miercuri, 2 decembrie, 2020
-1 C
Buzău
miercuri, 2 decembrie, 2020
-1 C
Buzău
Ești aici Ești aici EXPRESS SUD-EST Cum a evaporat falimentul RADET o datorie de peste 700 milioane euro,...

Cum a evaporat falimentul RADET o datorie de peste 700 milioane euro, ELCEN rămânând cu buza umflată și riscând, la rândul său, să intre în faliment. Despre cum sistemul toxic de subvenționare a gigacaloriei folosit de Gabriela Firea este rețeta perfectă a unui nou blocaj financiar care, într-un final, va afecta și Termoenergetica

SPECIAL

Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc...

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, vorbește, într-un amplu interviu acordat EXPRESS SUD-EST, despre activitatea sa în cadrul...

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...

Stelian Ion de la USR, fratele de cruce penală al lui Radu Mazăre. Ce legătură există între candidatul USR la Primăria Constanța și fostul...

O serie de dezvăluiri incendiare prezintă culisele politicii românești. Un episod incredibil se petrece la Constanța unde USR-istul Stelian...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

RADET, furnizorul de energie termică din București, a intrat în faliment, însă căldura și apa caldă vor ajunge în această iarnă în cele circa 8.600 de blocuri din București, spun autoritățile, până când întreaga afacere va fi trecută la noua companie a Primăriei, Termoenergetica. Primul pas se face joi, în Consiliul General. Falimentul RADET riscă să împingă în criză și ELCEN, marele creditor care are de încasat aproape 3,7 miliarde de lei de la compania falimentară, spune Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET: activele companiei în faliment reprezintă doar 1,0001% din datorie. Prin faliment, „banii s-au evaporat”, iar ELCEN rămâne cu buza umflată. Care sunt soluțiile pentru ca un sistem bazat pe un preț al gigacaloriei subvenționat cu peste 100%, să nu intre din nou în blocaj?

Consiliul General al Capitalei va face joi primul pas către mutarea furnizării de căldură și apă caldă în București de la RADET, companie de stat intrată de luni în faliment, la Termoenergetica, noua companie municipală, înființată în martie 2019 de primarul Capitalei, Gabriela Firea. Este vorba despre „delegarea serviciului public” de livrare a agentului termic către bucureșteni. „De aici încolo, urmează toate celelalte – transferul licențelor, autorizațiilor, personalului, contractelor, inclusiv transferul lucrărilor care sunt în desfășurare, reparațiile la conducte. Primăria are obligația să asigure continuitatea furnizării acestui serviciu public. Așadar, agentul termic nu va lipsi din caloriferele oamenilor”, a explicat pentru Europa Liberă administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea.

Citește și: Ana Birchall și Cozmin Gușă au fost excluși din PSD. Cum au reacționat cei doi

Anunțul a fost făcut public și de primarul Gabriela Firea: „Îi asigur pe toți angajații de la RADET că în ziua în care vor înceta activitatea la Regie, vor fi angajați la compania Termoenergetica, deci vor avea continuitate atât ei, ca salariați, cât și bucureștenii, care au contracte cu RADET-ul, pentru furnizarea apei calde și căldurii”.

Problema înlocuirii RADET-ului cu Termoenergetica în ecuația termoficării Bucureștiului este însă că noua companie nu are licență de furnizare a energiei termice, lucru anunțat și de ministrul Economiei, Virgil Popescu. Ana Otilia Nuțu, expert în energie al Expert Forum, spune pentru Europa Liberă că, deși compania municipală este înființată legal, spre deosebire de restul companiilor municipale, acordarea acestei licențe ar putea dura, „nu se face de pe azi pe mâine”.

„Până atunci, RADET poate funcționa, chiar dacă e în faliment, pentru că există o portiță legală care spune că dacă intră în faliment în timpul iernii, mai poate livra până se termină sezonul rece. Dar indiferent ce se întâmplă, la anul RADET moare, iar ei trebuie să rezolve cât mai repede cu Termoenergetica”, explică Ana Otilia Nuțu, pentru Europa Liberă.

Citește și: Cote pariuri Alegeri Prezidențiale 2019. Casele de pariuri merg pe mâna lui Iohannis: mai multe procente decât Barna și Dăncilă la un loc

Falimentul RADET va clarifica lucrurile mai rapid, consideră Gheorghe Piperea: „Ar fi păcat să nu utilizăm oportunitatea pe care ne-a dat-o această criză. În momentul de față, noi am petrecut aproape 6 luni pentru a obține niște lucruri pentru transferul de business. Cel mai repede s-a mișcat Consiliul Concurenței. Acum, suntem în prag de iarnă și s-a definitivat hotărârea judecătorului sindic din aprilie – prin decizia de luni, nu mai avem timp pentru procedura aceasta de transfer de business. Era clar încă din aprilie că reorganizarea judiciară nu mai merge. Am vrut să utilizăm această procedură ca un fel de punte, pentru a realiza acest transfer. Din păcate, instituțiile nu au reacționat cum trebuie”.

Datoria de 3,7 miliarde de lei către ELCEN, evaporată. Gigacaloria, subvenționată din pix

În București, energia termică este subvenționată de Primăria Capitalei, cel puțin pe hârtie. În practică, Primăria nu a dat niciodată toți banii necesari către RADET, iar compania nu a putut plăti mai departe către ELCEN, furnizorul de energie termică, deținut de Ministerul Energiei. Ana Otilia Nuțu explică cum prețul gigacaloriei este stabilit din pix de primărie, mai mic decât cel real, al pieței, iar diferența ar trebui acoperită din subvenții:

„Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) stabilește cât ar trebui să fie prețul gigacaloriei. În Consiliul General, se aprobă acest tarif, după care Primăria poate spune că tariful e prea mare și că vrea ca gigacaloria să ajungă la cetățeni la un preț mai mic. Ca să ajungă la prețul stabilit, Primăria ar trebui să vină cu subvenții. Concret, la finalul anului 2018 costul aprobat era de 400 de lei pe gigacalorie, iar Primăria ținea prețul la 163 de lei. Diferența de 238 de lei ar fi trebuit să fie plătită de Primărie, pentru fiecare gigacalorie. Ar trebui să fie plătită RADET-ului, iar Primăria fie nu plătește, fie plătește doar o parte”, explică pentru Europa Liberă Ana Otilia Nuțu.

Citește și: Sputnik-ul Mircea Diaconu și filmul lui cu proști: vrea să „zboare” independent, iar Ponta și Tăriceanu îi cântă-n strună. Cum a ajuns actorul care a jucat roluri celebre de prostovani…

Prețul la care vinde ELCEN este însă „umflat” cu 20-30%, consideră Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET: „În preț, ELCEN a pus și o bucățică ce acoperă energia electrică și bonusul de cogenerare, deși regăsim această bucățică și în prețul la energie electrică. Ceea ce înseamnă că prețul gigacaloriei ar fi mai redus, dacă s-ar raporta exclusiv la costul agentului termic”.

Prin acest sistem, în care Primăria se preface că menține un preț scăzut la termoficare, dar de fapt nu își plătește datoriile către furnizorul ELCEN, s-a ajuns ca RADET să acumuleze datorii către ELCEN, care se ridică, cu tot cu penalități, la 3,7 miliarde de lei, adică peste 700 de milioane de euro.

„Firea în acest moment se comportă ca un bully. Dacă nu-ți plătesc, ce o să faci, o să tai căldura pentru bucureșteni? Plătești politic (guvernul, care controlează ELCEN – n.r.). Soluția ar fi să respecte legea și să plătească banii pe care îi datorează”, spune Ana Otilia Nuțu.

Problema va rămâne însă valabilă și pentru Termoenergetica, „dacă Primăria nu va plăti în continuare subvenția sau nu va mări tarifele. Creșterea prețului la cel nesubvenționat ar fi un șoc, să-ți crească de trei ori prețul gigacaloriei. Nu e nicio garanție că Termoenergetica ar ajunge la altceva decât falimentul în care e RADET”, consideră Nuțu.

Citește și: Averile ilicite, CONFISCATE printr-o lege specială! Stați liniștiți, nu la noi, în Ucraina! Legea a fost promulgată la sfârșitul lui octombrie și făcea parte dintr-un program ambițios al președintelui Vladimir Zelenski de eradicare a corupției din Ucraina. Se aude, domnule președinte Iohannis?

Singura certitudine după falimentul RADET este explicată sec de administratorul judiciar Gheorghe Piperea: ELCEN e și el mai aproape de faliment, odată cu falimentul RADET, pentru că datoria pe care o are de recuperat „s-a evaporat”:

„Datoria care a ajuns acum la aproape 4 miliarde de lei, intră în faliment. Ea va fi acoperită din activele societății aflate în faliment. Aceste active se situează undeva la 35-40 de milioane de lei. Gradul de încasare a acestei creanțe de 4 miliarde de lei este de 1,0001%. Dincolo de asta, nu mai există nimic altceva. Datoria se șterge. De aceea, cei care și-au dorit falimentul RADET, adică ELCEN, au ajuns să aibă ce și-au dorit. Știți că e proverbul acela, ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să se întâmple”, spune Piperea, pentru Europa Liberă.

Piperea explică faptul că în planul de reorganizare judiciară al ELCEN, companie de stat care este și ea în insolvență, una dintre sursele de finanțare aprobate este și recuperarea creanței de la RADET. Acest lucru nu mai este posibil, după ce RADET a intrat în faliment, iar activele sale sunt mult prea mici.

Citește și: DNA a pus tunurile pe Misăilă, primarul municipiului Focșani! Căminul pentru Persoane Vârstnice cu care ar avea legătură audierea primarului focșănean a fost de-a lungul vremii centrul mai multor scandaluri, chiar și cu conotații sexuale

„Falimentul RADET înseamnă și falimentul ELCEN. În planul de reorganizare al ELCEN, scrie că din insolvența RADET, prin asumarea unei răspunderi iluzorii a Primăriei, ar urma să ia ELCEN 1,1 miliarde lei. Suntem deja în faliment, banii aceștia s-au evaporat. Nu mai au sursă de finanțare, deci trebuie să găsească o alta, dacă nu o găsesc sunt în faliment. În decembrie, RADET ar fi trebuit să plătim o factură curentă de 220 de milioane de lei, pentru că aveam încasări, inclusiv niște sume de luat de la Primărie. Nu o mai plătim, gata”, arată Piperea.

Întrebat ce garanții există că situația blocajului dintre RADET și ELCEN nu se va repeta și cu Termoenergetica, Gheorghe Piperea este sincer: „Fără să fiu cinic, vă spun că nici nu mai îmi pasă. Dacă se respectă legislația, cel puțin în perioada de iarnă, nu vor exista sincope între Termoenergetica și ELCEN, pentru că nu ai voie sub nicio formă să întrerupi agentul termic pe timp de iarnă”.

Ce soluții sunt în locul relației toxice RADET-ELCEN?

Ana Otilia Nuțu explică faptul că Bucureștiul nu poate fi comparat cu alte orașe din țară, unde s-au găsit soluții locale de „fentare” a termoficării centralizate.

„În București, rețeaua a fost concepută pentru cu totul alt model de consum și rețeaua e foarte lungă. Ar trebui redimensionată, ca să o faci eficientă. Dar nu ai cum să închizi ELCEN și să faci niște centrale care funcționează doar pentru căldură la bloc, pentru că ELCEN produce și cam 80% din curentul electric care se consumă în București. E mai puțin poluant să ai niște CET-uri care sunt mai departe de zonele aglomerate ale orașului. În vârful de consum de iarnă, noi avem probleme cu gazele care nu au presiune suficientă, inclusiv ELCEN are această problemă, numai că el are combustibil de rezervă și poate funcționa și pe păcură. Când e gerul mare, merge pe păcură. Cu o centrală la bloc, rămâi în frig”.

Citește și: Ion Ștefan, noul ministru al Dezvoltării, șef peste fondurile primarilor și baronilor locali: Începem reconstrucția României, prin muncă, perseverență, corectitudine și transparență!

Nuțu spune că soluția unei rețele circulare de termoficare, așa cum este cea gestionată de RADET, este bună pentru zonele cu foarte multe blocuri: „Dacă se întrerupe căldura dintr-un CET, se poate livra din altul. Dacă mai există acum căldură în Colentina și Aviației, este pentru că vine de la CET Sud, traversează 13 kilometri tot orașul. Ar merita o rețea la care să se poată conecta mai mulți producători și să intre chiar în concurență unii cu alții. În nordul Bucureștiului, unde acum nu există rețea, ai putea face ca la Oradea, exclusiv pe energie geotermală. Problema e ca cineva să vrea să facă această reformă, pentru că nu este o chestiune de făcut de azi pe mâine”.

Gheorghe Piperea explică de ce centralele termice individuale sau cele de bloc nu sunt o soluție pentru a elimina complet termoficarea centralizată: „Este cea mai periculoasă. Imaginați-vă un bloc cu 200 de coșuri de fum și înmulțiți cu 8.600, este numărul de blocuri pe care îl aprovizionează RADET. Nu numai că ar arăta ca o societate de Ev Mediu, dar ar fi cea mai poluată localitate din Europa”.

Citește și: Didi Băjenaru, individul care i-a spus Vioricăi Dăncilă că este noua Regina Maria, este milițian de profesie. Suma imensă pe care acesta o câștigă fără muncă de la o regie a Consiliului Județean Vrancea aflat sub papucul baronului Oprișan

Piperea spune că printre soluțiile care ar putea suplini lipsurile unei rețele centralizate de termoficare s-ar număra:

  • folosirea biogazelor pe care le poți obține din deșeurile organice de la groapa de gunoi. „Pentru asta, e nevoie de capacități de acest gen, OMV sau Engie ar putea să se gândească să facă biogaz”.
  • utilizarea rezervelor de apă geotermală din jurul Bucureștiului, mai ales în zona de nord.
  • utilizarea energiei solare, prin montarea pe blocuri a unor instalații care să încălzească apa, vara. „Vara se consumă destul de mult pentru că presiunile livrate în conducte sunt echivalente cu cele din perioada de iarnă”.

„Pentru asta, e nevoie de cineva care să și gândească”, încheie Gheorghe Piperea. Atât experta Ana Otilia Nuțu, cât și administratorul judiciar al RADET consideră că nicio autoritate nu și-a bătut cu adevărat capul pentru a ieși din situația păguboasă în care se află termoficarea Capitalei, de zeci de ani.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
14,254,580
279,154
8,418,723
5,556,703
India
9,531,295
138,628
8,968,002
424,665
Brazil
6,436,650
174,515
5,656,498
605,637
Russia
2,347,401
41,053
1,830,349
475,999
France
2,244,635
53,816
165,563
2,025,256
Spain
1,682,533
45,784
0
1,636,749
UK
1,659,256
59,699
0
1,599,557
Italy
1,641,610
57,045
823,335
761,230
Argentina
1,432,570
38,928
1,263,251
130,391
Colombia
1,324,792
36,934
1,217,647
70,211
Mexico
1,122,362
106,765
829,817
185,780
Germany
1,097,226
17,630
779,500
300,096
Poland
1,013,747
18,208
622,980
372,559
Iran
989,572
48,990
688,054
252,528
Peru
965,228
36,031
896,978
32,219
South Africa
796,472
21,709
734,305
40,458
Ukraine
758,264
12,717
369,054
376,493
Turkey
700,880
14,129
414,141
272,610
Belgium
579,212
16,786
37,924
524,502
Iraq
556,728
12,340
486,313
58,075
Chile
553,898
15,438
529,501
8,959
Indonesia
549,508
17,199
458,880
73,429
Netherlands
532,444
9,504
0
522,940
Czechia
530,883
8,507
455,509
66,867
Romania
484,550
11,665
371,231
101,654
Bangladesh
469,423
6,713
385,786
76,924
Philippines
434,357
8,436
399,005
26,916
Pakistan
403,311
8,166
345,365
49,780
Canada
387,017
12,301
307,993
66,723
Morocco
364,190
5,985
314,237
43,968
Saudi Arabia
357,872
5,919
347,513
4,440
Israel
338,748
2,881
324,645
11,222
Switzerland
335,660
4,991
257,600
73,069
Portugal
303,846
4,645
223,446
75,755
Austria
289,461
3,446
233,657
52,358
Sweden
266,158
6,972
0
259,186
Nepal
236,246
1,538
218,161
16,547
Jordan
227,208
2,854
168,429
55,925
Hungary
225,209
5,142
65,888
154,179
Ecuador
194,876
13,562
169,804
11,510
Serbia
191,356
1,704
31,536
158,116
UAE
171,434
580
156,380
14,474
Panama
167,311
3,098
145,518
18,695
Japan
150,386
2,172
127,304
20,910
Bulgaria
148,775
4,188
53,000
91,587
Dominican Republic
145,197
2,334
115,611
27,252
Bolivia
144,810
8,963
122,495
13,352
Georgia
143,376
1,342
121,621
20,413
Kuwait
143,260
882
138,134
4,244
Costa Rica
140,172
1,731
87,721
50,720
Belarus
139,908
1,174
117,195
21,539
Qatar
139,256
239
136,513
2,504
Armenia
137,231
2,228
111,795
23,208
Croatia
134,881
1,916
110,355
22,610
Kazakhstan
133,118
1,990
117,362
13,766
Lebanon
131,297
1,055
83,034
47,208
Azerbaijan
129,544
1,470
79,162
48,912
Oman
124,145
1,430
115,613
7,102
Guatemala
123,460
4,191
112,181
7,088
Egypt
116,303
6,666
102,816
6,821
Ethiopia
110,984
1,715
76,067
33,202
Moldova
110,580
2,343
96,711
11,526
Greece
109,655
2,606
9,989
97,060
Slovakia
109,226
898
71,738
36,590
Honduras
108,253
2,918
48,073
57,262
Venezuela
102,621
901
97,562
4,158
Tunisia
99,280
3,359
73,607
22,314
Myanmar
93,600
1,998
72,601
19,001
Bosnia
90,378
2,773
54,967
32,638
Palestine
90,192
763
66,989
22,440
Bahrain
87,137
341
85,357
1,439
China
86,551
4,634
81,649
268
Kenya
85,130
1,484
56,464
27,182
Algeria
84,152
2,447
54,405
27,300
Libyan Arab Jamahiriya
84,087
1,200
54,712
28,175
Denmark
83,535
852
66,086
16,597
Paraguay
83,479
1,771
58,949
22,759
Slovenia
79,566
1,547
57,447
20,572
Kyrgyzstan
73,513
1,277
65,189
7,047
Uzbekistan
73,335
611
70,534
2,190
Ireland
73,066
2,074
23,364
47,628
Malaysia
68,020
365
56,969
10,686
Nigeria
67,838
1,176
63,430
3,232
Lithuania
64,621
547
25,278
38,796
Macedonia
63,890
1,825
40,977
21,088
Singapore
58,230
29
58,144
57
Ghana
51,667
323
50,547
797
Afghanistan
46,980
1,822
37,026
8,132
Albania
39,719
839
19,912
18,968
El Salvador
39,130
1,129
35,839
2,162
Norway
36,789
351
27,414
9,024
Montenegro
36,351
510
25,409
10,432
Luxembourg
35,802
334
26,497
8,971
S. Korea
35,163
526
28,065
6,572
Australia
27,923
908
25,612
1,403
Finland
25,882
408
18,100
7,374
Sri Lanka
25,410
124
18,304
6,982
Cameroon
24,487
441
22,177
1,869
Uganda
21,409
206
9,044
12,159
Côte d'Ivoire
21,361
132
21,010
219
Latvia
18,377
224
1,823
16,330
Sudan
18,045
1,255
10,369
6,421
Zambia
17,700
357
17,086
257
Madagascar
17,341
251
16,657
433
Senegal
16,173
334
15,657
182
Mozambique
15,866
132
14,014
1,720
Angola
15,251
350
7,932
6,969
French Polynesia
14,559
76
4,842
9,641
Namibia
14,416
151
13,600
665
Guinea
13,143
76
12,154
913
Maldives
13,070
47
12,001
1,022
Estonia
13,019
122
7,608
5,289
DRC
12,987
336
11,694
957
Tajikistan
12,269
87
11,677
505
French Guiana
11,283
70
9,995
1,218
Cyprus
10,883
49
2,057
8,777
Jamaica
10,864
258
6,500
4,106
Cabo Verde
10,816
106
10,366
344
Botswana
10,742
34
7,912
2,796
Zimbabwe
10,129
277
8,643
1,209
Malta
10,101
146
7,887
2,068
Haiti
9,296
233
8,023
1,040
Gabon
9,214
60
9,066
88
Mauritania
8,710
177
7,764
769
Guadeloupe
8,427
149
2,242
6,036
Cuba
8,381
136
7,658
587
Réunion
8,102
40
7,172
890
Syrian Arab Republic
8,059
426
3,689
3,944
Bahamas
7,543
163
5,934
1,446
Andorra
6,842
76
5,988
778
Trinidad and Tobago
6,704
121
5,843
740
Hong Kong
6,500
110
5,394
996
Swaziland
6,442
122
6,017
303
Malawi
6,040
185
5,471
384
Uruguay
6,024
78
4,483
1,463
Rwanda
5,994
50
5,575
369
Belize
5,854
148
3,151
2,555
Nicaragua
5,838
161
4,225
1,452
Congo
5,774
94
4,988
692
Djibouti
5,680
61
5,587
32
Martinique
5,520
41
98
5,381
Guyana
5,423
151
4,436
836
Iceland
5,413
27
5,187
199
Suriname
5,319
117
5,197
5
Mayotte
5,181
49
2,964
2,168
Equatorial Guinea
5,156
85
5,009
62
Central African Republic
4,918
63
1,924
2,931
Aruba
4,902
45
4,718
139
Mali
4,837
161
3,263
1,413
Somalia
4,525
121
3,480
924
Thailand
4,026
60
3,822
144
Gambia
3,743
123
3,607
13
South Sudan
3,111
61
2,954
96
Benin
3,015
43
2,839
133
Togo
2,997
64
2,515
418
Burkina Faso
2,931
68
2,644
219
Curaçao
2,503
7
1,191
1,305
Guinea-Bissau
2,441
44
2,327
70
Sierra Leone
2,413
74
1,838
501
Yemen
2,217
621
1,518
78
Lesotho
2,142
44
1,278
820
New Zealand
2,060
25
1,963
72
Chad
1,705
102
1,539
64
San Marino
1,687
46
1,340
301
Liberia
1,595
83
1,343
169
Niger
1,586
75
1,219
292
Channel Islands
1,397
48
1,012
337
Vietnam
1,358
35
1,201
122
Liechtenstein
1,318
16
1,149
153
Sint Maarten
1,072
25
973
74
Gibraltar
1,035
5
954
76
Sao Tome and Principe
997
17
934
46
Mongolia
812
0
358
454
Turks and Caicos Islands
750
6
720
24
Saint Martin
717
12
641
64
Diamond Princess
712
13
659
40
Burundi
689
1
575
113
Taiwan
685
7
570
108
Papua New Guinea
669
7
597
65
Monaco
617
3
559
55
Comoros
613
7
586
20
Eritrea
577
0
498
79
Tanzania
509
21
183
305
Mauritius
505
10
463
32
Faroe Islands
503
0
500
3
Bhutan
414
0
386
28
Isle of Man
369
25
344
0
Cambodia
329
0
304
25
Cayman Islands
285
2
254
29
Barbados
278
7
255
16
Bermuda
262
9
214
39
Saint Lucia
261
2
141
118
Seychelles
183
0
162
21
Caribbean Netherlands
162
3
157
2
Brunei
151
3
145
3
St. Barth
147
1
105
41
Antigua and Barbuda
142
4
130
8
Dominica
85
0
63
22
Saint Vincent and the Grenadines
85
0
80
5
British Virgin Islands
72
1
71
0
Macao
46
0
46
0
Fiji
42
2
33
7
Grenada
41
0
30
11
Lao People's Democratic Republic
39
0
26
13
New Caledonia
33
0
32
1
Timor-Leste
31
0
30
1
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
22
0
19
3
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
17
0
5
12
Falkland Islands (Malvinas)
17
0
13
4
Saint Pierre Miquelon
16
0
14
2
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Anguilla
6
0
3
3
Marshall Islands
4
0
4
0
Wallis and Futuna
3
0
1
2
Samoa
2
0
0
2
Vanuatu
1
0
1
0
Updated on 2 December 2020 23:09
- Advertisement -

EDITORIAL

Pensiile speciale și vladțepeșistii poporului. Despre cum să dai pe la nasul prostimii cu un pic de damf de anticorupție și, astfel, să...

Nu trebuie să te fi uitat foarte atent la demisiile amalgamate din parlament pentru a sesiza șmechereala slinoasă cu care ștabii politici, fie ai PSD ori PNL, fie ai USR, vor să prostească un popor deja prostit. Vorbesc despre demisiile alea care, cică, i-ar lăsa pe ei - parlamentarii sulii - fără pensiile speciale. Toți poartă acum fesul unei...

TOPUL DE AZI