joi, 4 martie, 2021
15 C
Buzău

Mihai Ruse, senator ALDE de Brăila, dublă condamnare din partea Înaltei Curți: Un an și trei luni de închisoare cu suspendare pentru că, prins băut la volan, a fugit de poliţişti şi s-a ascuns într-o curte / Condamnarea anterioară, pentru conflict de interese și fals intelectual

EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Brăila Mihai Ruse, senator ALDE de...

Mihai Ruse, senator ALDE de Brăila, dublă condamnare din partea Înaltei Curți: Un an și trei luni de închisoare cu suspendare pentru că, prins băut la volan, a fugit de poliţişti şi s-a ascuns într-o curte / Condamnarea anterioară, pentru conflict de interese și fals intelectual

NEWS

Mihai Ruse, senator ALDE de Brăila, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație şi Justiție la un an, 3 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare, după ce a fost prins băut la volan, însă a reușit să fugă de polițiști şi s-a ascuns în curtea casei sale, de unde nu a mai vrut să iasă, transmite Agerpres.

Instanța supremă l-a condamnat pe senatorul Mihai Ruse la un an închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

Citește și: Gabriel Ioan Avrămescu a descălecat pe cai mari și politici la Galați, ca prefect al județului. Ce hotărâre a luat, imediat după învestire, noul prefect de Galați

Mihai Ruse mai are o condamnare definitivă de 6 luni închisoare cu suspendare, primită în anul 2018 într-un alt dosar, în care a fost acuzat de conflict de interese şi fals intelectual. Cele două pedepse au fost contopite, el primind în final 1 an, 3 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

Instanța a mai stabilit ca senatorul să stea 3 ani sub supraveghere, perioadă în care este obligat să frecventeze un program de reintegrare socială şi să efectueze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile la Administrația Lacuri, Parcuri şi Agrement București sau Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecție a Copilului Sector 5 București.

Senatorul Mihai Ruse a fost de acord cu această condamnare, el încheind în acest sens cu procurorii de la Parchetul General un acord de recunoaștere a vinovăției.

Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchet, pe data de 29 octombrie 2016, în jurul orelor 18,15, polițiștii rutieri au oprit în trafic, pe DN 23, în comuna Măxineni, județul Brăila, un autovehicul Dacia Logan, condus de Mihai Ruse. De menționat că Mihai Ruse a fost primar al comunei Măxineni în perioada 1996 – 2012.

Citește și: Salvați Copiii trage un semnal de alarmă: Rata mortalității infantile e de cinci ori mai mare în Tulcea decât în București. Ce cauzează clivajul / COMUNICAT DE PRESĂ

Polițiștii l-au dat jos pe șofer din mașină şi l-au testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind o alcoolemie de 0,43 mg/l alcool pur în aerul respirat.

Agenții i-au cerut lui Mihai Ruse să asigure mașina şi meargă cu ei la postul de poliție din comună, ulterior urmând să se deplaseze la spitalul din Brăila pentru a i se preleva probe biologice. În timp ce polițiștii erau ocupați cu întocmirea procesului verbal, senatorul s-a prefăcut că asigură mașina, însă a demarat în viteză şi s-a ascuns în curtea casei sale, de unde nu a mai vrut să iasă.

„Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest. În urma testării, a rezultat că inculpatul avea, la ora 18,21, o valoare de 0,43 mg/l alcool pur în aerul respirat. Conducătorului auto i s-a solicitat să se deplaseze cu organele de poliție la Spitalul Județean de Urgenţă Brăila pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În acest sens, i s-a solicitat inculpatului să asigure autoturismul şi apoi să însoțească organele de poliție la Postul de Poliție Măxineni, în vederea întocmirii actelor de constatare.

Citește și: Gheorghiță Berbece, fost consilier la cabinetul parlamentar al deputatului Ion Ştefan, este noul prefect al județului Vrancea. Ce funcții publice a mai deținut acesta

În timp ce lucrătorii de poliție începuseră operațiunea de imprimare pe suport de hârtie a rezultatului obținut în urma testării, inculpatul s-a urcat în autoturismul pe care-l condusese, însă, în loc să-l asigure, a demarat în viteză şi s-a deplasat până la locuința sa, unde a oprit şi s-a ascuns în curtea imobilului, fără a mai răspunde la solicitările lucrătorilor de poliție care plecaseră în urmărirea sa”, spun procurorii.

În aceeași zi, în jurul orelor 21,20, Mihai Ruse s-a prezentat la sediul Serviciului Rutier Brăila şi s-a pus la dispoziția polițiștilor, care l-au condus la Spitalul Județean de Urgenţă Brăila, unde i s-au recoltat două mostre biologice de sânge.

Conform buletinului de analiză toxicologică, s-a stabilit că, la ora 21,52, Mihai Ruse avea o alcoolemie de 0,30 gr.%0 (proba I), iar la ora 22,52 avea o alcoolemie de 0,20 gr.%0 (proba II).

Pus sub urmărire penală, senatorul Mihai Ruse şi-a recunoscut vinovăția şi a negociat cu procurorii să primească o pedeapsă cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani.

Mihai Ruse, condamnat la 6 luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese

În noiembrie anul trecut, Ruse a fost condamnat de Înalta Curte de Casație şi Justiție (ÎCCJ) la 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru conflict de interese şi fals intelectual, pentru fapte comise în perioada 1996 – iunie 2012, când a deținut funcţia de primar al comunei brăilene Măxineni.

ÎCCJ i-a aplicat lui Mihai Ruse două pedepse, șase luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese şi patru luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.

Citește și: Buzăul VREA să rămână ROȘU! Primarii PNL Buzău – memoriu către Ministrul Marcel Vela pentru păstrarea în funcție a Prefectului susținut de PSD! Pesedista Carmen Ichim se și bătuse în cuie pe scaunul de prefect al județului Buzău

„În baza art. 33 lit. a şi art. 34 lit. b Cod penal din 1969, aplică inculpatului Ruse Mihai pedeapsa cea mai grea de 6 luni închisoare. În baza art. 71 Cod penal din 1969, interzice inculpatului Ruse Mihai exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza I şi lit. b Cod penal din 1969 pe durata executării pedepsei principale. În baza art. 274 al. 1 Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata sumei de 750 de lei cheltuieli judiciare avansate de stat”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație şi Justiție.

Potrivit rechizitoriului, Mihai Ruse este acuzat că s-a împroprietărit ilegal cu 35 de hectare teren agricol de la fostul IAS Măxineni şi a luat în arendă 40 de hectare de la primărie, pentru care nu ar fi achitat redevența. El şi-ar fi asigurat foloase patrimoniale, fiind vorba despre subvenții din partea Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Brăila. Fostul primar de Măxineni a fost reclamat de o persoană care a formulat plângere adresată direct președintelui României.

Citește și: Dacă USL nu e, nimic nu e! Deputatul Cristina Burciu devine al treilea parlamentar PSD care a ales să treacă la liberali în ultimele zile. Ea și-a anunțat, miercuri, afilierea la grupul parlamentar al PNL. Cine e Cristina Burciu

În perioada martie 2009 – mai 2011, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleiaşi rezoluții infracționale, în calitate de primar al comunei Măxineni, județul Brăila, inculpatul a încheiat trei contracte de arendare a unor terenuri aflate în proprietatea publică sau privată a unității administrativ-teritoriale.

În februarie 2012, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila s-a înregistrat procesul verbal de sesizare din oficiu întocmit de lucrători de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Brăila – Serviciul de Investigare a Fraudelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, faptă comisă de Mihai Ruse în calitate de primar al comunei Măxineni.

S-a dispus declinarea competenței în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, dar după alegerile din 2016, când Mihai Ruse a fost ales senator de Brăila, competența a fost declinată în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, mai arată sursa citată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un „Like”, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.