vineri, 11 octombrie 2024
26.5 C
Buzău

România

26.5 C
Buzău
vineri, 11 octombrie 2024
26.5 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciProfil de candidatCristi Mușat, candidatul PNL la Primăria Cislăului. Cine e și de ce...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Cristi Mușat, candidatul PNL la Primăria Cislăului. Cine e și de ce candidează? (INTERVIU)

Cristi Mușat este candidatul din partea PNL la Primăria Cislăului. Ne-am întâlnit cu el chiar în biroul redacției EXPRESS SUD-EST. Ne cunoșteam prea bine și tocmai de aceea am purtat o discuție liberă timp de mai bine de o oră, o discuție în urma căreia am dorit să aflăm pentru cislăienii care nu-l cunosc cine este Cristi Mușat.

Fiind primul interviu, am aprofundat mai mult aspecte din viața lui Cristi Mușat, candidatul PNL la Primăria Cislăului, fără a vorbi însă despre proiectele pe care le are și despre care vom vorbi într-un articol viitor. Aflat la primul său rol politic din viață, Cristi Mușat ne-a vorbit despre viața lui, principii, despre modul cum a acceptat să candideze la funcția de edil și ce are de gând să facă din postura asta pentru comuna Cislău.

Ciolacu, trădător? De ce a „jucat” pentru Gabriel Resources premierul României

Ca profil, Cristi Mușat este exact cum s-a prezentat: „o persoană cu caracter curat, cu trecut curat, cu ceva influență”, dar pentru asta citiți mai multe în interviul de mai jos.

Este primul rol politic al lui Cristi Mușat?

Corect, este primul rol politic. Invitația a venit anul trecut. Eu nu am avut legătură cu politica deloc, însă cu patriotismul, cu răul care se întâmplă în jurul meu, da. Nu știu dacă se suprapun una peste alta, dar nu am mai fost membru în niciun partid, am stat departe de politică și politicieni.

Invitația a venit din partea prefectului Daniel Țiclea, un liberal influent în PNL Buzău. Criteriile pe care le căutau liberalii buzoieni erau: o persoană cu caracter curat, cu trecut curat, cu ceva influență, iar asta derivă din faptul că sunt comerciant și mi-au spus că eu mă pliez pe cerințele astea.

Care a fost răspunsul pe care l-ai dat?

Categoric, NU. Nu mă interesează, nu sunt curios, nu mă interesează să intru în politică din cauza faptului că știam că dacă intri în politică te mânjești. Ajungi acolo, te murdărești și devii exact ca politicienii zilei. Au insistat să ne întâlnim, eu cu domnul prefect Daniel Țiclea și domnul Gabriel Avrămescu și în urma insistenței, pentru că îl cunosc pe Daniel Țiclea, în timp ce pe Gabriel Avrămescu nu îl cunoșteam și nici nu am auzisem de el, din respect m-am întâlnit cu ei toamna trecută. Ne-am întâlnit și după o oră în care mi-au prezentat viziunea partidului m-au întrebat dacă mă bag…

Daniela-Ioana Stăncioi, o judecătoare cu un salariu uriaș, mașină de lux și sute de mii de lei în conturi a dat statul în judecată ca să-i deconteze ochelarii. Ea este purtătoare de cuvânt la CSM

Le-am spus că apreciez că s-au gândit la mine, că m-au invitat dar eu nu sunt interesat de chestiunile astea. La despărțire mi-a spus domnul prefect să mă gândesc timp de o lună de zile. Eu știam încă de atunci că răspunsul va fi tot „NU”, dar el mi-a spus că știe că eu cred în Dumnezeu și mi-a cerut doar să mă rog, ca apoi să ne vedem după o lună.

Ce s-a întâmplat în acea lună?

A început călătoria de o lună de zile, probabil una dintre cele mai grele luni pe care eu le-am avut vreodată ca să iau o decizie. Apoi, am dat un răspuns. Am ținut în toată această perioadă toate lucrurile pentru mine, nu am vorbit cu oamenii în perioada aceea și repet, a fost o lună incredibilă pentru mine. Deși nu am spus la oameni nimic, doar familia mea știa și câțiva prieteni, iar ei mi-au spus amândoi că voi găsi răspunsul în inima mea.

Nimeni nu m-a influențat, iar în luna respectivă am avut tot felul de interacțiuni, am primit telefoane de la oameni cu care nu aveam legătură, iar tot ce s-a întâmplat în luna aceea mi-a rămas întipărit în minte. Oarecum atribui lui Dumnezeu toate aceste lucruri pentru că după o lună de zile, toate interacțiunile acestea care au fost zilnice mă impresionau, mă tulburau. Aveam impresia că cineva vrea, că insistă să mă împingă în zona aceasta și nici astăzi nu înțeleg în totalitate de ce, dar uite că sunt aici.

Ai simțit la un moment dat că răspunsul va fi „DA”?

Spre sfârșitul acelei luni… Am început luna cu un categoric nu, iar pe parcurs, la începutul lunii următoare, l-am sunat pe Daniel Țiclea și i-am transmis că din tot ceea ce am înțeles în acea lună de gândire a fost că trebuie să mă fac disponibil.

Și după toate acestea te vezi primar al Cislăului?

Categoric! Nu sunt un om mândru și cred că mândria este la fel de păcătoasă ca și modestia falsă. Eu, toată viața mea, dacă am apucat un lucru am dat totul pentru lucrul respectiv. L-am făcut în excelență și am putut să fac orice. Nu am fost antreprenor. Mi-am făcut firmă și am construit-o frumos, pe corectitudine, fără să tragem țepe – ca să folosesc un limbaj mai colocvial – și este în picioare și astăzi.

Cislăieni, păzea! Outsiderul lon Coman vine iar la Primărie

Nu am fost în zona politică, dar sunt convins că pot să fac și acest lucru fără niciun fel de probleme. De ce? Pentru că eu construiesc pe trei lucruri care reprezintă filozofia vieții mele: chemare, caracter și competență. Studiez mult leadership de zece ani, citesc mult. Mă uit în jurul meu, la ceilalți candidați, și sunt oarecum dezamăgit. Pot să țin un discurs oricâți oameni sunt în jurul meu, am o minte logică, sunt vizionar ca și om. Toate astea mă fac să mă consider potrivit unei astfel de poziții.

Spune-mi, în primul rând, care este planul tău pentru Cislău?

Locuiesc aici, văd și simt zilnic, la fel ca și dumneavoastră, care sunt problemele care ne dor cel mai tare. Am vorbit cu sute de oameni de la începutul anului și cu toții am ajuns la aceeași concluzie. Nevoile noastre urgente identificate împreună în Cislău sunt și prioritățile mele într-un eventual mandat.

În mare, planul meu este să aduc administrația locală a Cislăului la nivelul oamenilor, la nivelul cislăienilor, la nivelul cetățenilor Cislăului pentru că în ultimii 30 de ani cetățenii și societatea au evoluat foarte mult în România, dar administrația locală a Cislăului a rămas la același nivel, la nivelul anilor 90, de unde a preluat fostul primar Mitroiu. Asta este viziunea pe termen lung, să aducem administrația locală la nivelul societății, să nu mai avem aceeași comună pe care-o aveam acum 30 de ani și aceeași administrare pe care o aveam acum 30 de ani. Sigur, sunt măsuri punctuale pe care le putem lua, dar viziunea este acolo. Trebuie să aducem Cislăul la nivelul societății și la nivelul comunelor occidentale pe care le vedem cu toții când plecăm în vacanțe, din păcate și uneori la muncă.

Cum vede Cristi Mușat politica din exterior înainte de a face acest pas al candidaturii?

Perspectiva mea era și este că mulți oameni din această zonă sunt politicieni de conjunctură, oportuniști. Dar sunt convins că sunt și excepții. Sunt oameni care accesează locurile astea din cauza unor motivații nesănătoase. Până la urmă eu încerc să mă uit la toți oamenii dintr-o perspectivă etică și corectă, neutră pot să îi spun. Ca OM, m-am educat în a nu judeca oamenii, să-i iubesc pe toți, să-i ajut pe toți și încerc să aplic lucrul ăsta la toate nivelurile. Cred că motivațiile lor, și de aici pleacă tot, nu sunt întotdeauna sănătoase. Asta generează problemele. Se duc acolo având dorința să se îmbogățească, să își găsească femei mai ușor, vor să țină un microfon în mână și își extrag identitatea din aceste lucruri. Sunt lucrurile care animă mare parte din actuala clasă politică românească…

Cum vezi această schimbare?

Prin a fi un exemplu. Vorbesc de caracter, la care m-am testat. Cred că este nevoie de oameni cu caracter real, curat, cu motivații sănătoase și sincere. Cred că politica nu este așa de grea cum pare din exterior. Eu o vedeam un loc dubios, complicat. Astăzi nu mai văd lucrurile așa. Cred că schimbările se pot face foarte simplu punând în funcții cheie oameni sănătoși la caracter, care chiar doresc să facă bine. Problema este cum îi atragem aici ca să dăm o altă față politicii. Este un perpetuum mobile situația în care ne învârtim acum.

Are Cristi Mușat o echipă cu care să acopere aceste goluri?

Am o echipă și am și idei. Personal nu îmi propun ca dacă ajung primar să îi dau afară pe toți din primărie doar pentru că fac parte dintr-un alt partid. M-aș duce foarte mult pe eficiență. Dacă ești bun nu contează din ce partid faci parte. Au fost oameni la care le-am recomandat să intre în partide ca PNL sau PSD. Ești în PSD, fii om bun în PSD, la fel și în PNL, pentru că toate partidele au nevoie de o reformă.

Personal nu am nicio obligație față de nimeni. Nu a venit nimeni să îmi dea bani să îmi spună: „uite, îți dau bani și când ajungi acolo îmi dai și mie un post bun”.

Te vezi învingător în această cursă pentru fotoliul de primar al Cislăului?

La început nu m-am văzut, dar cum a trecut timpul, la cât de fărâmițați sunt cei din alte partide, șansele mele cresc în fiecare zi mai mult. Bazinul meu de votanți este constant, iar pe măsură ce se dezbină mai mult taberele adverse, posibilitatea ca eu să ies învingător devine tot mai reală. Tot ceea ce depinde de mine, ceea ce trebuie să fac, este să rămân ceea ce sunt și ceea ce am fost până să fac acest pas.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...