duminică, 20 septembrie, 2020
24 C
Buzău
duminică, 20 septembrie, 2020
24 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a ajuns un...

Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a ajuns un tărâm cu un potențial uriaș să fie îngropat de interesele, lipsa de viziune și de investiții din partea celor care au condus de peste două decenii aceste locuri. Pașii către normalitate

TOPUL DE AZI

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...

Barajul Siriu, o catastrofă din ce în ce mai iminentă. Ori despre un eventual Dam Vajont românesc și nesimțirea celor care conduc destinele acestei...

Conform unui scenariu privind o eventuală catastrofă produsă la Barajul Siriu, la o ruptură a barajului cu o breșă...

Gabriel Mutu, edilul meseriaș în eludarea legii și în spălare de bani. Ori despre cum să-ți ascunzi șase apartamente și opt spații comerciale în...

Unul din cei mai bogați primari de sector din București poate da lecții despre cum să-ți ascunzi averea în...

Adrian Tudorancea și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un partid recent înființat, intră în bătălia pentru alegerile locale la Buzău. Cunoscutul avocat Adrian Tudorancea...

O nouă formațiune politică prinde contur la Buzău, chiar înainte de alegerile locale. Este vorba despre Alianța pentru Unirea...

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Pentru zeci de ani, Berca a fost sinonim cu Vulcanii Noroioși, cârnații de Pleșcoi și petrolul. Comuna avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, şi care polariza mii de localnici, dar şi foarte mulți angajați din comunele din jur.

Cu Vulcanii Noroioși în coastă, suprafețe fertile pe mii de hectare și un important drum național ce leagă comuna de misterioșii munți ai Buzăului și de vestul României, comuna Berca este un tărâm cu un potențial uriaș, depășit doar de interesele, lipsa de viziune și de investiții din partea celor care au condus de 3 decenii aceste locuri. Berca avea industrie, dar a fost pusă pe butuci, „tancul“ tranziției trecând nemilos peste ea. Prima lovitură s-a produs odată cu ruinarea societății „Rubinul”, profilată pe prelucrarea sticlei. La vremea respectivă, au rămas fără locuri de muncă circa 1000 de localnici.

De la comuna pâclei şi a sticlei la comuna asistaților sociali

SC Foraj-Sonde Berca SA a fost una dintre puținele întreprinderi care făceau puțuri pentru prospectare sau exploatare și avea, în exclusivitate, după 1989, contracte cu SN Petrom. Astfel, chiar și după 1989, Foraj-Sonde Berca a avut o activitate intensă. De fapt, întreprinderea mergea foarte bine.

Acum, după aproape treizeci de ani, artera în pantă, care duce către fostele birouri ale Schelei, arată ca după bombardament. Clădirile dărăpănate, fără uși și cu pereții năruiți, întregesc un peisaj simptomatic pentru întreaga industrie românească.

Citește și: Olguța Vasilescu, delir de femeie nesatisfăcută! “Coronavirusul ăsta nu există. Este o manevră a lui Iohannis pentru a nu mai ține alegeri”, a țipat isterizată, într-o comună doljeană, Olguța Coviduța. Cum alimentează liderii PSD teoria conspirației despre Covid și ce reacție are publicul lor

Lichidarea SC Foraj-Sonde Berca, la începutul anilor 2000, a fost un tun pe cinste! Angajații, cărora nu li se mai plătiseră salariile de mai multe luni, au câștigat toate procesele intentate societății. Au angajat și un executor judecătoresc, dar Direcția Generala a Finanțelor Publice din Buzău, sub conducerea directorului Dan Morișcă, l-a îndepărtat pe executorul muncitorilor și a trecut la lichidarea silită.

A vândut 18 instalații, de mare valoare la preț de fier vechi, deși executorul găsise oferte de 300.000 de dolari pe instalație. Dan Morișcă a fost cercetat de DNA, dar protejat de mafia care păstorește Buzăul a scăpat basma curată, în timp ce muncitorii au pierdut definitiv orice compensare bănească.

Ca trase la xerox, la fel s-au întâmplat lucrurile și cu fabrica de sticlă „Rubinul”. Dărăpănate și ținute în spatele unor lacăte ruginite, fostele clădiri ale fabricii se degradează pe zi ce trece, oamenii nemaiamintindu-și decât faptul că, odată, aici „a fost bine” și cam atât.

Băncuțele de la capătul podului. Fostele mari proiecte

Berca este doar una dintre miile de biete comune românești pierdute în hățișurile economiei de piață și ale intereselor meschine de ciordit și de stat. Investițiile au ocolit-o mai bine de 26 de ani, banii pentru proiectele de dezvoltare pierzându-se indubitabil în buzunarele unor oameni de bine, iar Berca rămânând, spre dezamăgirea localnicilor, o biată comună care, deși odată aspirase la statutul de oraș, abia s-a târât prin noroaiele tranziției de toate felurile: tranziția către democrație, tranziția către mai bine, tranziția către orașul visat.

Citește și: DNA DE LA PLOIEȘTI, DE CE DRACU’ NU-I MÂNDREȘTI? Despre cum a „modernizat” președintele Consiliului Județean „Ținutul Buzăului” și despre cum am obosit noi să-l tot întrebăm “Bă, da’ cât de greu o fi să faci niște drumuri care să ducă la minunile alea de care vorbești tu la televizor?”

În 26 ani nu s-a întâmplat absolut nimic în comuna Berca. Ce-i drept, clădirile s-au mai scorojit, iar bălăriile au crescut mai mari. În rest, oriunde întorceai capul totul era gri şi învechit.

Pe tânărul primar al comunei Berca, Ionel Dobrița, l-am găsit relaxat. După ce a reușit să răstoarne regimul Marcu, un primar cu două mandate în fruntea comunei Berca și nimic în cartea de onoare a comunei, tânărul primar ales al comunei Berca, Ionel Dobrița, a reușit în numai patru ani să spulbere mitul de comună faliment al localității.

Fără o viziune concretă asupra posibilităților de redresare economică și, implicit, fără proiecte de anvergură, foștii edili ai Bercăi ajunseseră să treacă la capitolul realizări pavelele din centrul comunei şi băncuțele de la capetele unor poduri din localitate. Sub conducerea lui Dobrița, însă, localitatea a înflorit efectiv. Acum are toate condițiile unui mic orășel: gaze, apă, canalizare. Ba mai mult, este singura din județ şi printre puținele din țară și Europa cu posibilități uriașe pentru dezvoltarea turismului, în zonă existând Vulcanii Noroioși, numai indiferența autorităților județene reușind să o tragă în jos.

Citește și: Brăești, comuna care coboară din cer. Despre cum să ai privilegiul de a fi izolat, fără a se înțelege, însă, prin izolare, înstrăinare

Tânărul primar a reușit să scoată griul din localitate și să îndulcească tristețea acestui loc. Se mândrește cu proiectele lui, ne povestește de ce lucrurile au mers tot mai prost după „rebranduirea” comunei Berca și de ce nici chiar lui nu i-au reușit anumite proiecte. „Casa de cultură este un eșec”, ne mărturisește.

Apropierea de Vulcanii Noroioși, dar şi de orașul Buzău, face din Berca o localitate foarte atractivă pentru companii, iar primarul, Ionel Dobrița, a speculat acest lucru şi a demarat un proiect de amploare, contractul de execuție lucrări pentru cel mai mare și mai important proiect de care a beneficiat comuna Berca până acum: modernizarea rețelei de alimentare cu apă, extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare și a stației de epurare din localitate.

„Marea asfaltare”, varianta Berca

De doi ani, comuna Berca este un vast șantier. S-a turnat covor asfaltic pe aproape toate străzile comunei, au fost amenajate și trasate parcări în zona centrală, au fost refăcute trotuarele, s-au realizat marcaje rutiere și s-a înlocuit conducta metalică de apă pe străzile unde situația o impunea.

Citește și: Pănătău, comuna în care lumina vine de la primărie. Ori despre lumea în care Nicolae Stoica, de cinci mandate primar al așezării buzoiene, înțelege perfect cât de important este să pătrundă în Europa, dar și să nu-și piardă niciodată legătura cu cerul

Sarcina nu a fost una deloc ușoară, ne spune primarul Dobrița, iar așteptările create și entuziasmul cetățenilor reprezintă o mare provocare pentru echipa de la Primărie.

Berca, localitatea cu foarte multe proiecte în 2019

Reabilitarea Casei de Cultură, asfaltarea străzilor, introducerea rețelei de canalizare, dar și o sală de sport care să se ridice la standarde europene sunt doar unele dintre proiectele vizate pentru următorii ani de tânărul primar.

Schitul Berca va completa zestrea turistică a comunei buzoiene Berca. Un proiect european în valoare de 21,26 milioane de lei va pune vechea cetate pe picioare

Un proiect european în valoare de 21,26 milioane de lei va completa lista obiectivelor turistice din Berca, schitul cetate de aici, ocrotit de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, intrând deja într-un program de restaurare.

Așezământul datează din urmă cu 324 de ani, unele surse indicând existența unei biserici pe cel mai înalt deal din Berca chiar de la începutul anilor 1600. Documentele îi rețin însă ca ziditori pe stolnicul Mihalcea Cândescu împreună cu soția sa, Alexandrina Cantacuzino, și cu fiii lor, Șerban, Mihalcea și Moise.

Joseni, locul în care Berca se desparte de Europa

Ne îndreptăm către Vulcanii Noroioși, loc celebru în Europa, bolboroseala acestora dând locului un aer unic, parcă al unei alte planete. Până la Joseni, drumul curge lin, apoi dintr-o dată, ne reamintește unde suntem. La ieșirea din sat, Europa dispare cu totul, brusc și iremediabil. Suntem în România, județul Buzău, anul de grație douăzeci douăzeci…

De ani de zile, drumul județean 102 F este la linia de start al unei nemaipomenite asfaltări. Cineva, însă, un arbitru de sus de la CJ Buzău, a uitat să dea startul.

Altfel, dacă cei de la Consiliul Județean Buzău își vor ține promisiunile – pe care, fie vorba între noi, le repetă obsesiv de o groază de ani – comuna Berca va reuși pe deplin să iasă din încremenirea sa în timp. Pentru că Ținutul Buzăului ar putea rivaliza cu orice destinație turistică de sfârșit de săptămână, cu condiția ca drumul județean 102 F să fie adus la standardele europene. Așa cum am mai spus, Vulcanii Noroioși sunt unici în Europa şi ar putea atrage vizitatori de peste tot, spre beneficiul localității. Iar dacă treceți prin Berca, bucurați-vă și de cârnații de Pleșcoi.

De-ale lui Gâgă

Altfel, am căutat în zadar să dăm de un localnic care să-l înjure – la propriu – pe primarul Ionel Dobrița, mai ales că în localitate nu sunt decât 15 familii care beneficiază de ajutorul social. Nu am găsit. Dobrița este iubit necondiționat de către localnici, laudele curgând pe bandă rulantă. Ne-am conformat și noi acestei opinii generale. Omul chiar este pus pe treabă!

În loc de epilog

Așadar, la plecarea din Berca, avem motive să împărtășim mândria primarului Ionel Dobrița: comuna a reușit să facă pasul la care facem referire în titlul reportajului. În altă ordine de idei, statisticile recente susțin o singură concluzie: aproape 40% din drumurile României (33.543 de km) sunt drumuri rurale pietruite sau din pământ – aceasta este una dintre concluziile datelor INS cu privire la situația căilor de transport românești în ultimii ani. Țara noastră fiind în continuare, cu sau fără noi orașe peste noapte, statul european cu cea mai mare populație în mediul rural. Iar Berca începe să se detașeze frumos de rural.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
  2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul. Aceștia pot fi criticați, însă, pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

Harta cazurilor de coronavirus din fiecare țară. Graficul îmbolnăvirilor. Statistici

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
6,972,440
203,881
4,223,996
2,544,563
India
5,417,274
86,909
4,313,402
1,016,963
Brazil
4,528,347
136,565
3,820,095
571,687
Russia
1,103,399
19,418
909,357
174,624
Peru
762,865
31,369
607,837
123,659
Colombia
758,398
24,039
627,685
106,674
Mexico
694,121
73,258
496,224
124,639
South Africa
659,656
15,940
589,434
54,282
Spain
659,334
30,495
0
628,839
Argentina
622,934
12,909
488,231
121,794
Chile
444,674
12,254
418,101
14,319
France
442,194
31,274
91,574
319,346
Iran
422,140
24,301
359,570
38,269
UK
390,358
41,759
0
348,599
Bangladesh
348,918
4,939
256,565
87,414
Saudi Arabia
329,754
4,485
310,439
14,830
Iraq
319,035
8,555
253,591
56,889
Pakistan
305,671
6,416
292,303
6,952
Turkey
301,348
7,445
266,117
27,786
Italy
296,569
35,692
217,716
43,161
Philippines
286,743
4,984
229,865
51,894
Germany
272,670
9,466
243,500
19,704
Indonesia
244,676
9,553
177,327
57,796
Israel
183,602
1,226
132,449
49,927
Ukraine
175,678
3,557
77,512
94,609
Canada
142,774
9,211
124,187
9,376
Bolivia
130,470
7,586
89,032
33,852
Ecuador
125,620
11,084
97,063
17,473
Qatar
123,376
210
120,303
2,863
Romania
112,781
4,435
89,771
18,575
Dominican Republic
107,700
2,044
80,820
24,836
Kazakhstan
107,262
1,671
101,877
3,714
Panama
105,601
2,247
80,190
23,164
Egypt
101,900
5,750
88,666
7,484
Belgium
100,748
9,944
18,945
71,859
Morocco
99,816
1,795
79,008
19,013
Kuwait
99,434
584
90,168
8,682
Netherlands
93,778
6,279
0
87,499
Oman
93,475
846
85,418
7,211
Sweden
88,237
5,865
0
82,372
China
85,279
4,634
80,477
168
Guatemala
85,152
3,105
74,497
7,550
UAE
84,916
404
74,273
10,239
Poland
79,240
2,293
64,302
12,645
Japan
78,073
1,495
70,495
6,083
Belarus
75,461
776
73,212
1,473
Honduras
71,143
2,166
21,810
47,167
Portugal
68,577
1,912
45,596
21,069
Ethiopia
68,131
1,089
27,939
39,103
Venezuela
65,949
539
55,155
10,255
Bahrain
64,499
221
57,299
6,979
Nepal
64,122
411
46,233
17,478
Costa Rica
63,712
706
23,552
39,454
Singapore
57,576
27
57,142
407
Nigeria
57,145
1,095
48,431
7,619
Uzbekistan
51,235
429
47,271
3,535
Algeria
49,623
1,665
34,923
13,035
Switzerland
49,283
2,045
40,500
6,738
Czechia
48,306
499
24,228
23,579
Armenia
47,431
930
42,608
3,893
Moldova
46,596
1,203
34,236
11,157
Ghana
46,004
297
45,153
554
Kyrgyzstan
45,335
1,063
41,484
2,788
Azerbaijan
39,188
575
36,755
1,858
Afghanistan
39,044
1,441
32,576
5,027
Austria
38,095
766
29,229
8,100
Kenya
36,981
648
23,887
12,446
Palestine
35,686
262
23,700
11,724
Paraguay
33,015
636
17,535
14,844
Serbia
32,908
741
31,411
756
Ireland
32,538
1,792
23,364
7,382
Lebanon
28,297
286
11,440
16,571
Libyan Arab Jamahiriya
27,949
444
15,068
12,437
El Salvador
27,553
811
21,561
5,181
Australia
26,898
849
24,062
1,987
Bosnia
25,428
763
17,878
6,787
S. Korea
22,975
383
20,158
2,434
Denmark
22,905
638
17,514
4,753
Cameroon
20,431
416
19,124
891
Côte d'Ivoire
19,269
120
18,392
757
Bulgaria
18,819
755
13,558
4,506
Hungary
17,990
683
4,391
12,916
Macedonia
16,557
689
13,792
2,076
Madagascar
16,053
223
14,646
1,184
Greece
14,978
331
9,989
4,658
Croatia
14,922
248
12,536
2,138
Senegal
14,714
302
11,260
3,152
Zambia
14,131
330
13,365
436
Sudan
13,535
836
6,759
5,940
Norway
12,883
267
10,371
2,245
Albania
12,385
362
6,940
5,083
DRC
10,515
271
9,930
314
Namibia
10,377
112
8,033
2,232
Guinea
10,286
63
9,681
542
Malaysia
10,219
130
9,355
734
Tunisia
9,736
155
2,386
7,195
French Guiana
9,692
65
9,341
286
Maldives
9,649
33
8,188
1,428
Tajikistan
9,303
73
8,066
1,164
Finland
8,980
339
7,700
941
Gabon
8,696
53
7,848
795
Haiti
8,600
221
6,363
2,016
Montenegro
7,898
134
5,129
2,635
Luxembourg
7,804
124
6,703
977
Zimbabwe
7,672
225
5,914
1,533
Mauritania
7,365
161
6,927
277
Slovakia
6,677
39
3,548
3,090
Mozambique
6,537
41
3,620
2,876
Uganda
6,287
63
2,616
3,608
Malawi
5,718
179
4,030
1,509
Myanmar
5,541
92
1,260
4,189
Djibouti
5,403
61
5,333
9
Swaziland
5,245
104
4,571
570
Cabo Verde
5,186
50
4,581
555
Cuba
5,055
113
4,284
658
Hong Kong
5,033
103
4,708
222
Equatorial Guinea
5,002
83
4,509
410
Congo
4,986
89
3,887
1,010
Nicaragua
4,961
147
2,913
1,901
Central African Republic
4,786
62
1,830
2,894
Jamaica
4,758
60
1,327
3,371
Suriname
4,709
97
4,383
229
Rwanda
4,689
26
2,910
1,753
Jordan
4,540
30
2,672
1,838
Slovenia
4,420
142
3,023
1,255
Angola
3,901
147
1,445
2,309
Trinidad and Tobago
3,853
61
1,695
2,097
Syrian Arab Republic
3,765
170
932
2,663
Lithuania
3,744
87
2,198
1,459
Mayotte
3,541
40
2,964
537
Gambia
3,526
108
1,992
1,426
Thailand
3,506
59
3,340
107
Georgia
3,502
19
1,494
1,989
Aruba
3,460
23
2,128
1,309
Somalia
3,442
98
2,877
467
Guadeloupe
3,426
26
837
2,563
Sri Lanka
3,284
13
3,088
183
Bahamas
3,214
73
1,679
1,462
Réunion
3,194
15
2,482
697
Mali
3,006
128
2,349
529
Estonia
2,924
64
2,377
483
Malta
2,731
20
2,047
664
South Sudan
2,642
49
1,290
1,303
Botswana
2,567
13
624
1,930
Iceland
2,346
10
2,121
215
Guinea-Bissau
2,303
39
1,127
1,137
Benin
2,280
40
1,950
290
Guyana
2,168
64
1,331
773
Sierra Leone
2,159
72
1,650
437
Yemen
2,026
585
1,221
220
Uruguay
1,904
46
1,612
246
Burkina Faso
1,816
56
1,176
584
New Zealand
1,815
25
1,719
71
Togo
1,659
41
1,259
359
Belize
1,606
20
876
710
Cyprus
1,590
22
1,282
286
Andorra
1,564
53
1,164
347
Latvia
1,525
36
1,248
241
Lesotho
1,390
33
754
603
Liberia
1,335
82
1,216
37
French Polynesia
1,271
2
1,028
241
Niger
1,183
69
1,104
10
Chad
1,149
81
966
102
Martinique
1,122
18
98
1,006
Vietnam
1,068
35
942
91
Sao Tome and Principe
908
15
876
17
San Marino
723
42
669
12
Diamond Princess
712
13
651
48
Turks and Caicos Islands
668
5
572
91
Channel Islands
644
48
575
21
Sint Maarten
584
20
488
76
Papua New Guinea
516
6
232
278
Tanzania
509
21
183
305
Taiwan
507
7
479
21
Burundi
473
1
374
98
Comoros
470
7
450
13
Faroe Islands
431
0
412
19
Mauritius
366
10
338
18
Eritrea
364
0
305
59
Gibraltar
350
0
323
27
Isle of Man
339
24
312
3
Saint Martin
330
6
206
118
Mongolia
312
0
302
10
Cambodia
275
0
274
1
Bhutan
259
0
190
69
Curaçao
247
1
88
158
Cayman Islands
208
1
204
3
Monaco
192
1
152
39
Barbados
185
7
172
6
Bermuda
180
9
166
5
Brunei
145
3
142
0
Seychelles
141
0
136
5
Liechtenstein
113
1
109
3
Antigua and Barbuda
96
3
92
1
British Virgin Islands
69
1
48
20
Saint Vincent and the Grenadines
64
0
64
0
Macao
46
0
46
0
Caribbean Netherlands
36
1
17
18
Fiji
32
2
26
4
Saint Lucia
27
0
26
1
Timor-Leste
27
0
26
1
New Caledonia
26
0
26
0
Dominica
24
0
18
6
Grenada
24
0
24
0
St. Barth
23
0
16
7
Lao People's Democratic Republic
23
0
22
1
Saint Kitts and Nevis
17
0
17
0
Greenland
14
0
14
0
Falkland Islands (Malvinas)
13
0
13
0
Montserrat
13
1
12
0
Holy See (Vatican City State)
12
0
12
0
Saint Pierre Miquelon
11
0
5
6
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Anguilla
3
0
3
0
Updated on 20 September 2020 17:49
- Advertisement -

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Advertisement -

EDITORIAL

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau greața în sărmanii buzoieni de pe Valea Buzăului (cei rămași pe dinafara „dreptei adevărate” buzoiene, fătată recent de oportunistul Adrian Mocanu). Dar, până o să ne lămurească deontologii patrihoți ai Buzăului, să luăm de bun anunțul făcut de vedetul isteric al PNL - PMP - ALDE - PMP, Claudiu Voicu, ajuns „nambăr 1” pe lista „adevăratei drepte” pentru Primăria Pătârlagele:...

TOPUL DE AZI