duminică, 20 septembrie, 2020
23 C
Buzău
duminică, 20 septembrie, 2020
23 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST Pănătău, comuna în care lumina vine de la primărie. Ori despre lumea...

O țandără de rai!

Pănătău, comuna în care lumina vine de la primărie. Ori despre lumea în care Nicolae Stoica, de cinci mandate primar al așezării buzoiene, înțelege perfect cât de important este să pătrundă în Europa, dar și să nu-și piardă niciodată legătura cu cerul

TOPUL DE AZI

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...

Barajul Siriu, o catastrofă din ce în ce mai iminentă. Ori despre un eventual Dam Vajont românesc și nesimțirea celor care conduc destinele acestei...

Conform unui scenariu privind o eventuală catastrofă produsă la Barajul Siriu, la o ruptură a barajului cu o breșă...

Gabriel Mutu, edilul meseriaș în eludarea legii și în spălare de bani. Ori despre cum să-ți ascunzi șase apartamente și opt spații comerciale în...

Unul din cei mai bogați primari de sector din București poate da lecții despre cum să-ți ascunzi averea în...

Adrian Tudorancea și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un partid recent înființat, intră în bătălia pentru alegerile locale la Buzău. Cunoscutul avocat Adrian Tudorancea...

O nouă formațiune politică prinde contur la Buzău, chiar înainte de alegerile locale. Este vorba despre Alianța pentru Unirea...

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Răsfirată pe dealuri cu apucături năstrușnice de munte, înconjurată de livezi şi grădini aninate pe pante repezi, cu fânețe și pășuni, ce sunt legate de un mănunchi de poteci şi drumeaguri de căruțe, comuna Pănătău te fură, fără putință de împotrivire, într-o stare vecină cu dumnezeirea. Poate și de aceea, domnitorul Mircea Ciobanul și soția sa Doamna Chiajna au ridicat la 1546, deasupra satului Tega, Mănăstirea Cârnu, loc în care oamenii prind o trainică legătură cu cerul, țăranii de aici fiind oameni ai pământului, opuși „omului de nicăieri”, asupra căruia atrăgea atenția Nicolae Iorga, prevestind parcă insul abstract de astăzi.

Ruralul este de regulă asociat cu tradiția și într-un fel opus modernității. De aici, numeroasele temeri legate de lentoarea sau chiar imposibilitatea capacității satului românesc de a se sincroniza cu regulile impuse de Uniunea Europeană, care, prin opoziție cu noi, este mai bogată, mai avansată tehnologic, că acest „ruralism românesc” ar face imposibilă alinierea satelor românești la standardele ei. Principalele aspecte care fac referire la această dihotomie ar fi infrastructura, nivelul de trai, modul de a gândi și de a munci al oamenilor, mai spun analiștii. Toate aceste păreri sunt contrazise însă la Pănătău. Lumea în care Nicolae Stoica, om al locului, de cinci mandate primar al comunei, înțelege perfect cât de important este să pătrundă în Europa, dar și să nu-și piardă niciodată legătura cu cerul.

Pănătău, puțină (şi alambicată) istorie

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Pănătău făcea parte din plaiul Buzău al județului Buzău și era formată din satele Begu, Botești, Babețu, Corcoianu, Diculești, Gulești, Lupoiu, Lacul cu Anini, Pănătău, Plătișoru, Sibiciu de Jos și Valea Fântânei, având în total 2140 de locuitori ce trăiau în 517 case. În comună funcționau 4 biserici (la Sibiciu de Jos, Pănătău, Plăișoru și Begu).

Citește și: Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a ajuns un tărâm cu un potențial uriaș să fie îngropat de interesele, lipsa de viziune și de investiții din partea celor care au condus de peste două decenii aceste locuri. Pașii către normalitate

În 1950, comunele Pănătău și Tega au fost arondate raionului Cislău din regiunea Buzău și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești. În 1968, au revenit la județul Buzău, comuna Tega fiind inclusă în comuna Pănătău; atunci a fost desființată și comuna Sibiciu, satul Sibiciu de Jos revenind comunei Pănătău.Anuarul Socec consemnează în 1925 o populație de 1493 de locuitori în 11 sate. În 1931, a apărut în regiune, pe malul stâng al Buzăului, comuna Tega, prin desprinderea unor sate din comunele Mărunțișu și Viperești (Cuculești, Măguricea, Podurile, Râpile, Tega și Zăhărești).

Un primar ca-n povești

Nicolae Stoica este alt model de primar: hotărât, activ şi de succes. Se poate spune așa, pentru că, încă de la început, ceea ce te izbește în Pănătău este un spirit deloc tipic autohton.

A cerut de la toate ministerele, de la toate guvernele, pentru că administrația locală nu are culoare politică! Oamenii nu te aleg pentru că faci parte dintr-un partid sau altul, ci pentru a le face alimentare cu apă, canalizare, a le aduce gaze, energie electrică, drumuri, infrastructură educațională (școli, grădinițe, săli de sport), infrastructură de sănătate (cabinete medicale, centru de permanență medicală, cabinete sociale, centru socio-educativ).

Dar primarul mai are nevoie și de profesionalism și mult suflet. Poate să cunoască legislație, poate să facă de toate, dar dacă nu știe să alerge, să bată la ușa potrivită, să intre pe geam dacă este dat afară pe ușă, să se ducă și să se răsducă, nu rezolvă nimic!

A vrut să asfalteze satul Begu, l-a asfaltat! A vrut școli și lumină la Begu, le-a obținut!

La Pănătău, nu contează culoarea politică

De 20 de ani, Nicolae Stoica păstorește comuna cu mână de fier. În 2016, Nicolae Stoica a fost singurul candidat pentru fotoliul de primar al comunei Pănătău și a fost ales cu 100% din voturi. Nimeni nu pare să guste politică în Pănătău și orice discuție despre partide, se termină rapid. Sătenii sunt cu gândul la lucernă, la animale, la vie.

Citește și: DNA DE LA PLOIEȘTI, DE CE DRACU’ NU-I MÂNDREȘTI? Despre cum a „modernizat” președintele Consiliului Județean „Ținutul Buzăului” și despre cum am obosit noi să-l tot întrebăm “Bă, da’ cât de greu o fi să faci niște drumuri care să ducă la minunile alea de care vorbești tu la televizor?”

Ce le face Nicolae Stoica oamenilor de nu are contracandidat? „Ce să le fac? Am muncit!”, ne spune.

“Am atras zeci de proiecte europene. Primul proiect SAPARD din județ la mine a fost. Oraș am făcut aici! Înainte nici cu piciorul nu puteai să umbli pe drum”, spune primarul. Nu poți să-l contrazici, drumurile sunt asfaltate, totul arată în Pănătău de parcă atunci l-ai fi scos din țiplă.

Nicolae Stoica a trecut cam pe la toate partidele: pe la PSM, PSD, PD, PNL, de opt ani fiind iarăși la PSD.

„Am trecut pe unde a fost puterea”, recunoaște el. „Altfel, nu făceam nimic”, continuă primarul. „Oamenii îmi spun: < Am trecut cu matale de 5 ori. Arată-ne ce-ai făcut >”, zice el.

Țărani deja europeni

Am ajuns la Pănătău într-o zi de iulie 2020, puțin după ce ziua ieșise cu toate ale ei de sub orizont, la o oră la care domnul primar Nicolae Stoica abia se putea abține să rămână la birou. În puținele minute petrecute aici, am discutat pe fugă despre numeroasele sale proiecte, ele reprezentând tot atâtea izbânzi ale comunității și ale edilului ei. Apoi, am fugit efectiv spre podul de la Tega, mândria sa de gospodar prim al comunei, unde ne-am dat seama că țăranii domniei sale sunt deja integrați în Europa.

Altfel, în zona Tega – Zăhărești, primarul Nicolae Stoica a început un amplu proiect pentru modernizarea și asfaltarea întregului drum comunal. L-a finalizat. Un drum construit nu să fie cheltuiți bani! În multe puncte de-a lungul căii de acces ce urmărește, de pe o terasă superioară, cursul râului Buzău, au fost executate lucrări care să preîntâmpine alunecări de teren. Au fost împădurite zeci de hectare, cu mesteacăn, anin, plop şi tei, iar în cel mai mare din aceste crânguri gospodarii au ales ca o dată pe an să se întâlnească la hora mare, la sărbătoarea Florii de tei.

„Sărbătoarea Floare de tei”, organizată an de an de primarul Stoica, înseamnă în primul rând un punct de reper, nu numai pentru localnici, cu trimitere la două proiecte ce vizează perspectiva şi dimensiunile morale ale comunității din Pănătău.

Podul de flori de tei de la Tega

Astfel, sărbătoarea florii de tei a unit cele două maluri ale Buzăului, iar în urmă cu un an, mai jos, un pod mai trainic şi mai frumos a devenit poarta de intrare într-un sat redat tinerelor generații. Este vorba despre mândria proiectului primarului Stoica, în ce privește reabilitarea, din punct de vedere turistic, a zonei Tega – Zahareşti, când după lungi insistențe și motivări susținute – economic şi administrativ, reprezentantul comunității mari a Pănătăului a reușit să obțină aprobarea şi fondurile necesare construirii unui pod nou peste râul Buzău, în aval de cel existent la câțiva kilometri mai sus, care face legătura între localitatea Pătârlagele și intersecția spre Pănătău și Colți, o construcție de aproape 100 de ani (neconformă din punct de vedere al preluării traficului rutier la nivelul anului 2018).

Nu doar o plăcuță

Primarul Nicolae Stoica este pentru munca în echipă: „Nu primarul e constructorul, echipa e. Primarul e doar magnetul care îi atrage”. Așa, în echipă, au reușit să devină şi sat european. Spre deosebire de alte sate europene în care am fost, aici titulatura în cauză nu e considerată doar o plăcuță pe care o bate vântul, ci un avantaj pentru deschiderea spre exterior, pentru încurajarea altor proiecte.

Europa, sora mai mare a s(t)atului Pănătău

Unele dintre proiectele de suflet ale primarului Stoica au fost cele de reabilitare și modernizare ale școlilor din comună, sufletul unei comunități fiind școala, ne mărturisește el. O ofertă pentru tinerii care pot remodela în viitor vatra satului. O ocazie pentru ca niște sate mici, cu gustul muncii familiilor de albine prin crângurile cu tei, să fie căutate pe hărțile turistice.

În școala din Pănătău, totul e ca într-o poveste! În fapt, imaginile vă vor vorbi de la sine, nemaifiind nevoie de comentariile noastre. Așa arată toate, absolut toate școlile de pe teritoriul comunei, și nu sunt puține.

„O școală care arată impecabil”

La școala gimnazială din Pănătău, am stat de vorbă cu doamna profesor Elena Stoica, directoarea acestei instituții. Nu sunt rudă cu domnul primar, s-a scuzat dumneaei puțin încurcată, la întrebarea noastră cum o cheamă. E doar o coincidență de nume.

Mănăstirea Cârnu, un proiect ratat

Deasupra satului Tega se află situată Mănăstirea Cârnu, o mănăstire de maici ridicată la 1546 de către Domnitorul Mircea Ciobanul și de soția sa Doamna Chiajna.

Denumirea de Cârnu provine de la o legendă conform căreia în timpul unei invazii a turcilor în zonă Doamna Chiajna s-a adăpostit între pereții turlei, în spațiul îngust, pentru a ascunde documente importante de interes pentru țară. Din cauza spațiului îngust aceasta a stat cu nasul lipit de perete, ceea ce a dus la formarea nasului cârn al Doamnei Chiajna, lucru semnificativ ce a dat numele însăși mănăstirii.

A fost desființată în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, când au fost secularizate averile mănăstirești, în picioare rămânând doar biserica, care de-a lungul vremurilor a căzut pradă uitării. A fost însă clasată ca monument istoric în 2010. După 1990, mănăstirea a fost reînființată și refăcută, la inițiativa și prin strădania Episcopiei Buzăului și Vrancei.

Să aducă Mănăstirea Cârnu la adevărata ei valoare turistică, ce i-o conferă calitatea de monument istoric de factură europeană dar, mai ales, să readucă la viață, în sensul (re)întineririi, comunitatea ce altădată înflorea în jurul mânăstirii, formând satul Tega, a fost iarăși unul dintre visele și proiectele lui Nicolae Stoica. Un vis rămas neîmplinit, dar pe care, ne spune ca sub o formă de jurământ, îl va împlini în următorii ani.

Dau o comună pentru o fermă

Așa cum spuneam la începutul acestui reportaj, comuna Pănătău se întinde pe malul stâng al râului Buzău, printre păduri, pajiști și fânețe. Stoica ar vrea să profite de climă și de relief. „În viitor, dacă apuc descentralizarea promisă de atâția ani, aș vrem să facem, împreună cu comunele din jur, o fermă pe fonduri UE, să dăm terenurile prin concesionare și pe urmă să facem fabrici de procesare”, spune el. Deocamdată, visează doar la acest lucru mândrindu-se cu podul lui european de la Tega.

„70-80 la sută ne-a dat natura – apa, plantele, animalele, pășunile, păsările – și noi ne câcâim pentru 10-15%”, își varsă primarul supărarea pe administrația locală din România.

Altfel, Pănătăul se redescoperă pe zi ce trece. Plaiuri aproape nerușinat de dumnezeiești, cu oameni care știu ce iubesc și vor. Iată că se poate!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
  2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul. Aceștia pot fi criticați, însă, pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

Harta cazurilor de coronavirus din fiecare țară. Graficul îmbolnăvirilor. Statistici

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
6,969,917
203,851
4,223,987
2,542,079
India
5,412,565
86,893
4,310,645
1,015,027
Brazil
4,528,347
136,565
3,820,095
571,687
Russia
1,103,399
19,418
909,357
174,624
Peru
762,865
31,369
607,837
123,659
Colombia
758,398
24,039
627,685
106,674
Mexico
694,121
73,258
496,224
124,639
South Africa
659,656
15,940
589,434
54,282
Spain
659,334
30,495
0
628,839
Argentina
622,934
12,799
478,077
132,058
Chile
444,674
12,254
418,101
14,319
France
442,194
31,274
91,574
319,346
Iran
422,140
24,301
359,570
38,269
UK
390,358
41,759
0
348,599
Bangladesh
348,918
4,939
256,565
87,414
Saudi Arabia
329,271
4,458
309,430
15,383
Iraq
315,597
8,491
249,539
57,567
Pakistan
305,671
6,416
292,303
6,952
Turkey
301,348
7,445
266,117
27,786
Italy
296,569
35,692
217,716
43,161
Philippines
286,743
4,984
229,865
51,894
Germany
272,342
9,466
243,500
19,376
Indonesia
244,676
9,553
177,327
57,796
Israel
183,602
1,226
132,449
49,927
Ukraine
175,678
3,557
77,512
94,609
Canada
142,774
9,211
124,187
9,376
Bolivia
130,470
7,586
89,032
33,852
Ecuador
125,620
11,084
97,063
17,473
Qatar
123,376
210
120,303
2,863
Romania
112,781
4,435
89,771
18,575
Dominican Republic
107,700
2,044
80,820
24,836
Kazakhstan
107,262
1,671
101,877
3,714
Panama
105,601
2,247
80,190
23,164
Egypt
101,900
5,750
88,666
7,484
Belgium
100,748
9,944
18,945
71,859
Morocco
99,816
1,795
79,008
19,013
Kuwait
99,434
584
90,168
8,682
Netherlands
93,778
6,279
0
87,499
Oman
93,475
846
85,418
7,211
Sweden
88,237
5,865
0
82,372
China
85,279
4,634
80,477
168
Guatemala
85,152
3,105
74,497
7,550
UAE
84,916
404
74,273
10,239
Poland
79,240
2,293
64,302
12,645
Japan
78,073
1,495
70,495
6,083
Belarus
75,461
776
73,212
1,473
Honduras
71,143
2,166
21,810
47,167
Ethiopia
68,131
1,089
27,939
39,103
Portugal
68,025
1,899
45,404
20,722
Venezuela
65,949
539
55,155
10,255
Bahrain
64,499
221
57,299
6,979
Costa Rica
63,712
706
23,552
39,454
Nepal
62,797
401
45,267
17,129
Singapore
57,576
27
57,142
407
Nigeria
57,145
1,095
48,431
7,619
Uzbekistan
51,235
429
47,271
3,535
Algeria
49,623
1,665
34,923
13,035
Switzerland
49,283
2,045
40,500
6,738
Czechia
48,306
499
24,228
23,579
Armenia
47,431
930
42,608
3,893
Moldova
46,336
1,201
34,236
10,899
Ghana
46,004
297
45,153
554
Kyrgyzstan
45,335
1,063
41,484
2,788
Azerbaijan
39,188
575
36,755
1,858
Afghanistan
39,044
1,441
32,576
5,027
Austria
38,095
766
29,229
8,100
Kenya
36,829
646
23,777
12,406
Palestine
35,686
262
23,700
11,724
Paraguay
33,015
636
17,535
14,844
Serbia
32,840
740
31,411
689
Ireland
32,538
1,792
23,364
7,382
Lebanon
28,297
286
11,440
16,571
El Salvador
27,553
811
21,561
5,181
Libyan Arab Jamahiriya
27,234
436
14,679
12,119
Australia
26,898
849
24,062
1,987
Bosnia
25,428
763
17,878
6,787
S. Korea
22,975
383
20,158
2,434
Denmark
22,905
638
17,514
4,753
Cameroon
20,431
416
19,124
891
Côte d'Ivoire
19,269
120
18,392
757
Bulgaria
18,819
755
13,558
4,506
Hungary
17,990
683
4,391
12,916
Macedonia
16,557
689
13,792
2,076
Madagascar
16,053
223
14,646
1,184
Greece
14,978
331
9,989
4,658
Croatia
14,922
248
12,536
2,138
Senegal
14,714
302
11,260
3,152
Zambia
14,070
330
13,365
375
Sudan
13,535
836
6,759
5,940
Norway
12,858
267
10,371
2,220
Albania
12,226
358
6,888
4,980
DRC
10,488
268
9,891
329
Namibia
10,292
111
7,969
2,212
Guinea
10,286
63
9,681
542
Malaysia
10,219
130
9,355
734
Tunisia
9,736
155
2,386
7,195
French Guiana
9,692
65
9,341
286
Maldives
9,649
33
8,188
1,428
Tajikistan
9,303
73
8,066
1,164
Finland
8,980
339
7,700
941
Gabon
8,696
53
7,848
795
Haiti
8,600
221
6,363
2,016
Montenegro
7,898
134
5,129
2,635
Luxembourg
7,804
124
6,703
977
Zimbabwe
7,672
225
5,914
1,533
Mauritania
7,365
161
6,927
277
Slovakia
6,677
39
3,548
3,090
Mozambique
6,537
41
3,620
2,876
Uganda
6,017
63
2,581
3,373
Malawi
5,718
179
4,030
1,509
Djibouti
5,403
61
5,333
9
Myanmar
5,263
89
1,188
3,986
Swaziland
5,245
104
4,571
570
Cabo Verde
5,186
50
4,581
555
Cuba
5,055
113
4,284
658
Hong Kong
5,033
103
4,708
222
Equatorial Guinea
5,002
83
4,509
410
Congo
4,986
89
3,887
1,010
Nicaragua
4,961
147
2,913
1,901
Central African Republic
4,786
62
1,830
2,894
Jamaica
4,758
60
1,327
3,371
Suriname
4,709
97
4,383
229
Rwanda
4,689
26
2,910
1,753
Jordan
4,540
30
2,672
1,838
Slovenia
4,420
142
3,023
1,255
Angola
3,901
147
1,445
2,309
Trinidad and Tobago
3,853
61
1,695
2,097
Syrian Arab Republic
3,765
170
932
2,663
Lithuania
3,744
87
2,198
1,459
Mayotte
3,541
40
2,964
537
Thailand
3,506
59
3,340
107
Gambia
3,504
108
1,992
1,404
Georgia
3,502
19
1,494
1,989
Aruba
3,460
23
2,128
1,309
Guadeloupe
3,426
26
837
2,563
Somalia
3,401
98
2,812
491
Sri Lanka
3,283
13
3,070
200
Bahamas
3,214
73
1,679
1,462
Réunion
3,194
15
2,482
697
Mali
3,006
128
2,349
529
Estonia
2,924
64
2,377
483
Malta
2,731
20
2,047
664
South Sudan
2,642
49
1,290
1,303
Botswana
2,567
13
624
1,930
Iceland
2,307
10
2,116
181
Guinea-Bissau
2,303
39
1,127
1,137
Benin
2,280
40
1,950
290
Guyana
2,168
64
1,331
773
Sierra Leone
2,159
72
1,650
437
Yemen
2,026
585
1,221
220
Uruguay
1,904
46
1,612
246
Burkina Faso
1,816
56
1,176
584
New Zealand
1,815
25
1,719
71
Togo
1,659
41
1,259
359
Belize
1,606
20
876
710
Cyprus
1,590
22
1,282
286
Andorra
1,564
53
1,164
347
Latvia
1,525
36
1,248
241
Lesotho
1,390
33
754
603
Liberia
1,335
82
1,216
37
French Polynesia
1,271
2
1,028
241
Niger
1,183
69
1,104
10
Chad
1,149
81
966
102
Martinique
1,122
18
98
1,006
Vietnam
1,068
35
942
91
Sao Tome and Principe
908
15
876
17
San Marino
723
42
669
12
Diamond Princess
712
13
651
48
Turks and Caicos Islands
668
5
572
91
Channel Islands
644
48
575
21
Sint Maarten
584
20
488
76
Papua New Guinea
516
6
232
278
Tanzania
509
21
183
305
Taiwan
507
7
479
21
Burundi
473
1
374
98
Comoros
470
7
450
13
Faroe Islands
431
0
412
19
Mauritius
366
10
338
18
Eritrea
364
0
305
59
Gibraltar
350
0
323
27
Isle of Man
339
24
312
3
Saint Martin
330
6
206
118
Mongolia
312
0
302
10
Cambodia
275
0
274
1
Bhutan
259
0
190
69
Curaçao
247
1
88
158
Cayman Islands
208
1
204
3
Monaco
192
1
152
39
Barbados
185
7
172
6
Bermuda
180
9
166
5
Brunei
145
3
142
0
Seychelles
141
0
136
5
Liechtenstein
113
1
109
3
Antigua and Barbuda
96
3
92
1
British Virgin Islands
69
1
48
20
Saint Vincent and the Grenadines
64
0
64
0
Macao
46
0
46
0
Caribbean Netherlands
36
1
17
18
Fiji
32
2
26
4
Saint Lucia
27
0
26
1
Timor-Leste
27
0
26
1
New Caledonia
26
0
26
0
Dominica
24
0
18
6
Grenada
24
0
24
0
St. Barth
23
0
16
7
Lao People's Democratic Republic
23
0
22
1
Saint Kitts and Nevis
17
0
17
0
Greenland
14
0
14
0
Falkland Islands (Malvinas)
13
0
13
0
Montserrat
13
1
12
0
Holy See (Vatican City State)
12
0
12
0
Saint Pierre Miquelon
11
0
5
6
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Anguilla
3
0
3
0
Updated on 20 September 2020 15:47
- Advertisement -

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Advertisement -

EDITORIAL

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau greața în sărmanii buzoieni de pe Valea Buzăului (cei rămași pe dinafara „dreptei adevărate” buzoiene, fătată recent de oportunistul Adrian Mocanu). Dar, până o să ne lămurească deontologii patrihoți ai Buzăului, să luăm de bun anunțul făcut de vedetul isteric al PNL - PMP - ALDE - PMP, Claudiu Voicu, ajuns „nambăr 1” pe lista „adevăratei drepte” pentru Primăria Pătârlagele:...

TOPUL DE AZI