miercuri, 12 august, 2020
24 C
Buzău
miercuri, 12 august, 2020
24 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST O țandără de rai. Pănătău, comuna în care lumina vine de la...

O țandără de rai. Pănătău, comuna în care lumina vine de la primărie. Ori despre lumea în care Nicolae Stoica, de cinci mandate primar al așezării buzoiene, înțelege perfect cât de important este să pătrundă în Europa, dar și să nu-și piardă niciodată legătura cu cerul

TOPUL DE AZI

Barajul Siriu, o catastrofă din ce în ce mai iminentă. Ori despre un eventual Dam Vajont românesc și nesimțirea celor care conduc destinele acestei...

Conform unui scenariu privind o eventuală catastrofă produsă la Barajul Siriu, la o ruptură a barajului cu o breșă...

Clanurile interlopilor din Brăila. O inedită hartă a zonelor de influență şi a afacerilor controlate de acestea

De la Revoluție încoace, municipiul Brăila şi-a consolidat an de an „reputația” de cel mai interlop oraș din România,...

Tănăsoaia, județul Vrancea – mai ceva ca Las Fierbinți! Când nu dă cu subsemnatul la DNA, Romeo Vulpe, primarul PSD din localitate, „scoate comuna...

Pentru că procurorul de caz a stabilit ca primarul comunei vrâncene Tănăsoaia, Romeo Vulpe, să presteze muncă în folosul...

TABLOU INTERACTIV. Coronavirus în România: Câți oameni sunt în carantină și câți sunt monitorizați în fiecare județ / Harta cazurilor pe județe

Până marți dimineață în România au fost confirmate 4.057 de cazuri de pacienți infectați cu coronavirus (COVID 19) și...

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Răsfirată pe dealuri cu apucături năstrușnice de munte, înconjurată de livezi şi grădini aninate pe pante repezi, cu fânețe și pășuni, ce sunt legate de un mănunchi de poteci şi drumeaguri de căruțe, comuna Pănătău te fură, fără putință de împotrivire, într-o stare vecină cu dumnezeirea. Poate și de aceea, domnitorul Mircea Ciobanul și soția sa Doamna Chiajna au ridicat la 1546, deasupra satului Tega, Mănăstirea Cârnu, loc în care oamenii prind o trainică legătură cu cerul, țăranii de aici fiind oameni ai pământului, opuși „omului de nicăieri”, asupra căruia atrăgea atenția Nicolae Iorga, prevestind parcă insul abstract de astăzi.

Ruralul este de regulă asociat cu tradiția și într-un fel opus modernității. De aici, numeroasele temeri legate de lentoarea sau chiar imposibilitatea capacității satului românesc de a se sincroniza cu regulile impuse de Uniunea Europeană, care, prin opoziție cu noi, este mai bogată, mai avansată tehnologic, că acest „ruralism românesc” ar face imposibilă alinierea satelor românești la standardele ei. Principalele aspecte care fac referire la această dihotomie ar fi infrastructura, nivelul de trai, modul de a gândi și de a munci al oamenilor, mai spun analiștii. Toate aceste păreri sunt contrazise însă la Pănătău. Lumea în care Nicolae Stoica, om al locului, de cinci mandate primar al comunei, înțelege perfect cât de important este să pătrundă în Europa, dar și să nu-și piardă niciodată legătura cu cerul.

Pănătău, puțină (şi alambicată) istorie

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Pănătău făcea parte din plaiul Buzău al județului Buzău și era formată din satele Begu, Botești, Babețu, Corcoianu, Diculești, Gulești, Lupoiu, Lacul cu Anini, Pănătău, Plătișoru, Sibiciu de Jos și Valea Fântânei, având în total 2140 de locuitori ce trăiau în 517 case. În comună funcționau 4 biserici (la Sibiciu de Jos, Pănătău, Plăișoru și Begu).

Citește și: Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a ajuns un tărâm cu un potențial uriaș să fie îngropat de interesele, lipsa de viziune și de investiții din partea celor care au condus de peste două decenii aceste locuri. Pașii către normalitate

În 1950, comunele Pănătău și Tega au fost arondate raionului Cislău din regiunea Buzău și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești. În 1968, au revenit la județul Buzău, comuna Tega fiind inclusă în comuna Pănătău; atunci a fost desființată și comuna Sibiciu, satul Sibiciu de Jos revenind comunei Pănătău.Anuarul Socec consemnează în 1925 o populație de 1493 de locuitori în 11 sate. În 1931, a apărut în regiune, pe malul stâng al Buzăului, comuna Tega, prin desprinderea unor sate din comunele Mărunțișu și Viperești (Cuculești, Măguricea, Podurile, Râpile, Tega și Zăhărești).

Un primar ca-n povești

Nicolae Stoica este alt model de primar: hotărât, activ şi de succes. Se poate spune așa, pentru că, încă de la început, ceea ce te izbește în Pănătău este un spirit deloc tipic autohton.

A cerut de la toate ministerele, de la toate guvernele, pentru că administrația locală nu are culoare politică! Oamenii nu te aleg pentru că faci parte dintr-un partid sau altul, ci pentru a le face alimentare cu apă, canalizare, a le aduce gaze, energie electrică, drumuri, infrastructură educațională (școli, grădinițe, săli de sport), infrastructură de sănătate (cabinete medicale, centru de permanență medicală, cabinete sociale, centru socio-educativ).

Dar primarul mai are nevoie și de profesionalism și mult suflet. Poate să cunoască legislație, poate să facă de toate, dar dacă nu știe să alerge, să bată la ușa potrivită, să intre pe geam dacă este dat afară pe ușă, să se ducă și să se răsducă, nu rezolvă nimic!

A vrut să asfalteze satul Begu, l-a asfaltat! A vrut școli și lumină la Begu, le-a obținut!

La Pănătău, nu contează culoarea politică

De 20 de ani, Nicolae Stoica păstorește comuna cu mână de fier. În 2016, Nicolae Stoica a fost singurul candidat pentru fotoliul de primar al comunei Pănătău și a fost ales cu 100% din voturi. Nimeni nu pare să guste politică în Pănătău și orice discuție despre partide, se termină rapid. Sătenii sunt cu gândul la lucernă, la animale, la vie.

Citește și: DNA DE LA PLOIEȘTI, DE CE DRACU’ NU-I MÂNDREȘTI? Despre cum a „modernizat” președintele Consiliului Județean „Ținutul Buzăului” și despre cum am obosit noi să-l tot întrebăm “Bă, da’ cât de greu o fi să faci niște drumuri care să ducă la minunile alea de care vorbești tu la televizor?”

Ce le face Nicolae Stoica oamenilor de nu are contracandidat? „Ce să le fac? Am muncit!”, ne spune.

“Am atras zeci de proiecte europene. Primul proiect SAPARD din județ la mine a fost. Oraș am făcut aici! Înainte nici cu piciorul nu puteai să umbli pe drum”, spune primarul. Nu poți să-l contrazici, drumurile sunt asfaltate, totul arată în Pănătău de parcă atunci l-ai fi scos din țiplă.

Nicolae Stoica a trecut cam pe la toate partidele: pe la PSM, PSD, PD, PNL, de opt ani fiind iarăși la PSD.

„Am trecut pe unde a fost puterea”, recunoaște el. „Altfel, nu făceam nimic”, continuă primarul. „Oamenii îmi spun: < Am trecut cu matale de 5 ori. Arată-ne ce-ai făcut >”, zice el.

Țărani deja europeni

Am ajuns la Pănătău într-o zi de iulie 2020, puțin după ce ziua ieșise cu toate ale ei de sub orizont, la o oră la care domnul primar Nicolae Stoica abia se putea abține să rămână la birou. În puținele minute petrecute aici, am discutat pe fugă despre numeroasele sale proiecte, ele reprezentând tot atâtea izbânzi ale comunității și ale edilului ei. Apoi, am fugit efectiv spre podul de la Tega, mândria sa de gospodar prim al comunei, unde ne-am dat seama că țăranii domniei sale sunt deja integrați în Europa.

Altfel, în zona Tega – Zăhărești, primarul Nicolae Stoica a început un amplu proiect pentru modernizarea și asfaltarea întregului drum comunal. L-a finalizat. Un drum construit nu să fie cheltuiți bani! În multe puncte de-a lungul căii de acces ce urmărește, de pe o terasă superioară, cursul râului Buzău, au fost executate lucrări care să preîntâmpine alunecări de teren. Au fost împădurite zeci de hectare, cu mesteacăn, anin, plop şi tei, iar în cel mai mare din aceste crânguri gospodarii au ales ca o dată pe an să se întâlnească la hora mare, la sărbătoarea Florii de tei.

„Sărbătoarea Floare de tei”, organizată an de an de primarul Stoica, înseamnă în primul rând un punct de reper, nu numai pentru localnici, cu trimitere la două proiecte ce vizează perspectiva şi dimensiunile morale ale comunității din Pănătău.

Podul de flori de tei de la Tega

Astfel, sărbătoarea florii de tei a unit cele două maluri ale Buzăului, iar în urmă cu un an, mai jos, un pod mai trainic şi mai frumos a devenit poarta de intrare într-un sat redat tinerelor generații. Este vorba despre mândria proiectului primarului Stoica, în ce privește reabilitarea, din punct de vedere turistic, a zonei Tega – Zahareşti, când după lungi insistențe și motivări susținute – economic şi administrativ, reprezentantul comunității mari a Pănătăului a reușit să obțină aprobarea şi fondurile necesare construirii unui pod nou peste râul Buzău, în aval de cel existent la câțiva kilometri mai sus, care face legătura între localitatea Pătârlagele și intersecția spre Pănătău și Colți, o construcție de aproape 100 de ani (neconformă din punct de vedere al preluării traficului rutier la nivelul anului 2018).

Nu doar o plăcuță

Primarul Nicolae Stoica este pentru munca în echipă: „Nu primarul e constructorul, echipa e. Primarul e doar magnetul care îi atrage”. Așa, în echipă, au reușit să devină şi sat european. Spre deosebire de alte sate europene în care am fost, aici titulatura în cauză nu e considerată doar o plăcuță pe care o bate vântul, ci un avantaj pentru deschiderea spre exterior, pentru încurajarea altor proiecte.

Europa, sora mai mare a s(t)atului Pănătău

Unele dintre proiectele de suflet ale primarului Stoica au fost cele de reabilitare și modernizare ale școlilor din comună, sufletul unei comunități fiind școala, ne mărturisește el. O ofertă pentru tinerii care pot remodela în viitor vatra satului. O ocazie pentru ca niște sate mici, cu gustul muncii familiilor de albine prin crângurile cu tei, să fie căutate pe hărțile turistice.

În școala din Pănătău, totul e ca într-o poveste! În fapt, imaginile vă vor vorbi de la sine, nemaifiind nevoie de comentariile noastre. Așa arată toate, absolut toate școlile de pe teritoriul comunei, și nu sunt puține.

„O școală care arată impecabil”

La școala gimnazială din Pănătău, am stat de vorbă cu doamna profesor Elena Stoica, directoarea acestei instituții. Nu sunt rudă cu domnul primar, s-a scuzat dumneaei puțin încurcată, la întrebarea noastră cum o cheamă. E doar o coincidență de nume.

Mănăstirea Cârnu, un proiect ratat

Deasupra satului Tega se află situată Mănăstirea Cârnu, o mănăstire de maici ridicată la 1546 de către Domnitorul Mircea Ciobanul și de soția sa Doamna Chiajna.

Denumirea de Cârnu provine de la o legendă conform căreia în timpul unei invazii a turcilor în zonă Doamna Chiajna s-a adăpostit între pereții turlei, în spațiul îngust, pentru a ascunde documente importante de interes pentru țară. Din cauza spațiului îngust aceasta a stat cu nasul lipit de perete, ceea ce a dus la formarea nasului cârn al Doamnei Chiajna, lucru semnificativ ce a dat numele însăși mănăstirii.

A fost desființată în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, când au fost secularizate averile mănăstirești, în picioare rămânând doar biserica, care de-a lungul vremurilor a căzut pradă uitării. A fost însă clasată ca monument istoric în 2010. După 1990, mănăstirea a fost reînființată și refăcută, la inițiativa și prin strădania Episcopiei Buzăului și Vrancei.

Să aducă Mănăstirea Cârnu la adevărata ei valoare turistică, ce i-o conferă calitatea de monument istoric de factură europeană dar, mai ales, să readucă la viață, în sensul (re)întineririi, comunitatea ce altădată înflorea în jurul mânăstirii, formând satul Tega, a fost iarăși unul dintre visele și proiectele lui Nicolae Stoica. Un vis rămas neîmplinit, dar pe care, ne spune ca sub o formă de jurământ, îl va împlini în următorii ani.

Dau o comună pentru o fermă

Așa cum spuneam la începutul acestui reportaj, comuna Pănătău se întinde pe malul stâng al râului Buzău, printre păduri, pajiști și fânețe. Stoica ar vrea să profite de climă și de relief. „În viitor, dacă apuc descentralizarea promisă de atâția ani, aș vrem să facem, împreună cu comunele din jur, o fermă pe fonduri UE, să dăm terenurile prin concesionare și pe urmă să facem fabrici de procesare”, spune el. Deocamdată, visează doar la acest lucru mândrindu-se cu podul lui european de la Tega.

„70-80 la sută ne-a dat natura – apa, plantele, animalele, pășunile, păsările – și noi ne câcâim pentru 10-15%”, își varsă primarul supărarea pe administrația locală din România.

Altfel, Pănătăul se redescoperă pe zi ce trece. Plaiuri aproape nerușinat de dumnezeiești, cu oameni care știu ce iubesc și vor. Iată că se poate!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
  2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul. Aceștia pot fi criticați, însă, pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

Harta cazurilor de coronavirus din fiecare țară. Graficul îmbolnăvirilor. Statistici

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
5,322,446
168,256
2,758,628
2,395,562
Brazil
3,112,393
103,099
2,243,124
766,170
India
2,376,700
46,779
1,677,583
652,338
Russia
902,701
15,260
710,298
177,143
South Africa
566,109
10,751
426,125
129,233
Mexico
492,522
53,929
332,800
105,793
Peru
489,680
21,501
335,756
132,423
Colombia
410,453
13,475
230,427
166,551
Chile
378,168
10,205
351,419
16,544
Spain
373,692
28,581
0
345,111
Iran
333,699
18,988
290,244
24,467
UK
313,798
46,706
0
267,092
Saudi Arabia
293,037
3,269
257,269
32,499
Pakistan
285,921
6,129
263,193
16,599
Bangladesh
266,498
3,513
153,089
109,896
Argentina
260,911
5,088
187,283
68,540
Italy
251,713
35,225
202,697
13,791
Turkey
243,180
5,873
226,155
11,152
Germany
219,648
9,269
199,900
10,479
France
204,172
30,354
83,237
90,581
Iraq
160,436
5,588
114,541
40,307
Philippines
143,749
2,404
68,997
72,348
Indonesia
130,718
5,903
85,798
39,017
Canada
120,617
9,004
107,015
4,598
Qatar
113,938
190
110,627
3,121
Kazakhstan
100,855
1,269
74,677
24,909
Egypt
95,834
5,059
54,888
35,887
Ecuador
95,563
5,951
78,610
11,002
Bolivia
93,328
3,761
31,753
57,814
Israel
87,173
633
61,577
24,963
China
84,737
4,634
79,342
761
Ukraine
84,548
1,970
45,686
36,892
Sweden
83,455
5,774
0
77,681
Oman
82,299
539
77,072
4,688
Dominican Republic
82,224
1,371
47,095
33,758
Panama
76,464
1,680
50,665
24,119
Belgium
75,008
9,885
17,841
47,282
Kuwait
73,785
489
65,451
7,845
Belarus
69,102
595
65,893
2,614
Romania
65,177
2,807
31,048
31,322
UAE
63,212
358
57,193
5,661
Netherlands
60,627
6,161
0
54,466
Guatemala
57,966
2,233
46,442
9,291
Singapore
55,395
27
50,520
4,848
Poland
53,676
1,830
37,611
14,235
Portugal
53,223
1,764
38,940
12,519
Japan
48,928
1,052
33,975
13,901
Honduras
48,403
1,515
6,805
40,083
Nigeria
47,290
956
33,609
12,725
Bahrain
44,804
165
41,504
3,135
Ghana
41,572
223
39,320
2,029
Armenia
40,794
806
33,492
6,496
Kyrgyzstan
40,759
1,484
32,997
6,278
Afghanistan
37,345
1,354
26,694
9,297
Switzerland
37,169
1,991
32,700
2,478
Algeria
36,699
1,333
25,627
9,739
Morocco
35,195
533
25,385
9,277
Azerbaijan
33,824
497
31,058
2,269
Uzbekistan
32,465
210
25,106
7,149
Serbia
28,751
658
18,965
9,128
Moldova
28,697
863
19,998
7,836
Kenya
28,104
456
14,610
13,038
Venezuela
27,938
238
19,706
7,994
Ireland
26,801
1,773
23,364
1,664
Costa Rica
24,508
255
7,971
16,282
Nepal
24,432
91
16,728
7,613
Ethiopia
24,175
440
10,696
13,039
Austria
22,439
724
20,268
1,447
Australia
22,127
352
12,393
9,382
El Salvador
21,644
577
10,056
11,011
Czechia
18,984
391
13,407
5,186
Cameroon
18,213
398
15,320
2,495
Côte d'Ivoire
16,847
105
13,321
3,421
Palestine
15,184
104
8,369
6,711
Denmark
15,070
621
13,066
1,383
Bosnia
14,961
453
8,827
5,681
S. Korea
14,714
305
13,786
623
Bulgaria
13,722
471
8,154
5,097
Madagascar
13,397
156
11,529
1,712
Macedonia
12,217
530
8,487
3,200
Sudan
12,033
786
6,282
4,965
Senegal
11,587
242
7,523
3,822
Norway
9,772
256
8,857
659
DRC
9,538
225
8,421
892
Malaysia
9,114
125
8,817
172
French Guiana
8,360
49
7,632
679
Zambia
8,275
241
7,004
1,030
Guinea
8,018
50
7,020
948
Gabon
8,006
51
5,823
2,132
Tajikistan
7,912
63
6,696
1,153
Haiti
7,649
183
4,982
2,484
Finland
7,642
333
7,050
259
Paraguay
7,519
86
5,326
2,107
Luxembourg
7,242
122
6,222
898
Lebanon
7,121
87
2,377
4,657
Albania
6,817
208
3,552
3,057
Mauritania
6,598
157
5,704
737
Libyan Arab Jamahiriya
6,302
132
740
5,430
Greece
5,942
214
3,804
1,924
Croatia
5,870
160
5,024
686
Djibouti
5,348
59
5,133
156
Maldives
5,223
20
2,849
2,354
Equatorial Guinea
4,821
83
2,182
2,556
Zimbabwe
4,818
104
1,544
3,170
Hungary
4,768
605
3,529
634
Malawi
4,714
152
2,477
2,085
Central African Republic
4,645
61
1,723
2,861
Hong Kong
4,244
63
3,189
992
Nicaragua
4,115
128
2,913
1,074
Montenegro
3,748
71
2,558
1,119
Congo
3,745
60
1,625
2,060
Swaziland
3,410
63
1,720
1,627
Thailand
3,356
58
3,169
129
Namibia
3,229
19
715
2,495
Somalia
3,227
93
1,728
1,406
Cuba
3,093
88
2,472
533
Mayotte
3,091
39
2,835
217
Cabo Verde
2,920
33
2,148
739
Sri Lanka
2,881
11
2,638
232
Slovakia
2,690
31
1,884
775
Mali
2,577
125
1,973
479
Suriname
2,559
39
1,712
808
Mozambique
2,481
17
910
1,554
South Sudan
2,472
47
1,175
1,250
Lithuania
2,309
81
1,683
545
Slovenia
2,272
129
1,960
183
Estonia
2,174
63
1,975
136
Rwanda
2,171
7
1,478
686
Guinea-Bissau
2,088
29
1,015
1,044
Benin
2,001
38
1,681
282
Iceland
1,972
10
1,847
115
Sierra Leone
1,932
69
1,478
385
Yemen
1,831
523
919
389
Tunisia
1,738
52
1,272
414
Angola
1,735
80
575
1,080
New Zealand
1,579
22
1,531
26
Gambia
1,477
33
247
1,197
Uruguay
1,385
37
1,157
191
Uganda
1,332
9
1,139
184
Syrian Arab Republic
1,327
53
385
889
Latvia
1,303
32
1,078
193
Jordan
1,303
11
1,215
77
Georgia
1,278
17
1,058
203
Cyprus
1,277
20
870
387
Liberia
1,250
81
736
433
Burkina Faso
1,213
54
995
164
Malta
1,190
9
695
486
Niger
1,158
69
1,065
24
Togo
1,070
26
752
292
Botswana
1,066
2
80
984
Jamaica
1,047
14
753
280
Bahamas
989
15
116
858
Andorra
963
52
855
56
Chad
946
76
859
11
Sao Tome and Principe
881
15
804
62
Vietnam
880
17
400
463
Lesotho
781
24
175
582
Aruba
717
3
114
600
Diamond Princess
712
13
651
48
Réunion
702
5
631
66
San Marino
699
42
657
0
Guyana
602
22
189
391
Channel Islands
599
47
545
7
Tanzania
509
21
183
305
Taiwan
481
7
450
24
Burundi
408
1
315
92
Comoros
399
7
379
13
Myanmar
361
6
318
37
Mauritius
344
10
334
0
Martinique
336
16
98
222
Isle of Man
336
24
312
0
Faroe Islands
335
0
225
110
Guadeloupe
317
14
186
117
Trinidad and Tobago
308
8
139
161
Mongolia
293
0
269
24
Eritrea
285
0
248
37
Cambodia
268
0
220
48
Turks and Caicos Islands
224
2
39
183
Sint Maarten
219
17
102
100
Papua New Guinea
214
3
71
140
Belize
210
2
32
176
Cayman Islands
203
1
202
0
Gibraltar
203
0
187
16
Bermuda
159
9
145
5
Barbados
143
7
112
24
Brunei
142
3
138
1
Monaco
138
4
113
21
Seychelles
127
0
126
1
Bhutan
113
0
97
16
French Polynesia
112
0
62
50
Antigua and Barbuda
92
3
76
13
Liechtenstein
89
1
87
1
Saint Martin
84
4
44
36
Saint Vincent and the Grenadines
57
0
52
5
Macao
46
0
46
0
Curaçao
32
1
30
1
Fiji
27
1
18
8
Timor-Leste
25
0
24
1
Saint Lucia
25
0
25
0
Grenada
24
0
23
1
New Caledonia
23
0
22
1
Lao People's Democratic Republic
20
0
19
1
Dominica
18
0
18
0
Saint Kitts and Nevis
17
0
17
0
Greenland
14
0
14
0
St. Barth
13
0
6
7
Caribbean Netherlands
13
0
7
6
Falkland Islands (Malvinas)
13
0
13
0
Montserrat
13
1
12
0
Holy See (Vatican City State)
12
0
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
British Virgin Islands
9
1
7
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Saint Pierre Miquelon
4
0
1
3
Anguilla
3
0
3
0
Updated on 12 August 2020 19:56
- Advertisement -

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Advertisement -

EDITORIAL

DNA DE LA PLOIEȘTI, DE CE DRACU’ NU-I MÂNDREȘTI? Despre cum a „modernizat” președintele Consiliului Județean „Ținutul Buzăului” și despre cum am obosit noi...

Iar ne-am deprimat dis de dimineață! A apărut Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, pe sticlă la o televiziune importantă și a început să ne explice cum a băgat el Ținutul Buzăului în UNESCO. Citește și: De ce se leagă Marcel Ciolacu la cap cu moțiunea de cenzură, dacă nu îl doare. Despre politicieni, proști și alte marafeturi. Ori despre cum liderii PSD se tot laudă că-l aruncă pe Orban afară din Palatul Victoriei, dar nu se întâmplă nimic. Care...

TOPUL DE AZI