duminică, 5 iulie, 2020
20.2 C
Buzău
duminică, 5 iulie, 2020
20.2 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST Cum a evaporat falimentul RADET o datorie de peste 700 milioane euro,...

Cum a evaporat falimentul RADET o datorie de peste 700 milioane euro, ELCEN rămânând cu buza umflată și riscând, la rândul său, să intre în faliment. Despre cum sistemul toxic de subvenționare a gigacaloriei folosit de Gabriela Firea este rețeta perfectă a unui nou blocaj financiar care, într-un final, va afecta și Termoenergetica

TOPUL DE AZI

Barajul Siriu, o catastrofă din ce în ce mai iminentă. Ori despre un eventual Dam Vajont românesc și nesimțirea celor care conduc destinele acestei...

Conform unui scenariu privind o eventuală catastrofă produsă la Barajul Siriu, la o ruptură a barajului cu o breșă...

Clanurile interlopilor din Brăila. O inedită hartă a zonelor de influență şi a afacerilor controlate de acestea

De la Revoluție încoace, municipiul Brăila şi-a consolidat an de an „reputația” de cel mai interlop oraș din România,...

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

RADET, furnizorul de energie termică din București, a intrat în faliment, însă căldura și apa caldă vor ajunge în această iarnă în cele circa 8.600 de blocuri din București, spun autoritățile, până când întreaga afacere va fi trecută la noua companie a Primăriei, Termoenergetica. Primul pas se face joi, în Consiliul General. Falimentul RADET riscă să împingă în criză și ELCEN, marele creditor care are de încasat aproape 3,7 miliarde de lei de la compania falimentară, spune Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET: activele companiei în faliment reprezintă doar 1,0001% din datorie. Prin faliment, „banii s-au evaporat”, iar ELCEN rămâne cu buza umflată. Care sunt soluțiile pentru ca un sistem bazat pe un preț al gigacaloriei subvenționat cu peste 100%, să nu intre din nou în blocaj?

Consiliul General al Capitalei va face joi primul pas către mutarea furnizării de căldură și apă caldă în București de la RADET, companie de stat intrată de luni în faliment, la Termoenergetica, noua companie municipală, înființată în martie 2019 de primarul Capitalei, Gabriela Firea. Este vorba despre „delegarea serviciului public” de livrare a agentului termic către bucureșteni. „De aici încolo, urmează toate celelalte – transferul licențelor, autorizațiilor, personalului, contractelor, inclusiv transferul lucrărilor care sunt în desfășurare, reparațiile la conducte. Primăria are obligația să asigure continuitatea furnizării acestui serviciu public. Așadar, agentul termic nu va lipsi din caloriferele oamenilor”, a explicat pentru Europa Liberă administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea.

Citește și: Ana Birchall și Cozmin Gușă au fost excluși din PSD. Cum au reacționat cei doi

Anunțul a fost făcut public și de primarul Gabriela Firea: „Îi asigur pe toți angajații de la RADET că în ziua în care vor înceta activitatea la Regie, vor fi angajați la compania Termoenergetica, deci vor avea continuitate atât ei, ca salariați, cât și bucureștenii, care au contracte cu RADET-ul, pentru furnizarea apei calde și căldurii”.

Problema înlocuirii RADET-ului cu Termoenergetica în ecuația termoficării Bucureștiului este însă că noua companie nu are licență de furnizare a energiei termice, lucru anunțat și de ministrul Economiei, Virgil Popescu. Ana Otilia Nuțu, expert în energie al Expert Forum, spune pentru Europa Liberă că, deși compania municipală este înființată legal, spre deosebire de restul companiilor municipale, acordarea acestei licențe ar putea dura, „nu se face de pe azi pe mâine”.

„Până atunci, RADET poate funcționa, chiar dacă e în faliment, pentru că există o portiță legală care spune că dacă intră în faliment în timpul iernii, mai poate livra până se termină sezonul rece. Dar indiferent ce se întâmplă, la anul RADET moare, iar ei trebuie să rezolve cât mai repede cu Termoenergetica”, explică Ana Otilia Nuțu, pentru Europa Liberă.

Citește și: Cote pariuri Alegeri Prezidențiale 2019. Casele de pariuri merg pe mâna lui Iohannis: mai multe procente decât Barna și Dăncilă la un loc

Falimentul RADET va clarifica lucrurile mai rapid, consideră Gheorghe Piperea: „Ar fi păcat să nu utilizăm oportunitatea pe care ne-a dat-o această criză. În momentul de față, noi am petrecut aproape 6 luni pentru a obține niște lucruri pentru transferul de business. Cel mai repede s-a mișcat Consiliul Concurenței. Acum, suntem în prag de iarnă și s-a definitivat hotărârea judecătorului sindic din aprilie – prin decizia de luni, nu mai avem timp pentru procedura aceasta de transfer de business. Era clar încă din aprilie că reorganizarea judiciară nu mai merge. Am vrut să utilizăm această procedură ca un fel de punte, pentru a realiza acest transfer. Din păcate, instituțiile nu au reacționat cum trebuie”.

Datoria de 3,7 miliarde de lei către ELCEN, evaporată. Gigacaloria, subvenționată din pix

În București, energia termică este subvenționată de Primăria Capitalei, cel puțin pe hârtie. În practică, Primăria nu a dat niciodată toți banii necesari către RADET, iar compania nu a putut plăti mai departe către ELCEN, furnizorul de energie termică, deținut de Ministerul Energiei. Ana Otilia Nuțu explică cum prețul gigacaloriei este stabilit din pix de primărie, mai mic decât cel real, al pieței, iar diferența ar trebui acoperită din subvenții:

„Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) stabilește cât ar trebui să fie prețul gigacaloriei. În Consiliul General, se aprobă acest tarif, după care Primăria poate spune că tariful e prea mare și că vrea ca gigacaloria să ajungă la cetățeni la un preț mai mic. Ca să ajungă la prețul stabilit, Primăria ar trebui să vină cu subvenții. Concret, la finalul anului 2018 costul aprobat era de 400 de lei pe gigacalorie, iar Primăria ținea prețul la 163 de lei. Diferența de 238 de lei ar fi trebuit să fie plătită de Primărie, pentru fiecare gigacalorie. Ar trebui să fie plătită RADET-ului, iar Primăria fie nu plătește, fie plătește doar o parte”, explică pentru Europa Liberă Ana Otilia Nuțu.

Citește și: Sputnik-ul Mircea Diaconu și filmul lui cu proști: vrea să „zboare” independent, iar Ponta și Tăriceanu îi cântă-n strună. Cum a ajuns actorul care a jucat roluri celebre de prostovani…

Prețul la care vinde ELCEN este însă „umflat” cu 20-30%, consideră Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET: „În preț, ELCEN a pus și o bucățică ce acoperă energia electrică și bonusul de cogenerare, deși regăsim această bucățică și în prețul la energie electrică. Ceea ce înseamnă că prețul gigacaloriei ar fi mai redus, dacă s-ar raporta exclusiv la costul agentului termic”.

Prin acest sistem, în care Primăria se preface că menține un preț scăzut la termoficare, dar de fapt nu își plătește datoriile către furnizorul ELCEN, s-a ajuns ca RADET să acumuleze datorii către ELCEN, care se ridică, cu tot cu penalități, la 3,7 miliarde de lei, adică peste 700 de milioane de euro.

„Firea în acest moment se comportă ca un bully. Dacă nu-ți plătesc, ce o să faci, o să tai căldura pentru bucureșteni? Plătești politic (guvernul, care controlează ELCEN – n.r.). Soluția ar fi să respecte legea și să plătească banii pe care îi datorează”, spune Ana Otilia Nuțu.

Problema va rămâne însă valabilă și pentru Termoenergetica, „dacă Primăria nu va plăti în continuare subvenția sau nu va mări tarifele. Creșterea prețului la cel nesubvenționat ar fi un șoc, să-ți crească de trei ori prețul gigacaloriei. Nu e nicio garanție că Termoenergetica ar ajunge la altceva decât falimentul în care e RADET”, consideră Nuțu.

Citește și: Averile ilicite, CONFISCATE printr-o lege specială! Stați liniștiți, nu la noi, în Ucraina! Legea a fost promulgată la sfârșitul lui octombrie și făcea parte dintr-un program ambițios al președintelui Vladimir Zelenski de eradicare a corupției din Ucraina. Se aude, domnule președinte Iohannis?

Singura certitudine după falimentul RADET este explicată sec de administratorul judiciar Gheorghe Piperea: ELCEN e și el mai aproape de faliment, odată cu falimentul RADET, pentru că datoria pe care o are de recuperat „s-a evaporat”:

„Datoria care a ajuns acum la aproape 4 miliarde de lei, intră în faliment. Ea va fi acoperită din activele societății aflate în faliment. Aceste active se situează undeva la 35-40 de milioane de lei. Gradul de încasare a acestei creanțe de 4 miliarde de lei este de 1,0001%. Dincolo de asta, nu mai există nimic altceva. Datoria se șterge. De aceea, cei care și-au dorit falimentul RADET, adică ELCEN, au ajuns să aibă ce și-au dorit. Știți că e proverbul acela, ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să se întâmple”, spune Piperea, pentru Europa Liberă.

Piperea explică faptul că în planul de reorganizare judiciară al ELCEN, companie de stat care este și ea în insolvență, una dintre sursele de finanțare aprobate este și recuperarea creanței de la RADET. Acest lucru nu mai este posibil, după ce RADET a intrat în faliment, iar activele sale sunt mult prea mici.

Citește și: DNA a pus tunurile pe Misăilă, primarul municipiului Focșani! Căminul pentru Persoane Vârstnice cu care ar avea legătură audierea primarului focșănean a fost de-a lungul vremii centrul mai multor scandaluri, chiar și cu conotații sexuale

„Falimentul RADET înseamnă și falimentul ELCEN. În planul de reorganizare al ELCEN, scrie că din insolvența RADET, prin asumarea unei răspunderi iluzorii a Primăriei, ar urma să ia ELCEN 1,1 miliarde lei. Suntem deja în faliment, banii aceștia s-au evaporat. Nu mai au sursă de finanțare, deci trebuie să găsească o alta, dacă nu o găsesc sunt în faliment. În decembrie, RADET ar fi trebuit să plătim o factură curentă de 220 de milioane de lei, pentru că aveam încasări, inclusiv niște sume de luat de la Primărie. Nu o mai plătim, gata”, arată Piperea.

Întrebat ce garanții există că situația blocajului dintre RADET și ELCEN nu se va repeta și cu Termoenergetica, Gheorghe Piperea este sincer: „Fără să fiu cinic, vă spun că nici nu mai îmi pasă. Dacă se respectă legislația, cel puțin în perioada de iarnă, nu vor exista sincope între Termoenergetica și ELCEN, pentru că nu ai voie sub nicio formă să întrerupi agentul termic pe timp de iarnă”.

Ce soluții sunt în locul relației toxice RADET-ELCEN?

Ana Otilia Nuțu explică faptul că Bucureștiul nu poate fi comparat cu alte orașe din țară, unde s-au găsit soluții locale de „fentare” a termoficării centralizate.

„În București, rețeaua a fost concepută pentru cu totul alt model de consum și rețeaua e foarte lungă. Ar trebui redimensionată, ca să o faci eficientă. Dar nu ai cum să închizi ELCEN și să faci niște centrale care funcționează doar pentru căldură la bloc, pentru că ELCEN produce și cam 80% din curentul electric care se consumă în București. E mai puțin poluant să ai niște CET-uri care sunt mai departe de zonele aglomerate ale orașului. În vârful de consum de iarnă, noi avem probleme cu gazele care nu au presiune suficientă, inclusiv ELCEN are această problemă, numai că el are combustibil de rezervă și poate funcționa și pe păcură. Când e gerul mare, merge pe păcură. Cu o centrală la bloc, rămâi în frig”.

Citește și: Ion Ștefan, noul ministru al Dezvoltării, șef peste fondurile primarilor și baronilor locali: Începem reconstrucția României, prin muncă, perseverență, corectitudine și transparență!

Nuțu spune că soluția unei rețele circulare de termoficare, așa cum este cea gestionată de RADET, este bună pentru zonele cu foarte multe blocuri: „Dacă se întrerupe căldura dintr-un CET, se poate livra din altul. Dacă mai există acum căldură în Colentina și Aviației, este pentru că vine de la CET Sud, traversează 13 kilometri tot orașul. Ar merita o rețea la care să se poată conecta mai mulți producători și să intre chiar în concurență unii cu alții. În nordul Bucureștiului, unde acum nu există rețea, ai putea face ca la Oradea, exclusiv pe energie geotermală. Problema e ca cineva să vrea să facă această reformă, pentru că nu este o chestiune de făcut de azi pe mâine”.

Gheorghe Piperea explică de ce centralele termice individuale sau cele de bloc nu sunt o soluție pentru a elimina complet termoficarea centralizată: „Este cea mai periculoasă. Imaginați-vă un bloc cu 200 de coșuri de fum și înmulțiți cu 8.600, este numărul de blocuri pe care îl aprovizionează RADET. Nu numai că ar arăta ca o societate de Ev Mediu, dar ar fi cea mai poluată localitate din Europa”.

Citește și: Didi Băjenaru, individul care i-a spus Vioricăi Dăncilă că este noua Regina Maria, este milițian de profesie. Suma imensă pe care acesta o câștigă fără muncă de la o regie a Consiliului Județean Vrancea aflat sub papucul baronului Oprișan

Piperea spune că printre soluțiile care ar putea suplini lipsurile unei rețele centralizate de termoficare s-ar număra:

  • folosirea biogazelor pe care le poți obține din deșeurile organice de la groapa de gunoi. „Pentru asta, e nevoie de capacități de acest gen, OMV sau Engie ar putea să se gândească să facă biogaz”.
  • utilizarea rezervelor de apă geotermală din jurul Bucureștiului, mai ales în zona de nord.
  • utilizarea energiei solare, prin montarea pe blocuri a unor instalații care să încălzească apa, vara. „Vara se consumă destul de mult pentru că presiunile livrate în conducte sunt echivalente cu cele din perioada de iarnă”.

„Pentru asta, e nevoie de cineva care să și gândească”, încheie Gheorghe Piperea. Atât experta Ana Otilia Nuțu, cât și administratorul judiciar al RADET consideră că nicio autoritate nu și-a bătut cu adevărat capul pentru a ieși din situația păguboasă în care se află termoficarea Capitalei, de zeci de ani.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
  2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul. Aceștia pot fi criticați, însă, pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

Harta cazurilor de coronavirus din fiecare țară. Graficul îmbolnăvirilor. Statistici

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
2,934,814
132,313
1,256,206
1,546,295
Brazil
1,578,376
64,365
978,615
535,396
Russia
674,515
10,027
446,879
217,609
India
673,904
19,279
409,062
245,563
Peru
299,080
10,412
189,621
99,047
Spain
297,625
28,385
0
269,240
Chile
291,847
6,192
257,445
28,210
UK
284,900
44,198
0
240,702
Mexico
245,251
29,843
147,205
68,203
Italy
241,419
34,854
191,944
14,621
Iran
237,878
11,408
198,949
27,521
Pakistan
225,283
4,619
125,094
95,570
Saudi Arabia
205,929
1,858
143,256
60,815
Turkey
204,610
5,206
179,492
19,912
Germany
197,418
9,081
181,300
7,037
South Africa
187,977
3,026
91,227
93,724
France
166,960
29,893
77,060
60,007
Bangladesh
159,679
1,997
70,721
86,961
Colombia
113,389
3,942
46,563
62,884
Canada
105,316
8,674
68,990
27,652
Qatar
99,183
123
90,387
8,673
China
83,545
4,634
78,509
402
Egypt
74,035
3,280
20,103
50,652
Argentina
72,786
1,453
25,930
45,403
Sweden
71,419
5,420
0
65,999
Belarus
63,270
418
50,669
12,183
Indonesia
62,142
3,089
28,219
30,834
Belgium
61,838
9,771
17,091
34,976
Ecuador
61,535
4,769
28,507
28,259
Iraq
58,354
2,368
31,077
24,909
UAE
50,857
321
39,857
10,679
Netherlands
50,335
6,113
0
44,222
Kuwait
49,303
365
39,943
8,995
Ukraine
47,677
1,227
21,115
25,335
Kazakhstan
45,719
188
26,750
18,781
Oman
45,106
203
26,968
17,935
Singapore
44,664
26
40,117
4,521
Portugal
43,569
1,605
28,772
13,192
Philippines
41,830
1,290
11,453
29,087
Bolivia
36,818
1,320
10,766
24,732
Dominican Republic
36,184
786
18,602
16,796
Panama
35,995
698
16,945
18,352
Poland
35,719
1,512
23,127
11,080
Afghanistan
32,672
826
19,164
12,682
Switzerland
32,198
1,965
29,200
1,033
Israel
29,170
330
17,816
11,024
Bahrain
28,857
96
23,959
4,802
Romania
28,582
1,731
19,854
6,997
Nigeria
28,167
634
11,462
16,071
Armenia
27,900
477
15,935
11,488
Ireland
25,509
1,741
23,364
404
Guatemala
22,501
920
3,330
18,251
Honduras
22,116
605
2,250
19,261
Azerbaijan
19,801
241
11,291
8,269
Ghana
19,388
117
14,330
4,941
Japan
19,282
977
16,959
1,346
Austria
18,165
705
16,607
853
Moldova
17,672
580
10,396
6,696
Serbia
15,829
306
13,064
2,459
Algeria
15,500
946
11,181
3,373
Nepal
15,491
34
6,415
9,042
Morocco
13,822
232
9,329
4,261
S. Korea
13,030
283
11,811
936
Denmark
12,832
606
11,817
409
Cameroon
12,592
313
10,100
2,179
Czechia
12,440
351
7,852
4,237
Côte d'Ivoire
10,462
72
4,807
5,583
Uzbekistan
9,708
31
6,425
3,252
Sudan
9,663
604
4,624
4,435
Norway
8,926
251
8,138
537
Malaysia
8,658
121
8,461
76
Australia
8,362
104
7,355
903
Kenya
7,577
159
2,236
5,182
El Salvador
7,507
210
4,434
2,863
DRC
7,379
182
2,961
4,236
Senegal
7,272
129
4,713
2,430
Finland
7,248
329
6,700
219
Kyrgyzstan
7,094
78
2,714
4,302
Macedonia
6,932
334
2,987
3,611
Venezuela
6,537
59
2,100
4,378
Haiti
6,230
110
1,286
4,834
Tajikistan
6,159
52
4,809
1,298
Ethiopia
5,846
103
2,430
3,313
Bulgaria
5,677
241
2,898
2,538
Gabon
5,620
44
2,555
3,021
Guinea
5,570
34
4,496
1,040
Bosnia
4,962
191
2,550
2,221
French Guiana
4,913
16
1,866
3,031
Mauritania
4,827
129
1,805
2,893
Djibouti
4,736
55
4,580
101
Costa Rica
4,621
18
1,721
2,882
Luxembourg
4,476
110
4,016
350
Hungary
4,174
589
2,784
801
Central African Republic
3,969
48
914
3,007
Palestine
3,835
13
463
3,359
Greece
3,511
192
1,374
1,945
Thailand
3,185
58
3,066
61
Croatia
3,094
113
2,183
798
Equatorial Guinea
3,071
51
842
2,178
Somalia
2,961
92
973
1,896
Albania
2,819
74
1,637
1,108
Madagascar
2,728
29
1,078
1,621
Mayotte
2,661
35
2,375
251
Nicaragua
2,519
83
1,238
1,198
Maldives
2,435
10
1,976
449
Paraguay
2,385
20
1,134
1,231
Cuba
2,369
86
2,227
56
Mali
2,303
118
1,516
669
Sri Lanka
2,074
11
1,885
178
South Sudan
2,021
38
333
1,650
Estonia
1,993
69
1,870
54
Iceland
1,860
10
1,833
17
Lebanon
1,855
35
1,304
516
Lithuania
1,831
79
1,545
207
Guinea-Bissau
1,765
25
676
1,064
Slovakia
1,749
28
1,466
255
Slovenia
1,679
111
1,384
184
Zambia
1,632
30
1,348
254
Congo
1,557
44
501
1,012
Sierra Leone
1,533
62
1,051
420
New Zealand
1,530
22
1,490
18
Malawi
1,498
16
317
1,165
Cabo Verde
1,421
16
654
751
Hong Kong
1,259
7
1,145
107
Yemen
1,248
337
537
374
Benin
1,199
21
333
845
Tunisia
1,186
50
1,046
90
Jordan
1,150
10
902
238
Latvia
1,123
30
1,000
93
Rwanda
1,092
3
523
566
Niger
1,082
68
963
51
Cyprus
1,002
19
839
144
Burkina Faso
980
53
854
73
Mozambique
969
7
256
706
Uruguay
955
28
840
87
Swaziland
954
13
535
406
Georgia
948
15
825
108
Uganda
927
0
868
59
Libyan Arab Jamahiriya
918
27
230
661
Chad
871
74
787
10
Liberia
869
37
369
463
Andorra
855
52
800
3
Jamaica
721
10
565
146
Montenegro
720
13
315
392
Sao Tome and Principe
719
13
267
439
Diamond Princess
712
13
651
48
San Marino
698
42
656
0
Zimbabwe
698
8
181
509
Malta
672
9
650
13
Togo
671
14
424
233
Channel Islands
571
47
512
12
Suriname
565
14
276
275
Réunion
533
2
472
59
Tanzania
509
21
183
305
Taiwan
449
7
438
4
Namibia
375
0
25
350
Vietnam
355
0
340
15
Angola
346
19
108
219
Mauritius
341
10
330
1
Syrian Arab Republic
338
10
123
205
Isle of Man
336
24
312
0
Myanmar
313
6
240
67
Comoros
309
7
241
61
Botswana
277
1
29
247
Guyana
256
14
117
125
Martinique
249
14
98
137
Mongolia
220
0
183
37
Eritrea
215
0
56
159
Cayman Islands
201
1
194
6
Burundi
191
1
118
72
Faroe Islands
187
0
187
0
Guadeloupe
184
14
157
13
Gibraltar
178
0
176
2
Bermuda
146
9
137
0
Cambodia
141
0
131
10
Brunei
141
3
138
0
Trinidad and Tobago
130
8
115
7
Monaco
106
4
95
7
Aruba
105
3
98
4
Bahamas
104
11
89
4
Barbados
97
7
90
0
Liechtenstein
83
1
81
1
Seychelles
81
0
11
70
Bhutan
78
0
51
27
Sint Maarten
78
15
63
0
Antigua and Barbuda
68
3
23
42
French Polynesia
62
0
60
2
Gambia
57
2
27
28
Macao
46
0
45
1
Turks and Caicos Islands
45
2
11
32
Saint Martin
43
3
37
3
Lesotho
35
0
11
24
Belize
30
2
19
9
Saint Vincent and the Grenadines
29
0
29
0
Timor-Leste
24
0
24
0
Grenada
23
0
23
0
Curaçao
23
1
19
3
Saint Lucia
22
0
19
3
New Caledonia
21
0
21
0
Lao People's Democratic Republic
19
0
19
0
Dominica
18
0
18
0
Fiji
18
0
18
0
Saint Kitts and Nevis
16
0
15
1
Greenland
13
0
13
0
Falkland Islands (Malvinas)
13
0
13
0
Holy See (Vatican City State)
12
0
12
0
Papua New Guinea
11
0
8
3
Montserrat
11
1
10
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
British Virgin Islands
8
1
7
0
Caribbean Netherlands
7
0
7
0
St. Barth
6
0
6
0
Anguilla
3
0
3
0
Saint Pierre Miquelon
1
0
1
0
Updated on 5 July 2020 2:34
- Advertisement -

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Advertisement -

EDITORIAL