joi, 4 martie, 2021
5.2 C
Buzău

Escrocherii în lanț în Primăria Buzău!

EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Buzău Escrocherii în lanț în Primăria...

Escrocherii în lanț în Primăria Buzău!

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

La nivelul Primăriei municipiului Buzău, condusă spre un înfloritor dezastru (sâc!) de pesedistul Constantin Toma, se întâmplă fapte care ar trebui să intre urgent în atenția DNA și Agenției Naționale de Integritate! Deși instituția buzoiană riscă să intre cât de curând într-un colaps social și financiar, proiectele europene fiind sublime, dar lipsind cu desăvârșire, primarul Constantin Toma nu are nicio reținere în a comite ilegalitate după ilegalitate.

Dacă în urmă cu câteva săptămâni, Constantin Toma cumpărase un supercopiator la un preț cât alocațiile a 180 de elevi, aflăm acum cu stupoare că încă de la sfârșitul lunii mai văcarul de la Țintești trecuse la acest nivel: achiziționase pentru o instituție din subordine un lot de cărți în valoare totală de 186.100 lei! Și pentru că suma depășise valoarea admisă de lege pentru o astfel de achiziție, a „spart” contractul în trei bucăți! Exact ca în „manualul” PSD de părăduire a banului public, folosit cu succes de mari înaintași precum Dragnea, Tăriceanu, Mazăre etc.!

Citește și: Primarul Toma și „metoda Dragnea”. Peste 500.000 de lei au zburat din Primăria Buzău direct în buzunarele unor privilegiați, printre care și o „firmă de avocatură”, amică_cu primarul Faliment

Ceea ce frapează este că primarul Constantin Toma „a ales” să comită acele abuzuri și ilegalități pentru care legea nu prevede nici o sancțiune cu toate că faptele respective pot fi suspectate de fals, luare de mită, primire de foloase necuvenite şi altele, toate din sfera corupției.

Interesant este că, încercând să-i acord prezumția de nevinovăție, nu pot să nu observ că toate „greșelile” domnului Constantin Toma, dar absolut toate, sunt în defavoarea administrației pe care o conduce și ca din întâmplare, așa cum spuneam, aceste „greșeli” au fost alese încât controlorii financiari să nu poată da sancțiuni.

Megalomanul Constantin Toma „a topit” 6.000 de euro pe un super-copiator

Pentru că nimeni nu a reușit să îi clintească de 30 ani de la conducerea județului Buzău, pesediștii buzoieni, catalogați drept unii dintre cei mai versatili și penali baroni ai PSD, și-au rafinat atât de mult gusturile, încât nu își mai pot înviora mințile decât cu super game-uri pe super calculatoare. Însoțite, firesc, de super copiatoare, ca să-și mai tragă din când în când câte o copie a personalității mahării din Primăria Buzău. Astfel, văcarul din Țintești a cumpărat în luna iunie, din banii publici ai municipiului Buzău, un super-copiator in valoare de 26 890 lei + TVA. Cam cât alocațiile a 180 de elevi.

De parcă activitatea întregului municipiu era blocată datorită faptului că Toma nu se putea copia în mai multe exemplare pentru a fi afișat pe pereții verzi ai Primăriei Buzău, achiziția super copiatorului Minolta s-a derulat într-o procedură de urgență greu de explicat. La data de 10 iunie 2019, la ora 15:57, s-a publicat anunțul privind intenția de achiziție. În aceeași zi, la ora 16:09, Toma deja își cumpăra super copiatorul Konica Minolta. Super copiatorul cu 8 GB memorie ram i-a costat pe locuitorii municipiului Buzău suma de 26 890 lei + TVA, echivalentul a circa 6.000 euro.

Citește și: Felix Stroe vrea să pună laba pe „mina de aur” de sub Spitalul Portului Constanța. „Metoda Madagascar”, brevetată de Mazăre, are mare trecere la pesediștii din Constanța

Constantin Toma a știut însă de la bun început exact ce își dorea. Conform anunțului de achiziție, Primăria Buzău a cerut oferte pentru un „fotocopiator”. Pentru o moacă de pesedist, deși nu a acuzat, ca alți politicieni, vreun atentat la freză, Constantin Toma a formulat pretenții foarte precise. Și-a dorit o memorie mai bună ca lui. Iar multibypass-ul lateral să aibă file și cartoane cât cuprinde.

Așa cum am spus, la câteva ore de la lansarea anunțului de achiziție,  Primăria Buzău a primit exact-exact ce a solicitat. Stranie coincidență, prețurile solicitate și cele oferite au coincis la virgulă. A cerut Constantin Toma fotocopiator de 26.890,00 lei? Fix la acest preț i-a și fost oferită de o firmă din Buzău cu 0 angajați și o cifră de afaceri medie pe ultimii 3 ani de 115 000 lei, adică de 4 copiatoare de genul ăsta…

Desigur, aceasta stranie coincidență poate trezi interesul autorităților de cercetare penală, nu a cetățenilor din Buzău, insensibili la extravaganțele penale ale lui Constantin Toma.

Portofelul cucoanelor Marghiloman

Citește și: Mama lui Marian Oprișan și limuzinele de lux. Pensionara Lucia Gherarde îl „ajută” iar pe șeful PSD Vrancea cu o sută de mii de euro. Ce să faci, dacă lui Marinică i s-a pus pata pe un BMW seria 7?

Bomboana pe colivă apare tot în acest an, același Constantin Toma ieșind iarăși în evidență cu alte câteva achiziții destul de scandaloase. Din bani publici, de dragul cucoanelor Marghiloman și a portofelului acestora, Toma a dat verde cheltuirii a 186.100 RON pentru achiziția directă, fără licitație, a 3 tipuri de cărți. Probabil cea mai apreciată carte a fost „Note politice” a Irinei Marghiloman, cultura producătoare de lovele cunoscând datorită văcarului de la Țintești o dezvoltare deosebită în municipiul Buzău.

Astfel, în data de 27 mai 2019, CENTRUL CULTURAL ALEXANDRU MARGHILOMAN, instituție aflată în directa subordine a Primarului Constantin Toma, cumpără prin achiziție directă 3 tipuri de cărți în valoare totală de 186.100 RON de la Fundația Origini Carpatice, încălcând astfel, legea achizițiilor publice.

Este vorba de o singură operațiune divizată ilegal în trei contracte mai mici de tipografie, acordate aceluiași furnizor, într-o singură zi:

  1. Cartea „Note Politice” – 300 buc x 5 cărți x 83.8 RON+TVA = 125 700 RON + TVA;
  2. Cartea „500 personalități” – 500 buc x 1 carte x 65 RON+TVA = 32 500 RON + TVA;
  3. Cartea „Monografie” – 300 buc x 1 carte x 93 RON + TVA = 27 900 RON + TVA.

Menționăm că legea achizițiilor publice specifică extrem de clar că pentru anul 2019 pragul maxim de la care autoritățile contractante sunt obligate să intre în licitație este de 135.060 RON.

Citește și: Delta Dunării: persoanele care nu şi-au ridicat încă permisele de pescuit familial sau comercial le vor putea primi chiar în comunitățile din care fac parte. Care sunt condițiile

Astfel, divizarea pe pachete și coduri diferite pentru a ocoli specificările din legea achizițiilor publice, ESTE O FAPTĂ PENALĂ, Centrul Cultural Al. Marghiloman încălcând art. 11, alin. 2 din legea 98/2016:

“Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică şi nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziție publică, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de prezenta lege.”

Buzăul este campion la împrumuturi

De la preluarea mandatului, în iunie 2016, primarul Constantin Toma a continuat politica împrumuturilor a fostei administrații, în loc să acceseze fonduri europene, așa cum fac majoritatea municipalităților din țară, făcând noi împrumuturi de la bănci, în valoare de sute de milioane de lei, pentru proiecte vitale pentru municipiul Buzău, deși existau fonduri europene pentru astfel de investiții.

Astfel, în ciuda propagandei din jurul lui Constantin Toma, plătită cu bani grei de văcarul din Țintești, și care ne dezinformează „informându-ne” că avem o administrație performantă la Buzău, rapoartele Băncii Mondiale ne arată că lucrurile nu stau deloc așa. Primarul Buzăului e repetent la accesarea fondurilor europene, în perioada 2016-2019 nereușind să atragă nici măcar un eurocent, conform Băncii Mondiale.

Citește și: Ionel Banu lu’ Hașdeu și procesul intentat de Andrei Alexandru Voicu, elevul care a primit nota doi la purtare pentru îndrăzneala de a o critica pe cântăreața libidinoasă a liceului. Ori despre cum o sentință a Tribunalului Buzău a scos de sub preșul Ministerului Învățământului un munte de gunoi cu damfuri pesediste

Ca să vă faceți o imagine despre cât de „performant“ este Toma, trebuie să spunem că în aceeași perioadă Oradea a atras 139 de milioane de euro, Cluj Napoca – 103 milioane de euro, Timișoara – 104 milioane de euro, Bacău – 79 de milioane de euro, Târgoviște – 57 de milioane de euro, Brăila – 66 de milioane de euro.

În schimb, Buzăul este campion la împrumuturi. Iar Constantin Toma merge neabătut pe aceeași linie, făcând toamna trecută un nou împrumut de aproape 62 de milioane de lei, cu care niciun buzoian, dacă este întreg la cap, nu poate fi de acord, atâta timp cât există la dispoziție fonduri europene pentru astfel de investiții.

În loc să ia bani nerambursabili de la Uniunea Europeană, Constantin Toma apelează la aceste împrumuturi, din simplul motiv că prin accesarea creditelor bancare se ocolește sistemul național de licitații publice, SEAP, putând fi desemnată mult mai ușor o firmă de casă care să se ocupe de această lucrare, la prețuri astronomice, fiindcă pe cei de la bănci nu-i interesează costurile investiției, din moment ce noi returnăm acei bani, cu dobânzile aferente.

În plus, aceste aproape 62 de milioane de lei puteau fi luate din excedentul bugetar al municipiului Buzău, fără să se plătească dobânzi, numai că și în acest caz licitația ar fi trebuit desfășurată prin SEAP, ceea ce încurcă planurile diabolice ale primarului Toma.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...