marți, 2 iunie, 2020
12.1 C
Buzău
marți, 2 iunie, 2020
12.1 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST Tabăra Năvodari: perla de altădată, ruina de azi. Căzut pradă rechinilor imobiliari,...

Tabăra Năvodari: perla de altădată, ruina de azi. Căzut pradă rechinilor imobiliari, complexul de vacanță a dispărut bucată cu bucată! Nici DNA nu a putut să-l mai salveze

TOPUL DE AZI

Ciolacu Național și minciuna etatizată. Cât adevăr și câtă minciună există în sintagma „Iohannis a dat-o afară pe Kovesi” și de ce minte Marcel...

Marcel Ciolacu minte prin omisiune, omite date importante, inoculând în mod deliberat o concepție greșită unei comunități și așa...

Secția specială, apărată la baionetă de anti-europenii din CSM. Cui i-a folosit și îi folosește SIIJ, o instituție pentru care Statul cheltuie 6 milioane...

Cei mai mulți dintre membrii actualului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) au demonstrat încă o dată, săptămâna aceasta, ceea...

Barajul Siriu, o catastrofă din ce în ce mai iminentă. Ori despre un eventual Dam Vajont românesc și nesimțirea celor care conduc destinele acestei...

Conform unui scenariu privind o eventuală catastrofă produsă la Barajul Siriu, la o ruptură a barajului cu o breșă...

Cine este Adrian Mocanu, deputatul care dă pe votanții săi exact atât cât valorează: o sacoșă, două cu pungi de mălai și sticle de...

Adrian Mocanu face politică de când se știe. Sunt 11 ani în care a reușit să câștige încrederea electoratului...

ARTICOL SCRIS DE

Tabăra Năvodari, unde au ajuns mii de copii în fiecare vară este azi o ruină. A căzut pradă intereselor imobiliare şi a dispărut bucată cu bucată. Vorbim de peste o sută de hectare aflate la malul mării şi peste 300 de clădiri. Geamurile sparte, tencuiala căzută și clădirile în paragină oglindesc perfect situația dezastruoasă prin care a trecut în ultimii ani tabăra Năvodari. Doar două dintre cele zece clădiri ale complexului au fost renovate, în ultimii ani, însă nimic de aici nu mai seamănă cu tabăra în anii ei de glorie.

Bine ați venit în Tabăra Năvodari, visul copilăriei multora dintre noi. Cum intri pe poartă, te cuprinde un sentiment de revoltă. Complexul pare abandonat. Iar clădirile, în paragină, oglindesc perfect dezastrul prin care a trecut. Înainte de ’89, se puteau caza, în fiecare zi, peste 10.000 de copii. Acum, numărul a scăzut la 560.

Citește și: Constanța, un oraș „în cădere“! Un sondaj INSCOP Research arată că majoritatea constănțenilor consideră că „cea mai mare problemă a orașului în acest moment“ este „corupția din administrația locală și instituțiile locale“

Cu zeci de hectare de teren, aflate chiar pe malul mării, tabăra Năvodari a căzut pradă rechinilor imobiliari. Conform procurorilor DNA, un rol important în decimarea complexului l-a deținut chiar fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei.

Anchetatorii au scos la iveală o încrengătură penală între edil, rude ale acestuia, foști angajați ai primăriei şi a altora, interesați să pună mâna pe acest teren, care valorează sute de milioane de euro. Ca urmare, de-a lungul anilor, o parte dintre clădirile copiilor au fost dărâmate, iar terenul parcelat şi vândut.

Tabăra Năvodari: un complex întins pe 134 de hectare, organizat în cinci tabere: Delfinul, Albatros, Perla, Cutezătorii şi Lebăda

Tabăra de la Năvodari a fost ridicată în anii ’70, din banii Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania-UGSR. Complexul avea sute de clădiri, întinse pe 134 de hectare, organizate în cinci tabere: Delfinul, Albatros, Perla, Cutezătorii şi Lebăda.

După Revoluție, patrimoniul UGSR a fost preluat prin hotărâre judecătorească de sindicatele devenite democratice, conduse pe atunci de Victor Ciorbea. Acestea, la rândul lor, au înființat SIND România, o societate care să le administreze toate unitățile de cazare. Terenul de sub construcții a rămas al statului, dar a fost dat în folosință sindicatelor, pe termen nedeterminat.

Timp de 18 ani, tabăra Năvodari a fost administrată în liniște de sindicaliști. Dar şi numărul de locuri de cazare a scăzut de la 10 mii la 1300. Adrian Boaje este directorul Sind România din 2010. Susține că din ’90 şi până în 2012, s-au făcut investiții de jumătate de milion de euro, în tabără.

Citește și: DELIR TOTAL al lui ALEXANDRU CUMPĂNAȘU, candidatul ivit din spuma incompetenței de la Caracal: IOHANNIS și DĂNCILĂ au complotat împotriva lui DRAGNEA

Asediul imobiliar asupra taberei începe în forță, în 2008. În baza unui act din anii ’60, primarul de atunci al orașului Năvodari, Nicolae Matei, obține un teren de 6,2 hectare în tabăra Cutezătorii, evaluat la 3,5 milioane de euro. Demolează construcții, îl parcelează şi îl vinde.

Procurorii DNA au demonstrat ulterior ca mișcarea edilului nu a fost una legală şi că terenul revendicat se afla de fapt în altă parte a localității. Era, însă, mult mai ieftin: valora doar 1,5 milioane de euro.

Printre cei care au cumpărat teren în tabăra Cutezătorii se afla fiica unui judecător din Constanța cu putere de decizie în cazul unor litigii în care primăria era implicată. Dar şi consilieri locali sau rude ale acestora, un fost șef al IPJ Constanța şi un inspector ANAF. Și uite așa, în tabăra copiilor de altădată au apărut case la 5 minute distanță de mers cu mașina de plajă.

Cum a ajuns cel cunoscut drept cumnatul primarului Nicolae Matei să primească în folosință 60 de hectare pe malul mării, cu… 7 lei/mp!

În data de 14 noiembrie 2012, primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei, a fost arestat preventiv, pentru tentativa de a-i mitui pe angajații Ministerului de Interne, care îl anchetau pentru abuz în serviciu şi alte fapte penale.

Tabăra Năvodari
Fostul primar Nicolae Matei în Tabăra Delfin

În dosarul instrumentat de polițiști, primarul era învinuit că ar fi acaparat 60 de hectare de teren foarte valoros, chiar pe malul mării, şi mai multe clădiri, toate situate în perimetrul Complexului Turistic şi de Recreere Tabăra de Copii – Năvodari.

Conform anchetatorilor, bunurile imobiliare în discuție ar fi ajuns în proprietatea celui cunoscut ca fiind… cumnatul său (chiar Matei obișnuiește să-l numească, în public!, astfel, deși încă nu se știe dacă a oficializat, prin căsătorie, relația îndelungată şi de cvasinotorietate cu sora acestuia), Isidor Gurgu.

Citește și: Raportul MCV pentru România, publicat ieri, este cel mai dur din ultimii 10 ani. Pentru prima dată, situația Bulgariei este analizată separat de România și totodată în termeni mult mai buni

Sursele judiciare, citate de toată presa românească, locală şi națională, au susținut, la momentul arestării, că Nicolae Matei ar fi încercat să le ofere polițiștilor, implicați în caz, terenuri pe malul mării, pentru a mușamaliza dosarele penale în care era cercetat.

Fapta (incriminată penal) de mituire (la această faptă Codul Penal nu prevede şi “tentativa”, cum, în mod absolut eronat, a tot ținut-o langa Matei, după ieșirea din Penitenciarul de la Poarta Albă, pentru a minimaliza gravitatea dosarului!…) ar fi fost surprinsă în flagrant, astfel că șeful administrației publice din Năvodari a primit, inițial, mandat de reținere, pentru 24 de ore, fiind condus la sediul DNA București, pentru audieri, pe 14 noiembrie 2012, în jurul orelor 18. Magistrații Tribunalului București au dispus, o zi mai târziu, pe 15 noiembrie 2012, arestarea preventivă pentru 29 de zile.

Un lucru interesant, care a fost tratat cu relativă neatenție de presă, din cauza succedării într-un ritm extrem de rapid a evenimentelor, este acela că, deși colegii de la PSD ai lui Nicolae Matei au remis imediat un comunicat, în care denunță caracterul „politic” al reținerii, faptele pentru care acesta este cercetat penal fuseseră denunțate de către… partenerul principal din alianța USL, adică Partidul Național Liberal (Filiala Năvodari)!

„Ecoterm”, o firmă de distribuție a agentului termic a scos tabăra Năvodari la vânzare!

Conform anchetatorilor, Nicolae Matei ar fi început acțiunea de acaparare, prin mijloace ilegale, a terenurilor şi activelor Taberei de Copii de la Năvodari, la scurt timp după ce a fost ales, pentru întâia dată, primar al urbei.

Astfel, pe 8 mai 2009, “TSP Ecoterm” SA Năvodari, societate având ca obiect principal de activitate… distribuția agentului termic!, deținută fiind de către Consiliul Local, a scos la licitație publică 185 de loturi de teren, cu suprafețe cuprinse între 250 şi 500 de metri pătrați, la un preț de pornire de 80 de Euro/mp, chiar în Tabăra Năvodari!

Citește și: USR și Dan Barna, întrebări și răspunsuri. Există un pact USR-PSD? TANDEMUL BARNA-CIOLOȘ: SALVARE ZERO, CORUPȚIE PLUS? Se anunță zile extrem de istovitoare pentru cei care vor să-l gonfleze din nou pe Dan Barna

Ca dovadă a „proprietății” sau a altor drepturi administrative ale sale, “Ecoterm” fâlfâia o Hotărâre a Consiliului Local Năvodari, din 2005, prin care i se majorase capitalul social cu… aportul în natură a unui teren de 11 hectare, situat în Tabăra de Copii. Numai că, pe 21 mai 2008, acea hotărâre locală fusese desființată definitiv şi irevocabil de instanțele de judecată, la cererea “Sind România” SA, societatea care deținea, legal, folosința terenurilor din tabăra de copii de la Năvodari şi proprietatea tuturor clădirilor edificate încă din perioada de dinainte de „revoluție” (construcția Taberei a început în anii 50, ai secolului trecut, dotările fiind suplimentate şi modernizate până în 1990, moment din care au avut soarta celorlalte active ale infrastructurii turistice pentru tineret sau sindicale). Hotărârile instanțelor de judecată au fost, se spune în dosar, complet ignorate!

Ulterior, cu scopul de a evita să răspundă penal, pentru infracțiunea, extrem de gravă, de a vinde, cu rea credință, bunuri (terenuri) care nu le aparțineau (şi pe care nici măcar nu le administrau, în numele proprietarului), acționarii şi decidenții de la Năvodari ar fi… băgat, cu premeditare şi fraudulos, “Ecoterm” – ul în faliment şi au transferat activitatea de termoficare pe o altă firmă: “Termica Distribuție” SA, acționar fiind tot Consiliul Local Năvodari! Şi tot în proporție de 100 %! Aceeași Mărie, doar cu altă pălărie…

Nicolae Matei și metodele de convingere

„Sind România” a deschis o nouă acțiune în Instanță. Nicolae Matei s-a făcut foc şi pară: a trimis Corpul de Control al Primăriei la Tabără, în toamna lui 2009. Inspectorii lui Matei au aplicat cinci amenzi usturătoare societății “Sind România”, în cuantum total de 2,3 miliarde de lei vechi, iar pe baza acestora Primăria a pornit procedura de executare silită, scoțând la licitație mai multe bunuri ale taberei, printre care un restaurant şi nouă cabane turistice. Cumpărătorul bunurilor executate a fost nimeni alta decât societatea “Dormarbib Group” SRL, deținută chiar de… cumnatul (continuăm să-l numim astfel, deoarece așa îl cunoaște tot Năvodariul!) primarului în funcție, Isidor Gurgu!

Consiliul Local îi dă în folosință cumnatului primarului, pe malul mării, teren cu… 7 lei/mp!

Ultima etapă a preluării activelor Taberei a survenit pe 28 iulie 2011, când Consiliul Local Năvodari, la inițiativa lui Nicolae Matei, a hotărât înființarea SC “Tabăra Năvodari” SA, subscriind la capitalul social al acesteia un teren de 60 de hectare şi clădirile edificate pe acesta, în speță exact activele SC “Sind România” SA! Orașul Năvodari își rezerva astfel 40% din acțiunile societății nou înființate, în vreme ce pachetul majoritar, de 60%, era atribuit, fără nici o argumentație, firmei… „Dormarbib Group” SRL, a cumnatului lui Matei, Isidor Gurgu, care se angaja să aducă un aport de 90 de miliarde de lei vechi, la o dată… ulterioară!

Astfel, Primăria condusă de Matei îi transmitea… cumnatului primarului ditamai terenul de pe malul mării, în folosință, pentru imensa sumă de 7 (șapte!) lei pe metrul pătrat! Totodată, în aceiași ședință, consilierii au aprobat un schimb de terenuri, în favoarea firmei lui Gurgu, producându-i un beneficiu de mai multe sute de mii de euro, l-au făcut cetățean de onoare pe Stere Sponte, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, instituție fără de care nu se puteau intabula bunurile „naționalizate” de la “Sind România” SA, şi i-au atribuit un teren pe malul mării.

Citește și: Toate cele trei proiecte majore propuse de liderii deputaților USR și PNL, respinse astăzi de conducerea Camerei Deputaților. Stelian Ion şi Raluca Turcan au încercat fără succes să pună pe ordinea de zi a Camerei Deputaților iniţiativa „Fără penali în funcții publice”, alegerea primarilor în două tururi şi abrogarea recursului compensatoriu

În sfârșit, aceiași consilieri au aprobat alocarea a 5 (cinci) miliarde de lei vechi, de la bugetul local, pentru masa şi cazarea a 700 de elevi, în tabăra de la Năvodari. În fond, şi Consiliul Județean aduce elevi la Delfinariul din Constanţa, la patinoar sau la “Aqua Magic”, însă totul este legal, pentru că acești copii provin din județul pe care îl administrează acest Consiliu. În schimb, primii elevi ajunși, pe cheltuiala Primăriei Năvodari, la tabăra naționalizată, au fost de la… Sfântu Gheorghe (județul Covasna)! Doar astfel se putea crea primul rulaj, pentru afacerea predată la cheie, de către Matei, cumnatului său, Isidor Gurgu.

„Tulburarea de posesie” încununează dosarul Parchetului!

Ultimul episod al acestei acțiuni, pe care Poliția şi Parchetul le consideră a fi infracționale, a survenit pe 30 mai 2012, când administratorul SC “Tabăra Năvodari” SA, un oarecare Ștefan Ciocănel, însoțit de bodyguarzii unei firme private, a preluat prin forță posesia Hotelului “Delfin”, din Tabără, activ care era exploatat de o firmă privată, în baza unui contract, mai vechi, încheiat cu SC “Sind România” SA, proprietarul de drept. Oamenii lui Matei au evacuat personalul societății şi au pus lacătul pe ușă.

Ulterior, în cauză s-a întocmit un dosar penal pentru tulburare de posesie, cumulat cu dosarele pentru abuz în serviciu, întocmite pe baza plângerilor penale depuse de către reprezentanţii “Sind România” SA şi, culmea, de cei ai… Partidului Național Liberal, filiala Năvodari! Dacă cineva a crezut că la mijloc e o manevră politică, atunci cum se explică faptul că unul dintre denunțători este chiar aliatul, din USL, al partidului lui Matei (PSD)… (Şi asta în timp ce Stere Sponte, “tovarășul” lui Matei, era om de bază în PDL Constanţa!).

Lupta continuă, tabăra Năvodari moare

Procurorii DNA au considerat că mecanismul prin care s-a ajuns la această expropriere este incompatibil cu toate principiile statului de drept şi cu regulile unei societăți democratice. 

Astfel, toate cele 298 de clădiri ajung apoi la SC Tabăra Năvodari SA, al cărei principal acționar era firma deținută de concubinul surorii primarului, care devine şi administrator. Acest lucru se întâmplă în 2012. Ulterior, procurorii DNA au considerat şi această mișcare ilegală. Ion Stama a lucrat în Primăria Năvodari, în perioada 2002-2012.

Citește și: Efectul de bumerang al campaniei „Fără penali”. Barna are zilele numărate, anticorupția ajungând și la el! Despre debarcarea liderului USR și dilema care a început să-i bântuie pe useriști: Ce i se întâmplă liderului lor este o făcătură a „statului paralel” sau e doar barna din proprii ochi?

Lupta dintre cele două tabere se dă așadar în instanțe. O bătălie juridică încurcată. Interesele sunt uriașe. Două dintre procese sunt strămutate la Galați şi Brăila. Se contestă inclusiv dreptul Sind România de a mai administra patrimoniul fostului UGSR.

Între timp, tabăra moare. Și dispare, bucată cu bucată. Din cele 134 de hectare, cât avea în ′ 89, acum mai sunt, în acte, doar 58.

Angajații susțin că în locul taberei au apărut blocuri şi vile. După 7 ani de procese, în iulie anul acesta, Sind România a câștigat în instanță şi şi-a luat de la SC Tabăra Năvodari SA clădirile înapoi. Multe, într-o stare jalnică. În prezent, fostul primar Nicolae Matei este judecat pentru infracțiuni de corupție în două procese, care vizează tabăra Năvodari. Printre inculpați îi găsim şi pe cumnatul fără acte al fostului edil, firma acestuia, dar şi un judecător al Judecătoriei Constanța. Același al cărei fiică a luat un teren în tabăra Cutezătorii.

Între timp, Nicolae Matei a făcut închisoare pentru dare de mită: i-a oferit fostului șef al IPJ Constanța două terenuri pe malul mării, chiar în tabără.

Din păcate, toate aceste acțiuni civile şi penale au durat ani în șir în care autoritățile nu au luat măsuri ferme. Iar războiul a lăsat urme de neșters asupra taberei Năvodari, care mai este acum doar o umbră a ceea ce a fost cândva.

Tabăra Năvodari

Tabăra NăvodariDacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

ARTICOL SCRIS DE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
  2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul. Aceștia pot fi criticați, însă, pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

Harta cazurilor de coronavirus din fiecare țară. Graficul îmbolnăvirilor. Statistici

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
1,850,304
106,585
607,872
1,135,847
Brazil
519,704
29,534
206,555
283,615
Russia
414,878
4,855
175,877
234,146
Spain
286,718
27,127
196,958
62,633
UK
276,332
39,045
0
237,287
Italy
233,197
33,475
158,355
41,367
India
198,370
5,608
95,754
97,008
France
189,220
28,833
68,440
91,947
Germany
183,734
8,618
165,900
9,216
Peru
170,039
4,634
68,507
96,898
Turkey
164,769
4,563
128,947
31,259
Iran
154,445
7,878
121,004
25,563
Chile
105,159
1,113
44,946
59,100
Canada
91,647
7,325
49,476
34,846
Mexico
90,664
9,930
64,326
16,408
Saudi Arabia
87,142
525
64,306
22,311
China
83,017
4,634
78,307
76
Pakistan
72,460
1,543
26,083
44,834
Belgium
58,517
9,486
15,919
33,112
Qatar
58,433
40
33,437
24,956
Bangladesh
49,534
672
10,597
38,265
Netherlands
46,545
5,962
0
40,583
Belarus
43,403
240
18,776
24,387
Ecuador
39,098
3,358
19,592
16,148
Sweden
37,814
4,403
4,971
28,440
Singapore
35,292
24
22,466
12,802
UAE
35,192
266
18,338
16,588
South Africa
34,357
705
17,291
16,361
Portugal
32,700
1,424
19,552
11,724
Switzerland
30,871
1,920
28,500
451
Colombia
29,383
939
8,543
19,901
Kuwait
27,762
220
12,899
14,643
Indonesia
26,940
1,641
7,637
17,662
Egypt
26,384
1,005
6,447
18,932
Ireland
25,062
1,650
22,089
1,323
Poland
24,165
1,074
11,449
11,642
Ukraine
24,012
718
9,690
13,604
Romania
19,398
1,276
13,426
4,696
Philippines
18,638
960
3,979
13,699
Dominican Republic
17,572
502
10,893
6,177
Israel
17,169
285
14,878
2,006
Argentina
16,851
541
5,521
10,789
Japan
16,851
891
14,459
1,501
Austria
16,733
668
15,596
469
Afghanistan
15,750
265
1,428
14,057
Panama
13,463
336
9,514
3,613
Oman
12,223
50
2,682
9,491
Bahrain
11,871
19
7,070
4,782
Denmark
11,699
576
10,412
711
S. Korea
11,503
271
10,422
810
Serbia
11,430
244
6,726
4,460
Kazakhstan
11,308
41
5,587
5,680
Nigeria
10,162
287
3,007
6,868
Bolivia
9,982
313
968
8,701
Algeria
9,513
661
5,894
2,958
Armenia
9,492
139
3,402
5,951
Czechia
9,286
321
6,642
2,323
Norway
8,442
236
7,727
479
Moldova
8,360
305
4,622
3,433
Ghana
8,070
36
2,947
5,087
Malaysia
7,857
115
6,404
1,338
Morocco
7,833
205
5,893
1,735
Australia
7,204
103
6,619
482
Finland
6,885
318
5,500
1,067
Iraq
6,868
215
3,275
3,378
Cameroon
6,397
199
3,629
2,569
Azerbaijan
5,662
68
3,508
2,086
Honduras
5,202
212
537
4,453
Guatemala
5,087
108
735
4,244
Sudan
5,026
286
1,423
3,317
Luxembourg
4,019
110
3,845
64
Tajikistan
4,013
47
2,089
1,877
Hungary
3,892
527
2,156
1,209
Guinea
3,844
23
2,135
1,686
Senegal
3,739
42
1,858
1,839
Uzbekistan
3,702
15
2,859
828
Djibouti
3,569
24
1,521
2,024
DRC
3,195
72
454
2,669
Thailand
3,082
57
2,965
60
Côte d'Ivoire
2,951
33
1,467
1,451
Greece
2,918
179
1,374
1,365
Gabon
2,655
17
722
1,916
El Salvador
2,582
46
1,063
1,473
Bosnia
2,524
154
1,888
482
Bulgaria
2,519
140
1,090
1,289
Macedonia
2,315
140
1,569
606
Croatia
2,246
103
2,077
66
Haiti
2,124
44
24
2,056
Cuba
2,083
83
1,826
174
Somalia
2,023
79
361
1,583
Kenya
2,021
69
482
1,470
Mayotte
1,934
24
1,473
437
Estonia
1,870
68
1,625
177
Maldives
1,829
6
488
1,335
Kyrgyzstan
1,817
16
1,181
620
Nepal
1,811
8
221
1,582
Iceland
1,806
10
1,794
2
Lithuania
1,678
70
1,236
372
Sri Lanka
1,643
11
811
821
Slovakia
1,522
28
1,368
126
Venezuela
1,510
14
302
1,194
New Zealand
1,504
22
1,481
1
Slovenia
1,473
109
1,358
6
Guinea-Bissau
1,339
8
53
1,278
Mali
1,315
78
744
493
Equatorial Guinea
1,306
12
200
1,094
Ethiopia
1,257
12
217
1,028
Lebanon
1,233
27
715
491
Albania
1,143
33
877
233
Zambia
1,089
7
912
170
Hong Kong
1,088
4
1,037
47
Tunisia
1,084
48
964
72
Costa Rica
1,084
10
676
398
Central African Republic
1,069
4
23
1,042
Latvia
1,066
24
745
297
Paraguay
995
11
488
496
South Sudan
994
10
6
978
Niger
958
64
839
55
Cyprus
949
17
790
142
Sierra Leone
865
46
475
344
Burkina Faso
847
53
720
74
Madagascar
826
6
174
646
Uruguay
823
22
685
116
Georgia
794
12
624
158
Chad
790
66
539
185
Andorra
764
51
694
19
Nicaragua
759
35
370
354
Jordan
746
9
535
202
Diamond Princess
712
13
651
48
San Marino
671
42
359
270
Malta
619
9
537
73
Congo
611
20
179
412
Mauritania
588
23
27
538
Jamaica
586
9
311
266
Channel Islands
560
45
528
-13
Tanzania
509
21
183
305
French Guiana
499
1
200
298
Sao Tome and Principe
484
12
68
404
Réunion
471
1
411
59
Cabo Verde
458
4
193
261
Uganda
457
0
72
385
Palestine
449
3
372
74
Taiwan
443
7
427
9
Togo
443
13
215
215
Rwanda
370
1
256
113
Yemen
354
84
14
256
Isle of Man
336
24
311
1
Malawi
336
4
42
290
Mauritius
335
10
322
3
Vietnam
328
0
293
35
Montenegro
324
9
315
0
Liberia
296
27
159
110
Swaziland
293
3
194
96
Mozambique
254
2
91
161
Benin
232
3
143
86
Myanmar
228
6
138
84
Martinique
200
14
98
88
Faroe Islands
187
0
187
0
Mongolia
185
0
44
141
Zimbabwe
178
4
29
145
Gibraltar
170
0
151
19
Guadeloupe
162
14
138
10
Libyan Arab Jamahiriya
156
5
52
99
Guyana
153
12
70
71
Cayman Islands
141
1
68
72
Brunei
141
2
138
1
Bermuda
140
9
92
39
Cambodia
125
0
123
2
Syrian Arab Republic
123
5
46
72
Trinidad and Tobago
117
8
108
1
Comoros
106
2
26
78
Bahamas
102
11
48
43
Aruba
101
3
98
0
Monaco
99
4
90
5
Barbados
92
7
76
9
Angola
86
4
18
64
Liechtenstein
82
1
55
26
Sint Maarten
77
15
60
2
Burundi
63
1
33
29
French Polynesia
60
0
60
0
Macao
45
0
45
0
Bhutan
43
0
6
37
Saint Martin
41
3
33
5
Eritrea
39
0
39
0
Botswana
38
1
20
17
Suriname
28
1
9
18
Saint Vincent and the Grenadines
26
0
15
11
Antigua and Barbuda
26
3
19
4
Gambia
25
1
20
4
Namibia
25
0
16
9
Timor-Leste
24
0
24
0
Grenada
23
0
18
5
New Caledonia
20
0
18
2
Lao People's Democratic Republic
19
0
16
3
Curaçao
19
1
14
4
Fiji
18
0
15
3
Saint Lucia
18
0
18
0
Belize
18
2
16
0
Dominica
16
0
16
0
Saint Kitts and Nevis
15
0
15
0
Greenland
13
0
11
2
Falkland Islands (Malvinas)
13
0
13
0
Holy See (Vatican City State)
12
0
2
10
Turks and Caicos Islands
12
1
11
0
Seychelles
11
0
11
0
Montserrat
11
1
10
0
Western Sahara
9
1
6
2
MS Zaandam
9
2
0
7
Papua New Guinea
8
0
8
0
British Virgin Islands
8
1
7
0
Caribbean Netherlands
7
0
7
0
St. Barth
6
0
6
0
Anguilla
3
0
3
0
Lesotho
2
0
1
1
Saint Pierre Miquelon
1
0
1
0
Updated on 2 June 2020 0:02
- Advertisement -

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Advertisement -

EDITORIAL

Ciolacu Național și minciuna etatizată. Cât adevăr și câtă minciună există în sintagma „Iohannis a dat-o afară pe Kovesi” și de ce minte Marcel...

Marcel Ciolacu minte prin omisiune, omite date importante, inoculând în mod deliberat o concepție greșită unei comunități și așa ruptă de realitate. Minte pur și simplu. Minte de îngheață Buzăul. Minte, își permite să mintă, dar oricât ar minți, sunt din ce în ce mai puțini cei care mai pun credit pe spusele sale. De data asta nu mai e statul paralel al lui Liviu Dragnea, sunt realități paralele. Complet paralele. Bineînțeles că lumea care se uită la știri...

TOPUL DE AZI