miercuri, 12 august, 2020
23 C
Buzău
miercuri, 12 august, 2020
23 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a ajuns un...

Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a ajuns un tărâm cu un potențial uriaș să fie îngropat de interesele, lipsa de viziune și de investiții din partea celor care au condus de peste două decenii aceste locuri. Pașii către normalitate

- reportaj realizat în colaborare cu TV Buzău -

TOPUL DE AZI

Barajul Siriu, o catastrofă din ce în ce mai iminentă. Ori despre un eventual Dam Vajont românesc și nesimțirea celor care conduc destinele acestei...

Conform unui scenariu privind o eventuală catastrofă produsă la Barajul Siriu, la o ruptură a barajului cu o breșă...

Clanurile interlopilor din Brăila. O inedită hartă a zonelor de influență şi a afacerilor controlate de acestea

De la Revoluție încoace, municipiul Brăila şi-a consolidat an de an „reputația” de cel mai interlop oraș din România,...

TABLOU INTERACTIV. Coronavirus în România: Câți oameni sunt în carantină și câți sunt monitorizați în fiecare județ / Harta cazurilor pe județe

Până marți dimineață în România au fost confirmate 4.057 de cazuri de pacienți infectați cu coronavirus (COVID 19) și...

Zaga Zaga Resort, cel mai nou complex turistic din România

Zaga Zaga este cel mai nou complex turistic deschis luna aceasta în Delta Siretului. Situat între judeţele Vrancea şi...

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Pentru zeci de ani, Berca a fost sinonim cu Vulcanii Noroioși, cârnații de Pleșcoi și petrolul. Comuna avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, şi care polariza mii de localnici, dar şi foarte mulți angajați din comunele din jur.

Cu Vulcanii Noroioși în coastă, suprafețe fertile pe mii de hectare și un important drum național ce leagă comuna de misterioșii munți ai Buzăului și de vestul României, comuna Berca este un tărâm cu un potențial uriaș, depășit doar de interesele, lipsa de viziune și de investiții din partea celor care au condus de 3 decenii aceste locuri. Berca avea industrie, dar a fost pusă pe butuci, „tancul“ tranziției trecând nemilos peste ea. Prima lovitură s-a produs odată cu ruinarea societății „Rubinul”, profilată pe prelucrarea sticlei. La vremea respectivă, au rămas fără locuri de muncă circa 1000 de localnici.

De la comuna pâclei şi a sticlei la comuna asistaților sociali

SC Foraj-Sonde Berca SA a fost una dintre puținele întreprinderi care făceau puțuri pentru prospectare sau exploatare și avea, în exclusivitate, după 1989, contracte cu SN Petrom. Astfel, chiar și după 1989, Foraj-Sonde Berca a avut o activitate intensă. De fapt, întreprinderea mergea foarte bine.

Acum, după aproape treizeci de ani, artera în pantă, care duce către fostele birouri ale Schelei, arată ca după bombardament. Clădirile dărăpănate, fără uși și cu pereții năruiți, întregesc un peisaj simptomatic pentru întreaga industrie românească.

Citește și: Olguța Vasilescu, delir de femeie nesatisfăcută! “Coronavirusul ăsta nu există. Este o manevră a lui Iohannis pentru a nu mai ține alegeri”, a țipat isterizată, într-o comună doljeană, Olguța Coviduța. Cum alimentează liderii PSD teoria conspirației despre Covid și ce reacție are publicul lor

Lichidarea SC Foraj-Sonde Berca, la începutul anilor 2000, a fost un tun pe cinste! Angajații, cărora nu li se mai plătiseră salariile de mai multe luni, au câștigat toate procesele intentate societății. Au angajat și un executor judecătoresc, dar Direcția Generala a Finanțelor Publice din Buzău, sub conducerea directorului Dan Morișcă, l-a îndepărtat pe executorul muncitorilor și a trecut la lichidarea silită.

A vândut 18 instalații, de mare valoare la preț de fier vechi, deși executorul găsise oferte de 300.000 de dolari pe instalație. Dan Morișcă a fost cercetat de DNA, dar protejat de mafia care păstorește Buzăul a scăpat basma curată, în timp ce muncitorii au pierdut definitiv orice compensare bănească.

Ca trase la xerox, la fel s-au întâmplat lucrurile și cu fabrica de sticlă „Rubinul”. Dărăpănate și ținute în spatele unor lacăte ruginite, fostele clădiri ale fabricii se degradează pe zi ce trece, oamenii nemaiamintindu-și decât faptul că, odată, aici „a fost bine” și cam atât.

Băncuțele de la capătul podului. Fostele mari proiecte

Berca este doar una dintre miile de biete comune românești pierdute în hățișurile economiei de piață și ale intereselor meschine de ciordit și de stat. Investițiile au ocolit-o mai bine de 26 de ani, banii pentru proiectele de dezvoltare pierzându-se indubitabil în buzunarele unor oameni de bine, iar Berca rămânând, spre dezamăgirea localnicilor, o biată comună care, deși odată aspirase la statutul de oraș, abia s-a târât prin noroaiele tranziției de toate felurile: tranziția către democrație, tranziția către mai bine, tranziția către orașul visat.

În 26 ani nu s-a întâmplat absolut nimic în comuna Berca. Ce-i drept, clădirile s-au mai scorojit, iar bălăriile au crescut mai mari. În rest, oriunde întorceai capul totul era gri şi învechit.

Citește și: DNA DE LA PLOIEȘTI, DE CE DRACU’ NU-I MÂNDREȘTI? Despre cum a „modernizat” președintele Consiliului Județean „Ținutul Buzăului” și despre cum am obosit noi să-l tot întrebăm “Bă, da’ cât de greu o fi să faci niște drumuri care să ducă la minunile alea de care vorbești tu la televizor?”

Pe tânărul primar al comunei Berca, Ionel Dobrița, l-am găsit relaxat. După ce a reușit să răstoarne regimul Marcu, un primar cu două mandate în fruntea comunei Berca și nimic în cartea de onoare a comunei, tânărul primar ales al comunei Berca, Ionel Dobrița, a reușit în numai patru ani să spulbere mitul de comună faliment al localității. Fără o viziune concretă asupra posibilităților de redresare economică și, implicit, fără proiecte de anvergură, foștii edili ai Bercăi ajunseseră să treacă la capitolul realizări pavelele din centrul comunei şi băncuțele de la capetele unor poduri din localitate. Sub conducerea lui Dobrița, însă, localitatea a înflorit efectiv. Acum are toate condițiile unui mic orășel: gaze, apă, canalizare. Ba mai mult, este singura din județ şi printre puținele din țară și Europa cu posibilități uriașe pentru dezvoltarea turismului, în zonă existând Vulcanii Noroioși, numai indiferența autorităților județene reușind să o tragă în jos.

Tânărul primar a reușit să scoată griul din localitate și să îndulcească tristețea acestui loc. Se mândrește cu proiectele lui, ne povestește de ce lucrurile au mers tot mai prost după „rebranduirea” comunei Berca și de ce nici chiar lui nu i-au reușit anumite proiecte. „Casa de cultură este un eșec”, ne mărturisește.

Apropierea de Vulcanii Noroioși, dar şi de orașul Buzău, face din Berca o localitate foarte atractivă pentru companii, iar primarul, Ionel Dobrița, a speculat acest lucru şi a demarat un proiect de amploare, contractul de execuție lucrări pentru cel mai mare și mai important proiect de care a beneficiat comuna Berca până acum: modernizarea rețelei de alimentare cu apă, extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare și a stației de epurare din localitate.

„Marea asfaltare”, varianta Berca

De doi ani, comuna Berca este un vast șantier. S-a turnat covor asfaltic pe aproape toate străzile comunei, au fost amenajate și trasate parcări în zona centrală, au fost refăcute trotuarele, s-au realizat marcaje rutiere și s-a înlocuit conducta metalică de apă pe străzile unde situația o impunea.

Sarcina nu a fost una deloc ușoară, ne spune primarul Dobrița, iar așteptările create și entuziasmul cetățenilor reprezintă o mare provocare pentru echipa de la Primărie.

Berca, localitatea cu foarte multe proiecte în 2019

Reabilitarea Casei de Cultură, asfaltarea străzilor, introducerea rețelei de canalizare, dar și o sală de sport care să se ridice la standarde europene sunt doar unele dintre proiectele vizate pentru următorii ani de tânărul primar.

Schitul Berca va completa zestrea turistică a comunei buzoiene Berca. Un proiect european în valoare de 21,26 milioane de lei va pune vechea cetate pe picioare

Un proiect european în valoare de 21,26 milioane de lei va completa lista obiectivelor turistice din Berca, schitul cetate de aici, ocrotit de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, intrând deja într-un program de restaurare.

Așezământul datează din urmă cu 324 de ani, unele surse indicând existența unei biserici pe cel mai înalt deal din Berca chiar de la începutul anilor 1600. Documentele îi rețin însă ca ziditori pe stolnicul Mihalcea Cândescu împreună cu soția sa, Alexandrina Cantacuzino, și cu fiii lor, Șerban, Mihalcea și Moise.

Joseni, locul în care Berca se desparte de Europa

Ne îndreptăm către Vulcanii Noroioși, loc celebru în Europa, bolboroseala acestora dând locului un aer unic, parcă al unei alte planete. Până la Joseni, drumul curge lin, apoi dintr-o dată, ne reamintește unde suntem. La ieșirea din sat, Europa dispare cu totul, brusc și iremediabil. Suntem în România, județul Buzău, anul de grație douăzeci douăzeci…

De ani de zile, drumul județean 102 F este la linia de start al unei nemaipomenite asfaltări. Cineva, însă, un arbitru de sus de la CJ Buzău, a uitat să dea startul.

Altfel, dacă cei de la Consiliul Județean Buzău își vor ține promisiunile – pe care, fie vorba între noi, le repetă obsesiv de o groază de ani – comuna Berca va reuși pe deplin să iasă din încremenirea sa în timp. Pentru că Ținutul Buzăului ar putea rivaliza cu orice destinație turistică de sfârșit de săptămână, cu condiția ca drumul județean 102 F să fie adus la standardele europene. Așa cum am mai spus, Vulcanii Noroioși sunt unici în Europa şi ar putea atrage vizitatori de peste tot, spre beneficiul localității. Iar dacă treceți prin Berca, bucurați-vă și de cârnații de Pleșcoi.

De-ale lui Gâgă

Altfel, am căutat în zadar să dăm de un localnic care să-l înjure – la propriu – pe primarul Ionel Dobrița, mai ales că în localitate nu sunt decât 15 familii care beneficiază de ajutorul social. Nu am găsit. Dobrița este iubit necondiționat de către localnici, laudele curgând pe bandă rulantă. Ne-am conformat și noi acestei opinii generale. Omul chiar este pus pe treabă!

În loc de epilog

Așadar, la plecarea din Berca, avem motive să împărtășim mândria primarului Ionel Dobrița: comuna a reușit să facă pasul la care facem referire în titlul reportajului. În altă ordine de idei, statisticile recente susțin o singură concluzie: aproape 40% din drumurile României (33.543 de km) sunt drumuri rurale pietruite sau din pământ – aceasta este una dintre concluziile datelor INS cu privire la situația căilor de transport românești în ultimii ani. Țara noastră fiind în continuare, cu sau fără noi orașe peste noapte, statul european cu cea mai mare populație în mediul rural. Iar Berca începe să se detașeze frumos de rural.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
  2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul. Aceștia pot fi criticați, însă, pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

Harta cazurilor de coronavirus din fiecare țară. Graficul îmbolnăvirilor. Statistici

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
5,327,970
168,390
2,778,502
2,381,078
Brazil
3,123,109
103,421
2,243,124
776,564
India
2,395,417
47,138
1,695,860
652,419
Russia
902,701
15,260
710,298
177,143
South Africa
566,109
10,751
426,125
129,233
Mexico
492,522
53,929
332,800
105,793
Peru
489,680
21,501
335,756
132,423
Colombia
410,453
13,475
230,427
166,551
Chile
378,168
10,205
351,419
16,544
Spain
376,864
28,581
0
348,283
Iran
333,699
18,988
290,244
24,467
UK
313,798
46,706
0
267,092
Saudi Arabia
293,037
3,269
257,269
32,499
Pakistan
285,921
6,129
263,193
16,599
Bangladesh
266,498
3,513
153,089
109,896
Argentina
260,911
5,088
187,283
68,540
Italy
251,713
35,225
202,697
13,791
Turkey
243,180
5,873
226,155
11,152
Germany
219,648
9,269
199,900
10,479
France
206,696
30,371
83,237
93,088
Iraq
160,436
5,588
114,541
40,307
Philippines
143,749
2,404
68,997
72,348
Indonesia
130,718
5,903
85,798
39,017
Canada
120,617
9,004
107,015
4,598
Qatar
113,938
190
110,627
3,121
Kazakhstan
100,855
1,269
74,677
24,909
Egypt
95,834
5,059
54,888
35,887
Ecuador
95,563
5,951
78,610
11,002
Bolivia
93,328
3,761
31,753
57,814
Israel
87,878
639
61,625
25,614
China
84,737
4,634
79,342
761
Ukraine
84,548
1,970
45,686
36,892
Sweden
83,455
5,774
0
77,681
Oman
82,299
539
77,072
4,688
Dominican Republic
82,224
1,371
47,095
33,758
Panama
76,464
1,680
50,665
24,119
Belgium
75,008
9,885
17,841
47,282
Kuwait
73,785
489
65,451
7,845
Belarus
69,102
595
65,893
2,614
Romania
65,177
2,807
31,048
31,322
UAE
63,212
358
57,193
5,661
Netherlands
60,627
6,161
0
54,466
Guatemala
57,966
2,233
46,442
9,291
Singapore
55,395
27
50,520
4,848
Poland
53,676
1,830
37,611
14,235
Portugal
53,223
1,764
38,940
12,519
Japan
48,928
1,052
33,975
13,901
Honduras
48,403
1,515
6,805
40,083
Nigeria
47,290
956
33,609
12,725
Bahrain
44,804
165
41,504
3,135
Ghana
41,572
223
39,320
2,029
Armenia
40,794
806
33,492
6,496
Kyrgyzstan
40,759
1,484
32,997
6,278
Afghanistan
37,345
1,354
26,694
9,297
Switzerland
37,169
1,991
32,700
2,478
Algeria
36,699
1,333
25,627
9,739
Morocco
36,694
556
25,677
10,461
Azerbaijan
33,824
497
31,058
2,269
Uzbekistan
32,465
210
25,106
7,149
Serbia
28,751
658
18,965
9,128
Moldova
28,697
863
19,998
7,836
Kenya
28,104
456
14,610
13,038
Venezuela
27,938
238
19,706
7,994
Ireland
26,801
1,773
23,364
1,664
Ethiopia
25,118
463
11,034
13,621
Costa Rica
24,508
255
7,971
16,282
Nepal
24,432
91
16,728
7,613
Austria
22,439
724
20,268
1,447
Australia
22,127
352
12,393
9,382
El Salvador
21,644
577
10,056
11,011
Czechia
18,984
391
13,407
5,186
Cameroon
18,213
398
15,320
2,495
Côte d'Ivoire
16,847
105
13,321
3,421
Palestine
15,184
104
8,369
6,711
Denmark
15,070
621
13,066
1,383
Bosnia
14,961
453
8,827
5,681
S. Korea
14,714
305
13,786
623
Bulgaria
13,722
471
8,154
5,097
Madagascar
13,397
156
11,529
1,712
Macedonia
12,217
530
8,487
3,200
Sudan
12,033
786
6,282
4,965
Senegal
11,587
242
7,523
3,822
Norway
9,772
256
8,857
659
DRC
9,538
225
8,421
892
Malaysia
9,114
125
8,817
172
French Guiana
8,360
49
7,632
679
Zambia
8,275
241
7,004
1,030
Guinea
8,018
50
7,020
948
Gabon
8,006
51
5,823
2,132
Tajikistan
7,912
63
6,696
1,153
Haiti
7,649
183
4,982
2,484
Finland
7,642
333
7,050
259
Paraguay
7,519
86
5,326
2,107
Luxembourg
7,242
122
6,222
898
Lebanon
7,121
87
2,377
4,657
Albania
6,817
208
3,552
3,057
Mauritania
6,598
157
5,704
737
Libyan Arab Jamahiriya
6,302
132
740
5,430
Greece
5,942
214
3,804
1,924
Croatia
5,870
160
5,024
686
Djibouti
5,348
59
5,133
156
Maldives
5,223
21
2,849
2,353
Equatorial Guinea
4,821
83
2,182
2,556
Zimbabwe
4,818
104
1,544
3,170
Hungary
4,768
605
3,529
634
Malawi
4,714
152
2,477
2,085
Central African Republic
4,645
61
1,723
2,861
Hong Kong
4,244
63
3,189
992
Nicaragua
4,115
128
2,913
1,074
Montenegro
3,748
71
2,558
1,119
Congo
3,745
60
1,625
2,060
Swaziland
3,410
63
1,720
1,627
Thailand
3,356
58
3,169
129
Namibia
3,229
19
715
2,495
Somalia
3,227
93
1,728
1,406
Cuba
3,093
88
2,472
533
Mayotte
3,091
39
2,835
217
Cabo Verde
2,920
33
2,148
739
Sri Lanka
2,881
11
2,638
232
Slovakia
2,690
31
1,884
775
Mali
2,577
125
1,973
479
Suriname
2,559
39
1,712
808
Mozambique
2,559
19
951
1,589
South Sudan
2,472
47
1,175
1,250
Lithuania
2,309
81
1,683
545
Slovenia
2,272
129
1,960
183
Estonia
2,174
63
1,975
136
Rwanda
2,171
7
1,478
686
Guinea-Bissau
2,088
29
1,015
1,044
Benin
2,001
38
1,681
282
Iceland
1,972
10
1,847
115
Sierra Leone
1,932
69
1,478
385
Yemen
1,831
523
919
389
Tunisia
1,738
52
1,272
414
Angola
1,735
80
575
1,080
New Zealand
1,579
22
1,531
26
Gambia
1,477
33
247
1,197
Uruguay
1,385
37
1,157
191
Uganda
1,332
9
1,139
184
Syrian Arab Republic
1,327
53
385
889
Latvia
1,303
32
1,078
193
Jordan
1,303
11
1,215
77
Georgia
1,278
17
1,058
203
Cyprus
1,277
20
870
387
Liberia
1,250
81
736
433
Burkina Faso
1,213
54
995
164
Malta
1,190
9
695
486
Niger
1,158
69
1,065
24
Togo
1,070
26
752
292
Botswana
1,066
2
80
984
Jamaica
1,047
14
753
280
Bahamas
989
15
116
858
Andorra
963
52
855
56
Chad
946
76
859
11
Sao Tome and Principe
881
15
804
62
Vietnam
880
17
403
460
Lesotho
781
24
175
582
Aruba
717
3
114
600
Diamond Princess
712
13
651
48
Réunion
702
5
631
66
San Marino
699
42
657
0
Guyana
602
22
189
391
Channel Islands
599
47
545
7
Tanzania
509
21
183
305
Taiwan
481
7
450
24
Burundi
408
1
315
92
Comoros
399
7
379
13
Myanmar
361
6
318
37
Mauritius
344
10
334
0
Martinique
336
16
98
222
Isle of Man
336
24
312
0
Faroe Islands
335
0
225
110
Guadeloupe
317
14
186
117
Trinidad and Tobago
308
8
139
161
Mongolia
293
0
269
24
Eritrea
285
0
248
37
Cambodia
268
0
220
48
Turks and Caicos Islands
224
2
39
183
Sint Maarten
219
17
102
100
Papua New Guinea
214
3
71
140
Belize
210
2
32
176
Cayman Islands
203
1
202
0
Gibraltar
203
0
187
16
Bermuda
159
9
145
5
Barbados
143
7
112
24
Brunei
142
3
138
1
Monaco
138
4
113
21
Seychelles
127
0
126
1
Bhutan
113
0
97
16
French Polynesia
112
0
62
50
Antigua and Barbuda
92
3
76
13
Liechtenstein
89
1
87
1
Saint Martin
84
4
44
36
Saint Vincent and the Grenadines
57
0
52
5
Macao
46
0
46
0
Curaçao
32
1
30
1
Fiji
27
1
18
8
Timor-Leste
25
0
24
1
Saint Lucia
25
0
25
0
Grenada
24
0
23
1
New Caledonia
23
0
22
1
Lao People's Democratic Republic
20
0
19
1
Dominica
18
0
18
0
Saint Kitts and Nevis
17
0
17
0
Greenland
14
0
14
0
St. Barth
13
0
6
7
Caribbean Netherlands
13
0
7
6
Falkland Islands (Malvinas)
13
0
13
0
Montserrat
13
1
12
0
Holy See (Vatican City State)
12
0
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
British Virgin Islands
9
1
7
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Saint Pierre Miquelon
4
0
1
3
Anguilla
3
0
3
0
Updated on 12 August 2020 20:58
- Advertisement -

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Advertisement -

EDITORIAL

DNA DE LA PLOIEȘTI, DE CE DRACU’ NU-I MÂNDREȘTI? Despre cum a „modernizat” președintele Consiliului Județean „Ținutul Buzăului” și despre cum am obosit noi...

Iar ne-am deprimat dis de dimineață! A apărut Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, pe sticlă la o televiziune importantă și a început să ne explice cum a băgat el Ținutul Buzăului în UNESCO. Citește și: De ce se leagă Marcel Ciolacu la cap cu moțiunea de cenzură, dacă nu îl doare. Despre politicieni, proști și alte marafeturi. Ori despre cum liderii PSD se tot laudă că-l aruncă pe Orban afară din Palatul Victoriei, dar nu se întâmplă nimic. Care...

TOPUL DE AZI