duminică, 20 septembrie, 2020
24 C
Buzău
duminică, 20 septembrie, 2020
24 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST Brăești, comuna care coboară din cer. Despre cum să ai privilegiul de...

Brăești, comuna care coboară din cer. Despre cum să ai privilegiul de a fi izolat, fără a se înțelege, însă, prin izolare, înstrăinare

TOPUL DE AZI

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...

Barajul Siriu, o catastrofă din ce în ce mai iminentă. Ori despre un eventual Dam Vajont românesc și nesimțirea celor care conduc destinele acestei...

Conform unui scenariu privind o eventuală catastrofă produsă la Barajul Siriu, la o ruptură a barajului cu o breșă...

Gabriel Mutu, edilul meseriaș în eludarea legii și în spălare de bani. Ori despre cum să-ți ascunzi șase apartamente și opt spații comerciale în...

Unul din cei mai bogați primari de sector din București poate da lecții despre cum să-ți ascunzi averea în...

Adrian Tudorancea și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un partid recent înființat, intră în bătălia pentru alegerile locale la Buzău. Cunoscutul avocat Adrian Tudorancea...

O nouă formațiune politică prinde contur la Buzău, chiar înainte de alegerile locale. Este vorba despre Alianța pentru Unirea...

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Brăești, Brătilești, Goidești, Ivănețu, Pârscovelu, Pinu și Ruginoasa. Toate sunt pe Valea Bălănesei și toate au ceva în comun: au privilegiul de a fi izolate, fără a se înțelege, însă, prin izolare, înstrăinare. Am avut bucuria să trec prin toate, chiar dacă bucuria a venit după un drum mai puțin obișnuit. După ce ne-am hurducăit pe un drum știrb, amenințat de bulboanele Bălănesei, am urcat parcă spre cer pe drumuri care, deși n-au nici măcar onoarea de a se numi județene, sunt asfaltate sau în curs de asfaltare. De fiecare dată, am dat peste aceleași „semne de viață”: un adăpost de fân pentru animale și o bancă improvizată, făcută de oamenii locului, din bucăți de copaci tineri. Printre aluni, mesteceni, fagi și ferige, la capătul câtorva poteci, porți înalte și semețe. Și nu dau în nici o curte sau gradină, dau tot spre munte, spre muchii din ce în ce mai abrupte. Iar deodată… oamenii!

De sus, din nou jos. Pentru că e vară, ziua e mai lungă. Iar graba are un avantaj: odată reajunși la poalele muntelui, spre șosea, avem șansa să prindem strălucirea stranie a soarelui în fiecare sat al comunei Brăești.

La Brăești, urci spre cer. Pe o scară pe care coboară satele

Cum ajungi în Măgura Buzăului, o iei pe șoseaua județeană DJ203L spre Pârscov. Treci prin Bozioru, apoi tot înainte în Munții Buzăului. Te însoțește zgomotos, vijelios doar pârâul Bălăneasa. Stâncile colțuroase de pe marginea șoselei îți spintecă cerul din față. Ziduri de piatră se apropie tot mai mult unul de celălalt, încât la un moment dat ai impresia că drumul se va opri brusc, la cea dintâi vamă a uriașului Ivănețu. În satele din Brăești, urci, în fapt, spre cer. Pe o scară proptită în albia Bălănesei și sprijinită de buza seninului de deasupra ta, câteodată învolburat de nori, câteodată albastru până la durere, satele prăvălindu-se parcă peste tine de undeva din înalt. Aici, timpul nu se grăbește, iar oamenii au un mare secret. Sunt vecini cu… Dumnezeu.

Valea Bălănesei, la Brăești

Aflată în zona montană din nord-vestul județului Buzău, în zona masivelor muntoase din Carpații de Curbură, în Munții Buzăului, comuna Brăești este dispusă pe cursul superior al pârâului Bălăneasa, satele fiind ca niște scări agățate de muntele Ivănețu. Principala cale de comunicație a comunei o constituie șoseaua județeană DJ203L care o leagă spre sud de DN10 la Pârscov, și mai departe de Buzău; în nordul comunei, această șosea se termină în DJ203K, drum din aceeași categorie ce duce spre Lopătari înspre est și spre Gura Teghii înspre vest.

Citește și: O țandără de rai. Pănătău, comuna în care lumina vine de la primărie. Ori despre lumea în care Nicolae Stoica, de cinci mandate primar al așezării buzoiene, înțelege perfect cât de important este să pătrundă în Europa, dar și să nu-și piardă niciodată legătura cu cerul

Primele urme de locuire datează din epoca bronzului. Însă prima atestare documentară este din anul 1538, de la Radu Paisie, „[…] care întărește slugilor Stănilă, Șteful, Neagoe, Badea, Stanislav și Stan stăpânirea moșiei Zărneasca”. În timpurile ce au urmat, datorită persecuțiilor, o parte din locuitorii Transilvaniei a trecut Carpații și s-au așezat pe aceste meleaguri. Satul Pinu este atestat documentar în anul 1582, printr-un hrisov semnat de Mihnea Turcitul. În comuna Brăești se mai păstrează și astăzi denumirile așezării grupate a familiilor: Croitorii, Popoiegii, Podoșii, Ciuculanii, Vasilcarii și Zigarii.

„Suveniruri”de Brăești… cu aromă de asfalt

La Brăiești, am ajuns în urma unei sesizări cu privire la asfaltarea defectuoasă a drumului din satul Brătilești. Locuitorii acestui sat își exprimau îngrijorarea că vor rămâne, ca „amintire”, cu bucățile de asfalt decopertat proptite în fața porților. La sosirea noastră, însă, drumul era curat, așteptându-și în căldura licărindă a soarelui asfaltarea.

„A fost o greșeală. Constructorul a înlăturat stratul de asfalt turnat, iar acum se lucrează la rigolele de preluare a apei pluviale. Când se termină rigolele se va asfalta din nou. Pe-aici, pe vreme de ploaie, nici carul cu boi nu mergea””, ne-a explicat Adrian Perțea, administratorul public al comunei Brăești.

„Am venit împreună în primărie, împreună plecăm!”

Altfel, la sosirea noastră în Brăești satul este pustiu. Într-un fel de stație de autobuz, două femei și un bărbat așteaptă sosirea unei curse sub privirea iscoditoarea a unui câine, mai încolo, alt câine își ostoie necazul căldurii mari sub câteva mașini uitate sub soarele arzând la foc iute ziua căscăundă de iulie.

Citește și: Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a ajuns un tărâm cu un potențial uriaș să fie îngropat de interesele, lipsa de viziune și de investiții din partea celor care au condus de peste două decenii aceste locuri. Pașii către normalitate

Pe fostul primar Adrian Perțea, acum administrator public al comunei, l-am găsit împreună cu Gheorghe Negoiță, viceprimarul cu atribuții de primar al Brăeștiului.

„Suntem o echipă” afirmă cei doi la unison. „Am venit împreună în primărie, iar dacă lumea consideră că nu am făcut nimic pentru comună, împreună plecăm”!

Ne-au întâmpinat volubili, căldura de afară contaminându-i  parcă și pe cei doi. Apoi, în biroul extrem de spațios al administratorului Adrian Perțea, am discutat despre proiectele cu care au cucerit primăria și ce s-a ales de ele.

La rândul lui, viceprimarul Gheorghe Negoiță a vrut să ne arate ce proiecte are și pentru viitor.

Cu toaletă modernă la etaj, dar cu „nevoile” tot în fundul curții

Așadar, viața oamenilor din Brăești gravitează în jurul munților care le dau pâinea cea de toate zilele: Ivănețu și Penteleu. Administrația s-a căznit, la propriu, să le îndulcească zilele grele, monotonia trudei lor zilnice, încercând și ducând la cap proiecte până mai ieri imposibile. Se lovește, însă, de prea multe ori, de chichițe legislative demne de un fel de „guinness book” al administrației românești.

Drumuri asfaltate și drumuri rupte

Viceprimarul Gheorghe Negoiță ne-a invitat, mândru, să ne arate cum arată acum drumurile din comună. „Mai avem multe de asfaltat, ne spune el dar e bine că le-am rezolvat, măcar, pe cele mai importante”.

Nu pare încântat că ne poartă prin gropile drumului județean DJ203L, dar e mulțumit de drumurile din comuna pe care o conduce și vrea să o mai conducă. „Au început lucrările de asfaltare și la drumul județean pe relația Cozieni – Bozioru – Odăile – Brăești”, ne spune el și, să ne convingă, vrea să ne ducă la punctul în care constructorii au început lucrările. Îl refuzăm politicoși – vorba unui mucalit: „Campanie electorală, nene!” – și ne continuăm periplul către satele de sus, care coboară din cer.

Casa praznicală a Bisericii „Sf. Maria” din Brătilești și și terenul de fotbal al școlii din sat, mândria brătileștenilor

După un tur prin satele care beneficiază de asfalt și burdușirea noastră cu cunoștințe noi despre satele de pe valea Bălănesei, ne-am întors la drumul care a fost, în fapt, pricina acestui reportaj.

Bucățile de asfalt provenite din decopertarea asfaltului de pe drumul care duce sus pe munte, au fost aduse aici, la capetele podețului din imagini, fărâmițate și apoi compactate peste gropile pe care le întâlnești la tot pasul.

Ne-am întâlnit apoi cu doamna Mariana Achimov, o româncă emigrată în America, am băut o cafea și ne-am dus să filmăm două obiective care sunt obiectul mândriei viceprimarului Negoiță: Casa praznicală a Bisericii „Sf. Maria” din Brătilești, construită în 2009, și terenul de fotbal al școlii din sat.

Bălăneasa, pârâul care, din când în când, dă iama peste brăișteni

Când plouă puțin și mai spre vârfurile munților, Bălăneasa se umflă în albie și le trage apa la closet brăeștenilor, dar după o ploaie vijelioasă și consistentă, pârâul devine un balaur care înghite tot în cale: oameni, gospodării, poduri, podețuri.

Asta vrea să ne arate și Adrian Perțea și ne conduce spre Croitori, un cătun care, până mai ieri, rămânea izolat câteva zile, de câte ori Bălăneasa era apucată de pandaliile unei veri lungi și ploioase.

Pinu, cătunul uitat de timp

Podețul de la Pinu are o poveste aparte, ce ne-a fost istorisită tot de Adrian Pețea: În urmă cu câțiva ani, bătrânii din sat s-au dus pentru slujba din noaptea de Înviere, la o biserică de peste apă. În timpul slujbei, a plouat torențial, iar pârul și-a făcut numărul lui cu balaurul. A înghițit câteva case, dar și podul din tuburi care era atunci aici, iar sătenii au trebuit să ocolească circa 15 kilometri să se întoarcă acasă. Tuburile se văd și astăzi, aruncate alandala pe ambele maluri ale Bălănesei.

Pinu este un cătun în care timpul s-a oprit în loc. Câțiva bătrâni au ieșit la porți și ne privesc mirați. Niciodată, absolut niciodată, nicio televiziune nu a catadicsit să vină aici.

Nenea Agapie Grama chiar se apropie de noi și-l blagoslovește pe administratorul Pețea. E un bun prilej să le urăm ani mulți bătrânilor din sat și să plecăm. Satul Pinu rămâne în urmă cu aerul lui european, iar noi ne întoarcem să suportăm iarăși hurducăturile gropilor de pe drumul județean 203L. 

La Brăești, lupta pentru supraviețuire este dură, doar localnicii știu s-o câștige, pentru că sunt altoiți de vremuri și vreme rea. Turistic însă, atâta timp cât nimeni de la județ nu a mișcat un deget pentru infrastructură și tot ce depinde de ea, comuna este momentan o perlă nedescoperită.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
  2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul. Aceștia pot fi criticați, însă, pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

Harta cazurilor de coronavirus din fiecare țară. Graficul îmbolnăvirilor. Statistici

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
6,970,044
203,851
4,223,987
2,542,206
India
5,412,565
86,893
4,310,645
1,015,027
Brazil
4,528,347
136,565
3,820,095
571,687
Russia
1,103,399
19,418
909,357
174,624
Peru
762,865
31,369
607,837
123,659
Colombia
758,398
24,039
627,685
106,674
Mexico
694,121
73,258
496,224
124,639
South Africa
659,656
15,940
589,434
54,282
Spain
659,334
30,495
0
628,839
Argentina
622,934
12,909
488,231
121,794
Chile
444,674
12,254
418,101
14,319
France
442,194
31,274
91,574
319,346
Iran
422,140
24,301
359,570
38,269
UK
390,358
41,759
0
348,599
Bangladesh
348,918
4,939
256,565
87,414
Saudi Arabia
329,754
4,485
310,439
14,830
Iraq
315,597
8,491
249,539
57,567
Pakistan
305,671
6,416
292,303
6,952
Turkey
301,348
7,445
266,117
27,786
Italy
296,569
35,692
217,716
43,161
Philippines
286,743
4,984
229,865
51,894
Germany
272,342
9,466
243,500
19,376
Indonesia
244,676
9,553
177,327
57,796
Israel
183,602
1,226
132,449
49,927
Ukraine
175,678
3,557
77,512
94,609
Canada
142,774
9,211
124,187
9,376
Bolivia
130,470
7,586
89,032
33,852
Ecuador
125,620
11,084
97,063
17,473
Qatar
123,376
210
120,303
2,863
Romania
112,781
4,435
89,771
18,575
Dominican Republic
107,700
2,044
80,820
24,836
Kazakhstan
107,262
1,671
101,877
3,714
Panama
105,601
2,247
80,190
23,164
Egypt
101,900
5,750
88,666
7,484
Belgium
100,748
9,944
18,945
71,859
Morocco
99,816
1,795
79,008
19,013
Kuwait
99,434
584
90,168
8,682
Netherlands
93,778
6,279
0
87,499
Oman
93,475
846
85,418
7,211
Sweden
88,237
5,865
0
82,372
China
85,279
4,634
80,477
168
Guatemala
85,152
3,105
74,497
7,550
UAE
84,916
404
74,273
10,239
Poland
79,240
2,293
64,302
12,645
Japan
78,073
1,495
70,495
6,083
Belarus
75,461
776
73,212
1,473
Honduras
71,143
2,166
21,810
47,167
Portugal
68,577
1,912
45,596
21,069
Ethiopia
68,131
1,089
27,939
39,103
Venezuela
65,949
539
55,155
10,255
Bahrain
64,499
221
57,299
6,979
Costa Rica
63,712
706
23,552
39,454
Nepal
62,797
401
45,267
17,129
Singapore
57,576
27
57,142
407
Nigeria
57,145
1,095
48,431
7,619
Uzbekistan
51,235
429
47,271
3,535
Algeria
49,623
1,665
34,923
13,035
Switzerland
49,283
2,045
40,500
6,738
Czechia
48,306
499
24,228
23,579
Armenia
47,431
930
42,608
3,893
Moldova
46,336
1,201
34,236
10,899
Ghana
46,004
297
45,153
554
Kyrgyzstan
45,335
1,063
41,484
2,788
Azerbaijan
39,188
575
36,755
1,858
Afghanistan
39,044
1,441
32,576
5,027
Austria
38,095
766
29,229
8,100
Kenya
36,829
646
23,777
12,406
Palestine
35,686
262
23,700
11,724
Paraguay
33,015
636
17,535
14,844
Serbia
32,908
741
31,411
756
Ireland
32,538
1,792
23,364
7,382
Lebanon
28,297
286
11,440
16,571
El Salvador
27,553
811
21,561
5,181
Libyan Arab Jamahiriya
27,234
436
14,679
12,119
Australia
26,898
849
24,062
1,987
Bosnia
25,428
763
17,878
6,787
S. Korea
22,975
383
20,158
2,434
Denmark
22,905
638
17,514
4,753
Cameroon
20,431
416
19,124
891
Côte d'Ivoire
19,269
120
18,392
757
Bulgaria
18,819
755
13,558
4,506
Hungary
17,990
683
4,391
12,916
Macedonia
16,557
689
13,792
2,076
Madagascar
16,053
223
14,646
1,184
Greece
14,978
331
9,989
4,658
Croatia
14,922
248
12,536
2,138
Senegal
14,714
302
11,260
3,152
Zambia
14,070
330
13,365
375
Sudan
13,535
836
6,759
5,940
Norway
12,858
267
10,371
2,220
Albania
12,226
358
6,888
4,980
DRC
10,488
268
9,891
329
Namibia
10,292
111
7,969
2,212
Guinea
10,286
63
9,681
542
Malaysia
10,219
130
9,355
734
Tunisia
9,736
155
2,386
7,195
French Guiana
9,692
65
9,341
286
Maldives
9,649
33
8,188
1,428
Tajikistan
9,303
73
8,066
1,164
Finland
8,980
339
7,700
941
Gabon
8,696
53
7,848
795
Haiti
8,600
221
6,363
2,016
Montenegro
7,898
134
5,129
2,635
Luxembourg
7,804
124
6,703
977
Zimbabwe
7,672
225
5,914
1,533
Mauritania
7,365
161
6,927
277
Slovakia
6,677
39
3,548
3,090
Mozambique
6,537
41
3,620
2,876
Uganda
6,017
63
2,581
3,373
Malawi
5,718
179
4,030
1,509
Djibouti
5,403
61
5,333
9
Myanmar
5,263
89
1,188
3,986
Swaziland
5,245
104
4,571
570
Cabo Verde
5,186
50
4,581
555
Cuba
5,055
113
4,284
658
Hong Kong
5,033
103
4,708
222
Equatorial Guinea
5,002
83
4,509
410
Congo
4,986
89
3,887
1,010
Nicaragua
4,961
147
2,913
1,901
Central African Republic
4,786
62
1,830
2,894
Jamaica
4,758
60
1,327
3,371
Suriname
4,709
97
4,383
229
Rwanda
4,689
26
2,910
1,753
Jordan
4,540
30
2,672
1,838
Slovenia
4,420
142
3,023
1,255
Angola
3,901
147
1,445
2,309
Trinidad and Tobago
3,853
61
1,695
2,097
Syrian Arab Republic
3,765
170
932
2,663
Lithuania
3,744
87
2,198
1,459
Mayotte
3,541
40
2,964
537
Thailand
3,506
59
3,340
107
Gambia
3,504
108
1,992
1,404
Georgia
3,502
19
1,494
1,989
Aruba
3,460
23
2,128
1,309
Guadeloupe
3,426
26
837
2,563
Somalia
3,401
98
2,812
491
Sri Lanka
3,284
13
3,088
183
Bahamas
3,214
73
1,679
1,462
Réunion
3,194
15
2,482
697
Mali
3,006
128
2,349
529
Estonia
2,924
64
2,377
483
Malta
2,731
20
2,047
664
South Sudan
2,642
49
1,290
1,303
Botswana
2,567
13
624
1,930
Iceland
2,307
10
2,116
181
Guinea-Bissau
2,303
39
1,127
1,137
Benin
2,280
40
1,950
290
Guyana
2,168
64
1,331
773
Sierra Leone
2,159
72
1,650
437
Yemen
2,026
585
1,221
220
Uruguay
1,904
46
1,612
246
Burkina Faso
1,816
56
1,176
584
New Zealand
1,815
25
1,719
71
Togo
1,659
41
1,259
359
Belize
1,606
20
876
710
Cyprus
1,590
22
1,282
286
Andorra
1,564
53
1,164
347
Latvia
1,525
36
1,248
241
Lesotho
1,390
33
754
603
Liberia
1,335
82
1,216
37
French Polynesia
1,271
2
1,028
241
Niger
1,183
69
1,104
10
Chad
1,149
81
966
102
Martinique
1,122
18
98
1,006
Vietnam
1,068
35
942
91
Sao Tome and Principe
908
15
876
17
San Marino
723
42
669
12
Diamond Princess
712
13
651
48
Turks and Caicos Islands
668
5
572
91
Channel Islands
644
48
575
21
Sint Maarten
584
20
488
76
Papua New Guinea
516
6
232
278
Tanzania
509
21
183
305
Taiwan
507
7
479
21
Burundi
473
1
374
98
Comoros
470
7
450
13
Faroe Islands
431
0
412
19
Mauritius
366
10
338
18
Eritrea
364
0
305
59
Gibraltar
350
0
323
27
Isle of Man
339
24
312
3
Saint Martin
330
6
206
118
Mongolia
312
0
302
10
Cambodia
275
0
274
1
Bhutan
259
0
190
69
Curaçao
247
1
88
158
Cayman Islands
208
1
204
3
Monaco
192
1
152
39
Barbados
185
7
172
6
Bermuda
180
9
166
5
Brunei
145
3
142
0
Seychelles
141
0
136
5
Liechtenstein
113
1
109
3
Antigua and Barbuda
96
3
92
1
British Virgin Islands
69
1
48
20
Saint Vincent and the Grenadines
64
0
64
0
Macao
46
0
46
0
Caribbean Netherlands
36
1
17
18
Fiji
32
2
26
4
Saint Lucia
27
0
26
1
Timor-Leste
27
0
26
1
New Caledonia
26
0
26
0
Dominica
24
0
18
6
Grenada
24
0
24
0
St. Barth
23
0
16
7
Lao People's Democratic Republic
23
0
22
1
Saint Kitts and Nevis
17
0
17
0
Greenland
14
0
14
0
Falkland Islands (Malvinas)
13
0
13
0
Montserrat
13
1
12
0
Holy See (Vatican City State)
12
0
12
0
Saint Pierre Miquelon
11
0
5
6
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Anguilla
3
0
3
0
Updated on 20 September 2020 16:47
- Advertisement -

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Advertisement -

EDITORIAL

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau greața în sărmanii buzoieni de pe Valea Buzăului (cei rămași pe dinafara „dreptei adevărate” buzoiene, fătată recent de oportunistul Adrian Mocanu). Dar, până o să ne lămurească deontologii patrihoți ai Buzăului, să luăm de bun anunțul făcut de vedetul isteric al PNL - PMP - ALDE - PMP, Claudiu Voicu, ajuns „nambăr 1” pe lista „adevăratei drepte” pentru Primăria Pătârlagele:...

TOPUL DE AZI