sâmbătă, 28 noiembrie, 2020
-7 C
Buzău
sâmbătă, 28 noiembrie, 2020
-7 C
Buzău
Ești aici Ești aici EXPRESS SUD-EST Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a ajuns un...

Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a ajuns un tărâm cu un potențial uriaș să fie îngropat de interesele, lipsa de viziune și de investiții din partea celor care au condus de peste două decenii aceste locuri. Pașii către normalitate

SPECIAL

Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc...

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, vorbește, într-un amplu interviu acordat EXPRESS SUD-EST, despre activitatea sa în cadrul...

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...

Stelian Ion de la USR, fratele de cruce penală al lui Radu Mazăre. Ce legătură există între candidatul USR la Primăria Constanța și fostul...

O serie de dezvăluiri incendiare prezintă culisele politicii românești. Un episod incredibil se petrece la Constanța unde USR-istul Stelian...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Pentru zeci de ani, Berca a fost sinonim cu Vulcanii Noroioși, cârnații de Pleșcoi și petrolul. Comuna avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, şi care polariza mii de localnici, dar şi foarte mulți angajați din comunele din jur.

Cu Vulcanii Noroioși în coastă, suprafețe fertile pe mii de hectare și un important drum național ce leagă comuna de misterioșii munți ai Buzăului și de vestul României, comuna Berca este un tărâm cu un potențial uriaș, depășit doar de interesele, lipsa de viziune și de investiții din partea celor care au condus de 3 decenii aceste locuri. Berca avea industrie, dar a fost pusă pe butuci, „tancul“ tranziției trecând nemilos peste ea. Prima lovitură s-a produs odată cu ruinarea societății „Rubinul”, profilată pe prelucrarea sticlei. La vremea respectivă, au rămas fără locuri de muncă circa 1000 de localnici.

De la comuna pâclei şi a sticlei la comuna asistaților sociali

SC Foraj-Sonde Berca SA a fost una dintre puținele întreprinderi care făceau puțuri pentru prospectare sau exploatare și avea, în exclusivitate, după 1989, contracte cu SN Petrom. Astfel, chiar și după 1989, Foraj-Sonde Berca a avut o activitate intensă. De fapt, întreprinderea mergea foarte bine.

Acum, după aproape treizeci de ani, artera în pantă, care duce către fostele birouri ale Schelei, arată ca după bombardament. Clădirile dărăpănate, fără uși și cu pereții năruiți, întregesc un peisaj simptomatic pentru întreaga industrie românească.

Citește și: Olguța Vasilescu, delir de femeie nesatisfăcută! “Coronavirusul ăsta nu există. Este o manevră a lui Iohannis pentru a nu mai ține alegeri”, a țipat isterizată, într-o comună doljeană, Olguța Coviduța. Cum alimentează liderii PSD teoria conspirației despre Covid și ce reacție are publicul lor

Lichidarea SC Foraj-Sonde Berca, la începutul anilor 2000, a fost un tun pe cinste! Angajații, cărora nu li se mai plătiseră salariile de mai multe luni, au câștigat toate procesele intentate societății. Au angajat și un executor judecătoresc, dar Direcția Generala a Finanțelor Publice din Buzău, sub conducerea directorului Dan Morișcă, l-a îndepărtat pe executorul muncitorilor și a trecut la lichidarea silită.

A vândut 18 instalații, de mare valoare la preț de fier vechi, deși executorul găsise oferte de 300.000 de dolari pe instalație. Dan Morișcă a fost cercetat de DNA, dar protejat de mafia care păstorește Buzăul a scăpat basma curată, în timp ce muncitorii au pierdut definitiv orice compensare bănească.

Ca trase la xerox, la fel s-au întâmplat lucrurile și cu fabrica de sticlă „Rubinul”. Dărăpănate și ținute în spatele unor lacăte ruginite, fostele clădiri ale fabricii se degradează pe zi ce trece, oamenii nemaiamintindu-și decât faptul că, odată, aici „a fost bine” și cam atât.

Băncuțele de la capătul podului. Fostele mari proiecte

Berca este doar una dintre miile de biete comune românești pierdute în hățișurile economiei de piață și ale intereselor meschine de ciordit și de stat. Investițiile au ocolit-o mai bine de 26 de ani, banii pentru proiectele de dezvoltare pierzându-se indubitabil în buzunarele unor oameni de bine, iar Berca rămânând, spre dezamăgirea localnicilor, o biată comună care, deși odată aspirase la statutul de oraș, abia s-a târât prin noroaiele tranziției de toate felurile: tranziția către democrație, tranziția către mai bine, tranziția către orașul visat.

Citește și: DNA DE LA PLOIEȘTI, DE CE DRACU’ NU-I MÂNDREȘTI? Despre cum a „modernizat” președintele Consiliului Județean „Ținutul Buzăului” și despre cum am obosit noi să-l tot întrebăm “Bă, da’ cât de greu o fi să faci niște drumuri care să ducă la minunile alea de care vorbești tu la televizor?”

În 26 ani nu s-a întâmplat absolut nimic în comuna Berca. Ce-i drept, clădirile s-au mai scorojit, iar bălăriile au crescut mai mari. În rest, oriunde întorceai capul totul era gri şi învechit.

Pe tânărul primar al comunei Berca, Ionel Dobrița, l-am găsit relaxat. După ce a reușit să răstoarne regimul Marcu, un primar cu două mandate în fruntea comunei Berca și nimic în cartea de onoare a comunei, tânărul primar ales al comunei Berca, Ionel Dobrița, a reușit în numai patru ani să spulbere mitul de comună faliment al localității.

Fără o viziune concretă asupra posibilităților de redresare economică și, implicit, fără proiecte de anvergură, foștii edili ai Bercăi ajunseseră să treacă la capitolul realizări pavelele din centrul comunei şi băncuțele de la capetele unor poduri din localitate. Sub conducerea lui Dobrița, însă, localitatea a înflorit efectiv. Acum are toate condițiile unui mic orășel: gaze, apă, canalizare. Ba mai mult, este singura din județ şi printre puținele din țară și Europa cu posibilități uriașe pentru dezvoltarea turismului, în zonă existând Vulcanii Noroioși, numai indiferența autorităților județene reușind să o tragă în jos.

Citește și: Brăești, comuna care coboară din cer. Despre cum să ai privilegiul de a fi izolat, fără a se înțelege, însă, prin izolare, înstrăinare

Tânărul primar a reușit să scoată griul din localitate și să îndulcească tristețea acestui loc. Se mândrește cu proiectele lui, ne povestește de ce lucrurile au mers tot mai prost după „rebranduirea” comunei Berca și de ce nici chiar lui nu i-au reușit anumite proiecte. „Casa de cultură este un eșec”, ne mărturisește.

Apropierea de Vulcanii Noroioși, dar şi de orașul Buzău, face din Berca o localitate foarte atractivă pentru companii, iar primarul, Ionel Dobrița, a speculat acest lucru şi a demarat un proiect de amploare, contractul de execuție lucrări pentru cel mai mare și mai important proiect de care a beneficiat comuna Berca până acum: modernizarea rețelei de alimentare cu apă, extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare și a stației de epurare din localitate.

„Marea asfaltare”, varianta Berca

De doi ani, comuna Berca este un vast șantier. S-a turnat covor asfaltic pe aproape toate străzile comunei, au fost amenajate și trasate parcări în zona centrală, au fost refăcute trotuarele, s-au realizat marcaje rutiere și s-a înlocuit conducta metalică de apă pe străzile unde situația o impunea.

Citește și: Pănătău, comuna în care lumina vine de la primărie. Ori despre lumea în care Nicolae Stoica, de cinci mandate primar al așezării buzoiene, înțelege perfect cât de important este să pătrundă în Europa, dar și să nu-și piardă niciodată legătura cu cerul

Sarcina nu a fost una deloc ușoară, ne spune primarul Dobrița, iar așteptările create și entuziasmul cetățenilor reprezintă o mare provocare pentru echipa de la Primărie.

Berca, localitatea cu foarte multe proiecte în 2019

Reabilitarea Casei de Cultură, asfaltarea străzilor, introducerea rețelei de canalizare, dar și o sală de sport care să se ridice la standarde europene sunt doar unele dintre proiectele vizate pentru următorii ani de tânărul primar.

Schitul Berca va completa zestrea turistică a comunei buzoiene Berca. Un proiect european în valoare de 21,26 milioane de lei va pune vechea cetate pe picioare

Un proiect european în valoare de 21,26 milioane de lei va completa lista obiectivelor turistice din Berca, schitul cetate de aici, ocrotit de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, intrând deja într-un program de restaurare.

Așezământul datează din urmă cu 324 de ani, unele surse indicând existența unei biserici pe cel mai înalt deal din Berca chiar de la începutul anilor 1600. Documentele îi rețin însă ca ziditori pe stolnicul Mihalcea Cândescu împreună cu soția sa, Alexandrina Cantacuzino, și cu fiii lor, Șerban, Mihalcea și Moise.

Joseni, locul în care Berca se desparte de Europa

Ne îndreptăm către Vulcanii Noroioși, loc celebru în Europa, bolboroseala acestora dând locului un aer unic, parcă al unei alte planete. Până la Joseni, drumul curge lin, apoi dintr-o dată, ne reamintește unde suntem. La ieșirea din sat, Europa dispare cu totul, brusc și iremediabil. Suntem în România, județul Buzău, anul de grație douăzeci douăzeci…

De ani de zile, drumul județean 102 F este la linia de start al unei nemaipomenite asfaltări. Cineva, însă, un arbitru de sus de la CJ Buzău, a uitat să dea startul.

Altfel, dacă cei de la Consiliul Județean Buzău își vor ține promisiunile – pe care, fie vorba între noi, le repetă obsesiv de o groază de ani – comuna Berca va reuși pe deplin să iasă din încremenirea sa în timp. Pentru că Ținutul Buzăului ar putea rivaliza cu orice destinație turistică de sfârșit de săptămână, cu condiția ca drumul județean 102 F să fie adus la standardele europene. Așa cum am mai spus, Vulcanii Noroioși sunt unici în Europa şi ar putea atrage vizitatori de peste tot, spre beneficiul localității. Iar dacă treceți prin Berca, bucurați-vă și de cârnații de Pleșcoi.

De-ale lui Gâgă

Altfel, am căutat în zadar să dăm de un localnic care să-l înjure – la propriu – pe primarul Ionel Dobrița, mai ales că în localitate nu sunt decât 15 familii care beneficiază de ajutorul social. Nu am găsit. Dobrița este iubit necondiționat de către localnici, laudele curgând pe bandă rulantă. Ne-am conformat și noi acestei opinii generale. Omul chiar este pus pe treabă!

În loc de epilog

Așadar, la plecarea din Berca, avem motive să împărtășim mândria primarului Ionel Dobrița: comuna a reușit să facă pasul la care facem referire în titlul reportajului. În altă ordine de idei, statisticile recente susțin o singură concluzie: aproape 40% din drumurile României (33.543 de km) sunt drumuri rurale pietruite sau din pământ – aceasta este una dintre concluziile datelor INS cu privire la situația căilor de transport românești în ultimii ani. Țara noastră fiind în continuare, cu sau fără noi orașe peste noapte, statul european cu cea mai mare populație în mediul rural. Iar Berca începe să se detașeze frumos de rural.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
13,454,346
271,029
7,945,585
5,237,732
India
9,351,224
136,238
8,759,969
455,017
Brazil
6,238,350
171,998
5,536,524
529,828
Russia
2,215,533
38,558
1,712,174
464,801
France
2,196,119
51,914
159,915
1,984,290
Spain
1,646,192
44,668
0
1,601,524
UK
1,589,301
57,551
0
1,531,750
Italy
1,538,217
53,677
696,647
787,893
Argentina
1,407,277
38,216
1,235,257
133,804
Colombia
1,290,510
36,214
1,189,499
64,797
Mexico
1,090,675
104,873
803,581
182,221
Germany
1,027,325
16,172
696,100
315,053
Poland
958,416
16,147
516,636
425,633
Peru
958,324
35,839
888,815
33,670
Iran
922,397
47,095
640,065
235,237
South Africa
781,941
21,378
722,876
37,687
Ukraine
709,701
12,093
335,135
362,473
Belgium
570,829
16,339
37,238
517,252
Turkey
548,244
13,191
392,616
142,437
Chile
547,223
15,278
522,259
9,686
Iraq
547,215
12,167
476,297
58,751
Indonesia
522,581
16,521
437,456
68,604
Czechia
515,984
7,967
432,587
75,430
Netherlands
508,866
9,267
0
499,599
Bangladesh
458,711
6,544
373,676
78,491
Romania
457,848
10,884
326,657
120,307
Philippines
425,918
8,255
387,616
30,047
Pakistan
392,356
7,942
337,553
46,861
Canada
359,064
11,894
286,504
60,666
Saudi Arabia
356,691
5,857
345,622
5,212
Morocco
345,276
5,689
294,036
45,551
Israel
333,802
2,839
321,346
9,617
Switzerland
318,290
4,571
222,100
91,619
Portugal
285,838
4,276
199,446
82,116
Austria
270,992
2,886
203,251
64,855
Sweden
243,129
6,681
0
236,448
Nepal
229,343
1,435
209,435
18,473
Jordan
207,601
2,570
140,400
64,631
Hungary
198,440
4,364
52,126
141,950
Ecuador
189,534
13,358
164,009
12,167
UAE
165,250
567
152,708
11,975
Panama
161,744
3,030
142,046
16,668
Serbia
155,994
1,423
31,536
123,035
Bolivia
144,494
8,943
121,050
14,501
Kuwait
141,876
874
135,303
5,699
Dominican Republic
141,777
2,324
113,817
25,636
Bulgaria
139,955
3,680
46,740
89,535
Japan
139,491
2,051
118,135
19,305
Qatar
138,250
237
135,370
2,643
Costa Rica
137,093
1,690
84,991
50,412
Armenia
133,594
2,121
106,479
24,994
Belarus
131,633
1,136
110,152
20,345
Kazakhstan
130,039
1,990
116,044
12,005
Georgia
127,942
1,195
106,328
20,419
Lebanon
123,982
980
74,008
48,994
Oman
122,579
1,391
113,856
7,332
Guatemala
121,132
4,141
109,619
7,372
Croatia
119,706
1,600
95,698
22,408
Egypt
114,832
6,608
102,390
5,834
Azerbaijan
109,813
1,291
69,931
38,591
Ethiopia
108,438
1,686
67,506
39,246
Honduras
107,134
2,899
47,576
56,659
Moldova
104,140
2,250
91,797
10,093
Slovakia
103,106
771
59,285
43,050
Venezuela
101,524
888
96,402
4,234
Greece
101,287
2,102
9,989
89,196
Tunisia
93,770
3,106
68,464
22,200
Myanmar
86,633
1,865
65,972
18,796
Bahrain
86,515
341
84,653
1,521
China
86,501
4,634
81,582
285
Bosnia
85,431
2,542
50,001
32,888
Kenya
81,656
1,441
54,125
26,090
Libyan Arab Jamahiriya
81,273
1,153
52,299
27,821
Paraguay
80,436
1,720
56,991
21,725
Palestine
80,429
689
61,960
17,780
Algeria
80,168
2,372
51,946
25,850
Denmark
76,718
816
60,312
15,590
Slovenia
72,674
1,293
51,121
20,260
Uzbekistan
72,582
608
69,859
2,115
Kyrgyzstan
71,971
1,262
63,407
7,302
Ireland
71,699
2,043
23,364
46,292
Nigeria
67,220
1,171
62,686
3,363
Malaysia
61,861
350
50,204
11,307
Macedonia
59,701
1,658
36,825
21,218
Singapore
58,199
28
58,111
60
Lithuania
56,095
471
13,514
42,110
Ghana
51,225
323
50,127
775
Afghanistan
45,839
1,740
36,295
7,804
El Salvador
38,405
1,102
35,078
2,225
Albania
36,245
771
17,755
17,719
Norway
35,193
328
20,956
13,909
Montenegro
33,836
474
22,366
10,996
Luxembourg
33,409
300
24,073
9,036
S. Korea
33,375
522
27,349
5,504
Australia
27,883
907
25,572
1,404
Cameroon
24,117
437
22,177
1,503
Finland
23,766
393
16,800
6,573
Sri Lanka
22,501
107
16,226
6,168
Côte d'Ivoire
21,232
131
20,873
228
Uganda
19,588
197
8,840
10,551
Zambia
17,569
357
16,845
367
Madagascar
17,341
251
16,657
433
Sudan
16,864
1,215
9,964
5,685
Senegal
15,981
332
15,569
80
Latvia
15,808
190
1,719
13,899
Mozambique
15,506
128
13,631
1,747
Angola
15,008
342
7,697
6,969
Namibia
14,207
149
13,388
670
French Polynesia
14,096
73
4,842
9,181
Guinea
13,039
76
11,982
981
Maldives
12,933
46
11,749
1,138
DRC
12,470
333
11,495
642
Tajikistan
12,082
86
11,478
518
Estonia
11,323
104
6,710
4,509
French Guiana
11,158
70
9,995
1,093
Cabo Verde
10,626
105
10,088
433
Jamaica
10,600
250
5,829
4,521
Botswana
10,258
31
7,717
2,510
Cyprus
9,983
48
2,057
7,878
Zimbabwe
9,714
275
8,470
969
Malta
9,501
128
7,297
2,076
Haiti
9,264
232
7,951
1,081
Gabon
9,191
59
9,037
95
Mauritania
8,424
172
7,665
587
Guadeloupe
8,344
149
2,242
5,953
Cuba
8,110
133
7,525
452
Réunion
7,940
40
6,660
1,240
Syrian Arab Republic
7,635
404
3,389
3,842
Bahamas
7,496
163
5,830
1,503
Andorra
6,610
76
5,710
824
Trinidad and Tobago
6,586
118
5,710
758
Swaziland
6,362
120
5,959
283
Hong Kong
6,040
108
5,313
619
Malawi
6,024
185
5,453
386
Rwanda
5,872
47
5,397
428
Nicaragua
5,784
160
4,225
1,399
Congo
5,774
94
4,988
692
Djibouti
5,676
61
5,576
39
Belize
5,587
141
3,056
2,390
Martinique
5,413
40
98
5,275
Iceland
5,346
26
5,144
176
Suriname
5,311
117
5,187
7
Guyana
5,310
149
4,272
889
Uruguay
5,303
74
4,107
1,122
Mayotte
5,181
49
2,964
2,168
Equatorial Guinea
5,146
85
5,005
56
Central African Republic
4,913
63
1,924
2,926
Aruba
4,808
45
4,648
115
Mali
4,567
149
3,091
1,327
Somalia
4,451
113
3,417
921
Thailand
3,966
60
3,798
108
Gambia
3,731
123
3,590
18
South Sudan
3,104
61
2,954
89
Benin
2,974
43
2,579
352
Togo
2,926
64
2,401
461
Burkina Faso
2,816
68
2,579
169
Guinea-Bissau
2,422
43
2,309
70
Sierra Leone
2,410
74
1,833
503
Curaçao
2,157
3
1,114
1,040
Yemen
2,148
614
1,491
43
Lesotho
2,109
44
1,278
787
New Zealand
2,050
25
1,956
69
Chad
1,663
101
1,499
63
Liberia
1,595
83
1,343
169
San Marino
1,554
44
1,252
258
Niger
1,472
70
1,192
210
Vietnam
1,339
35
1,170
134
Liechtenstein
1,231
15
1,024
192
Channel Islands
1,218
48
960
210
Sint Maarten
1,053
25
936
92
Gibraltar
999
5
905
89
Sao Tome and Principe
985
17
928
40
Mongolia
760
0
347
413
Turks and Caicos Islands
748
6
705
37
Diamond Princess
712
13
659
40
Saint Martin
690
12
598
80
Burundi
681
1
575
105
Papua New Guinea
645
7
588
50
Taiwan
639
7
555
77
Comoros
610
7
585
18
Monaco
603
3
532
68
Eritrea
566
0
477
89
Tanzania
509
21
183
305
Mauritius
501
10
443
48
Faroe Islands
500
0
498
2
Bhutan
395
0
372
23
Isle of Man
369
25
338
6
Cambodia
308
0
299
9
Barbados
270
7
249
14
Cayman Islands
269
2
249
18
Saint Lucia
246
2
109
135
Bermuda
242
9
207
26
Seychelles
173
0
162
11
Caribbean Netherlands
161
3
155
3
Brunei
150
3
145
2
Antigua and Barbuda
141
4
130
7
St. Barth
127
0
94
33
Saint Vincent and the Grenadines
85
0
79
6
Dominica
80
0
63
17
British Virgin Islands
71
1
70
0
Macao
46
0
46
0
Grenada
41
0
30
11
Lao People's Democratic Republic
39
0
24
15
Fiji
38
2
33
3
New Caledonia
32
0
32
0
Timor-Leste
30
0
30
0
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
22
0
19
3
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
17
0
5
12
Saint Pierre Miquelon
16
0
12
4
Falkland Islands (Malvinas)
16
0
13
3
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Marshall Islands
4
0
1
3
Anguilla
4
0
3
1
Wallis and Futuna
3
0
1
2
Samoa
1
0
0
1
Vanuatu
1
0
0
1
Updated on 28 November 2020 9:33
- Advertisement -

DE ACELAȘI AUTOR

EDITORIAL

Pensiile speciale și vladțepeșistii poporului. Despre cum să dai pe la nasul prostimii cu un pic de damf de anticorupție și, astfel, să...

Nu trebuie să te fi uitat foarte atent la demisiile amalgamate din parlament pentru a sesiza șmechereala slinoasă cu care ștabii politici, fie ai PSD ori PNL, fie ai USR, vor să prostească un popor deja prostit. Vorbesc despre demisiile alea care, cică, i-ar lăsa pe ei - parlamentarii sulii - fără pensiile speciale. Toți poartă acum fesul unei...

TOPUL DE AZI