marți, 2 martie, 2021
3.7 C
Buzău

Mai multe unități școlare din județul Tulcea riscă să rămână fără căldură. Primarul din Murighiol se face că plouă atunci când e vorba de acordarea unui sprijin școlilor din comună

EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Tulcea Mai multe unități școlare din județul Tulcea riscă să rămână fără căldură....

Mai multe unități școlare din județul Tulcea riscă să rămână fără căldură. Primarul din Murighiol se face că plouă atunci când e vorba de acordarea unui sprijin școlilor din comună

NEWS

Un număr de 14 unități de învățământ din județul Tulcea au asigurat combustibilul pentru sezonul rece într-o proporție mai mică de 50%, a declarat luni, în timpul Colegiului prefectural, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), Lucica Popişcă, iar două unități de învățământ din județ, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Babadag şi școala gimnazială din comuna Murighiol, riscă să rămână fără căldură în această iarnă din cauza lipsei combustibilului şi a unor lucrări de modernizare.

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), Lucica Popişcă, a precizat că situaţia de la nivelul liceului din orașul Babadag nu este similară cu cea de la nivelul școlii generale, în timp ce primarul orașului, Georgian Caraman, a afirmat că lipsa combustibilului pentru liceu se explică prin lipsa banilor.

Citește și: Ați pierdut ciolanul, penalilor! Moțiunea de cenzură pune PSD pe făraș. Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaților: “Matematic, am pierdut majoritatea”.

„Noi nu avem nici bani de salarii până la finele anului. Așteptăm rectificarea bugetară. Liceul are nevoie de cel puțin 80.000 de lei pentru asigurarea căldurii pe timpul iernii din cauză că pe lângă liceu există o cantină, un internat, dar şi o grădiniță”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Caraman.

La școala generală din comuna Murighiol, directoarea Adina Deaconescu se teme că lucrările de reabilitare derulate în unitate, începute în luna august de autoritatea locală, îi vor pune pe elevi în situaţia de a învăța în frig.

Suma pentru lucrările de reabilitare a școlii din comuna Murighiol este de 1.967.033 lei, fiind asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale.

„Ni s-a promis începerea lucrărilor din luna noiembrie a anului trecut şi am așteptat ca ele să se desfășoare în vacanță, dar ele au început în august. Pe mine m-a bucurat că au venit şi au deschis șantierul şi sper ca lucrările să se încheie în martie”, a afirmat Deaconescu.

Citește și: Jaful ca în filme de la un mall din Constanța s-a lăsat cu o pradă uriașă! Strategiile folosite de hoți i-au lăsat mască pe anchetatori

Ea a mai spus că a solicitat primăriei 25.000 de lei pentru punerea în funcțiune a unor teracote care să încălzească sălile de clasă, însă în lipsa unui răspuns a decis ca din banii obținuți din arendarea a 20 de hectare de teren agricol, deținute de instituția de învățământ, o sumă să fie folosită pentru cumpărarea unor teracote şi calorifere.

„După şedinţa Consiliului Local Murighiol, urmează hotărârea de consiliu, urmează să ni se transmită, urmează să refac bugetul, un demers întreg ce cere timp şi mi-a fost teamă că vine iarnă. Așa că am cumpărat caloriferele şi teracotele”, a mai spus Deaconescu.

În ciuda instalațiilor de încălzire achiziționate, există posibilitatea ca frigul să creeze probleme elevilor, cât timp la etajul școlii se desfășoară lucrări de reparație, iar în școala din Plopu, unde au fost mutați copii care învață în două clase, este dificil de găsit o soluție tehnică pentru punerea în funcțiune a unei teracote, potrivit sursei.

Primăria nu a pus la dispoziția unității de învățământ personalul şi mijloacele tehnice necesare tăierii lemnelor achiziționate de scoală, susținând că nu are angajați, așa că lemnele au fost tăiate de părinții elevilor, de profesori şi de personalul auxiliar.

Citește și: Politică nouă cu oameni vechi. Cum arată USR în realitate? Câte funcții poate să dețină un lider USR? Toate. Președintele USR Vrancea este şi liderul USR Focșani. Cine se află în spatele său

„Am spart lemne şi mai spargem că trebuie duse şi la școala din Plopu”, a afirmat Aftenie Mihăilă, angajat al școlii generale din comuna Murighiol.

În replică, primarul comunei, Filip Ivanov, a declarat că suma solicitată de scoală este prea mare şi că încearcă să găsească soluții pentru unitatea de învățământ.

„Cred că lucrurile se pot rezolva cu mai puțini bani decât cere școala. În iunie, școlile din Plopu şi Sarinasuf vor intra în reabilitare totală. Într-o lună, centralele care se vor achiziționa vor fi puse în funcțiune. Ele au nevoie de peleţi. Nimeni nu este rău intenționat şi nu vrea să lase copiii din scoală să îngheţe iarna în clase”, a mai spus Ivanov.

La rândul lui, proiectantul lucrării de modernizare a școlii generale Murighiol, Doru Paltarac, a menționat că proiectul prevede anveloparea unității, înlocuirea acoperișului, refacerea grupurilor sanitare pentru elevi, a instalațiilor de energie electrică, de energie termică, amenajarea unei scări exterioare.

Citește și: DAN NICA PROSPERĂ, GALAȚIUL DISPERĂ! Comisarul propus de PSD la Transporturi conduce de 22 de ani filiala Galați, nefiind în stare să construiască nici măcar un pod peste Dunăre

„Avizarea a durat foarte mult, iar din acest motiv lucrările au început cu întârziere. În trei sau patru luni de zile, trebuie să se încheie”, a afirmat Paltarac.

Situația din școala comunei Murighiol a atras şi atenția autorităților județene, șefa Inspectoratului Școlar Județean (IŞJ) spunând că autoritățile locale trebuie să sprijine unitățile de învățământ, conform legislației în vigoare.

„Beneficiar al proiectului este primăria, nu școala, așa că primăria, cea care a aplicat proiectul de reabilitare, trebuie să sprijine școala. Uneori se uită acest lucru şi primăria nu acordă sprijin, cum e cazul primarului din Murighiol, iar ca atare directorul se descurcă de unul singur atât cu relocarea claselor, cât şi cu amenajarea curții şi pregătirea lemnelor de iarnă”, a afirmat Popişcă.

Ea a mai spus că nu există temei legal pentru sancționarea autorităților locale care nu sprijină activitatea instituțiilor de învățământ.

Potrivit sursei, restul unitățile școlare din județ au asigurat combustibilul necesar încălzirii pe timpul iernii.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.