miercuri, 27 ianuarie, 2021
0 C
Buzău
miercuri, 27 ianuarie, 2021
0 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST Buzău Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un...

Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc pentru Buzău, pentru că avem foarte multe proiecte care trebuie implementate / Interviu cu președintele CJ Buzău

Din aceeași categorie

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, vorbește, într-un amplu interviu acordat EXPRESS SUD-EST, despre activitatea sa în cadrul instituției pe care o conduce şi despre cei 4 ani de mandat.

Cu trei zile înainte de alegerile locale, Petre Emanoil Neagu ne spune cum vede lucrurile în administrația locală. Neagu ne mai spune că își dorește un nou mandat la conducerea instituției și susține NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștige un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc pentru Buzău, pentru că are foarte multe proiecte care trebuie implementate.

Reporter: Cum ar arăta un bilanț al celor 4 ani de mandat?
Citește și: Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel de virus SARS-CoV-2 și pretențiile sale de medicament

Petre Emanoil Neagu: Mie nu-mi place să fiu atât de vocal, prefer să facem treabă şi să vorbim atunci când trebuie. Acesta este felul meu de a fi. Important este ca noi să ne putem continua munca și proiectele într-un nou mandat, să încercăm să îmbunătățim acele zone care sunt astăzi cu probleme pentru Buzău. Mă refer la infrastructură, la mediul economic, la turism, mă refer până la urmă la mentalul colectiv al buzoienilor, care trebuie să perceapă altfel administrația județului.

Eu nu am dat niciodată vina pe „greaua moștenire”, dar trebuie să recunoaștem că sunt probleme majore pe care le avem în acest județ. Este posibil că dacă erau luate mai devreme niște măsuri de către vechile administrații, lucrurile nu ajungeau aici. Dar știți ce se întâmplă? Oamenii au visceral o teamă de răspundere. Cred că dacă ne asumăm să candidăm pentru o anumită funcție, nu trebuie să ne asumăm numai titulatura acelei funcții, ci și obligațiile şi responsabilitățile care ne revin. Oricare ar putea fi aici, dar nu oricine poate să-şi asume responsabilitatea. Trebuie să-ți asumi unele decizii, chiar dacă sunt nepopulare. Știți ce am constatat de-a lungul campaniei? Oamenii sunt capabili să înțeleagă, dacă li se explică, de ce facem lucrurile într-un fel sau celălalt. Iar pe termen lung aceste măsuri sunt sănătoase.

Citește și: Carmen Adriana Ichim, la o vorbă despre noi înșine. Un interviu cu fostul prefect al Buzăului despre Pro România, stânga românească și despre cum se mai „joacă” politica bună la Buzău

Nu m-am plâns niciodată că trebuie să rezolv problemele lăsate din anii trecuți. Am spus de fiecare dată cu maximă deschidere cum stă treaba şi care sunt parametrii deciziei actuale. Cred că elementul uman este cel care determină toate aceste probleme.

Rep.: Din punct de vedere legislativ, cât de îngrădit este un președinte de CJ în luarea deciziilor?

Petre Emanoil Neagu: Nu pot spune că nu are atribuții sau că funcția este onorifică. Depinde de foarte multe lucruri, dar sunt domenii în care plenul nu poate să hotărască decât la propunerea președintelui. Şi atunci trebuie să existe o permanentă conlucrare între consiliu și președinte, ceea ce de altfel este normal. Consiliul are rolul deliberativ cu atribuții specifice, iar președintele are atribuțiile executive clar delimitate prin lege, funcție de ordonator principal de credite, propune numirea şi destituirea conducătorilor serviciilor publice descentralizate care sunt în subordinea CJ etc.

Citește și: Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a ajuns un tărâm cu un potențial uriaș să fie îngropat de interesele, lipsa de viziune și de investiții din partea celor care au condus de peste două decenii aceste locuri. Pașii către normalitate

Dar cred eu, și toți colegii din țară, că o extindere a atribuțiilor în sfera finanțelor publice locale este benefică pentru autoritățile locale. Este normal ca la nivelul unui județ autoritatea executivă județeană să aibă atribuții mai extinse, nu neapărat structurile descentralizate ale Ministerului Finanțelor Publice şi mă refer la direcțiile generale ale finanțelor publice. Că acolo este marea noastră problemă. Că prin relațiile pe care le avem cu primarii şi nu numai știm nevoile fiecărei comunități. Noi știm exact ce nevoi au fiecare, ce proiecte au în lucru, ce viziune au. Asta în comparație cu cei care sunt exclusiv un aparat tehnic în subordinea Ministerului Finanțelor, cred eu că președinții consiliilor județene au o viziune mai completă şi mai corectă asupra situației din teritoriu.

Reporter: Dacă veți câștiga un nou mandat, ce priorități veți avea în perioada următoare, pe lângă problemele care vin din urmă şi care trebuie rezolvate?

Petre Emanoil Neagu: Nu există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc pentru Buzău, pentru că avem foarte multe proiecte care trebuie implementate. Le vom solicita și autorităților locale să ne spună ce viziune au. Le vom pune la un loc, pentru că este obligatoriu să le armonizăm.

Pentru că noi, dacă facem legătura pe imaș între două sate, şi nu circulă nimeni pe acolo, nu ne ajutăm. Noi trebuie să facem circulabilă infrastructura, atât locală, cât şi județeană, care leagă comunitățile, pe drumurile cele mai intens circulate. Pentru că pentru a putea aduce turiști în Buzău, trebuie să le oferim condiții decente de trafic. Ori, noi în acest moment nu putem face treaba asta. Stă mult mai bine rețeaua de drumuri comunale în Buzău decât cea de drumuri județene. Pentru că douăzecișicinci de ani am avut primari mai destoinici decât președinți de consilii județene. Dar vom remedia încet-încet aceste decalaje.

Reporter: Fiecare persoană se formează în viață după un sistem de valori şi de principii, care sunt principiile după care vă ghidați dumneavoastră?

Petre Emanoil Neagu: Foarte important, primordial aș putea spune, este să te respecți pe tine ca om şi pe cei apropiați, pe care îi reprezinți, cu care intri în contact şi lucrul acesta se poate realiza doar fiind un om instruit, o persoană școlită, cu o anumită formare, este cea mai firească condiție a unui om: să vrea, să știe şi să cunoască cât se poate de multe. După aceea un alt criteriu, un alt principiu la fel de important aș putea spune, este să accepți și să respecți normele şi principiile de conduită într-o societate. Nu accept şi nu pot să înțeleg persoanele de diverse vârste şi cu diferite mentalități care într-un fel sau altul, deși nu au suportul necesar, consideră că pot conduce lumea sau că totul se învârte doar în jurul persoanei lor.

Citește și: Pănătău, comuna în care lumina vine de la primărie. Ori despre lumea în care Nicolae Stoica, de cinci mandate primar al așezării buzoiene, înțelege perfect cât de important este să pătrundă în Europa, dar și să nu-și piardă niciodată legătura cu cerul

Este foarte important să te implici în viața de zi cu zi şi să conștientizezi că nu trebuie să treacă o zi fără a realiza ceva, să nu aștepți să-ți rezolve alții problemele şi să te dezvolți singur ca individ. Apoi, dacă e să ne referim la statutul de soț şi de tată, trebuie să ai în vedere că pe lângă probleme de serviciu sau ce întreprinzi cotidian, trebuie să te îngrijești de bunăstarea familiei tale mai presus de propria persoană.

Și ultimul, dar nu cel din urmă principiu, să fii cu adevărat om, să ai caracter şi când spun caracter mă refer la un cumul de calități: trebuie să fii un om de cuvânt, să fii principial, să fii respectuos şi atent, să-ți respecți angajamentele pe care le faci, să fii înțelept și să-i accepți pe cei din jurul tău așa cum sunt ei, cu calități şi defecte, pentru că doar așa putem conviețui într-o societate progresistă.

Reporter: Dacă ați fi un simplu cetățean, ce calități credeți că ar trebui să aibă un președinte CJ?

Petre Emanoil Neagu: Fără a fi un om lipsit de modestie, cred că omul Neagu are multe din calitățile pe care ar trebui să le posede un lider, așadar toate principiile după care mă ghidez în viață și le-am spus la începutul interviului. În plus, trebuie să înțelegi că în calitate de președinte CJ muncești pentru alții, nu trebuie să vânezi foloase şi beneficii, altfel nu ai ce căuta în funcția asta. Şi să fii disponibil să-l asculți și pe omul cu 4 clase şi pe cel cu doctorat.

Reporter: Sunteți admirat, sunteți și contestat, funcția dvs. oarecum permite oamenilor să fie critici, ce le transmiteți?

Petre Emanoil Neagu: Celor care mă critică le spun cu toată sinceritatea că accept orice critică dacă este pertinentă, obiectivă și ține de atribuțiile președintelui CJ. Aștept în audiență, sunt aici şi mă pot găsi oricând, să-și spună ofurile, dar s-o facă decent și să-mi spună în față: „Dumneata ca președinte trebuia să faci asta… asta… şi n-ai făcut-o, eu aș fi făcut altfel”.

Să înțeleagă că binele județului este cel mai important, în sensul că orice acțiune a fiecărui cetățean ar trebui să ajute într-un mod favorabil progresul județului Buzău și aprecierea valorilor cât și realizările acestuia să fie făcute cu sinceritate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Electoratul românesc și AUR-ul coclit al...

Votat cu voioșie de cretinii patriei, AUR s-a plasat perfect într-o zonă care-i permite să-i împroaște cu lături taman pe dobitocii care l-au cocoțat...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!...

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

Răul cel mai nimic. Ori despre...

S-a încheiat poate cea mai ciudată, dar și penibilă campanie electorală din istoria României. Cum s-a ajuns, te întrebi, la o societate în care...

Eu cu cine votez? Mic îndrumar...

O serie de nume controversate din Buzău deschid lista pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, fii de...

TOPUL DE AZI

Cine este Oana Lovin, contestatara sparanghelului

De ce e bine totuși să purtăm mască. Pentru că are avantajele ei indubitabile, chiar dacă nu crezi în noul coronavirus: sunt șanse mai reduse să te recunoască lumea care te știe, de exemplu, de pe site-urile pentru adulți, unde te mângâi, îți bagi erotic deștele pe gât până la epiglotă, dansezi cu popoul la cameră sau îți dezgolești...

Barajul Siriu, o catastrofă din ce în ce mai iminentă. Ori despre un eventual Dam Vajont românesc și nesimțirea celor care conduc destinele acestei...

Conform unui scenariu privind o eventuală catastrofă produsă la Barajul Siriu, la o ruptură a barajului cu o breșă de 75% pe lățime și înălțime, unda ar parcurge distanța de 85 km, până în municipiul Buzău, în aproximativ o oră şi jumătate. La Nehoiu, valul ar ajunge în 9 minute, la Pătârlagele, în 19 minute, la Cislău în 27...

Policlinica Nicolae Titulescu (fostă 23 August) din municipiul Buzău, închisă pentru dezinfecție, după confirmarea Covid-19 la medicul neurolog Dorina Murgociu / Întreg personalul a...

Policlinica Nicolae Titulescu (fostă 23 August), cea mai mare unitate de profil din Buzău, a fost închisă pentru dezinfecție, întreg personalul unității sanitare fiind fost testat pentru coronavirus, miercuri, după ce medicul neurolog Dorina Murgociu a fost confirmat infectat. Citește și: Încurajați de „clemența” PSD, zeci de interlopi s-au adunat la un mare chef, în comuna Gherăseni, județul Buzău. Petrecerea s-a...

Pensiile speciale și vladțepeșistii poporului. Despre cum să dai pe la nasul prostimii cu un pic de damf de anticorupție și, astfel, să...

Nu trebuie să te fi uitat foarte atent la demisiile amalgamate din parlament pentru a sesiza șmechereala slinoasă cu care ștabii politici, fie ai PSD ori PNL, fie ai USR, vor să prostească un popor deja prostit. Vorbesc despre demisiile alea care, cică, i-ar lăsa pe ei - parlamentarii sulii - fără pensiile speciale. Toți poartă acum fesul unei...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT! REZULTATE OFICIALE alegeri parlamentare 2020 după numărarea a 95% din voturi. Decepție: AUR-ul coclit al comunismului intră în...

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne arată că PMP nu a trecut pragul electoral! Care sunt scorurile partidelor? Citește și: Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii buzoieni abandonați pe centura politicii românești, ca hahalerele care sunt la putere să NU...

Calvini, comuna care trăiește din alocația copiilor

Prin Calvini, am trecut de nenumărate ori cu autobuzul în drumurile mele pornite din Cislăul natal spre Bucureștiul cel cu covrigi în coadă, fără să acord, însă, vreo importanță deosebită acestui sat din județul Buzău. Asta până-n urmă cu câteva luni, când, fără să vreau, am asistat la discuția dintre doi tineri. Scena s-a petrecut în prag de sărbători,...

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Într-o zonă controlată la sânge de PSD, o presă independentă nu poate supraviețui decât cu sprijinul dumneavoastră. Pentru cine dorește să susțină acest proiect, un "LIKE" nu credem că o să coste prea mult. ARĂTAȚI LUMII CĂ VĂ PASĂ!