marți, 9 martie, 2021
0.8 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST LA ZI Eveniment Starea de alertă. PSD a dat liber la COVID-19! Senatul a modificat...

Starea de alertă. PSD a dat liber la COVID-19! Senatul a modificat radical legea privind starea de alertă, protejându-și oamenii din funcții publice. Ce noutăți sunt față de varianta Guvernului

Starea de alertă. PSD a dat liber la COVID-19! Senatul a modificat radical legea privind starea de alertă, protejându-și oamenii din funcții publice. Ce noutăți sunt față de varianta Guvernului

NEWS

Proiectul de lege privind starea de alertă a fost adoptat de Senat cu modificări. Comisia Juridică din Senat, controlată de PSD, a modificat proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea măsurilor pentru perioada stării de alertă. Senatorii au introdus în lege obligativitatea ca instaurarea stării de alertă să fi aprobată și de Parlament.

Printre modificările făcute proiectului de lege privind starea de alertă figurează și acelea că Ministrul Sănătății nu mai poate demite șefii de spitale, iar pe perioada stării de alertă nu se mai pot face achiziții publice prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a anunțului, scrie Digi 24.

Starea de alertă și modificările făcute de senatorii juriști, redactate în raportul comisiei, supus votului Senatului:

 • Starea de alertă se instituie de Guvern, prin hotărâre, la propunerea ministrului de interne și se supune încuviințării Parlamentului în termen de 5 zile. Dacă Parlamentul respinge solicitarea, starea de urgență încetează de îndată.
 • Valabilitatea documentelor se prelungește și pentru perioada stării de alertă și la 90 de zile după.
Citește și: Iulia Hîrleșteanu, șefa organizației de femei PMP Galați, conduce Agenția de Îmbunătățiri Funciare din județ, deși n-are studii în domeniu, nici experiență. „Lumea este condusă de bărbați, dar femeile conduc bărbații!”, ne dezvăluie Hîrleșteanca. Știe ea ce știe!
 • Rămân măsurile care prevăd deschiderea magazinelor care au ieșire în stradă, a frizeriilor și a cabinetelor stomatologice. Senatul prevede însă obligația comercianților de a asigura măști atât personalului cât și clienților.
 • Ministrul Sănătății nu mai poate numi, suspenda din funcție și elibera persoanele care ocupă funcții de conducere în unitățile sanitare. Conform amendamentului adoptat în comisia juridică, ministrul Sănătății doar coordonează activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și funcționarea unităților sanitare.
 • Managerii de spital sau alți șefi de instituții pot fi suspendați din funcție, doar dacă neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu are legătură cu criza COVID-19, iar suspendarea încetează imediat după ce se termină starea de alertă.
 • Instituțiile publice pot angaja personal fără concurs doar pe durata stării de alertă.
 • A fost eliminat articolul care prevedea posibilitatea ca raportul de serviciu al funcționarilor publici să se poată rezilia fără acordul acestuia.
 • Autoritățile sunt obligate să dispună măsuri de protecție pentru angajații români care muncesc în străinătate.
 • CNSSU (Comitetul Național pentru Situații de Urgență) va avea un rol redus, fiind organismul care propune măsuri, nu cel care le dispune.
 • Se pot desfășura online examenele de licență, masterat sau susținerea tezelor de doctorat.
 • Pe durata stării de alertă, autoritățile locale sau județene pot susține financiar cluburile sportive.
 • Senatul a eliminat prevederile prin care se puteau face achiziții publice de bunuri și servicii de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care se impune starea de alertă, prin negociere directă fără publicare.

Senatorii votează proiectul de lege, unde PSD deține majoritatea fără sateliții UDMR, Pro Romania și ALDE, Senatul fiind prima cameră sesizată. Camera deputaților e cameră decizională.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

TOPUL DE AZI