sâmbătă, 28 noiembrie, 2020
3.4 C
Buzău
sâmbătă, 28 noiembrie, 2020
3.4 C
Buzău
Ești aici Ești aici EXPRESS SUD-EST Săgeata, comuna șmenuită pe persoană fizică. Cu cizmele prin Provincia Europeană Buzău!...

Săgeata, comuna șmenuită pe persoană fizică. Cu cizmele prin Provincia Europeană Buzău! Ori despre cum localitatea din Câmpia Buzăului nu a văzut niciodată nicio palmă de asfalt

SPECIAL

Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc...

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, vorbește, într-un amplu interviu acordat EXPRESS SUD-EST, despre activitatea sa în cadrul...

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...

Stelian Ion de la USR, fratele de cruce penală al lui Radu Mazăre. Ce legătură există între candidatul USR la Primăria Constanța și fostul...

O serie de dezvăluiri incendiare prezintă culisele politicii românești. Un episod incredibil se petrece la Constanța unde USR-istul Stelian...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Privit de pe șoseaua principală DJ203K, care îl străbate de la un capăt la altul, satul Săgeata lasă impresia unei localități părăsite. Casele şi grădinile de la șosea sunt neîngrijite, iar străzile care pornesc perpendicular din drumul principal te fac să te gândești mai degrabă la ulițele copilăriei. Pentru că DJ203K este singurul drum asfaltat din tot satul. Astfel, praful care se ridică în timpul verii şi noroaiele rămase după fiecare ploaie sau după topirea zăpezii fac parte din viața de zi cu zi a tuturor locuitorilor de aici.

Buzăul e în România! Asta vrea să se știe președintele PSD Marcel Ciolacu, despre care presa buzoiană scrie că a făcut pentru județul în care a fost ales deputat ceea ce „n-a făcut nimeni”. Pe teren însă, investițiile nu se văd deloc. Primarii nu sunt în stare să atragă nici banii de la Guvern, nici fondurile europene. Singurul lucru care îi interesează este să fie la putere, să rămână stăpâni ai locului. Astfel, județul Buzău rămâne un fel de zonă crepusculară, în care orice este posibil. E posibil ca unii să facă averi uriașe, iar alţii să rămână într-o sărăcie lucie. Între aceste două categorii stă o armată de funcționari, bugetari, aleși, unii așezați pe cele mai importante locuri în stat. Ei ar putea să ajute județul să funcționeze, dacă și-ar înțelege rolul și și-ar face datoria.

Cu cizmele prin Provincia Europeană Buzău! Săgeata, o localitate din câmpia Buzăului, a luat ființă pe la 1800 și, de atunci, nu a fost pus nici un petic de asfalt.

Ce e mai rușinos, după ce PSD a „scos țara din noroaie”, decât străzile de pământ?

La treisprezece ani de la intrarea în Uniunea Europeană, prin „Provincia Europeană Buzău” încă nu poți renunța la cizmele de cauciuc dacă vrei să ajungi la casa bunicilor, asta în ciuda faptului că autoritățile județene au cheltuit în ultimii ani sute de milioane de euro pe infrastructura de transport. Elementul de vestimentație despre care povesteau părinții că era un cadou apreciat în copilăria lor a rămas la loc de cinste prin gospodăriile sătenilor din comuna Săgeata, localitate care nu are nici măcar un metru de asfalt. Mergând în zonă și întrebând oamenii cum este să nu poți ajunge cu pantofii curați la destinație, aceștia ne-au întrebat dacă nu cumva știm noi vreo noutate despre data când asfaltul va ajunge și la ei. Alții se opreau pe ulițele des-fundate și spuneau că așa a fost de când se știu: „pe aici merge numai căruța”.

PRIMARUL DIN SĂGEATA ȘI ȘPAGA PENTRU UN ARTICOL DE PROMOVARE

Sorin Tănase
Sorin Tănase

Pe administratorul comunei Săgeata, Sorin Tănase, l-am găsit la birou, singur, într-o primărie pustie, deși cu numai o zi în urmă, când îi anunțasem vizita noastră, ne spusese că nu-și mai vede capul de treburi. L-am întrebat  de ce comuna pe care o păstorește arată EXECRABIL atâta timp cât există Programul Național de Dezvoltare Locală, dacă a inițiat pentru comunitate  vreun proiect care să penetreze fondurile europene destinate infrastructurii din România, ce a FĂCUT pentru comuna  pe care a condus-o timp de două mandate – ca primar și ca city manager, în câteva cuvinte l-am întrebat pe primarul Tănase ce a făcut în ultimii opt ani.

În loc de  răspunsuri, acesta  a venit  cu  o  ofertă. Obișnuit, probabil, cu presa buzoiană predispusă să ia prompt o anumită poziție la auzul unei comenzi, Sorin Tănase ne-a propus, generos, să transformăm ancheta noastră într-un articol de promovare a mărețelor sale realizări.

Primăria ca un PFA

Deși mai multe comune din județul Buzău au rămas fără primarii aleși în urma scrutinurilor locale, unii din cauza unor dosare penale, alții din cauza stării de incompatibilitate constatată la un moment dat de Agenția Națională de Integritate, acestea sunt conduse în continuare de foștii primari care, lăsați fără mandat, au găsit rapid o metodă de a rămâne la cârma administrației locale. În fapt, lipindu-se ca_căpușele de bugetele locale.

Citește și: Votează România! – Campania electorală din județul Buzău în reportaje și imagini, redacția EXPRESS SUD-EST asumându-și costurile publicării print a unor suplimente ale ziarului pentru localitățile prinse în acest proiect

Șase unități administrativ-teritoriale sunt conduse acum de viceprimari, însă adevărata putere o au administratorii publici. Este vorba despre Adrian Perțea, fostul primar de la Brăiești, despre Daniel Năstase, de la Vernești, despre Laurențiu Manea, de la Săpoca,  Constantin  Dumitru,  de  la Mărăcineni, Andrei Fătu, de la Chiojdu, dar și despre Sorin Tănase, fostul primar al comunei Săgeata.

Toți sunt acum city-manageri în comunele (sic!) pe care le-au condus ca primari, iar prin procesele pe care le-au deschis Instituției Prefectului  și inventarea unor diverse chichițe juridice au reușit să blocheze ani în șir organizarea unor alegeri anticipate.

Administrator public – sau „city-manager”, cum le place unora să li se spună -, este o funcție inventată de PSD pentru aleșii locali care, din cauza unor probleme, penale sau administrative, nu mai pot ocupa fotoliul de edil la care au râvnit ani de zile. Și pentru că unii s-au obișnuit atât de mult cu primăria, n-au mai vrut să mai plece și chiar s-au identificat cu funcția. Nu o spunem doar noi, ci chiar ei dovedesc aceasta.

Săgeata
Primarul Sorin Tănase și primăria Săgeata ca PFA

Citește și: Locuri în care nu se întâmplă nimic. Locuite de români uitați, pentru care viața merge înainte doar pentru că Dumnezeu le dă zile

Spre exemplu, la Săgeata, fostul primar al comunei, acum „city-manager” în urma unui concurs la care a fost, normal, singurul candidat, a ținut ca locuitorii comunei și nu numai, să știe cine conduce și a actualizat întocmai pagina de Facebook a primăriei comunei: fotografia de profila primăriei este în fapt fotografia administratorului Sorin Tănase.

Disprețul PSD față de alegători

Nu putem să nu pomenim aici și despre disprețul total cu care ne tratează aleșii noștri: recent, cel puțin trei dintre cei pe care i-am enumerat mai sus au făcut parte dintr-o delegație de aleși locali invitată la Bruxelles de europarlamentarul PSD Andi Cristea.

”Primarul din Săgeata face treabă doar când e pe veceu”

Săgeata
Nea Radu Iancu

Nea Radu Iancu își ține părul ferit de rigoarea unui piaptăn sub o pălărie veche, pe care și-o mută șugubăț spre urechea stângă. Bătrânețea i s-a urcat în spate și-l apasă. De ochi nu i s-a atins. Îi mustesc încă de viață. Păstrează în ei lumina care curge peste câmpie și grâne. Cred că numai pentru lumina asta a revenit aici, în satul al cărui duh a pierit cu zeci de ani   în urmă. Se uită peste gard, la oamenii care se perindă prin fața  primăriei. Din toate părțile ne copleșește clorofila. Priveliștea pare suspendată de niște raze limpezi ca picturile medie-vale.

„Nea Radu, nu-i prea mult noroi în raiul dumitale”? Surâde. „Ba da, ne mănâncă noroiul, iar când se usucă pământul, ne mănâncă puricii”.

Îmi vorbește despre niște purici care se înmulțesc și zac în țărâna uscată. Cum prind picior de om sau de dobitoc sar și-l chinuie cu înțepăturile lor ticăloase. Nici noi nu avem noroc: e o arșiță de ia cu leșin la lingurică și chiar riscăm să fim anemiați de mărunții vampiri din Săgeata.

„Dar primarul, primarul face treabă?”, îl întrebăm noi, revenind la problema noroaielor din comună.

Bătrânul se sprijină de țambrele de lemn ale gardului de la drum și ne măsoară lung, ca mai apoi un zâmbet să i se lățească, dintr-o dată, pe întreaga față:

„Face, cum să nu facă? Toată lumea face când trebuie să se ducă la veceu!”, iar zâmbetul i se transformă brusc într-un râs zdravăn, de tinerel pus pe șotii. Ne molipsim și noi și uităm pentru câteva clipe de dogoarea soarelui parșiv, de sfârșit de vară târzie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
13,492,785
271,419
7,951,201
5,270,165
India
9,390,791
136,705
8,799,249
454,837
Brazil
6,238,350
171,998
5,536,524
529,828
Russia
2,242,633
39,068
1,739,470
464,095
France
2,196,119
51,914
159,915
1,984,290
Spain
1,646,192
44,668
0
1,601,524
UK
1,605,172
58,030
0
1,547,142
Italy
1,564,532
54,363
720,861
789,308
Argentina
1,407,277
38,216
1,235,257
133,804
Colombia
1,290,510
36,214
1,189,499
64,797
Mexico
1,090,675
104,873
803,581
182,221
Germany
1,033,002
16,255
711,000
305,747
Poland
973,593
16,746
538,273
418,574
Peru
958,324
35,839
888,815
33,670
Iran
935,799
47,486
648,831
239,482
South Africa
781,941
21,378
722,876
37,687
Ukraine
709,701
12,093
335,135
362,473
Turkey
578,347
13,373
396,227
168,747
Belgium
570,829
16,339
37,238
517,252
Chile
548,941
15,322
523,792
9,827
Iraq
548,821
12,200
478,537
58,084
Indonesia
527,999
16,646
441,983
69,370
Czechia
517,692
8,024
437,365
72,303
Netherlands
513,325
9,326
0
503,999
Romania
465,982
11,045
335,764
119,173
Bangladesh
460,619
6,580
375,885
78,154
Philippines
427,797
8,333
388,062
31,402
Pakistan
392,356
7,942
337,553
46,861
Canada
362,369
11,960
289,193
61,216
Saudi Arabia
356,911
5,870
346,023
5,018
Morocco
349,688
5,739
298,574
45,375
Israel
334,626
2,845
321,857
9,924
Switzerland
318,290
4,621
222,100
91,569
Portugal
290,706
4,363
206,275
80,068
Austria
275,661
3,018
210,697
61,946
Sweden
243,129
6,681
0
236,448
Nepal
230,723
1,454
211,186
18,083
Jordan
210,709
2,626
142,710
65,373
Hungary
204,708
4,516
54,021
146,171
Ecuador
190,909
13,371
164,009
13,529
UAE
166,502
569
153,449
12,484
Serbia
163,035
1,484
31,536
130,015
Panama
161,744
3,030
142,046
16,668
Bolivia
144,494
8,943
121,050
14,501
Dominican Republic
142,653
2,328
114,317
26,008
Kuwait
142,195
875
135,889
5,431
Japan
142,068
2,074
120,259
19,735
Bulgaria
139,955
3,680
46,740
89,535
Qatar
138,477
237
135,651
2,589
Costa Rica
137,093
1,690
84,991
50,412
Armenia
133,594
2,121
106,479
24,994
Belarus
133,324
1,143
111,455
20,726
Kazakhstan
130,039
1,990
116,044
12,005
Georgia
127,942
1,195
106,328
20,419
Lebanon
125,678
991
74,950
49,737
Croatia
123,693
1,655
98,465
23,573
Oman
122,579
1,391
113,856
7,332
Guatemala
121,798
4,161
110,209
7,428
Egypt
114,832
6,608
102,390
5,834
Azerbaijan
114,025
1,323
71,691
41,011
Ethiopia
108,930
1,695
68,250
38,985
Honduras
107,134
2,899
47,576
56,659
Moldova
105,852
2,269
93,028
10,555
Slovakia
104,632
798
62,094
41,740
Greece
103,034
2,223
9,989
90,822
Venezuela
101,524
888
96,402
4,234
Tunisia
93,770
3,106
68,464
22,200
Myanmar
87,977
1,887
67,588
18,502
Bosnia
86,710
2,576
51,068
33,066
Bahrain
86,515
341
84,653
1,521
China
86,501
4,634
81,582
285
Kenya
82,605
1,445
54,399
26,761
Palestine
81,890
704
62,944
18,242
Libyan Arab Jamahiriya
81,273
1,153
52,299
27,821
Paraguay
80,436
1,720
56,991
21,725
Algeria
80,168
2,372
51,946
25,850
Denmark
78,354
823
61,461
16,070
Slovenia
74,257
1,336
52,814
20,107
Uzbekistan
72,582
608
69,859
2,115
Kyrgyzstan
71,971
1,262
63,407
7,302
Ireland
71,942
2,050
23,364
46,528
Nigeria
67,220
1,171
62,686
3,363
Malaysia
63,176
354
51,314
11,508
Macedonia
59,701
1,658
36,825
21,218
Lithuania
58,212
482
14,056
43,674
Singapore
58,205
29
58,119
57
Ghana
51,379
323
50,298
758
Afghanistan
45,966
1,752
36,709
7,505
El Salvador
38,405
1,107
35,078
2,220
Albania
36,790
787
18,152
17,851
Norway
35,346
328
20,956
14,062
Montenegro
34,454
481
22,796
11,177
Luxembourg
33,974
306
24,073
9,595
S. Korea
33,375
522
27,349
5,504
Australia
27,885
907
25,585
1,393
Finland
24,307
393
16,800
7,114
Cameroon
24,117
437
22,177
1,503
Sri Lanka
22,988
107
16,656
6,225
Côte d'Ivoire
21,232
131
20,873
228
Uganda
19,944
201
8,944
10,799
Zambia
17,589
357
16,925
307
Madagascar
17,341
251
16,657
433
Sudan
16,864
1,215
9,964
5,685
Latvia
16,561
193
1,719
14,649
Senegal
16,027
332
15,582
113
Mozambique
15,506
128
13,631
1,747
Angola
15,008
342
7,697
6,969
Namibia
14,285
150
13,412
723
French Polynesia
14,096
73
4,842
9,181
Guinea
13,039
76
11,982
981
Maldives
12,947
46
11,781
1,120
DRC
12,470
333
11,495
642
Tajikistan
12,118
86
11,518
514
Estonia
11,698
109
6,974
4,615
French Guiana
11,179
70
9,995
1,114
Jamaica
10,669
251
5,953
4,465
Cabo Verde
10,626
105
10,088
433
Botswana
10,258
31
7,717
2,510
Cyprus
9,983
48
2,057
7,878
Zimbabwe
9,714
275
8,470
969
Malta
9,609
132
7,418
2,059
Haiti
9,264
232
7,951
1,081
Gabon
9,191
59
9,037
95
Mauritania
8,424
172
7,665
587
Guadeloupe
8,344
149
2,242
5,953
Cuba
8,173
133
7,554
486
Réunion
7,940
40
6,660
1,240
Syrian Arab Republic
7,635
404
3,389
3,842
Bahamas
7,496
163
5,830
1,503
Andorra
6,610
76
5,710
824
Trinidad and Tobago
6,586
118
5,710
758
Swaziland
6,406
121
5,987
298
Hong Kong
6,124
108
5,328
688
Malawi
6,024
185
5,453
386
Rwanda
5,872
47
5,397
428
Nicaragua
5,784
160
4,225
1,399
Congo
5,774
94
4,988
692
Djibouti
5,676
61
5,577
38
Belize
5,587
141
3,056
2,390
Martinique
5,413
40
98
5,275
Iceland
5,371
26
5,152
193
Suriname
5,311
117
5,187
7
Guyana
5,310
149
4,272
889
Uruguay
5,303
74
4,107
1,122
Mayotte
5,181
49
2,964
2,168
Equatorial Guinea
5,153
85
5,009
59
Central African Republic
4,913
63
1,924
2,926
Aruba
4,808
45
4,648
115
Mali
4,567
149
3,091
1,327
Somalia
4,451
113
3,417
921
Thailand
3,966
60
3,798
108
Gambia
3,731
123
3,590
18
South Sudan
3,104
61
2,954
89
Benin
2,974
43
2,579
352
Togo
2,926
64
2,401
461
Burkina Faso
2,816
68
2,579
169
Guinea-Bissau
2,422
43
2,309
70
Sierra Leone
2,410
74
1,833
503
Yemen
2,160
615
1,498
47
Curaçao
2,157
3
1,114
1,040
Lesotho
2,109
44
1,278
787
New Zealand
2,050
25
1,956
69
Chad
1,663
101
1,499
63
Liberia
1,595
83
1,343
169
San Marino
1,586
45
1,285
256
Niger
1,472
70
1,192
210
Vietnam
1,341
35
1,179
127
Liechtenstein
1,253
15
1,024
214
Channel Islands
1,218
48
960
210
Sint Maarten
1,053
25
936
92
Gibraltar
1,009
5
920
84
Sao Tome and Principe
985
17
930
38
Mongolia
760
0
347
413
Turks and Caicos Islands
748
6
705
37
Diamond Princess
712
13
659
40
Saint Martin
690
12
598
80
Burundi
681
1
575
105
Taiwan
648
7
556
85
Papua New Guinea
645
7
588
50
Comoros
610
7
585
18
Monaco
603
3
532
68
Eritrea
577
0
498
79
Tanzania
509
21
183
305
Faroe Islands
502
0
498
4
Mauritius
501
10
443
48
Bhutan
395
0
372
23
Isle of Man
369
25
338
6
Cambodia
308
0
299
9
Barbados
270
7
249
14
Cayman Islands
269
2
249
18
Bermuda
247
9
211
27
Saint Lucia
246
2
109
135
Seychelles
173
0
162
11
Caribbean Netherlands
161
3
155
3
Brunei
150
3
145
2
Antigua and Barbuda
141
4
130
7
St. Barth
127
0
94
33
Saint Vincent and the Grenadines
85
0
79
6
Dominica
85
0
63
22
British Virgin Islands
71
1
70
0
Macao
46
0
46
0
Grenada
41
0
30
11
Lao People's Democratic Republic
39
0
24
15
Fiji
38
2
33
3
New Caledonia
32
0
32
0
Timor-Leste
30
0
30
0
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
22
0
19
3
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
17
0
5
12
Saint Pierre Miquelon
16
0
12
4
Falkland Islands (Malvinas)
16
0
13
3
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Marshall Islands
4
0
1
3
Anguilla
4
0
3
1
Wallis and Futuna
3
0
1
2
Samoa
2
0
0
2
Vanuatu
1
0
0
1
Updated on 28 November 2020 20:36
- Advertisement -

DE ACELAȘI AUTOR

EDITORIAL

Pensiile speciale și vladțepeșistii poporului. Despre cum să dai pe la nasul prostimii cu un pic de damf de anticorupție și, astfel, să...

Nu trebuie să te fi uitat foarte atent la demisiile amalgamate din parlament pentru a sesiza șmechereala slinoasă cu care ștabii politici, fie ai PSD ori PNL, fie ai USR, vor să prostească un popor deja prostit. Vorbesc despre demisiile alea care, cică, i-ar lăsa pe ei - parlamentarii sulii - fără pensiile speciale. Toți poartă acum fesul unei...

TOPUL DE AZI