Este scandal la compania de confecții din Focșani a fostei senatoare Sorina Plăcintă, după ce douăzeci dintre muncitorii aduși din Sri Lanka au fost concediați. Plăcintă ar fi luat decizia după ce trei dintre angajații sri-lankezi a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus.
Peste 50 de muncitori sri-lankezi au fost izolați de autorități, în Focșani, după ce trei dintre ei au fost depistați cu noul coronavirus. Ar fi luat virusul de la o româncă, în fabrica de textile unde lucrau. Compania aparține senatoarei Sorina Plăcintă, fost ministru al Tineretului şi Sportului. Muncitorii o acuză că i-a dat afară ilegal. Acum, tot ei spun că sunt cazați în condiții mult mai proaste chiar decât aveau acasă la ei.
Pentru Sorina Plăcintă și nu numai, sri-lankezii sunt mână de lucru ieftină…
Chiuvete şi cabine de duș ruginite sau rupte, apă băltind pe jos şi oameni înghesuiți în camere. Așa trăiesc, de 13 zile – în izolare, 51 de muncitori sri-lankezi suspectați că s-ar fi infectat cu noul coronavirus. Centrul unde au fost cazați este în Focșani, iar cei de aici plătesc pentru sri-lankezi doar apa. Două bidoane de 5 litri de apă pentru opt persoane.
Citește și: Români plecați în Germania, ca să muncească, închiși și păziți în terminalul de sosire al aeroportului Baden Airpark, din Soellingen, după aterizare. Nu ies de acolo 14 zile
Muncitorii lucrau la o fabrică de textile tot din Focșani, societate ce aparține senatoarei Sorina Plăcintă, fostul ministru al Tineretului și Sportului. Considerați a fi o mână de lucru ieftină pentru orice angajator, au venit din Sri Lanka detașați de la o altă fabrică. Dacă ar fi fost angajați direct de fabrica din România, angajatorul ar fi trebuit să le acorde salariul mediu pe economie.
Altfel, după ce unii dintre ei ar fi început să aibă simptome specifice coronavirusului, au fost dați afară, acuză oamenii. Trei dintre ei au ieșit pozitivi la testul pentru COVID-19 şi sunt internați în Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.
Conform Feliciei Vasile, director medical al spitalului, sri-lankezii internați au pneumonie determinată de infecția cu COVID-19. La acest moment sunt trei pacienți. Nu pun probleme nici de comorbidităţi.
Răvașul și Sorina Plăcintă
Fostul ministru al Tineretului și Sportului, Sorina Plăcintă, nu a comentat acuzațiile. A preferat în schimb să trimită presei un comunicat scris.
Citește și: Hotelul Turris din Turnu Măgurele, aflat în proprietatea fiului lui Liviu Dragnea, amendat cu 20.000 de lei pentru că servea mâncare expirată persoanelor aflate în carantină
„Toate deciziile de management luate la nivel intern au respectat şi respectă reglementările în vigoare referitoare la legislația muncii, la drepturile şi libertățile persoanelor şi la normele de securitate în muncă şi sănătate publică”, se afirmă în comunicat.
Toate-s vechi…
O situație similară a fost, în urmă cu două săptămâni, în Botoșani. Acolo, 44 de muncitori, tot din Sri Lanka, au fost concediați de la o companie de confecții după ce cinci dintre ei au fost diagnosticați cu COVID-19. În urmă cu trei zile, au vrut să plece din țară, cu autocarul, dar au fost opriți aproape de graniță şi duși înapoi în izolare.
Aici, Inspectoratul Teritorial în Muncă s-a autosesizat şi a deschis o anchetă. În Focșani, însă, nicio autoritate nu face cercetări.
Abia a ieșit din închisoare, Andrei Plăcintă, fiul fostei senatoare, a fost angajat la Curtea de Apel Galați
Fiul fostului senator Sorina Plăcintă, Andrei Plăcintă, a fost condamnat, în urmă cu câțiva ani, la 4 ani și jumătate de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Imediat după eliberarea din închisoare, Andrei Plăcintă a fost angajat pe postul de interpret și traducător autorizat de la Ministerul de Justiție, desfășurându-și activitatea pe lângă Curtea de Apel Galați. Nu se știe cum Plăcintă Jr. a reușit să obțină postul, în condițiile în care pentru aprobarea dosarului erau interzise antecedentele penale.
Conform legii 178/1997, „Ministerul Justiției autorizează, la cerere, după verificarea actelor depuse la dosarul de autorizare, traducătorii și interpreții folosiți de entitățile prevăzute la lege la articolul 1: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției, Parchetul de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, organele de urmărire penală, instanțele judecătorești, birourile notarilor publici, avocați și executori judecătorești.”