sâmbătă, 31 octombrie, 2020
7 C
Buzău
sâmbătă, 31 octombrie, 2020
7 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un...

Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc pentru Buzău, pentru că avem foarte multe proiecte care trebuie implementate / Interviu cu președintele CJ Buzău

TOPUL DE AZI

Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a ajuns un tărâm cu un potențial uriaș să fie îngropat de interesele, lipsa de...

Pentru zeci de ani, Berca a fost sinonim cu Vulcanii Noroioși, cârnații de Pleșcoi și petrolul. Comuna avea, în...

Cum să întreții relații sexuale cu o minoră și să nu fii condamnat. Ori despre cum au decis patru magistrați din Constanța că o...

După cinci ani și jumătate de cercetări, un cioban care a întreținut relații sexuale cu o minoră de 12...

La vânătoare de trufe în munții Buzăului / Prin zăpezi feerice, în căutarea „comorii” de 100.000 de euro

Ești gata pentru o vânătoare de trufe prin pădurile înzăpezite din Munții Buzăului? Ei bine, ai ajuns în locul potrivit....

Adrian Tudorancea și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un partid recent înființat, intră în bătălia pentru alegerile locale la Buzău. Cunoscutul avocat Adrian Tudorancea...

O nouă formațiune politică prinde contur la Buzău, chiar înainte de alegerile locale. Este vorba despre Alianța pentru Unirea...

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, vorbește, într-un amplu interviu acordat EXPRESS SUD-EST, despre activitatea sa în cadrul instituției pe care o conduce şi despre cei 4 ani de mandat.

Cu trei zile înainte de alegerile locale, Petre Emanoil Neagu ne spune cum vede lucrurile în administrația locală. Neagu ne mai spune că își dorește un nou mandat la conducerea instituției și susține NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștige un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc pentru Buzău, pentru că are foarte multe proiecte care trebuie implementate.

Reporter: Cum ar arăta un bilanț al celor 4 ani de mandat?
Citește și: Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel de virus SARS-CoV-2 și pretențiile sale de medicament

Petre Emanoil Neagu: Mie nu-mi place să fiu atât de vocal, prefer să facem treabă şi să vorbim atunci când trebuie. Acesta este felul meu de a fi. Important este ca noi să ne putem continua munca și proiectele într-un nou mandat, să încercăm să îmbunătățim acele zone care sunt astăzi cu probleme pentru Buzău. Mă refer la infrastructură, la mediul economic, la turism, mă refer până la urmă la mentalul colectiv al buzoienilor, care trebuie să perceapă altfel administrația județului.

Eu nu am dat niciodată vina pe „greaua moștenire”, dar trebuie să recunoaștem că sunt probleme majore pe care le avem în acest județ. Este posibil că dacă erau luate mai devreme niște măsuri de către vechile administrații, lucrurile nu ajungeau aici. Dar știți ce se întâmplă? Oamenii au visceral o teamă de răspundere. Cred că dacă ne asumăm să candidăm pentru o anumită funcție, nu trebuie să ne asumăm numai titulatura acelei funcții, ci și obligațiile şi responsabilitățile care ne revin. Oricare ar putea fi aici, dar nu oricine poate să-şi asume responsabilitatea. Trebuie să-ți asumi unele decizii, chiar dacă sunt nepopulare. Știți ce am constatat de-a lungul campaniei? Oamenii sunt capabili să înțeleagă, dacă li se explică, de ce facem lucrurile într-un fel sau celălalt. Iar pe termen lung aceste măsuri sunt sănătoase.

Citește și: Carmen Adriana Ichim, la o vorbă despre noi înșine. Un interviu cu fostul prefect al Buzăului despre Pro România, stânga românească și despre cum se mai „joacă” politica bună la Buzău

Nu m-am plâns niciodată că trebuie să rezolv problemele lăsate din anii trecuți. Am spus de fiecare dată cu maximă deschidere cum stă treaba şi care sunt parametrii deciziei actuale. Cred că elementul uman este cel care determină toate aceste probleme.

Rep.: Din punct de vedere legislativ, cât de îngrădit este un președinte de CJ în luarea deciziilor?

Petre Emanoil Neagu: Nu pot spune că nu are atribuții sau că funcția este onorifică. Depinde de foarte multe lucruri, dar sunt domenii în care plenul nu poate să hotărască decât la propunerea președintelui. Şi atunci trebuie să existe o permanentă conlucrare între consiliu și președinte, ceea ce de altfel este normal. Consiliul are rolul deliberativ cu atribuții specifice, iar președintele are atribuțiile executive clar delimitate prin lege, funcție de ordonator principal de credite, propune numirea şi destituirea conducătorilor serviciilor publice descentralizate care sunt în subordinea CJ etc.

Citește și: Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a ajuns un tărâm cu un potențial uriaș să fie îngropat de interesele, lipsa de viziune și de investiții din partea celor care au condus de peste două decenii aceste locuri. Pașii către normalitate

Dar cred eu, și toți colegii din țară, că o extindere a atribuțiilor în sfera finanțelor publice locale este benefică pentru autoritățile locale. Este normal ca la nivelul unui județ autoritatea executivă județeană să aibă atribuții mai extinse, nu neapărat structurile descentralizate ale Ministerului Finanțelor Publice şi mă refer la direcțiile generale ale finanțelor publice. Că acolo este marea noastră problemă. Că prin relațiile pe care le avem cu primarii şi nu numai știm nevoile fiecărei comunități. Noi știm exact ce nevoi au fiecare, ce proiecte au în lucru, ce viziune au. Asta în comparație cu cei care sunt exclusiv un aparat tehnic în subordinea Ministerului Finanțelor, cred eu că președinții consiliilor județene au o viziune mai completă şi mai corectă asupra situației din teritoriu.

Reporter: Dacă veți câștiga un nou mandat, ce priorități veți avea în perioada următoare, pe lângă problemele care vin din urmă şi care trebuie rezolvate?

Petre Emanoil Neagu: Nu există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc pentru Buzău, pentru că avem foarte multe proiecte care trebuie implementate. Le vom solicita și autorităților locale să ne spună ce viziune au. Le vom pune la un loc, pentru că este obligatoriu să le armonizăm.

Pentru că noi, dacă facem legătura pe imaș între două sate, şi nu circulă nimeni pe acolo, nu ne ajutăm. Noi trebuie să facem circulabilă infrastructura, atât locală, cât şi județeană, care leagă comunitățile, pe drumurile cele mai intens circulate. Pentru că pentru a putea aduce turiști în Buzău, trebuie să le oferim condiții decente de trafic. Ori, noi în acest moment nu putem face treaba asta. Stă mult mai bine rețeaua de drumuri comunale în Buzău decât cea de drumuri județene. Pentru că douăzecișicinci de ani am avut primari mai destoinici decât președinți de consilii județene. Dar vom remedia încet-încet aceste decalaje.

Reporter: Fiecare persoană se formează în viață după un sistem de valori şi de principii, care sunt principiile după care vă ghidați dumneavoastră?

Petre Emanoil Neagu: Foarte important, primordial aș putea spune, este să te respecți pe tine ca om şi pe cei apropiați, pe care îi reprezinți, cu care intri în contact şi lucrul acesta se poate realiza doar fiind un om instruit, o persoană școlită, cu o anumită formare, este cea mai firească condiție a unui om: să vrea, să știe şi să cunoască cât se poate de multe. După aceea un alt criteriu, un alt principiu la fel de important aș putea spune, este să accepți și să respecți normele şi principiile de conduită într-o societate. Nu accept şi nu pot să înțeleg persoanele de diverse vârste şi cu diferite mentalități care într-un fel sau altul, deși nu au suportul necesar, consideră că pot conduce lumea sau că totul se învârte doar în jurul persoanei lor.

Citește și: Pănătău, comuna în care lumina vine de la primărie. Ori despre lumea în care Nicolae Stoica, de cinci mandate primar al așezării buzoiene, înțelege perfect cât de important este să pătrundă în Europa, dar și să nu-și piardă niciodată legătura cu cerul

Este foarte important să te implici în viața de zi cu zi şi să conștientizezi că nu trebuie să treacă o zi fără a realiza ceva, să nu aștepți să-ți rezolve alții problemele şi să te dezvolți singur ca individ. Apoi, dacă e să ne referim la statutul de soț şi de tată, trebuie să ai în vedere că pe lângă probleme de serviciu sau ce întreprinzi cotidian, trebuie să te îngrijești de bunăstarea familiei tale mai presus de propria persoană.

Și ultimul, dar nu cel din urmă principiu, să fii cu adevărat om, să ai caracter şi când spun caracter mă refer la un cumul de calități: trebuie să fii un om de cuvânt, să fii principial, să fii respectuos şi atent, să-ți respecți angajamentele pe care le faci, să fii înțelept și să-i accepți pe cei din jurul tău așa cum sunt ei, cu calități şi defecte, pentru că doar așa putem conviețui într-o societate progresistă.

Reporter: Dacă ați fi un simplu cetățean, ce calități credeți că ar trebui să aibă un președinte CJ?

Petre Emanoil Neagu: Fără a fi un om lipsit de modestie, cred că omul Neagu are multe din calitățile pe care ar trebui să le posede un lider, așadar toate principiile după care mă ghidez în viață și le-am spus la începutul interviului. În plus, trebuie să înțelegi că în calitate de președinte CJ muncești pentru alții, nu trebuie să vânezi foloase şi beneficii, altfel nu ai ce căuta în funcția asta. Şi să fii disponibil să-l asculți și pe omul cu 4 clase şi pe cel cu doctorat.

Reporter: Sunteți admirat, sunteți și contestat, funcția dvs. oarecum permite oamenilor să fie critici, ce le transmiteți?

Petre Emanoil Neagu: Celor care mă critică le spun cu toată sinceritatea că accept orice critică dacă este pertinentă, obiectivă și ține de atribuțiile președintelui CJ. Aștept în audiență, sunt aici şi mă pot găsi oricând, să-și spună ofurile, dar s-o facă decent și să-mi spună în față: „Dumneata ca președinte trebuia să faci asta… asta… şi n-ai făcut-o, eu aș fi făcut altfel”.

Să înțeleagă că binele județului este cel mai important, în sensul că orice acțiune a fiecărui cetățean ar trebui să ajute într-un mod favorabil progresul județului Buzău și aprecierea valorilor cât și realizările acestuia să fie făcute cu sinceritate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
  2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul. Aceștia pot fi criticați, însă, pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

Harta cazurilor de coronavirus din fiecare țară. Graficul îmbolnăvirilor. Statistici

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
9,346,222
235,540
6,034,472
3,076,210
India
8,179,250
122,099
7,484,337
572,814
Brazil
5,519,528
159,562
4,966,264
393,702
Russia
1,618,116
27,990
1,215,414
374,712
France
1,331,984
36,565
116,533
1,178,886
Spain
1,264,517
35,878
0
1,228,639
Argentina
1,157,179
30,792
961,101
165,286
Colombia
1,063,151
31,135
959,433
72,583
UK
1,011,660
46,555
0
965,105
Mexico
918,811
91,289
673,457
154,065
Peru
900,180
34,411
822,316
43,453
South Africa
723,682
19,230
653,052
51,400
Italy
679,430
38,618
289,426
351,386
Iran
612,772
34,864
481,930
95,978
Germany
523,408
10,555
345,700
167,153
Chile
510,256
14,207
486,642
9,407
Iraq
472,630
10,910
399,655
62,065
Belgium
412,314
11,452
24,906
375,956
Indonesia
410,088
13,869
337,801
58,418
Bangladesh
407,684
5,923
324,145
77,616
Ukraine
387,481
7,196
158,928
221,357
Philippines
380,729
7,221
331,046
42,462
Turkey
375,367
10,252
323,971
41,144
Poland
362,731
5,631
140,280
216,820
Netherlands
351,178
7,395
0
343,783
Saudi Arabia
347,282
5,402
333,842
8,038
Pakistan
332,993
6,806
314,066
12,121
Czechia
330,445
3,197
137,950
189,298
Israel
314,367
2,523
301,158
10,686
Romania
241,339
6,968
172,513
61,858
Canada
234,084
10,134
195,721
28,229
Morocco
219,084
3,695
181,275
34,114
Nepal
170,743
937
131,222
38,584
Ecuador
167,147
12,632
141,759
12,756
Switzerland
154,251
2,286
65,200
86,765
Bolivia
141,631
8,715
111,178
21,738
Portugal
141,279
2,507
80,280
58,492
Panama
132,867
2,688
109,369
20,810
UAE
132,629
495
128,902
3,232
Qatar
132,556
232
129,583
2,741
Dominican Republic
127,018
2,245
104,862
19,911
Kuwait
125,926
779
116,862
8,285
Sweden
124,355
5,938
0
118,417
Oman
114,434
1,208
103,060
10,166
Kazakhstan
111,953
1,825
106,310
3,818
Costa Rica
108,866
1,371
66,202
41,293
Egypt
107,376
6,258
99,353
1,765
Guatemala
107,339
3,714
96,752
6,873
Austria
104,925
1,109
67,226
36,590
Japan
100,392
1,755
92,475
6,162
Belarus
98,482
980
86,663
10,839
Honduras
96,888
2,669
40,129
54,090
Ethiopia
95,789
1,464
51,713
42,612
Venezuela
91,589
793
86,335
4,461
Armenia
89,813
1,341
55,317
33,155
China
85,973
4,634
80,984
355
Bahrain
81,466
320
78,365
2,781
Lebanon
81,228
637
41,624
38,967
Moldova
76,040
1,785
55,782
18,473
Hungary
75,321
1,750
19,032
54,539
Jordan
72,607
829
7,600
64,178
Uzbekistan
66,628
563
63,864
2,201
Nigeria
62,691
1,144
58,430
3,117
Paraguay
62,596
1,387
42,337
18,872
Ireland
61,456
1,913
23,364
36,179
Libyan Arab Jamahiriya
61,095
857
35,030
25,208
Tunisia
59,813
1,317
5,032
53,464
Kyrgyzstan
58,878
1,144
49,983
7,751
Singapore
58,015
28
57,913
74
Algeria
57,942
1,964
40,201
15,777
Slovakia
57,664
219
12,617
44,828
Azerbaijan
55,269
730
43,543
10,996
Kenya
55,192
981
35,876
18,335
Palestine
53,520
483
46,309
6,728
Myanmar
52,706
1,237
32,774
18,695
Bulgaria
51,041
1,254
19,877
29,910
Bosnia
50,090
1,234
28,083
20,773
Croatia
49,316
546
32,818
15,952
Ghana
48,055
320
47,169
566
Serbia
46,954
820
31,536
14,598
Denmark
46,351
721
34,523
11,107
Afghanistan
41,425
1,536
34,321
5,568
Greece
39,251
626
9,989
28,636
Georgia
38,936
307
22,691
15,938
Slovenia
34,307
338
12,091
21,878
El Salvador
33,445
975
29,186
3,284
Malaysia
31,548
249
21,248
10,051
Macedonia
30,488
982
20,448
9,058
Australia
27,590
907
25,324
1,359
S. Korea
26,511
464
24,311
1,736
Cameroon
21,793
426
20,117
1,250
Albania
20,875
509
11,189
9,177
Côte d'Ivoire
20,692
124
20,349
219
Norway
20,214
282
11,863
8,069
Montenegro
18,341
301
14,084
3,956
Luxembourg
17,933
157
10,081
7,695
Madagascar
16,968
244
16,301
423
Zambia
16,415
349
15,600
466
Finland
16,113
358
11,300
4,455
Senegal
15,616
324
14,853
439
Lithuania
14,824
165
4,872
9,787
Sudan
13,804
837
6,764
6,203
Namibia
12,935
133
11,036
1,766
Mozambique
12,869
92
10,437
2,340
Uganda
12,410
110
7,503
4,797
Guinea
12,072
72
10,550
1,450
Maldives
11,643
37
10,779
827
DRC
11,306
307
10,585
414
Tajikistan
11,017
82
10,233
702
Sri Lanka
10,663
20
4,399
6,244
Angola
10,558
279
4,107
6,172
French Guiana
10,536
70
9,995
471
Jamaica
9,094
206
4,510
4,378
Haiti
9,057
232
7,429
1,396
Gabon
8,968
55
8,698
215
Cabo Verde
8,694
95
7,913
686
Zimbabwe
8,362
242
7,884
236
Mauritania
7,700
163
7,416
121
Guadeloupe
7,605
126
2,242
5,237
French Polynesia
7,262
29
4,842
2,391
Cuba
6,887
128
6,245
514
Bahamas
6,644
142
4,257
2,245
Botswana
6,642
24
4,676
1,942
Malta
6,042
62
4,155
1,825
Malawi
5,923
184
5,323
416
Swaziland
5,909
117
5,557
235
Latvia
5,894
71
1,406
4,417
Syrian Arab Republic
5,683
285
1,937
3,461
Trinidad and Tobago
5,668
107
4,455
1,106
Réunion
5,659
24
4,884
751
Djibouti
5,559
61
5,437
61
Nicaragua
5,514
156
4,225
1,133
Hong Kong
5,324
105
5,089
130
Congo
5,290
92
3,887
1,311
Suriname
5,201
111
5,057
33
Rwanda
5,134
35
4,878
221
Equatorial Guinea
5,083
83
4,964
36
Estonia
4,905
73
3,811
1,021
Central African Republic
4,866
62
1,924
2,880
Iceland
4,865
13
3,873
979
Andorra
4,665
75
3,377
1,213
Aruba
4,494
37
4,286
171
Mayotte
4,366
44
2,964
1,358
Cyprus
4,217
25
1,882
2,310
Guyana
4,143
124
3,192
827
Somalia
3,941
104
3,185
652
Thailand
3,780
59
3,590
131
Gambia
3,670
119
2,876
675
Mali
3,554
136
2,753
665
Martinique
3,552
30
98
3,424
Belize
3,462
58
2,148
1,256
Uruguay
3,082
58
2,532
492
South Sudan
2,905
58
1,290
1,557
Benin
2,643
41
2,330
272
Burkina Faso
2,477
67
2,218
192
Guinea-Bissau
2,403
41
1,818
544
Sierra Leone
2,365
74
1,798
493
Togo
2,312
55
1,640
617
Yemen
2,062
599
1,366
97
New Zealand
1,957
25
1,857
75
Lesotho
1,953
44
975
934
Chad
1,483
98
1,314
71
Liberia
1,426
82
1,279
65
Niger
1,220
69
1,137
14
Vietnam
1,180
35
1,062
83
Curaçao
958
1
660
297
Sao Tome and Principe
945
16
904
25
San Marino
928
42
721
165
Channel Islands
841
48
713
80
Sint Maarten
822
22
753
47
Diamond Princess
712
13
659
40
Turks and Caicos Islands
703
6
689
8
Gibraltar
697
0
618
79
Papua New Guinea
589
7
575
7
Burundi
585
1
511
73
Saint Martin
566
9
488
69
Taiwan
555
7
515
33
Comoros
545
7
498
40
Liechtenstein
533
3
347
183
Tanzania
509
21
183
305
Faroe Islands
494
0
480
14
Eritrea
463
0
412
51
Mauritius
441
10
398
33
Monaco
355
2
273
80
Isle of Man
353
24
324
5
Bhutan
348
0
319
29
Mongolia
346
0
313
33
Cambodia
291
0
283
8
Cayman Islands
240
1
221
18
Barbados
236
7
218
11
Bermuda
199
9
176
14
Seychelles
153
0
149
4
Caribbean Netherlands
153
3
145
5
Brunei
148
3
143
2
Antigua and Barbuda
127
3
116
8
St. Barth
83
0
67
16
Saint Lucia
78
0
28
50
Saint Vincent and the Grenadines
74
0
70
4
British Virgin Islands
71
1
70
0
Dominica
50
0
33
17
Macao
46
0
46
0
Fiji
34
2
31
1
Timor-Leste
30
0
29
1
Grenada
28
0
24
4
New Caledonia
28
0
28
0
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Lao People's Democratic Republic
24
0
22
2
Saint Kitts and Nevis
19
0
19
0
Greenland
17
0
16
1
Saint Pierre Miquelon
16
0
12
4
Falkland Islands (Malvinas)
13
0
13
0
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Solomon Islands
8
0
4
4
Anguilla
3
0
3
0
Marshall Islands
2
0
0
2
Wallis and Futuna
1
0
1
0
Updated on 31 October 2020 20:19
- Advertisement -

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Advertisement -

EDITORIAL

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau greața în sărmanii buzoieni de pe Valea Buzăului (cei rămași pe dinafara „dreptei adevărate” buzoiene, fătată recent de oportunistul Adrian Mocanu). Dar, până o să ne lămurească deontologii patrihoți ai Buzăului, să luăm de bun anunțul făcut de vedetul isteric al PNL - PMP - ALDE - PMP, Claudiu Voicu, ajuns „nambăr 1” pe lista „adevăratei drepte” pentru Primăria Pătârlagele:...

TOPUL DE AZI