duminică, 6 octombrie 2024
19.8 C
Buzău

România

19.8 C
Buzău
duminică, 6 octombrie 2024
19.8 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciConstanțaMazăre. Portretul standard al pesedistului care te fură fiindcă te iubește
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Mazăre. Portretul standard al pesedistului care te fură fiindcă te iubește

Ceea ce trebuie să înțeleagă și constănțenii, dar și ceilalți, din celelalte colțuri ale bietei noastre țărișoare, este faptul că, în Constanța, vreme de 15 ani, legea și Constituția au fost călcate în picioare. Cum s-a întâmplat, de altfel, în toate celelalte orașe ale țării. Terenurile statului, inclusiv plaja, clădiri de patrimoniu, precum Castelul regal din Mamaia, parcul Tăbăcărie, toate au devenit victime ale lăcomiei „socialismului caviar”. Pe o copertă a revistei Playboy, unde a pozat Radu Mazăre, era un titlu emblemă: „Eu cuceresc, nu plătesc”. Sigur, el se gândea la altceva. Dar noi, cei lucizi, care nu l-am idolatrizat, ne-am gândit tot timpul că nota de plată ne va reveni, într-un final, tot nouă. Prin acest verdict, Justiția română a redat constănțenilor, ba chiar tuturor românilor, speranța.

Între Radu Mazăre urcat pe schele, pentru anveloparea blocurilor din Constanța, și fugarul Radu Mazăre, condamnat la peste nouă ani de închisoare în cele două dosare avute pe rolul instanței supreme, au trecut aproape două decenii.

Citește și: Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani şi 10 luni de închisoare cu executare în dosarul Polaris. Detalii șocante despre dimensiunea furăciunilor edilului penal al Constanței și „moștenirea” pe care o lasă în urmă mafia pe care a păstorit-o

Zi de zi, în tot acest timp, fostul primar al Constanței a fost idolul a zeci de mii de constănțeni. Continuă să fie și după fuga sa. De aceea, personajul nu merită să fie expediat la mijlocul jurnalelor de știri. Merită profilul unui fugar idolatrizat. Unul de sute de milioane de euro.

Radu Mazăre a fost, pe rând, edilul „mânca-l-ar mama”, cuceritorul de pensionare, primarul Playboy, politicianul „hărțuit” de instituțiile statului, de procurorii pe care el îi numea „slugoii lui Băsescu”. A fost preferatul multor ziariste din Constanța, dar și din capitală, care păreau că se prostesc instantaneu în fața lui, nemaifiind capabile să-i adreseze întrebări relevante.

Mazăre a fost Nabucodonosor, împăratul roman Cezar, Suleyman magnificul, Ștefan cel Mare și Sfânt. Pentru bună parte dintre constănțeni, fostul pesedist a fost, chiar de patru ori la rând, urmare a alegerilor locale, un Dumnezeu pe pământ.

Cum a început idolatrizarea lui Radu Mazăre? La începutul anilor 2000, tânărul bucureștean inaugura, la Constanța, cozile umilinței. Pensionarii cu venituri mici primeau, lunar, câte un pui umflat cu apă, o sticlă de ulei și-o pungă de orez. Plătite din bani publici, nu de Radu Mazăre. Cu toate acestea, în mentalul colectiv, s-a înrădăcinat ideea că „ne dă Mazăre”, „ne face Mazăre”. Dac-ai fi spus, în anii aceia, la o coadă de pensionari, că, de fapt, primarul nu le dă nimic, riscai să fii călcat în picioare. Iar asta nu e o metaforă. Dar, de fapt, idolatrizarea sa începuse cu mult înainte, căci politicianul a dat mereu impresia că ar fi împotriva „sistemului”. În realitate, el își construia propriul sistem. El și ai lui deveneau mainstream-ul.

Citește și: CCR și-a pierdut „obiectul muncii”! Constituția a fost încălcată chiar de către garantul ei, a stabilit oficial şi definitiv Curtea de Apel București

Au urmat, pentru primar, ani de aur, ani de huzur, ani glorioși în care Radu Mazăre defila pe bulevardele Constanței în mașini de epocă, extravagante, opulente. Nu putea fi deranjat la sediul primăriei, el „făcea teren” toată ziua, în șlapi și șort. Era acționar într-o mulțime de firme dar, paradoxal, ani la rândul, se declara sărac lipit. Cel puțin asta a reieșit, timp de peste zece ani, din declarația lui de avere. Nici casă n-avea, amărâtul…

Pentru presa aservită, obedientă, Mazăre a fost cel care a dat drumul la robinetul cu bani. Bani publici. 800.000 de euro au mers, doar în 2009, urmare a unei licitații, către TV Neptun, post de televiziune deținut de foștii săi parteneri de afaceri, sub forma unor contracte de publicitate cu Primăria Constanța și a unor „știri pozitive”, favorabile administrației Mazăre. 800.000 de euro din banii tuturor constănțenilor!

Radu Mazăre a fost cultivat ca un guru. A fost idolatrizat de presă așa cum, foarte probabil, n-a fost idolatrizat niciun alt politician român postdecembrist. Nu doar de mass-media locale, ci și de cele centrale. Pesedistul apărea în diverse știri și emisiuni TV cu evident caracter publicitar, dar „vândute” oamenilor ca materiale jurnalistice de interes public. Mazăre putea să spună orice, să facă orice aluzie sexuală, orice glumă „de șantier”. Niciun ziarist de la aceste trusturi de presă nu-l contrazicea. Culmea, nici măcar atunci când el povestea despre propriile sale ilegalități: „Am mai cumpărat câte-un consilier local, l-am convins pe altul, l-am momit pe altul”.

Citește și: Fondul de Dezvoltare şi Investiții, o ESCROCHERIE cât PSD-ul de MARE! Ce ascunde manipularea de 10 miliarde de euro a teleormăneanului Dragnea

Referindu-se la „marile realizări”, precum Aqua Magic, construit pe unul dintre terenurile retrocedate ilegal, primarul Constanței explica nonșalant intervențiile sale, subliniind la final: „Eu îți povestesc acum ce am făcut acum zece ani, că s-a prescris”. Asta declara Mazăre, în cadrul unei emisiuni cu audiență uriașă la PRO TV. În acest timp, stațiunea Mamaia era prezentată, de televiziunile centrale, ca și când ar fi fost Saint Tropez, o veritabilă rețetă de succes pentru litoralul românesc. Evident, nimic mai fals. Dar Mazăre era deasupra adevărului și a misiunii publice a presei.

Și tot în relația cu presa, Radu Mazăre era un bărbat lipicios. Cu ziaristele. Uneori, intra cu ele într-o cadă umplută, probabil, cu lapte, pentru a vorbi despre… nimic. S-a întâmplat la Acasă TV, acolo unde a întrebat-o pe reporteriță dacă i-ar face plăcere sexul în trei și dacă e dispusă să plece cu el spre Constanța, după emisiune. Chiar și astăzi, la niște ani de la plecarea sa, unele dintre aceste ziariste par să trăiască în umbra fostului primar. El și numai el le făcea să uite, mai ales la TV Neptun și la cotidianul Telegraf, ce presupune profesia de jurnalist, ce înseamnă, de fapt, să iei un interviu decent, cât de important este, și dincolo de vremuri, adevărul.

Altfel, Radu Mazăre organiza conferințe de presă pe faleză, în piețe, în parcurile puține, triste și murdare ale Constanței, în cafenele și hoteluri. Chiar și ședințele de consiliu locale erau organizate în hotelul unui prieten. Și chiar și ele aveau, uneori, un aer de tavernă, când și când ceva suburban. Când nu încerca să pară un lord, Mazăre era un misogin autentic. Fapt pentru care n-a avut nicio rezervă în a-și numi colegele de partid, consiliere locale, „găini proaste”. Îl enervaseră ele cu ceva, fapt pentru care le-a pedepsit public.

Citește și: Mândria de a fi infractor! Despre cum, până să intre în conflict cu legea, penalul definitiv era un pesedist oarecare, iar acum contribuie decisiv la reabilitarea PSD

În ultimii ani de mandat, Mazăre se declara din ce în ce mai „hărțuit”. Pe cale de consecință, mesajele sale către instituțiile publice ale statului au devenit mai sfidătoare, mai de prost gust, mai vulgare, mai agresive. Cu aproximativ un an înainte de demisia sa, Mazăre transmitea procurorilor care-l anchetau să-l „pupe-n…” posterior. Sigur, el n-a fost atât de elegant în exprimare. Fostul primar făcea, atunci, o demonstrație de putere. Cum, de altfel, a tot făcut de-a lungul mandatelor sale: demonstrații de putere în relația cu cetățenii Constanței, pe care nu îi consulta cu privire la cheltuirea banului public, în relația cu colegii săi de partid, pe care îi domina din priviri, în relația cu instituțiile publice (ANI, Poliție, DNA), pe care le sfida fără rezerve.

Atunci când nu se certa cu procurorii, Radu Mazăre defila pe un car alegoric prin Mamaia și participa, săptămânal, la un festival din stațiune. Avea, în ultimii ani din mandat, o plăcere aproape patologică de a fi, cel puțin vestimentar, vizual, altcineva decât era, de fapt. Împărat, sultan, faraon, salvamar. Iar asta plăcea mulțimii, turiștilor veniți de departe, care se uitau la fostul primar al Constanței ca la urs. Ce rușine pentru constănțenii onești, care nu-l votaseră! De altfel, ce rușine pentru orașul acesta!

Citește și: Spre viitor, mergând înapoi! Despre cum s-a scurs timpul istoriei noastre, vreme de vreo treizeci de ani, înainte, adică înapoi

În „interviul” acordat în cadă, Mazăre a spus că vrea să îmbătrânească pe mare, „pe un yacht populat de niște prezențe agreabile”. Nu-i tocmai departe de ce-a „profețit”. Atâta doar că acum e un fugar. Și tot acolo, în cadă, fostul primar a mărturisit: „Important nu e cât stai la birou, important e ce faci pentru oraș”. Ce-a făcut el pentru Constanța? El și o parte dintre „colegii” din Dosarul retrocedărilor? Au păgubit orașul cu peste 100 de hectare, prin retrocedări ilegale. Au păgubit statul român cu 114 milioane de euro, prejudiciu calculat în urmă cu peste zece ani. Este, probabil, unul dintre cei mai extravaganți și mai scumpi fugari.

Ceea ce trebuie să înțeleagă și constănțenii, dar și ceilalți, din celelalte colțuri ale bietei noastre țărișoare, este faptul că, în Constanța, vreme de 15 ani, legea și Constituția au fost călcate în picioare. Cum s-a întâmplat, de altfel, în toate celelalte orașe ale țării. Terenurile statului, inclusiv plaja, clădiri de patrimoniu, precum Castelul regal din Mamaia, parcul Tăbăcărie, toate au devenit victime ale lăcomiei „socialismului caviar”. Pe o copertă a revistei Playboy, unde a pozat Radu Mazăre, era un titlu emblemă: „Eu cuceresc, nu plătesc”. Sigur, el se gândea la altceva. Dar noi, cei lucizi, care nu l-am idolatrizat, ne-am gândit tot timpul că nota de plată ne revine tot nouă. Prin acest verdict, Justiția română a redat constănțenilor, ba chiar tuturor românilor, speranța.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...