sâmbătă, 6 martie, 2021
2.9 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST SPECIAL Dezvăluiri Parcul Industrial Galați, „căpușa“ care a supt din bugetul public 6 milioane...

Parcul Industrial Galați, „căpușa“ care a supt din bugetul public 6 milioane de euro. Dimensiunile exorbitante ale unui dezmăț financiar în orașul de la Dunăre

Parcul Industrial Galați, „căpușa“ care a supt din bugetul public 6 milioane de euro. Dimensiunile exorbitante ale unui dezmăț financiar în orașul de la Dunăre

NEWS

În cei șase ani de la înființare, veniturile parcului industrial din Galați au fost aproape inexistente, însă acolo se plătesc în continuare salarii foarte mari unor angajați care nu au niciun fel de atribuțiuni concrete. Un recent control făcut de ANAF a arătat mari nereguli bugetare.

Parcul Industrial Galați continuă să producă pierderi bugetului public, la șase ani de la înființare, în ciuda faptului că de doi ani nu mai are, practic, niciun fel de activitate economică. Activitatea, oricum insignifiantă, a fost blocată la finalul lui 2017 din cauza unui litigiu juridic complicat dintre firma amintită (cu capital public) şi o companie româno-ucraineană care revendică concesiunea asupra întregului teren (21,5 ha) al entității.

Citește și: Horia Țuțuianu, președintele pesedist al CJ Constanța, lasă județul fără „Laptele și cornul” pentru elevi. De ce “flămânzesc” copiii în școli

Gândită ca un punct de dezvoltare a zonei orașului Galați, firma Industrial Parc SRL a fost fondată de Consiliul Județean şi Consiliul Local Galați (fiecare cu câte 50% din capitalul social), iar în 2013 a început să funcționeze ca administrator unic al unui patrimoniu atractiv: un teren de 21,5 ha, cu acces la Dunăre, la un drum european şi la calea ferată, dar şi cu toate utilitățile necesare (drumuri, electricitate, apă, gaze, canalizare, clădiri).

În teorie, Parcul Industrial Galați ar fi trebuit să atragă, pe baza unor scutiri importante de impozite locale şi de chirie a terenurilor, numeroși investitori (mai ales în zona de producție), însă deși acolo s-au cheltuit, din bani publici, peste 6 milioane de euro, treaba nu a mers, CJ şi CL fiind nevoite, an de an, să contribuie cu sume consistente (sub formă de majorări de capital, în numerar) pentru a acoperi salariile angajaților societății.

După ce, acum trei ani, Curtea de Conturi a atras atenția CL şi CJ că principiile bugetare sunt încălcate la finanțarea pierderilor de la Parcul Industrial, în urmă cu doi ani activitatea a fost blocată complet în urma unui litigiu cu o firmă care pretinde că a concesionat tot terenul în urma unui contract încheiat cu fostul director. Documentul este contestat însă de acționari, care spun că ar fi fost încheiat ilegal, litigiul fiind acum în Justiție, atât pe partea civilă, cât şi pe cea penală.

Parcul Industrial Galați, salarii ilegale în sumă de circa 250.000 de lei, sub forma unor bonusuri şi sporuri necuvenite

În urmă cu două luni, un control făcut de inspectorii ANAF la Industrial Parc SRL Galați a scos la iveală noi amănunte interesante despre dezmățul bugetar de la amintita societate, care s-a dovedit o „căpușă” a bugetului public. A rezultat că societatea a menținut între 12 şi 15 angajați (directori, membri CA, etc) remunerați generos, deși, practic, nu are niciun fel de venituri.

Citește și: PSD nu a mai avut de ales și va merge la Cotroceni cu Viorica Dăncilă. Ce se întâmplă acum la Romexpo

S-a constatat, astfel, că în ultimii doi ani la Parcul Industrial Galați au fost plătite salarii ilegale în sumă de circa 250.000 de lei, sub forma unor bonusuri şi sporuri necuvenite. În medie, fiecare angajat al firmei cu capital public a încasat lunar cu 1.700 de lei mai mult decât i se cuvenea, salariul mediu net pe societate depășind 5.000 de lei.

Mai mult decât atât, s-a constatat că veniturile prognozate pe baza cărora s-a calculat schema de personal şi salariile de bază au fost realizate, pe cei trei ani (2016-2018), într-o proporție de doar 3%. Inspectorii fiscali au menționat că administratorul societății era obligat să atragă atenția acționarilor (CJ şi CL Galați) pentru a fi dispuse măsuri pentru diminuarea prejudiciului. „Deși bugetele de venituri au fost realizate în proporție foarte mică an de an, ele nu au fost analizate şi adaptate la situaţia reală în exercițiile bugetare următoare”, se afirmă în raport.

La finalul actului de control sunt dispuse măsuri privind recuperarea prejudiciului şi stabilirea persoanelor vinovate de producerea acestuia, în vederea recuperării sumelor calculate. Termenul de conformare a fost 30 septembrie 2019, însă el a fost prelungit ca urmare a faptului că reprezentanții societății au contestat în parte raportul ANAF, pe cale administrativă.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...