vineri, 13 decembrie 2024
3.6 C
Buzău

România

3.6 C
Buzău
vineri, 13 decembrie 2024
3.6 C
Buzău

Petre Emanoil Neagu: Aș putea vorbi mult despre proiectele...

  https://www.facebook.com/watch/?v=584573647454057&t=12 „Despre proiectele de suflet pe care le-am implementat ca președinte al Consiliului Județean Buzău aș vorbi mult. În fiecare proiect am pus suflet. Am ales...
Ești aiciCULTURĂLiteratura buzoiană și ariditatea ei sau despre cum o „literatură” îmbătrânită și...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Literatura buzoiană și ariditatea ei sau despre cum o „literatură” îmbătrânită și ancorată în obscuritatea de dinainte de 1989 face ca vârsta şi relațiile să prevaleze în fața valorii

Suntem azi o literatură îmbătrânită, care se agață cu dârzenie de senectutea ei. Tendința este ca vârsta şi relațiile să prevaleze în fața valorii.

Aș ruga cititorul acestor rânduri să se gândească dacă știe măcar un singur nume de scriitor buzoian de azi. Aș risca chiar şi cu muzicienii, artiștii plastici şi chiar cu actorii. Sunt gata să pariez că nu va ști nici unul. Totuși, nu trebuie să vă faceți un complex din asta: e doar firesc. Ignoranța dumneavoastră în așa zisa literatură de azi nu se datorează cine știe cărei carențe în cultura generală, ci unei situații anormale în ceea ce aș numi „managementul notorietății” în Romania de azi. Nu mă refer acum la aberația evidentă a unei lumi în care vedetele sunt prezentatori tv, manechine, politicieni şi fotbaliști, în detrimentul celor care fac, în realitate, lumea: gânditorii, oamenii de știință şi artiștii.

Citește și: CALUL BREAZ de la CULTURĂ, ultima picătură de otravă în vena CENTENARULUI

În definitiv, ne gândim resemnați, poate o fi chiar așa: valorăm exact cât sunt oamenii dispuși să dea pe noi, fie în bani, fie în celebritate. Nu putem sili pe nimeni să nu privească emisiuni stupide la televizor şi să nu verse, clipă de clipă, bani în buzunarele celor care le fac, după cum nu putem sili pe nimeni să cumpere o carte de poezii pentru ca un poet să devină cu o frântură mai bogat sau mai cunoscut. Oamenii muncesc mult şi vor să se destindă în timpul liber. Ori, o carte bună sau o pictură bună, sau muzică bună nu destind, ci tensionează gândirea, pun probleme noi cu care cei mai mulți oameni nu mai au timp şi energie să se confrunte.

Este motivul pentru care divertismentul, de toate felurile, este un El Dorado în care curge, indecent şi absurd, bogăția, pe când zonele care construiesc demnitatea şi valoarea umană sunt scufundate-n obscuritate. Nu mă refer la asta. În definitiv, „lumea-i cum este şi ca dânsa suntem noi”, scria Eminescu. Scriitorii adevărați scriu prea puțin pentru bani, lor le trebuie în primul rând „faima”, adică răsplătirea prin notorietate a muncii lor. Și tocmai asta li se refuză, tot mai mult, în lumea de azi.

Citește și: LEONARD ȚUCLEA și ZĂPEZILE DE ALTĂDATĂ ori despre TRAIUL ÎN TRADIȚIE ȘI VIAȚA ÎN NĂLUCIRE ALE UNUI ARTIST

E drept, publicul larg s-a obișnuit cu câteva figuri de scriitori, mai ales cei care au făcut politică sau au funcționat altfel în spațiul public. Ion Gheorghe, Radu Cârneci, Gheorghe Istrate, Florentin Popescu sau Bucur Chiriac sunt câțiva dintre ei. Toți, însă, sunt seniori ai culturii buzoiene, fiind în vârstă de peste șaizeci de ani. Toți ceilalți ce ar merita calificativul de „importanți” se mulțumesc doar cu popularitatea lor în mica lume culturală, rămânând mai mult sau mai puțin obscuri marelui public. Cam toți cei din această categorie sunt şi ei trecuți de cinzeci de ani. Această situație este anormală într-o cultură ce se pretinde viabilă.

E firesc ca scriitorii să acumuleze notorietate pe parcursul unei vieți îndelungate, şi nu le contest celor de mai sus meritele şi valoarea. Dar în literaturile dinamice celebritatea vine, în măcar aceeași măsură, şi la vârste fragede. Până şi în perioada comunistă Ion Nicolescu era faimos la douăzeci de ani şi Radu Cârneci erau vedete şi chiar intraseră (n.n. – Radu Cârneci) în manuale după al treilea deceniu al vieții. Azi, nici la patruzeci de ani, nici la cincizeci nu ești nimic în cultura buzoiană. Pragul de vârstă al recunoașterii „locale” a crescut tot mai mult, îngrijorător de mult.

Suntem azi o literatură îmbătrânită, care se agață cu dârzenie de senectutea ei. Tendința este ca vârsta şi relațiile să prevaleze în fața valorii. Avem minunați poeți şi prozatori tineri, care trăiesc şi scriu într-o nemeritată penumbră. Ultima promoție intrată, cât de cât, în conștiința publică, generația optzeci, constă acum în autori în jurul vârstei de cincizeci de ani, care stopează premeditat asaltul tinerilor.

Citește și: Cultura buzoiană | „Scriitorii consacraţi”, cărțile şi „almanahele”pe bani publici ori despre cum se duc pe maculatură procente uluitoare din bugetele municipiului și județului Buzău

Ce să spun despre cei de treizeci de ani sau mai puțin, „lupii tineri”, care sunt de fapt adevărații contemporani, adevărata literatură vie? Ei n-au acces, de obicei, la premiile literare, nu beneficiază de cronici şi de o constantă investiție de încredere din partea criticii, iar de publicat reușesc să publice doar cu mare dificultate.

Ar trebui să ne iubim literatura tânără, scriitorii ei, nu să ne temem de aceștia. Până la urmă, noi am spus ce-am avut de spus, şi ce-i al nostru nu ni-l poate lua nimeni. Dar șansa noastră în lume (pe care noi, cei mai vârstnici, am ratat-o încleindu-ne în obscure bătălii locale) sunt acești oameni care-ar trebui să fie publicați, promovați, premiați acum, când mai pot încă găsi un mod plăcut de a-şi cheltui banii. Doar printr-o schimbare de atitudine culturală față de tinerii de valoare vom ajunge să vedem din nou un poet de treizeci de ani recunoscut de public şi, dacă nu cer prea mult, nu cu totul muritor de foame.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

2 COMENTARII

  1. Dacă vreți într-adevăr să știți scriitori din Județul Buzău, căutați-l pe domnu Marafet din Rm-Sărat. El șlie ceva ce ar trebui să cam știți.

  2. Am mai scris odată, dar văd că nu s-a Reținu. La domnu Marafet (editurarafet@yahoo.com) din Rm-Sărat, o să aflați ceva despre scriitori de acolo, deci din județiuș Buzău. Asta numai dacă vă interesează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...