duminică, 20 septembrie, 2020
12 C
Buzău
duminică, 20 septembrie, 2020
12 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST Tabăra Năvodari: perla de altădată, ruina de azi. Căzut pradă rechinilor imobiliari,...

Tabăra Năvodari: perla de altădată, ruina de azi. Căzut pradă rechinilor imobiliari, complexul de vacanță a dispărut bucată cu bucată! Nici DNA nu a putut să-l mai salveze

TOPUL DE AZI

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...

Gabriel Mutu, edilul meseriaș în eludarea legii și în spălare de bani. Ori despre cum să-ți ascunzi șase apartamente și opt spații comerciale în...

Unul din cei mai bogați primari de sector din București poate da lecții despre cum să-ți ascunzi averea în...

Barajul Siriu, o catastrofă din ce în ce mai iminentă. Ori despre un eventual Dam Vajont românesc și nesimțirea celor care conduc destinele acestei...

Conform unui scenariu privind o eventuală catastrofă produsă la Barajul Siriu, la o ruptură a barajului cu o breșă...

Adrian Tudorancea și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un partid recent înființat, intră în bătălia pentru alegerile locale la Buzău. Cunoscutul avocat Adrian Tudorancea...

O nouă formațiune politică prinde contur la Buzău, chiar înainte de alegerile locale. Este vorba despre Alianța pentru Unirea...

ARTICOL SCRIS DE

Tabăra Năvodari, unde au ajuns mii de copii în fiecare vară este azi o ruină. A căzut pradă intereselor imobiliare şi a dispărut bucată cu bucată. Vorbim de peste o sută de hectare aflate la malul mării şi peste 300 de clădiri. Geamurile sparte, tencuiala căzută și clădirile în paragină oglindesc perfect situația dezastruoasă prin care a trecut în ultimii ani tabăra Năvodari. Doar două dintre cele zece clădiri ale complexului au fost renovate, în ultimii ani, însă nimic de aici nu mai seamănă cu tabăra în anii ei de glorie.

Bine ați venit în Tabăra Năvodari, visul copilăriei multora dintre noi. Cum intri pe poartă, te cuprinde un sentiment de revoltă. Complexul pare abandonat. Iar clădirile, în paragină, oglindesc perfect dezastrul prin care a trecut. Înainte de ’89, se puteau caza, în fiecare zi, peste 10.000 de copii. Acum, numărul a scăzut la 560.

Citește și: Constanța, un oraș „în cădere“! Un sondaj INSCOP Research arată că majoritatea constănțenilor consideră că „cea mai mare problemă a orașului în acest moment“ este „corupția din administrația locală și instituțiile locale“

Cu zeci de hectare de teren, aflate chiar pe malul mării, tabăra Năvodari a căzut pradă rechinilor imobiliari. Conform procurorilor DNA, un rol important în decimarea complexului l-a deținut chiar fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei.

Anchetatorii au scos la iveală o încrengătură penală între edil, rude ale acestuia, foști angajați ai primăriei şi a altora, interesați să pună mâna pe acest teren, care valorează sute de milioane de euro. Ca urmare, de-a lungul anilor, o parte dintre clădirile copiilor au fost dărâmate, iar terenul parcelat şi vândut.

Tabăra Năvodari: un complex întins pe 134 de hectare, organizat în cinci tabere: Delfinul, Albatros, Perla, Cutezătorii şi Lebăda

Tabăra de la Năvodari a fost ridicată în anii ’70, din banii Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania-UGSR. Complexul avea sute de clădiri, întinse pe 134 de hectare, organizate în cinci tabere: Delfinul, Albatros, Perla, Cutezătorii şi Lebăda.

După Revoluție, patrimoniul UGSR a fost preluat prin hotărâre judecătorească de sindicatele devenite democratice, conduse pe atunci de Victor Ciorbea. Acestea, la rândul lor, au înființat SIND România, o societate care să le administreze toate unitățile de cazare. Terenul de sub construcții a rămas al statului, dar a fost dat în folosință sindicatelor, pe termen nedeterminat.

Timp de 18 ani, tabăra Năvodari a fost administrată în liniște de sindicaliști. Dar şi numărul de locuri de cazare a scăzut de la 10 mii la 1300. Adrian Boaje este directorul Sind România din 2010. Susține că din ’90 şi până în 2012, s-au făcut investiții de jumătate de milion de euro, în tabără.

Citește și: DELIR TOTAL al lui ALEXANDRU CUMPĂNAȘU, candidatul ivit din spuma incompetenței de la Caracal: IOHANNIS și DĂNCILĂ au complotat împotriva lui DRAGNEA

Asediul imobiliar asupra taberei începe în forță, în 2008. În baza unui act din anii ’60, primarul de atunci al orașului Năvodari, Nicolae Matei, obține un teren de 6,2 hectare în tabăra Cutezătorii, evaluat la 3,5 milioane de euro. Demolează construcții, îl parcelează şi îl vinde.

Procurorii DNA au demonstrat ulterior ca mișcarea edilului nu a fost una legală şi că terenul revendicat se afla de fapt în altă parte a localității. Era, însă, mult mai ieftin: valora doar 1,5 milioane de euro.

Printre cei care au cumpărat teren în tabăra Cutezătorii se afla fiica unui judecător din Constanța cu putere de decizie în cazul unor litigii în care primăria era implicată. Dar şi consilieri locali sau rude ale acestora, un fost șef al IPJ Constanța şi un inspector ANAF. Și uite așa, în tabăra copiilor de altădată au apărut case la 5 minute distanță de mers cu mașina de plajă.

Cum a ajuns cel cunoscut drept cumnatul primarului Nicolae Matei să primească în folosință 60 de hectare pe malul mării, cu… 7 lei/mp!

În data de 14 noiembrie 2012, primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei, a fost arestat preventiv, pentru tentativa de a-i mitui pe angajații Ministerului de Interne, care îl anchetau pentru abuz în serviciu şi alte fapte penale.

Tabăra Năvodari
Fostul primar Nicolae Matei în Tabăra Delfin

În dosarul instrumentat de polițiști, primarul era învinuit că ar fi acaparat 60 de hectare de teren foarte valoros, chiar pe malul mării, şi mai multe clădiri, toate situate în perimetrul Complexului Turistic şi de Recreere Tabăra de Copii – Năvodari.

Conform anchetatorilor, bunurile imobiliare în discuție ar fi ajuns în proprietatea celui cunoscut ca fiind… cumnatul său (chiar Matei obișnuiește să-l numească, în public!, astfel, deși încă nu se știe dacă a oficializat, prin căsătorie, relația îndelungată şi de cvasinotorietate cu sora acestuia), Isidor Gurgu.

Citește și: Raportul MCV pentru România, publicat ieri, este cel mai dur din ultimii 10 ani. Pentru prima dată, situația Bulgariei este analizată separat de România și totodată în termeni mult mai buni

Sursele judiciare, citate de toată presa românească, locală şi națională, au susținut, la momentul arestării, că Nicolae Matei ar fi încercat să le ofere polițiștilor, implicați în caz, terenuri pe malul mării, pentru a mușamaliza dosarele penale în care era cercetat.

Fapta (incriminată penal) de mituire (la această faptă Codul Penal nu prevede şi “tentativa”, cum, în mod absolut eronat, a tot ținut-o langa Matei, după ieșirea din Penitenciarul de la Poarta Albă, pentru a minimaliza gravitatea dosarului!…) ar fi fost surprinsă în flagrant, astfel că șeful administrației publice din Năvodari a primit, inițial, mandat de reținere, pentru 24 de ore, fiind condus la sediul DNA București, pentru audieri, pe 14 noiembrie 2012, în jurul orelor 18. Magistrații Tribunalului București au dispus, o zi mai târziu, pe 15 noiembrie 2012, arestarea preventivă pentru 29 de zile.

Un lucru interesant, care a fost tratat cu relativă neatenție de presă, din cauza succedării într-un ritm extrem de rapid a evenimentelor, este acela că, deși colegii de la PSD ai lui Nicolae Matei au remis imediat un comunicat, în care denunță caracterul „politic” al reținerii, faptele pentru care acesta este cercetat penal fuseseră denunțate de către… partenerul principal din alianța USL, adică Partidul Național Liberal (Filiala Năvodari)!

„Ecoterm”, o firmă de distribuție a agentului termic a scos tabăra Năvodari la vânzare!

Conform anchetatorilor, Nicolae Matei ar fi început acțiunea de acaparare, prin mijloace ilegale, a terenurilor şi activelor Taberei de Copii de la Năvodari, la scurt timp după ce a fost ales, pentru întâia dată, primar al urbei.

Astfel, pe 8 mai 2009, “TSP Ecoterm” SA Năvodari, societate având ca obiect principal de activitate… distribuția agentului termic!, deținută fiind de către Consiliul Local, a scos la licitație publică 185 de loturi de teren, cu suprafețe cuprinse între 250 şi 500 de metri pătrați, la un preț de pornire de 80 de Euro/mp, chiar în Tabăra Năvodari!

Citește și: USR și Dan Barna, întrebări și răspunsuri. Există un pact USR-PSD? TANDEMUL BARNA-CIOLOȘ: SALVARE ZERO, CORUPȚIE PLUS? Se anunță zile extrem de istovitoare pentru cei care vor să-l gonfleze din nou pe Dan Barna

Ca dovadă a „proprietății” sau a altor drepturi administrative ale sale, “Ecoterm” fâlfâia o Hotărâre a Consiliului Local Năvodari, din 2005, prin care i se majorase capitalul social cu… aportul în natură a unui teren de 11 hectare, situat în Tabăra de Copii. Numai că, pe 21 mai 2008, acea hotărâre locală fusese desființată definitiv şi irevocabil de instanțele de judecată, la cererea “Sind România” SA, societatea care deținea, legal, folosința terenurilor din tabăra de copii de la Năvodari şi proprietatea tuturor clădirilor edificate încă din perioada de dinainte de „revoluție” (construcția Taberei a început în anii 50, ai secolului trecut, dotările fiind suplimentate şi modernizate până în 1990, moment din care au avut soarta celorlalte active ale infrastructurii turistice pentru tineret sau sindicale). Hotărârile instanțelor de judecată au fost, se spune în dosar, complet ignorate!

Ulterior, cu scopul de a evita să răspundă penal, pentru infracțiunea, extrem de gravă, de a vinde, cu rea credință, bunuri (terenuri) care nu le aparțineau (şi pe care nici măcar nu le administrau, în numele proprietarului), acționarii şi decidenții de la Năvodari ar fi… băgat, cu premeditare şi fraudulos, “Ecoterm” – ul în faliment şi au transferat activitatea de termoficare pe o altă firmă: “Termica Distribuție” SA, acționar fiind tot Consiliul Local Năvodari! Şi tot în proporție de 100 %! Aceeași Mărie, doar cu altă pălărie…

Nicolae Matei și metodele de convingere

„Sind România” a deschis o nouă acțiune în Instanță. Nicolae Matei s-a făcut foc şi pară: a trimis Corpul de Control al Primăriei la Tabără, în toamna lui 2009. Inspectorii lui Matei au aplicat cinci amenzi usturătoare societății “Sind România”, în cuantum total de 2,3 miliarde de lei vechi, iar pe baza acestora Primăria a pornit procedura de executare silită, scoțând la licitație mai multe bunuri ale taberei, printre care un restaurant şi nouă cabane turistice. Cumpărătorul bunurilor executate a fost nimeni alta decât societatea “Dormarbib Group” SRL, deținută chiar de… cumnatul (continuăm să-l numim astfel, deoarece așa îl cunoaște tot Năvodariul!) primarului în funcție, Isidor Gurgu!

Consiliul Local îi dă în folosință cumnatului primarului, pe malul mării, teren cu… 7 lei/mp!

Ultima etapă a preluării activelor Taberei a survenit pe 28 iulie 2011, când Consiliul Local Năvodari, la inițiativa lui Nicolae Matei, a hotărât înființarea SC “Tabăra Năvodari” SA, subscriind la capitalul social al acesteia un teren de 60 de hectare şi clădirile edificate pe acesta, în speță exact activele SC “Sind România” SA! Orașul Năvodari își rezerva astfel 40% din acțiunile societății nou înființate, în vreme ce pachetul majoritar, de 60%, era atribuit, fără nici o argumentație, firmei… „Dormarbib Group” SRL, a cumnatului lui Matei, Isidor Gurgu, care se angaja să aducă un aport de 90 de miliarde de lei vechi, la o dată… ulterioară!

Astfel, Primăria condusă de Matei îi transmitea… cumnatului primarului ditamai terenul de pe malul mării, în folosință, pentru imensa sumă de 7 (șapte!) lei pe metrul pătrat! Totodată, în aceiași ședință, consilierii au aprobat un schimb de terenuri, în favoarea firmei lui Gurgu, producându-i un beneficiu de mai multe sute de mii de euro, l-au făcut cetățean de onoare pe Stere Sponte, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, instituție fără de care nu se puteau intabula bunurile „naționalizate” de la “Sind România” SA, şi i-au atribuit un teren pe malul mării.

Citește și: Toate cele trei proiecte majore propuse de liderii deputaților USR și PNL, respinse astăzi de conducerea Camerei Deputaților. Stelian Ion şi Raluca Turcan au încercat fără succes să pună pe ordinea de zi a Camerei Deputaților iniţiativa „Fără penali în funcții publice”, alegerea primarilor în două tururi şi abrogarea recursului compensatoriu

În sfârșit, aceiași consilieri au aprobat alocarea a 5 (cinci) miliarde de lei vechi, de la bugetul local, pentru masa şi cazarea a 700 de elevi, în tabăra de la Năvodari. În fond, şi Consiliul Județean aduce elevi la Delfinariul din Constanţa, la patinoar sau la “Aqua Magic”, însă totul este legal, pentru că acești copii provin din județul pe care îl administrează acest Consiliu. În schimb, primii elevi ajunși, pe cheltuiala Primăriei Năvodari, la tabăra naționalizată, au fost de la… Sfântu Gheorghe (județul Covasna)! Doar astfel se putea crea primul rulaj, pentru afacerea predată la cheie, de către Matei, cumnatului său, Isidor Gurgu.

„Tulburarea de posesie” încununează dosarul Parchetului!

Ultimul episod al acestei acțiuni, pe care Poliția şi Parchetul le consideră a fi infracționale, a survenit pe 30 mai 2012, când administratorul SC “Tabăra Năvodari” SA, un oarecare Ștefan Ciocănel, însoțit de bodyguarzii unei firme private, a preluat prin forță posesia Hotelului “Delfin”, din Tabără, activ care era exploatat de o firmă privată, în baza unui contract, mai vechi, încheiat cu SC “Sind România” SA, proprietarul de drept. Oamenii lui Matei au evacuat personalul societății şi au pus lacătul pe ușă.

Ulterior, în cauză s-a întocmit un dosar penal pentru tulburare de posesie, cumulat cu dosarele pentru abuz în serviciu, întocmite pe baza plângerilor penale depuse de către reprezentanţii “Sind România” SA şi, culmea, de cei ai… Partidului Național Liberal, filiala Năvodari! Dacă cineva a crezut că la mijloc e o manevră politică, atunci cum se explică faptul că unul dintre denunțători este chiar aliatul, din USL, al partidului lui Matei (PSD)… (Şi asta în timp ce Stere Sponte, “tovarășul” lui Matei, era om de bază în PDL Constanţa!).

Lupta continuă, tabăra Năvodari moare

Procurorii DNA au considerat că mecanismul prin care s-a ajuns la această expropriere este incompatibil cu toate principiile statului de drept şi cu regulile unei societăți democratice. 

Astfel, toate cele 298 de clădiri ajung apoi la SC Tabăra Năvodari SA, al cărei principal acționar era firma deținută de concubinul surorii primarului, care devine şi administrator. Acest lucru se întâmplă în 2012. Ulterior, procurorii DNA au considerat şi această mișcare ilegală. Ion Stama a lucrat în Primăria Năvodari, în perioada 2002-2012.

Citește și: Efectul de bumerang al campaniei „Fără penali”. Barna are zilele numărate, anticorupția ajungând și la el! Despre debarcarea liderului USR și dilema care a început să-i bântuie pe useriști: Ce i se întâmplă liderului lor este o făcătură a „statului paralel” sau e doar barna din proprii ochi?

Lupta dintre cele două tabere se dă așadar în instanțe. O bătălie juridică încurcată. Interesele sunt uriașe. Două dintre procese sunt strămutate la Galați şi Brăila. Se contestă inclusiv dreptul Sind România de a mai administra patrimoniul fostului UGSR.

Între timp, tabăra moare. Și dispare, bucată cu bucată. Din cele 134 de hectare, cât avea în ′ 89, acum mai sunt, în acte, doar 58.

Angajații susțin că în locul taberei au apărut blocuri şi vile. După 7 ani de procese, în iulie anul acesta, Sind România a câștigat în instanță şi şi-a luat de la SC Tabăra Năvodari SA clădirile înapoi. Multe, într-o stare jalnică. În prezent, fostul primar Nicolae Matei este judecat pentru infracțiuni de corupție în două procese, care vizează tabăra Năvodari. Printre inculpați îi găsim şi pe cumnatul fără acte al fostului edil, firma acestuia, dar şi un judecător al Judecătoriei Constanța. Același al cărei fiică a luat un teren în tabăra Cutezătorii.

Între timp, Nicolae Matei a făcut închisoare pentru dare de mită: i-a oferit fostului șef al IPJ Constanța două terenuri pe malul mării, chiar în tabără.

Din păcate, toate aceste acțiuni civile şi penale au durat ani în șir în care autoritățile nu au luat măsuri ferme. Iar războiul a lăsat urme de neșters asupra taberei Năvodari, care mai este acum doar o umbră a ceea ce a fost cândva.

Tabăra Năvodari

Tabăra NăvodariDacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

ARTICOL SCRIS DE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
  2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul. Aceștia pot fi criticați, însă, pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

Harta cazurilor de coronavirus din fiecare țară. Graficul îmbolnăvirilor. Statistici

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
6,967,403
203,824
4,223,693
2,539,886
India
5,400,619
86,774
4,303,043
1,010,802
Brazil
4,528,347
136,565
3,820,095
571,687
Russia
1,097,251
19,339
906,462
171,450
Peru
762,865
31,369
607,837
123,659
Colombia
758,398
24,039
627,685
106,674
Mexico
694,121
73,258
496,224
124,639
South Africa
659,656
15,940
589,434
54,282
Spain
659,334
30,495
0
628,839
Argentina
622,934
12,799
478,077
132,058
Chile
444,674
12,254
418,101
14,319
France
442,194
31,274
91,574
319,346
Iran
419,043
24,118
357,632
37,293
UK
390,358
41,759
0
348,599
Bangladesh
347,372
4,913
254,386
88,073
Saudi Arabia
329,271
4,458
309,430
15,383
Iraq
315,597
8,491
249,539
57,567
Pakistan
305,671
6,416
292,303
6,952
Turkey
301,348
7,445
266,117
27,786
Italy
296,569
35,692
217,716
43,161
Philippines
283,460
4,930
209,885
68,645
Germany
272,308
9,466
243,500
19,342
Indonesia
240,687
9,448
174,350
56,889
Israel
183,602
1,226
132,449
49,927
Ukraine
172,712
3,516
76,754
92,442
Canada
142,774
9,211
124,187
9,376
Bolivia
130,470
7,586
89,032
33,852
Ecuador
125,620
11,084
97,063
17,473
Qatar
123,146
209
120,089
2,848
Romania
111,550
4,402
89,119
18,029
Dominican Republic
107,700
2,044
80,820
24,836
Kazakhstan
107,262
1,671
101,877
3,714
Panama
105,601
2,247
80,190
23,164
Egypt
101,900
5,750
88,666
7,484
Belgium
100,748
9,944
18,945
71,859
Morocco
99,816
1,795
79,008
19,013
Kuwait
99,049
581
89,498
8,970
Netherlands
91,934
6,275
0
85,659
Oman
91,753
818
84,648
6,287
Sweden
88,237
5,865
0
82,372
China
85,279
4,634
80,477
168
Guatemala
85,152
3,105
74,497
7,550
UAE
84,242
404
73,512
10,326
Poland
78,330
2,282
63,861
12,187
Japan
78,073
1,495
70,495
6,083
Belarus
75,461
776
73,212
1,473
Honduras
71,143
2,166
21,810
47,167
Ethiopia
68,131
1,089
27,939
39,103
Portugal
68,025
1,899
45,404
20,722
Venezuela
65,949
539
55,155
10,255
Bahrain
64,499
221
57,299
6,979
Costa Rica
63,712
706
23,552
39,454
Nepal
62,797
401
45,267
17,129
Singapore
57,558
27
57,142
389
Nigeria
57,145
1,095
48,431
7,619
Uzbekistan
51,235
429
47,271
3,535
Algeria
49,623
1,665
34,923
13,035
Switzerland
49,283
2,045
40,500
6,738
Czechia
48,306
499
24,228
23,579
Armenia
47,154
928
42,551
3,675
Moldova
46,336
1,201
34,236
10,899
Ghana
45,877
297
45,081
499
Kyrgyzstan
45,335
1,063
41,484
2,788
Azerbaijan
39,042
574
36,601
1,867
Afghanistan
38,919
1,437
32,576
4,906
Austria
37,474
765
28,961
7,748
Kenya
36,829
646
23,777
12,406
Palestine
35,003
253
23,446
11,304
Paraguay
33,015
636
17,535
14,844
Serbia
32,840
740
31,411
689
Ireland
32,538
1,792
23,364
7,382
Lebanon
28,297
286
11,440
16,571
El Salvador
27,428
808
21,247
5,373
Libyan Arab Jamahiriya
27,234
436
14,679
12,119
Australia
26,897
849
23,967
2,081
Bosnia
25,217
758
17,489
6,970
S. Korea
22,975
383
20,158
2,434
Denmark
22,436
635
17,316
4,485
Cameroon
20,431
416
19,124
891
Côte d'Ivoire
19,269
120
18,392
757
Bulgaria
18,819
755
13,558
4,506
Hungary
16,920
675
4,382
11,863
Macedonia
16,557
689
13,792
2,076
Madagascar
16,020
219
14,630
1,171
Greece
14,978
331
9,989
4,658
Croatia
14,725
244
12,353
2,128
Senegal
14,688
302
11,153
3,233
Zambia
14,070
330
13,365
375
Sudan
13,535
836
6,759
5,940
Norway
12,858
267
10,371
2,220
Albania
12,226
358
6,888
4,980
DRC
10,488
268
9,891
329
Namibia
10,292
111
7,969
2,212
Guinea
10,286
63
9,681
542
Malaysia
10,167
130
9,315
722
French Guiana
9,692
65
9,341
286
Maldives
9,649
33
8,188
1,428
Tajikistan
9,303
73
8,066
1,164
Tunisia
9,110
138
2,366
6,606
Finland
8,922
339
7,700
883
Gabon
8,696
53
7,848
795
Haiti
8,600
221
6,363
2,016
Montenegro
7,898
134
5,129
2,635
Luxembourg
7,804
124
6,703
977
Zimbabwe
7,672
225
5,914
1,533
Mauritania
7,365
161
6,927
277
Slovakia
6,546
39
3,519
2,988
Mozambique
6,537
41
3,620
2,876
Uganda
6,017
63
2,581
3,373
Malawi
5,718
179
4,030
1,509
Djibouti
5,403
61
5,333
9
Myanmar
5,263
81
1,188
3,994
Swaziland
5,245
104
4,571
570
Cabo Verde
5,186
50
4,581
555
Cuba
5,055
113
4,284
658
Hong Kong
5,010
103
4,707
200
Equatorial Guinea
5,002
83
4,509
410
Congo
4,986
89
3,887
1,010
Nicaragua
4,961
147
2,913
1,901
Central African Republic
4,786
62
1,830
2,894
Jamaica
4,758
60
1,327
3,371
Suriname
4,709
97
4,383
229
Rwanda
4,689
26
2,910
1,753
Jordan
4,540
30
2,672
1,838
Slovenia
4,309
141
2,981
1,187
Angola
3,901
147
1,445
2,309
Trinidad and Tobago
3,853
61
1,695
2,097
Syrian Arab Republic
3,765
170
932
2,663
Lithuania
3,664
87
2,197
1,380
Mayotte
3,541
40
2,964
537
Thailand
3,506
59
3,340
107
Gambia
3,504
108
1,992
1,404
Aruba
3,460
23
2,128
1,309
Guadeloupe
3,426
26
837
2,563
Somalia
3,401
98
2,812
491
Georgia
3,306
19
1,481
1,806
Sri Lanka
3,283
13
3,070
200
Bahamas
3,214
73
1,679
1,462
Réunion
3,194
15
2,482
697
Mali
3,006
128
2,349
529
Estonia
2,875
64
2,374
437
Malta
2,699
19
2,017
663
South Sudan
2,642
49
1,290
1,303
Botswana
2,567
13
624
1,930
Iceland
2,307
10
2,116
181
Guinea-Bissau
2,303
39
1,127
1,137
Benin
2,280
40
1,950
290
Guyana
2,168
64
1,331
773
Sierra Leone
2,159
72
1,650
437
Yemen
2,026
585
1,221
220
Uruguay
1,904
46
1,612
246
Burkina Faso
1,816
56
1,176
584
New Zealand
1,815
25
1,719
71
Togo
1,659
41
1,259
359
Belize
1,606
20
876
710
Cyprus
1,590
22
1,282
286
Andorra
1,564
53
1,164
347
Latvia
1,515
36
1,248
231
Lesotho
1,390
33
754
603
Liberia
1,335
82
1,216
37
French Polynesia
1,271
2
1,028
241
Niger
1,183
69
1,104
10
Chad
1,149
81
966
102
Martinique
1,122
18
98
1,006
Vietnam
1,068
35
942
91
Sao Tome and Principe
908
15
876
17
San Marino
723
42
669
12
Diamond Princess
712
13
651
48
Turks and Caicos Islands
668
5
572
91
Channel Islands
644
48
575
21
Sint Maarten
584
20
488
76
Papua New Guinea
516
6
232
278
Tanzania
509
21
183
305
Taiwan
506
7
479
20
Burundi
473
1
374
98
Comoros
470
7
450
13
Faroe Islands
431
0
412
19
Mauritius
366
10
338
18
Eritrea
364
0
305
59
Gibraltar
350
0
322
28
Isle of Man
339
24
312
3
Saint Martin
330
6
206
118
Mongolia
312
0
302
10
Cambodia
275
0
274
1
Bhutan
259
0
190
69
Curaçao
247
1
88
158
Cayman Islands
208
1
204
3
Monaco
192
1
152
39
Barbados
185
7
172
6
Bermuda
180
9
166
5
Brunei
145
3
142
0
Seychelles
141
0
136
5
Liechtenstein
113
1
109
3
Antigua and Barbuda
96
3
92
1
British Virgin Islands
69
1
48
20
Saint Vincent and the Grenadines
64
0
64
0
Macao
46
0
46
0
Caribbean Netherlands
36
1
17
18
Fiji
32
2
26
4
Saint Lucia
27
0
26
1
Timor-Leste
27
0
26
1
New Caledonia
26
0
26
0
Dominica
24
0
18
6
Grenada
24
0
24
0
St. Barth
23
0
16
7
Lao People's Democratic Republic
23
0
22
1
Saint Kitts and Nevis
17
0
17
0
Greenland
14
0
14
0
Falkland Islands (Malvinas)
13
0
13
0
Montserrat
13
1
12
0
Holy See (Vatican City State)
12
0
12
0
Saint Pierre Miquelon
11
0
5
6
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Anguilla
3
0
3
0
Updated on 20 September 2020 8:43
- Advertisement -

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Advertisement -

EDITORIAL

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau greața în sărmanii buzoieni de pe Valea Buzăului (cei rămași pe dinafara „dreptei adevărate” buzoiene, fătată recent de oportunistul Adrian Mocanu). Dar, până o să ne lămurească deontologii patrihoți ai Buzăului, să luăm de bun anunțul făcut de vedetul isteric al PNL - PMP - ALDE - PMP, Claudiu Voicu, ajuns „nambăr 1” pe lista „adevăratei drepte” pentru Primăria Pătârlagele:...

TOPUL DE AZI