sâmbătă, 28 ianuarie 2023

România

0.6 C
Buzău
sâmbătă, 28 ianuarie 2023
0.6 C
Buzău

Unirea la români

Unirea la români e ca și religiozitatea: ne ducem la biserică pentru că trebuie să fim în rândul lumii, nu pentru că credem cu...

Luptătoruˈ Ciolacu

Un cuvânt nefericit: „luptă”. Asta îmi amintește nu doar de Gabriel Avrămescu, care „se luptă cu PSD” de dimineața până seara, ci, chiar de...

Ciprian Iamandi, directorul Fiscului vrâncean, numit director general al...

Directorul executiv al Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea, Ciprian Iamandi, a fost numit director general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați....
Ești aiciEDITORIALCacealmaua liberală
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!
Ești aiciEDITORIALCacealmaua liberală

Cacealmaua liberală

În urmă cu doi ani, pentru o bună parte din electoratul anti-PSD încă funcționa escrocheria: PSD e răul absolut și trebuie desemnat ca atare indiferent de context, în vreme ce PNL e speranța de sens contrar și trebuie sprijinit ca atare indiferent de context. Cacealmaua liberală nu i-a servit, însă, decât președintelui cu cinci case Klaus Iohannis, care și-a consolidat metodic toate obiectivele de putere.

Cacealmaua liberală lansată și întreținută în epoca prezidențială Klaus Iohannis a fost ideea că Partidul Național Liberal ar exista și funcționa într-o opoziție fondatoare cu Partidul Social Democrat, „marele rău” al tranziției post-comuniste. Că PSD trebuie scos în afara legii, că trebuie interzis. Chiar și atunci când râgâiala asta cotrocenistă era umbrită de traseismul politic care retrăia o nouă epocă de glorie la alegerile locale din toamna anului 2020, iar primarii PSD dădeau năvală în PNL, Klaus Iohannis le explica domol românilor că nu liberalii au inventat trecerea dintr-o barcă în alta, ci social-democrații, că „transhumanța” asta e necesară pentru încordarea mușchilor liberali.

Poziția cotrocenistă marca o culme a cinismului: președintele era întrebat despre semnificația prezentă a transferurilor nenumărate din tabăra PSD în echipa PNL, dar dădea un răspuns de savant preocupat de istoria și originile fenomenului.

Inerent, menajată de optica promovată de cacealmaua liberală, baricada PNL nu putea fi decât „bună”. Ea simboliza manifestarea unor intenții de primenire care trebuiau întâmpinate cu entuziasm civic, ba chiar susținute de mass-media. Pentru orice neajuns era suficientă o explicație: de vină este PSD, nu pesediștii penali care îl conduceau și înfulecau hălci mari din bugetul public. Și la orice problemă servea o singură soluție: înlocuirea garniturilor „roșii” cu garniturile „galbene”. Nu conta că noile garnituri liberale vopsiseră roșul în galben. Și cam ăsta a fost tot programul PNL.

Cacealmaua liberală

Așadar, în urmă cu doi ani, pentru o bună parte din electoratul urban anti-PSD încă funcționa marota: partidul cu trandafiri în siglă e răul absolut și trebuie desemnat ca atare indiferent de context, în vreme ce PNL e speranța de sens contrar și trebuie sprijinit ca atare indiferent de context.

Această vedere la extreme nu putea sfârși decât cu o lume strâmbă. Astăzi e totuși un pic mai clar: fumigena nu i-a servit decât președintelui Klaus Iohannis, care și-a consolidat metodic toate obiectivele de putere.

În rest, toți ceilalți au avut de pierdut: cetățenii manipulați să crediteze o iluzie, presa dresată (și pe alocuri stipendiată) să susțină un neadevăr, ba chiar și Partidul Național Liberal dus spre prăpastie.

Cacealmaua liberală s-a dezumflat, nimic esențial nu separă PNL de PSD

Însă la fel cum găunoșenia prezidențială e vizibilă de ani de zile, și goliciunea liberală e un simptom politic care ar fi trebuit să dea de gândit acum mai mult timp. Astăzi, doar visătorii, naivii și stipendiații PNL mai pot susține că sunt surprinzătoare acțiunile și piruetele liberalilor, odată ajunși în aceeași oală guvernamentală cu marele rău PSD-ist.

În teorie, democrația admite astfel de înțelegeri între partide cu vederi diametral opuse alese de cetățeni să îi reprezinte. Dar „broasca” pe care a înghițit-o PNL a pus partidul într-o poziție imposibilă tocmai din cauza discursului-fumigenă al reprezentanților formațiunii, care s-au poziționat printr-un singur slogan-minune: acela că ar fi antiteza perfectă la PSD.

Mâna nevăzută a serviciilor secrete în partide

Altfel, există o mână nevăzută a serviciilor secrete în partide. PNL a devenit anexa PSD, iar felul în care această posibilitate s-a transformat într-o situație reală e marcat de la un capăt la celălalt de o lipsă totală de transparență. De mai bine de doi ani de zile, aceste două partide colaborează punctual și se sprijină reciproc, dar explicațiile pe care le dau acestei stări de fapt sunt menite să inducă publicul în eroare, nicidecum să-l lămurească.

Orice alianță politică (în măsura în care e constituțională) e admisibilă în democrație cu această condiție simplă: să se facă la vedere, adică să fie asumată și explicată. Însă ipotetica alianță PNL-PSD de astăzi e doar o consecință a tenebrelor, rezultatul unor înțelegeri la originea cărora nu știm cine se află și la capătul cărora nu știm ce ne așteaptă.

E simplu, totuși, de intuit: aceia care au flexibilitatea de a se împreuna după ce și-au negat practic dreptul la existență au și flexibilitatea de a face din democrația românilor (așa cum este ea) o caricatură.

Practic, efectul principal al ultimilor ani de politică românească ar trebui să fie lămurirea definitivă a electoratului că nimic esențial, nicidecum linia de demarcație dintre bine și rău, nu separă PNL de PSD.

Ambele sunt partidele tranziției noastre din ultimii treizeci de ani. Ambele sunt, la vârf, o compoziție de români coborâți din universul lui Caragiale, niște gargaragii lași și leneși, dispuși să facă orice fel de compromis și, mai ales, dispuși să mintă oricât și oricând pentru a servi o politică de trib.

Memorialul imposturii PNL

În mod evident, toate aceste lucruri se puteau constata ca fiind proprii și Partidului Național Liberal înainte de toamna anului 2021. Încropim doar acest memorial sugestiv:

»» în august 2019, după doar câteva luni de la intrarea în partid, Rareș Bogdan (probabil chintesența găunoșeniei liberale de rit nou) era ales prim-vicepreședinte al PNL, cu 2719 voturi primite în cadrul Consiliului Național PNL;

»» în toamna anului 2019, europarlamentarul liberal Dan Motreanu susținea în calitate de șef de campanie PNL pentru alegerile prezidențiale că e complet inutil și indezirabil un dialog între candidații Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă;

»» în noiembrie 2019, PNL se instala la guvernare cu un cabinet care îi avea în componență, printre alții, pe Cătălin Predoiu la Justiție, pe Monica Anisie la Educație, pe Marcel Vela la Interne, pe Lucian Bode la Transporturi sau pe Costel Alexe la Mediu;

»» în martie 2020, guvernul liberal organiza testarea preferențială, în masă, a parlamentarilor, schimbând peste noapte politica de sănătate publică a statului român în combaterea pandemiei de coronavirus;

»» efortul liberal din primele luni de pandemie a însemnat limitarea accesului presei la informațiile de interes public, derularea unor achiziții neconforme în valoare de sute de milioane de euro (prin compania de stat Unifarm), dar și o politică națională ridicolă ce poate fi rezumată prin sloganul „amenzi multe, teste puține”;

»» în iulie 2020 era deja clar că Guvernul Orban e incapabil să gestioneze pandemia;

»» în aceste condiții, cu cine defila PNL la alegerile locale din toamna anului 2020? Cu Gheorghe Flutur, „baronul galben” ale cărui acțiuni administrative provocaseră primul mare focar județean de COVID-19 din România. Și mai defilau cu cineva: cu toți social-democrații dispuși să îmbrace haina PNL;

»» eșecul coaliției de dreapta din toamna lui 2021, în vinovății proporționale: a președintelui Klaus Iohannis, a PNL și a USR;

»» cacealmaua liberală se dezumflă: devine clară ideea existenței unei înțelegeri (în fapt, un blat) între Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, în privința unei colaborări guvernamentale, încă din toamna lui 2019, blat cusut pe disperarea lui Klaus Iohannis de nu rata al doilea mandat;

»» marea coaliție PSD-PNL din noiembrie 2021, procesul de „curățare” a PSD și de transformare a acestuia într-un partid frecventabil;

»» cel mai șifonat din acest aranjament al serviciilor secrete va ieși PNL și, în general, dreapta.

În loc de epitaf

O consecință firească a acestor ani ar trebui să fie discreditarea definitivă a tuturor jurnaliștilor care au susținut marota discursivă liberală (la fel cum, mai înainte, s-au discreditat definitiv mediile de presă pro PSD).

Toate vocile din presă care au promovat ideea binelui PNL, ca alternativă la răul absolut PSD, ar trebui să-și încheie falsa carieră media și să se angajeze, în sfârșit, la partid, unde să presteze transparent meseria care le-a consacrat: aceea de voci ale propagandei.

Desigur că acest lucru nu se va întâmpla. Jurnaliștii vopsiți vor continua să-și publice rândurile otrăvitoare, după cum politicienii vopsiți vor continua să-și facă piruetele. Apoi ne vom întreba, cu revoltă, de ce e țara astfel.

Cât despre o eventuală apariție a ideii că PNL trebuie „interzis” (sic!), la fel cum s-a cerut interzicerea PSD, cereți, bă, neputincioșilor, interzicerea corupției prin legi clare, pe înțelesul tuturor, legi care să nu se poată interpreta! Confiscați-le averile, interziceți accesul unora ca Iohannis, Ciucă ori Ciolacu în funcții plătite regește de statul român! Pentru că ciuma corupției nu e nici roșie, nici galbenă, nici albastră. Este un căcat cu care suntem mânjiți toți!
Ăsta e Adevărul simplu, constatabil cu ochiul liber și cu mintea limpede! Doar că nimic nu s-a dovedit mai greu în România ultimelor decenii decât spunerea acestui Adevăr.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

spot_img

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Luptătoruˈ Ciolacu

Un cuvânt nefericit: „luptă”. Asta îmi amintește nu doar de Gabriel Avrămescu, care „se luptă cu PSD” de dimineața până seara, ci, chiar de activistul sovietic, fiindcă numai ăsta are, n-are treabă, are, n-are cu cine, el se luptă. Lupta „pentru Buzău” este, oricum, fandaxie pură, județul ăsta fiind, încă de la înființare, doar o ficțiune sublimă, spre deosebire de buzoieni, care sunt reali. De ce nu se luptă luptătoruˈ Ciolacu mai bine „pentru buzoieni” sau, și mai bine, „alături de buzoieni”? Nu știu. A ales să lupte „pentru Buzău”, iar eu îl cred. Pentru că îl avea moștenire deja de la Ion Vasile și trebuia să lupte ca lucrurile să rămână așa. „I fought the law and the law won”. Adică, așa cum s-ar traduce pe la noi, întotdeauna pe dos: M-am luptat cu legea și am învins. Melodia lui Bobby Fuller din 1966 (sau The Clash din 1979,...

Dezvăluiri

Marcel Ciolacu, măscăriciul Revoluției din decembrie ’89. Conform certificatului obținut obscur de Ciolacu, în Buzău a existat revoluție. Conform Parchetului Militar, în Buzău a...

Când a devenit Marcel Ciolacu luptător cu rol determinant în evenimentele din decembrie 1989? În decembrie 1989? Sau puțin mai târziu, în ’90, când au început să se împartă asemenea certificate? Nicidecum. Ciolacu a devenit luptător cu rol determinant mult mai târziu. În 2019. Simultan cu fulminanta sa ascensiune politică. Și care a fost mecanismul? O judecătorie din localitatea în care el ar fi fost revoluționar s-a pronunțat și a stabilit acest statut. Când s-a întâmplat asta? Imediat după...
Buzău
ninsoare
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
95 %
11.2kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
0 °
mar
1 °

REPORTAJ