât că vreau să mă fac scriitor, profesoara de cunoștințe social-politice, tovarășa Anghel, pentru care scriitura nu era o meserie, a decis că sunt insuficient pregătit la materia pe care o preda și nu m-a mai scos din note de patru. Totuși, m-a trecut clasa, explicându-mi că putea să n-o facă, dar că se îndupleca pentru că aveam oarecare talent și-i era milă de mine să mă vadă în vară tocind holurile școlii.

O țară greșită e aceea în care un ins oarecare, fără nici o îndreptățire temeinică, capătă dintr-o dată puteri de viață și moarte asupra celorlalți. Sentimentul ăsta, că m-am născut vinovat, că indiferent de ce gândeam și cum trăiam, tot felul de neisprăviți puteau să capete, din partea unora care habar n-aveau că exist, drepturi capitale asupra mea, l-am avut în nenumărate rânduri și încă îl mai am și acum.

Paștele trist al celor mulți

Voiam să fiu scriitor fiindcă trăiam deja în teritoriile libere ale gândului. Ceea ce era în jurul meu, ceea ce mi se întâmpla zilnic, dureros de palpabil și imposibil de tăgăduit, era doar o altă față a realității, pe care o acceptam doar pentru că nu aveam cum s-o ignor; vrând-nevrând, trăiam în ea, în mijlocul ei, orice pas în afara celeilalte cuști-realitate pe care mi-o făurisem punându-mă, obligându-mă să dau piept cu ea.

NĂSCUT VINOVAT

Oamenii sunt, dintr-un anumit punct de vedere, toți la fel. Nu scriitorii, artiștii sunt altfel. În fond, fiecare are o meserie, cu specificul ei. Iar dacă în ceea ce faci pui și suflet, chiar și a fi cizmar înseamnă artă. Toți suntem artiști într-un anume fel. Altceva înclină însă balanța, asmute bășcălia, îndoiala, ura. Ignoranța, care-i face pe cei dintâi să creadă că numai ei muncesc, ceilalți – scriitorii, artiștii – trăind din munca și sudoarea lor. O interpretare prostească, orgolioasă a sloganului “Noi muncim, nu gândim”!

Astfel, ajung să ne izoleze ca pe niște ciumați, arătându-ne cu degetul bășcălioși: “Uite-l, bă, și pe scriitorul ăla!”. Nu ne vor printre ei. Nu ne admit ideile, sensibilitatea, felul de a ne exprima, nu vor să ne accepte ca egali ai lor.

Asta pe față. În dos, se laudă că ne-au citit cărțile (deși, de cele mai multe ori nu Ie-au citit nici titlurile), încearcă să-și însușească anumite idei de-ale noastre, se căznesc să asimileze o oarecare cultură, dar, în final, majoritatea eșuează lamentabil într-un snobism bătător la ochi, ei înșiși ajungând să nu se mai respecte unii pe alții.

Constantin Toma, ia-ți labele de pe buzunarele mele!

Pentru ei, arta este de domeniul abstractului, al trecutului, ceva de care citești prin manuale, ori vezi prin muzee, fără nici-o legătură cu prezentul. Pentru ei, muncitori, țărani, și chiar intelectuali, lucrurile trebuie să aibă neapărat o importanță practică. Arta la ce folosește? De aceea, pentru ei, artistul viu, real, nu exista. De aici, disprețul lor față de artiști, Ori, poate ura lor …

Pentru că nu suntem ca ei.

Cu toate astea, trăim printre ei, fără să ne identificam însă cu ei. Este de ajuns să-i privim, indiferent cum, ca să se aprindă scânteia urii. Ne insultă, ne amenință cu bătaia și ne disprețuiesc în felul lor prostesc-bășcălios: “Ce știi tu, bă, poietule?”.

Iar cuvintele au o încărcătură anume de agresivitate, sunând dogit a amenințare. Ciudat este că, în absența noastră, se laudă cu existența noastră printre ei. E de ajuns sa apară un străin ca pe dată să ia act de prezența noastră, în declarațiile lor despre noi ițindu-se și un oarecare respect.

Spuneam, mai sus, că oamenii sunt, dintr-un anumit punct de vedere, toți la fel. Fac parte dintre cei care cred că toți am venit pe lumea asta pentru a găsi o cale spre Adevăr. Nu contează drumul pe care ți-l alegi; cizmar, croitor, țăran, intelectual, artist, muncitor, medic, nebun, bețiv ori drogat, fiecare are ori orbăcăie sa găsească o cale în labirintul către aceasta Golgotă care e Adevărul și pe care ne purtăm propria cruce.

Însă, ceea ce mă sperie rău de tot este existența atâtor cârcotași de conjunctură, a urii dezlănțuite din senin și fără vreun motiv anume, a ignoranței crase a celor care, odată ajunși într-o funcție, hotărăsc cu zâmbetul pe buze care trebuie să fie drumul tău, crucea ta, te arată cu degetul și te inculpă că nu ți-ai trăit viața bine.
Ignoranță care, în drumul spre Adevăr, nu este decât o ușă foarte grațios pictată pe un perete.

Până la ei, bucălații ignoranți, România a fost o țară greșită. Cu ei, încep să cred că voi muri într-una de-a dreptul strâmbă.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

1 COMENTARIU

  1. Inteligența și talentul sunt ignorate și marginalizate atunci când valorile sunt inversate.
    Când oameni fără carte, cu diplome cumpărate conduc orașe, județe, adevăratele valori sunt disprețuite și puse la colț.
    La modă este omul incult, viclean, cu tupeu, care face bani din furat și înșelat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Trecea o șatră prin America. Miami Bici 3

Văzută la rece, vizita găștii lui Ciolacu în SUA este doar o frecție cu iz electoral la un picior de lemn. Am zis vizita găștii lui Ciolacu deoarece se vede și de pe lună că nu este o delegație, ci doar o biată gașcă de bișnițari din Simileasca pusă pe ciordit voturi, pentru că nu are în componență decât niște pesediști de mâna a cincea. Iar guvernul României este unul de Coaliție, nu o șatră de la Buzău. Or, în delegația care face atâta vâlvă și gafe peste Ocean mai este, pe lângă Marcel Ciolacu și Oprea și Angel Tîlvăr, doar Luminița Odobescu, recunoscută drept tehnocrat și independentă politic. Dacă ne gândim bine, Ștefan Radu Oprea este un fel de...

Dezvăluiri

Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a lui Ciolacu, beneficiara unui „cadou” de 27 milioane de euro de la Sectorul 3. DNA...

De la o vreme, DNA se pare că are probleme. Din instituția temută de pe vremea Laurei Kovesi n-a rămas decât numele. Marcel Ciolacu mânărește o licitație de 27 milioane de euro la Sectorul 3, iar DNA se face că nu vede și nici nu aude. Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a premierului Ciolacu, este pe punctul de a primi un cadou substanțial de la fostul soț, primarul Sectorului 3 Robert Negoiță. De, vin sărbătorile, vin,...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...

- A word from our sponsor -

spot_img

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost reținut de DNA pentru o șpagă de peste 1,2 milioane de lei

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost prins vineri seară în flagrant de DNA. Președintele Consiliului Județean Vaslui a ajuns în custodia ofițerilor și procurorilor anticorupție după ce a fost prins primind o șpagă de peste 1,2 milioane de lei. Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist...