Cristi Mușat este candidatul din partea PNL la Primăria Cislăului. Ne-am întâlnit cu el chiar în biroul redacției EXPRESS SUD-EST. Ne cunoșteam prea bine și tocmai de aceea am purtat o discuție liberă timp de mai bine de o oră, o discuție în urma căreia am dorit să aflăm pentru cislăienii care nu-l cunosc cine este Cristi Mușat.
Fiind primul interviu, am aprofundat mai mult aspecte din viața lui Cristi Mușat, candidatul PNL la Primăria Cislăului, fără a vorbi însă despre proiectele pe care le are și despre care vom vorbi într-un articol viitor. Aflat la primul său rol politic din viață, Cristi Mușat ne-a vorbit despre viața lui, principii, despre modul cum a acceptat să candideze la funcția de edil și ce are de gând să facă din postura asta pentru comuna Cislău.
Ciolacu, trădător? De ce a „jucat” pentru Gabriel Resources premierul României
Ca profil, Cristi Mușat este exact cum s-a prezentat: „o persoană cu caracter curat, cu trecut curat, cu ceva influență”, dar pentru asta citiți mai multe în interviul de mai jos.
Este primul rol politic al lui Cristi Mușat?
Corect, este primul rol politic. Invitația a venit anul trecut. Eu nu am avut legătură cu politica deloc, însă cu patriotismul, cu răul care se întâmplă în jurul meu, da. Nu știu dacă se suprapun una peste alta, dar nu am mai fost membru în niciun partid, am stat departe de politică și politicieni.
Invitația a venit din partea prefectului Daniel Țiclea, un liberal influent în PNL Buzău. Criteriile pe care le căutau liberalii buzoieni erau: o persoană cu caracter curat, cu trecut curat, cu ceva influență, iar asta derivă din faptul că sunt comerciant și mi-au spus că eu mă pliez pe cerințele astea.
Care a fost răspunsul pe care l-ai dat?
Categoric, NU. Nu mă interesează, nu sunt curios, nu mă interesează să intru în politică din cauza faptului că știam că dacă intri în politică te mânjești. Ajungi acolo, te murdărești și devii exact ca politicienii zilei. Au insistat să ne întâlnim, eu cu domnul prefect Daniel Țiclea și domnul Gabriel Avrămescu și în urma insistenței, pentru că îl cunosc pe Daniel Țiclea, în timp ce pe Gabriel Avrămescu nu îl cunoșteam și nici nu am auzisem de el, din respect m-am întâlnit cu ei toamna trecută. Ne-am întâlnit și după o oră în care mi-au prezentat viziunea partidului m-au întrebat dacă mă bag…
Le-am spus că apreciez că s-au gândit la mine, că m-au invitat dar eu nu sunt interesat de chestiunile astea. La despărțire mi-a spus domnul prefect să mă gândesc timp de o lună de zile. Eu știam încă de atunci că răspunsul va fi tot „NU”, dar el mi-a spus că știe că eu cred în Dumnezeu și mi-a cerut doar să mă rog, ca apoi să ne vedem după o lună.
Ce s-a întâmplat în acea lună?
A început călătoria de o lună de zile, probabil una dintre cele mai grele luni pe care eu le-am avut vreodată ca să iau o decizie. Apoi, am dat un răspuns. Am ținut în toată această perioadă toate lucrurile pentru mine, nu am vorbit cu oamenii în perioada aceea și repet, a fost o lună incredibilă pentru mine. Deși nu am spus la oameni nimic, doar familia mea știa și câțiva prieteni, iar ei mi-au spus amândoi că voi găsi răspunsul în inima mea.
Nimeni nu m-a influențat, iar în luna respectivă am avut tot felul de interacțiuni, am primit telefoane de la oameni cu care nu aveam legătură, iar tot ce s-a întâmplat în luna aceea mi-a rămas întipărit în minte. Oarecum atribui lui Dumnezeu toate aceste lucruri pentru că după o lună de zile, toate interacțiunile acestea care au fost zilnice mă impresionau, mă tulburau. Aveam impresia că cineva vrea, că insistă să mă împingă în zona aceasta și nici astăzi nu înțeleg în totalitate de ce, dar uite că sunt aici.
Ai simțit la un moment dat că răspunsul va fi „DA”?
Spre sfârșitul acelei luni… Am început luna cu un categoric nu, iar pe parcurs, la începutul lunii următoare, l-am sunat pe Daniel Țiclea și i-am transmis că din tot ceea ce am înțeles în acea lună de gândire a fost că trebuie să mă fac disponibil.
Și după toate acestea te vezi primar al Cislăului?
Categoric! Nu sunt un om mândru și cred că mândria este la fel de păcătoasă ca și modestia falsă. Eu, toată viața mea, dacă am apucat un lucru am dat totul pentru lucrul respectiv. L-am făcut în excelență și am putut să fac orice. Nu am fost antreprenor. Mi-am făcut firmă și am construit-o frumos, pe corectitudine, fără să tragem țepe – ca să folosesc un limbaj mai colocvial – și este în picioare și astăzi.
Nu am fost în zona politică, dar sunt convins că pot să fac și acest lucru fără niciun fel de probleme. De ce? Pentru că eu construiesc pe trei lucruri care reprezintă filozofia vieții mele: chemare, caracter și competență. Studiez mult leadership de zece ani, citesc mult. Mă uit în jurul meu, la ceilalți candidați, și sunt oarecum dezamăgit. Pot să țin un discurs oricâți oameni sunt în jurul meu, am o minte logică, sunt vizionar ca și om. Toate astea mă fac să mă consider potrivit unei astfel de poziții.
Spune-mi, în primul rând, care este planul tău pentru Cislău?
Locuiesc aici, văd și simt zilnic, la fel ca și dumneavoastră, care sunt problemele care ne dor cel mai tare. Am vorbit cu sute de oameni de la începutul anului și cu toții am ajuns la aceeași concluzie. Nevoile noastre urgente identificate împreună în Cislău sunt și prioritățile mele într-un eventual mandat.
În mare, planul meu este să aduc administrația locală a Cislăului la nivelul oamenilor, la nivelul cislăienilor, la nivelul cetățenilor Cislăului pentru că în ultimii 30 de ani cetățenii și societatea au evoluat foarte mult în România, dar administrația locală a Cislăului a rămas la același nivel, la nivelul anilor 90, de unde a preluat fostul primar Mitroiu. Asta este viziunea pe termen lung, să aducem administrația locală la nivelul societății, să nu mai avem aceeași comună pe care-o aveam acum 30 de ani și aceeași administrare pe care o aveam acum 30 de ani. Sigur, sunt măsuri punctuale pe care le putem lua, dar viziunea este acolo. Trebuie să aducem Cislăul la nivelul societății și la nivelul comunelor occidentale pe care le vedem cu toții când plecăm în vacanțe, din păcate și uneori la muncă.
Cum vede Cristi Mușat politica din exterior înainte de a face acest pas al candidaturii?
Perspectiva mea era și este că mulți oameni din această zonă sunt politicieni de conjunctură, oportuniști. Dar sunt convins că sunt și excepții. Sunt oameni care accesează locurile astea din cauza unor motivații nesănătoase. Până la urmă eu încerc să mă uit la toți oamenii dintr-o perspectivă etică și corectă, neutră pot să îi spun. Ca OM, m-am educat în a nu judeca oamenii, să-i iubesc pe toți, să-i ajut pe toți și încerc să aplic lucrul ăsta la toate nivelurile. Cred că motivațiile lor, și de aici pleacă tot, nu sunt întotdeauna sănătoase. Asta generează problemele. Se duc acolo având dorința să se îmbogățească, să își găsească femei mai ușor, vor să țină un microfon în mână și își extrag identitatea din aceste lucruri. Sunt lucrurile care animă mare parte din actuala clasă politică românească…
Cum vezi această schimbare?
Prin a fi un exemplu. Vorbesc de caracter, la care m-am testat. Cred că este nevoie de oameni cu caracter real, curat, cu motivații sănătoase și sincere. Cred că politica nu este așa de grea cum pare din exterior. Eu o vedeam un loc dubios, complicat. Astăzi nu mai văd lucrurile așa. Cred că schimbările se pot face foarte simplu punând în funcții cheie oameni sănătoși la caracter, care chiar doresc să facă bine. Problema este cum îi atragem aici ca să dăm o altă față politicii. Este un perpetuum mobile situația în care ne învârtim acum.
Are Cristi Mușat o echipă cu care să acopere aceste goluri?
Am o echipă și am și idei. Personal nu îmi propun ca dacă ajung primar să îi dau afară pe toți din primărie doar pentru că fac parte dintr-un alt partid. M-aș duce foarte mult pe eficiență. Dacă ești bun nu contează din ce partid faci parte. Au fost oameni la care le-am recomandat să intre în partide ca PNL sau PSD. Ești în PSD, fii om bun în PSD, la fel și în PNL, pentru că toate partidele au nevoie de o reformă.
Personal nu am nicio obligație față de nimeni. Nu a venit nimeni să îmi dea bani să îmi spună: „uite, îți dau bani și când ajungi acolo îmi dai și mie un post bun”.
Te vezi învingător în această cursă pentru fotoliul de primar al Cislăului?
La început nu m-am văzut, dar cum a trecut timpul, la cât de fărâmițați sunt cei din alte partide, șansele mele cresc în fiecare zi mai mult. Bazinul meu de votanți este constant, iar pe măsură ce se dezbină mai mult taberele adverse, posibilitatea ca eu să ies învingător devine tot mai reală. Tot ceea ce depinde de mine, ceea ce trebuie să fac, este să rămân ceea ce sunt și ceea ce am fost până să fac acest pas.