Am fost din nou INTERZIȘI pe rețelele de socializare pentru treizeci de zile. Astfel, până pe 3 septembrie, postarea articolelor EXPRESS SUD-EST pe FACEBOOK este considerată spam, în urma unor raportări venite din partea unor entități care ne consideră dușmani. Sunt oameni care cu asta se ocupă: nu construiesc, ci distrug, o nouă formă de banditism cibernetic. Nu le convine, joacă murdar, stau ascunși și îți dau la cap, o luptă total lipsită de demnitate.
De câteva luni, la Buzău, sunt puși la zid cei care au îndoieli în legătură cu „Buzăul Mare”, al farsorului Constantin Toma. N-ar fi nimic grav dacă presa și-ar exprima opinia despre acest proiect în chip independent. Din nefericire, ca totdeauna, presa buzoiană transpune în practică – plătită cu bani grei – politica PSD Buzău.
Citește și: PSD Buzău a reluat moda conturilor fantomă de pe Facebook din epoca Dragnea. Cum se manipulează pe rețelele de socializare
Astfel, s-a ajuns ca scriitorului GEORGE LIXANDRU, administratorul site-ului EXPRESS SUD-EST, să i se interzică să posteze anchetele proprii pe propria noastră pagină de Facebook, pagina oficială a site-ului expresssud-est.ro. Același lucru s-a mai întâmplat și în urmă cu trei luni, iar traficul nostru a scăzut dramatic, de la 9.000 – 11.000 de unici pe zi (un rezultat foarte bun, real, pentru o piață locala, mizând exclusiv pe subiecte serioase), la 3.000 – 5.000 de unici pe zi. După deblocare, am crescut iarăși, în două-trei zile, la 6.000 – 7.000 de unici pe zi. Din nou am fost blocați.
Facebook e noul internet, e internetul în sine. Firesc, nu putem lupta cu acest gigant care controlează informația. Totuși, noi NU am sponsorizat niciodată numeroasele noastre anchete pe care le-am considerat valoroase, ca să le mărim reach-ul, iar administrația FACEBOOK nu uită asta. Cu timpul, am constatat că Facebook ne îndepărtează în mod dramatic din fluxul de informaţii locale tocmai pentru că nu le plătim. Sponsorizarea a devenit astfel o armă pentru cei de la Facebook: ori o faci, și din ce în ce mai des, ori dispari cu totul din fluxul zilnic.
Semnificația e gravă pentru o democrație. În urmă cu doi-trei ani, șase țări au fost obiectul unui experiment FB, de extragere a site-urilor de content jurnalistic din feed-urile locale. Rezultatele au fost dramatice, în Serbia, Slovacia, Guatemala audiențele jurnalelor de știri au scăzut cu 60% peste noapte.
Citește și: Liberalismul românesc a murit. Trăiască libertarianismul! Scenariul pentru scoaterea lui Orban din politică: nu va fi primit la Congresul PNL. Cine l-a abandonat, de ce a pierdut partidul
E ceea ce am spus mai sus că ni s-a întâmplat și nouă. Timp de o lună, în cele 6 țări au rulat pe FB doar junk-uri cu ponei roz și culturiști cărora le cade haltera în cap. De aici disperarea reală a unor jurnaliști onești, dar săraci, care militează efectiv pentru democrație, și nu fac un serviciu comercial. În Slovacia, în preajma ultimelor alegeri, mesajele fasciste ale unor politicieni extremiști au avut prioritate față de informațiile corecte ale ziarelor.
Așadar, Facebookul a devenit un spațiu jegos al campaniilor electorale. NU mai transmite sentimentul libertății, aşa cum firul de cupru transmite electricitatea. Ci doar mesajele politicienilor zilei, plătite cu bani grei și publici. Prin urmare am putea spune că Facebook-ul NU folosește cu adevărat decât celor cu bani și, în cea mai mare măsură, farsorilor politici.
Singura soluție este ca oamenii care cred că articolele EXPRESS SUD-EST sunt importante să le distribuie pe paginile proprii. Nu la foc automat, ci selectiv, pe care le considerați valoroase, 2-3 articole pe săptămână sunt suficiente. Expunerea mediatică a politicienilor care dețin Puterea, dintre care, la Buzău, de exemplu, se remarcă_Constantin Toma, este uriașă. Are până la 20 de intervenții în media pe săptămână, toate rulând pe Facebook și plătite, așa cum v-am tot repetat, cu banii dumneavoastră. E doar un exemplu. Riscul de a vă lăsa pradă spălării de creier e ca o letargie care vă va cuprinde fără să vă dați seama. Ne-am întors în comunism.