Guvernul Orban a căzut! Nu este o surpriză, însă, cu doar câteva ore înaintea votului la moțiunea de cenzură de miercuri, toate datele, informațiile și gesticulația politică arătau că există premisele căderii Guvernului Orban. PSD-ului îi lipsea un singur vot, iar dacă Pro România intra în joc – ceea ce s-a și întâmplat în final – șansele moțiunii creșteau semnificativ. Așadar, Marcel Ciolacu și Victor Ponta „au bătut palma” înainte de moțiune, forțându-i pe liberali să-și facă bagajele și să părăsească Palatul Victoria!
Se pare însă că Guvernul Orban era pregătit pentru această cădere. Executivul a adoptat preventiv în ședința de marți mai multe ordonanțe de urgență prin care a modificat legislația electorală, dat fiind că un eventual guvern interimar nu va mai putea apela la OUG.
Adevărul a scris încă de luni că liderii PNL și PSD ar fi căzut de acord să meargă pe varianta anticipatelor, scenariu negat vehement de Ludovic Orban și de Marcel Ciolacu.
Chiar dacă atât premierul Orban cât și liderul opoziției aveau teoretic destule argumente să nu își dorească alegeri înainte de termen, există motive puternice pentru amândoi să accepte anticipatele.
Citește și: Guvernul Orban a picat! Să sperăm că și circarii din Parlament își vor face bagajele cât de curând
Orban n-a fost niciodată prea încântat de încheierea mandatului după doar câteva luni. În plus, s-a temut că va pierde puterea în partid dacă șeful statului nu-l va mai nominaliza premier. La rândul său, de ce s-a repezit Ciolacu în alegeri cu un partid prăbușit undeva la 20%? La ce îi folosește anticipatele dacă pierde o groază de parlamentari?
Foarte probabil că liderul PNL a primit între timp toate garanțiile verbale posibile că tot el va fi numit după anticipate și s-a convins singur că liberalii nu se vor mai întâlni prea curând cu șansa de a-și mări scorul electoral la aproape 40%.
Dacă așteaptă alegerile la sfârșitul anului, s-ar putea ca valul de entuziasm de acum să se estompeze. Erodarea la guvernare, unele măsuri greu de aplicat cum ar fi mărirea pensiilor de la 1 septembrie, ar putea coborî PNL în sondaje iar premierul Orban să rateze șansa consolidării politice în Parlament.
Marea întrebare este ce are de câștigat PSD din anticipate? De ce a depus moțiune de cenzură după ce guvernul Orban și-a angajat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin?
Cum se explică mingea ridicată de Ciolacu la fileul anticipatelor? Fără moțiunea PSD, planul președintelui Klaus Iohannis nu putea fi pus în aplicare decât în urma demisiei premierului, o variantă pe care Ludovic Orban a respins-o constant.
Guvernul Orban și marele dușman al PSD
Acum, că moțiunea a trecut, cel mai important câștig pentru PSD va fi în mod cert efectul imediat, adică respingerea legii privind alegerea primarilor în două tururi. Dacă moțiunea pica, legea se considera adoptată, situație în care numeroși primari PSD, dar și de la PNL, și-ar fi văzut serios amenințată șansă câștigării unui noi mandat.
Orice alianță în turul doi între liberali și Alianța USR/ PLUS ar fi avut șanse mari să scoată din cursă candidatul pesedist.
Baza de putere a partidului condus de Ciolacu ar fi fost serios pusă în pericol de revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pe când într-un singur tur o parte semnificativă din cei 1800 de primari pesediști, în frunte cu Firea la București, au o șansă bună să-și păstreze mandatul.
Ce câștigă Ciolacu
Citește și: Marcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat. Ori despre cum s-a pricopsit liderul PSD Buzău cu un milion de lei, băgând în Parlamentul României un șuț de ustensile medicale din Uniunea Europeană și o fufă care a mai deținut câteva funcții prin guvern în urma șpăgilor date ștabilor zilei
Dar există un câștig cert și pentru președintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, acum, că se ajunge la anticipate. Alegerile locale se vor desfășura simultan cu cele parlamentare în primăvară, iar Ciolacu va avea ocazia să-și consolideze baza de putere în partid.
El va fi cel care va întocmi listele electorale, nu baronii locali, șefii de Consiliu Județean și primarii atotputernici. Pe sistemul normal de vot, cu locale în vară și anticipate în toamnă, baronii PSD condiționau mobilizarea la vot de întocmirea listelor de candidați la parlamentare, șantajând pe față liderii de la centru. Nu alergăm după voturi dacă nu ne puneți oamenii pe locuri eligibile. Valabil și la PSD, dar și la PNL în bună măsură.
Organizarea de alegeri locale simultan cu parlamentare anulează șantajul clasic al baronilor, care vor trebui să se mobilizeze oricum, în primul rând pentru ei, chiar dacă la parlamentare nu vor mai figura pe liste oamenii lor. Ciolacu va popula viitorul Parlament cu oamenii puși de el pe liste, adică va crea obligații și loialități în partid.
Apoi, PSD speră să-și conserve mai bine baza electorală fiind anticipate. Până în toamnă risca să piardă sute de primari, deoarece liberalii ar fi avut tendința naturală să-i racoleze în forță pentru a-și mări șansele la parlamentare.
Guvernul Orban și marea concesie
Prin urmare, fără alegeri în două tururi, dar cu anticipate, ambele partide mari au de câștigat. De notat că Guvernul Orban a făcut o mare concesie PSD marți, renunțând să mai adopte Ordonanța de Urgență privind alegerea șefilor de Consilii Județene de către consilieri, adică în urma negocierilor politice dintre partide.
Citește și: OUG, noaptea, ca liberalii. Guvernul a adoptat 25 de ordonanțe de urgență într-o ședință maraton, care s-a terminat la miezul nopții
Baronii PSD, gen Oprișan de la Vrancea, Arsene de la Neamț sau Buzatu de la Vaslui ar fi riscat să-și piardă funcțiile la masa verde, în urma unor alianțe previzibile între liberali și consilierii alianței USR/PLUS. Așa, prin menținerea actualului sistem de vot, prin alegerea șefilor de CJ direct de către cetățenii, baronii PSD au mai multe șansă să adune voturile cum se pricep mai bine, cu plasa, și să câștige un nou mandat.
Și această concesie făcută de guvernul Orban pesediștilor ar putea trece în contul unei posibile înțelegeri cu Marcel Ciolacu. Liderul interimar al PSD se va putea lăuda în partid, înainte de Congres, că i-a salvat pe baroni de la moarte sigură în caz că Guvernul adopta OUG-ul referitor la alegerea șefului de Consilii Județene de către consilieri.
Marii perdanți
Anticipatele vor aduce cu ele și mari perdanți: cei de la Alianța USR/ PLUS. Fără alegeri locale în două tururi, șansele partidelor conduse de Barna și Cioloș de câștiga mai multe primării scad dramatic, la fel forța de negociere cu PNL din moment cu nu va exista un al doilea dur la primari și nici șefi de CJ aleși de consilieri. Ce să mai negocieze?
În orice scenariu, miza Bucureștiului rămâne deschisă și favorabilă pentru USR/PLUS.
Culmea este că anticipatele dorite atât de mult de USR și PLUS nu mai arată azi atât de seducător pentru cele două partide, fără alegeri în două tururi. Posibila înțelegere tacită între cele două mari partide zădărnicește planurile de creștere ale noii stele din politica românească. Sistemul vechi de partide își conservă baza de putere.
Nici ALDE, PMP și UDMR nu câștigă din anticipate deoarece la cum arată sondajele acum riscă să nu mai treacă pragul electoral.
Alte variante
Moțiunea a trecut, guvernul Orban cade, dar nu se ajunge la anticipate. Parlamentarii vor investi a doua propunere de premier pentru a nu risca să plece acasă mai devreme cu aproape un an, să piardă indemnizația și privilegiile funcției. În acest scenariu PSD ar ieși însă destul de prost, deoarece va putea fi acuzat mereu pe durata campaniei de iresponsabilitate, că a generat o criză politică perfect inutilă.
În tot cazul, guvernul Orban a căzut azi în Parlament, dar nu este suta la sută sigur că se va și ajunge la anticipate. PSD a anunțat că va juca, că va propune premier din afara partidului și vor începe negocieri la sânge în Parlament pentru formarea unei majorități.
Nimic nu garantează acum că succesul moțiunii duce la anticipate, la fel cum nici căderea guvernului Orban nu înseamnă că PSD se întoarce la putere. Vor fi câteva săptămâni de criză politică dificile, cu un guvern interimar legat de mâini și de picioare, care va trebui să țină cumva economia pe linia de plutire.