joi, 4 iunie, 2020
10.1 C
Buzău
joi, 4 iunie, 2020
10.1 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST Berca, comuna pâclei şi a asistaților sociali ori despre cum a falimentat...

Berca, comuna pâclei şi a asistaților sociali ori despre cum a falimentat localitatea buzoiană care avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, de cum a intrat în „morișca” nemiloasă a afacerilor de partid și de stat

TOPUL DE AZI

Barajul Siriu, o catastrofă din ce în ce mai iminentă. Ori despre un eventual Dam Vajont românesc și nesimțirea celor care conduc destinele acestei...

Conform unui scenariu privind o eventuală catastrofă produsă la Barajul Siriu, la o ruptură a barajului cu o breșă...

Secția specială, apărată la baionetă de anti-europenii din CSM. Cui i-a folosit și îi folosește SIIJ, o instituție pentru care Statul cheltuie 6 milioane...

Cei mai mulți dintre membrii actualului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) au demonstrat încă o dată, săptămâna aceasta, ceea...

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Pentru zeci de ani, comuna Berca a fost sinonim cu Vulcanii Noroioși, cârnații de Pleșcoi şi petrolul. Localitatea avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, şi care polariza mii de localnici, dar şi foarte mulți angajați din orașele din jur. „Tancul“ tranziției a trecut însă nemilos peste Berca. Activitatea economică a comunei a servit prima lovitură o dată cu ruinarea societății „Rubinul”, profilată pe prelucrarea sticlei. La vremea respectivă, au rămas fără locuri de muncă circa 100 de localnici.

Milioane de dolari pierdute la Schela Berca

Lichidarea SC Foraj-Sonde din comuna Berca, la începutul anilor 2000, a fost un tun pe cinste! Angajații, cărora nu li se mai plătiseră salariile de mai multe luni, au câștigat toate procesele intentate societății.

Berca
Dan, Morișca falimentului

Au angajat și un executor judecătoresc, dar Direcția Generala a Finanțelor Publice din Buzău, sub conducerea directorului Dan Morișcă, l-a îndepărtat pe executorul muncitorilor și a trecut la lichidarea silită. A vândut 18 instalații, de mare valoare la preț de fier vechi, deși executorul găsise oferte de 300.000 de dolari pe instalație. „Metoda” lui Morișcă a făcut să se recupereze doar câteva miliarde. Dan Morișcă a fost cercetat de DNA, dar protejat de mafia pesedistă care păstorește Buzăul a scăpat basma curată, în timp ce muncitorii au pierdut definitiv orice compensare bănească.

Schela Berca, o firmă unicat pentru Buzău

SC Foraj-Sonde Berca SA a fost una dintre puținele întreprinderi care făceau puțuri pentru prospectare sau exploatare și avea, în exclusivitate, după 1989, contracte cu SN Petrom. Și după 1989 Foraj-Sonde Berca a avut o activitate intensă. De fapt, întreprinderea mergea foarte bine.

Citește și: Viorel Ștefan, omul care mulge vaca. Ori despre cum a devenit Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, vaca de muls a vicepremierului României

La un moment dat, comenzile au început să scadă. Angajații, prin liderii lor de sindicat, susțin că s-a dorit falimentarea întreprinderii de foraj, dorita de multi „oameni de afaceri buzoieni”. Tot reprezentanții sindicaliștilor afirmă că cei de la conducerea Foraj-Sonde Berca au furat cât au putut. Mai mult, a fost adus un director care lucrase numai în industria lemnului și pe care sondorii îl porecliseră „Rumeguș”. Respectivul director habar nu avea de treburile forajului și întreprinderea s-a dus cu totul la vale, ajungând la datorii de ordinul sutelor de miliarde.

Citește și: Constantin Toma, scos la vânzare de jurnaliștii buzoieni. Publicațiile din Buzău vând pe rupte rugăciuni și icoane cu edilul buzoian. „Nimeni n-a făcut ce a făcut el. Pentru noi e un sfânt!“

Dan Morișcă, directorul de atunci al Direcției Generale de Finanțe Publice Buzău, a prezentat continuu o altă variantă privind situaţia falimentară în care a ajuns firma din comuna Berca. Anume, comenzile scăzuseră, dar nu s-a efectuat nici o restructurare. Sindicatul ar fi făcut presiuni și, în condițiile în care era mult mai puțin de lucru, au fost păstrați tot 1.300 de angajați. Dan Morișcă declara atunci că Finanțele Buzău au făcut o analiză și au constatat că nu se mai poate face nimic în sensul reabilitării SC Foraj-Sonde Berca. Avându-se în vedere sumele foarte mari datorate statului, s-a trecut la executarea silită.

Cu dreptatea doar pe hârtie

Angajații au început să nu mai primească salariile timp de mai multe luni. Au negociat cu cei de la conducere, au protestat, au intrat în grevă, dar totul a fost în zadar. Nu au primit nimic, deși munciseră la fel ca înainte. Au făcut demonstrații de protest în fata Prefecturii Buzău.

Ion Vasile, prefectul de atunci, nici nu i-a luat în seama. Despre prefectul de atunci, muncitorii susțin că ar fi fost implicat în afacere. În cele din urmă, întreprinderea s-a închis, iar angajații nu și-au mai primit drepturile bănești și au acționat întreprinderea în judecată. Au câștigat, hotărârea definitivă și irevocabilă recunoscându-le dreptul de creditor principal. Ei trebuiau să primească 9 miliarde salariile neachitate în ultimele luni și 26 de miliarde salariile compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.

Ion Vasile, artizanul falimentării mai multor localități buzoiene

Muncitorii și-au angajat un executor judecătoresc care a discutat cu Dan Morișcă, fostul director al DGFP Buzău, și i-a arătat ofertele pe care le avea întreprinderea. Pentru o instalație de foraj, Rompetrol oferea aproximativ 300.000 de dolari. Existau 18 instalații de foraj și s-ar fi obținut, la oferta de pe piață, 5,5 milioane de dolari. Dan Morișcă l-a refuzat vehement și, cum DGFP avea prioritate în lichidarea judiciara, Finanțele Buzău au început executarea silită.

„Morișca” afacerii cu sonde din comuna Berca

Din acel moment a început și marea afacere. În primul rând, executorul muncitorilor s-a înscris pe tabloul creditorilor. DGFP l-a respins. El a dat în judecată Finanțele și a câștigat, din nou definitiv și irevocabil. Dan Morișcă l-a chemat și l-a întrebat: „Ce fac, că nu am bani pentru muncitori?”. Și nu le-a achitat decât 60 la sută din salariile curente neplătite, și acestea neactualizate.

Citește și: Marcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat. Ori despre cum s-a pricopsit liderul PSD cu un milion de lei, băgând în Parlamentul României un șuț de ustensile medicale din Uniunea Europeană și o fufă care a mai deținut câteva funcții prin guvern în urma șpăgilor date ștabilor zilei

Astfel, cele 18 instalații de foraj și multe alte utilaje au fost vândute la preț de fier vechi. Le-a cumpărat Sandu Ion, un om de afaceri buzoian. Mai întâi a cumpărat 4 sonde cu 4 miliarde de lei vechi. Apoi, cu încă câteva miliarde, a cumpărat și celelalte instalații, sediul și alte dotări. Muncitorii au căpătat promisiuni, iar Finanțele vreo câteva miliarde de lei vechi.

Dan Morișcă susține că, de fapt, instalațiile de foraj erau ca și inexistente, pentru că întreprinderea fusese complet dezorganizată în momentul executării silite și toate utilajele fuseseră dezmembrate, iar elemente ale acestora furate. Sandu Ion ar fi luat doar piese disparate. Morișcă nu ne-a spus însă cum de Sandu Ion a reușit să foreze mai departe cu asemenea „instalații deplorabile”. Mai mult, pentru că Sandu Ion nu avea licența de foraj, a folosit licența SC Foraj-Sonde Berca pentru exploatare. O parte dintre foștii angajați ai Foraj-Sonde Berca – sondori de meserie – au fost nevoiți să se angajeze, pe salarii de nimic, la firma lui Sandu Ion. Pentru ei ar fi fost greu să se recalifice în altă meserie.

Prea târziu și pentru stat, și pentru muncitorii din comuna Berca

vedere Berca

Așadar, în loc de 5 milioane de dolari, Foraj-Sonde Berca s-a vândut pe câteva miliarde de lei vechi. Statul nu a recuperat mai nimic din uriașele datorii ale întreprinderii, iar muncitorii au ajuns în situații disperate. Cei mai mulți erau oameni din județ, care își întrețineau familia doar din salariul de sondor. Ex-directorul Dan Morișcă a mai afirmat că finanțele nu au vândut nici o instalație, în mod direct. Tot ce s-a vândut au fost piese de fier vechi de care s-a ocupat lichidatorul  SC Eva Cont SRL din Buzău, firma lui Vartan Roșioru. DNA a demarat atunci cercetările privind multele nereguli de la DGFP Buzău în perioada în care la conducere se afla Dan Morișcă. Lucrurile s-au mișcat însă deosebit de încet, ca mai apoi dosarul să fie îngropat și uitat.

Comuna Berca și cucerirea Americii… cu pahare

Cele mai multe locuri de muncă din comuna Berca se leagă azi de un român reîntors din America.  În județul Buzău a supraviețuit doar o secție din mastodontul STIFIN – producător de sticlă în cadrul economiei planificate. Iar ceea ce a mai supraviețuit, o parte din Sticlăria din Berca produce astăzi pahare, abajururi, boluri pentru export, cu precădere pentru americani, englezi și germani. Directorul general al fabricii este un român reîntors din America.

Pe vremea lui Ceaușescu era de ajuns ca un pahar să nu aibă fisuri şi ajungea pe piață. Reflexele acelor timpuri au rămas, iar paharele, bombonierele şi bolurile lucrate artistic la Berca nu au nici acum cumpărători în ţară. Directorul economic, Iulian Ioniță, deplânge decăderea industriei sticlei din România şi arată vinovații: prețul gazului, fluctuațiile cursului leu-dolar şi comisioanele bancare ridicate.

Toate-s vechi şi nouă toate

Berca
Vulcanii noroioși

Altfel, în comuna Berca, lucrurile parcă au încremenit în timp. În privința turismului, lucrurile sunt la fel, au rămas la locul lor. Adică, nici măcar căile de acces către Vulcanii Noroioși nu au fost modernizate. Și în momentul de față turiștii bântuie prin zonă pentru a descoperi platoul sterp, unic în România. Iar despre serviciile turistice nici nu mai încape vorbă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

ARTICOL SCRIS DE

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
  2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul. Aceștia pot fi criticați, însă, pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

Harta cazurilor de coronavirus din fiecare țară. Graficul îmbolnăvirilor. Statistici

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
1,901,783
109,142
688,670
1,103,971
Brazil
584,562
32,568
266,132
285,862
Russia
432,277
5,215
195,957
231,105
Spain
287,406
27,128
0
260,278
UK
279,856
39,728
0
240,128
Italy
233,836
33,601
160,938
39,297
India
216,824
6,088
104,071
106,665
Germany
184,425
8,699
167,300
8,426
Peru
178,914
4,894
72,319
101,701
Turkey
166,422
4,609
130,852
30,961
Iran
160,696
8,012
125,206
27,478
France
151,677
29,021
69,455
53,201
Chile
113,628
1,275
86,173
26,180
Mexico
101,238
11,729
73,271
16,238
Canada
93,085
7,498
51,048
34,539
Saudi Arabia
91,182
579
68,159
22,444
China
83,022
4,634
78,319
69
Pakistan
80,463
1,688
28,923
49,852
Qatar
62,160
45
37,542
24,573
Belgium
58,685
9,522
15,959
33,204
Bangladesh
55,140
746
11,590
42,804
Netherlands
46,733
5,977
0
40,756
Belarus
45,116
248
20,171
24,697
Ecuador
40,966
3,486
20,019
17,461
Sweden
40,803
4,542
0
36,261
South Africa
37,525
792
19,682
17,051
Singapore
36,405
24
23,582
12,799
UAE
36,359
270
19,153
16,936
Colombia
33,354
1,045
12,288
20,021
Portugal
33,261
1,447
20,079
11,735
Switzerland
30,893
1,921
28,600
372
Kuwait
29,359
230
15,750
13,379
Egypt
28,615
1,088
7,350
20,177
Indonesia
28,233
1,698
8,406
18,129
Ireland
25,111
1,659
22,698
754
Ukraine
24,823
735
10,440
13,648
Poland
24,687
1,115
12,014
11,558
Philippines
19,748
974
4,153
14,621
Romania
19,669
1,296
13,800
4,573
Argentina
19,268
583
5,896
12,789
Dominican Republic
18,040
516
11,224
6,300
Israel
17,377
291
14,983
2,103
Afghanistan
17,267
294
1,522
15,451
Japan
16,986
900
14,771
1,315
Austria
16,771
670
15,672
429
Panama
14,609
357
9,519
4,733
Oman
13,537
67
2,845
10,625
Bahrain
12,815
20
7,410
5,385
Kazakhstan
11,796
48
6,240
5,508
Denmark
11,771
580
10,552
639
S. Korea
11,590
273
10,467
850
Serbia
11,523
245
6,852
4,426
Nigeria
11,166
315
3,329
7,522
Bolivia
10,991
376
1,298
9,317
Armenia
10,524
170
3,454
6,900
Algeria
9,733
673
6,218
2,842
Czechia
9,438
325
6,749
2,364
Moldova
8,795
310
4,863
3,622
Ghana
8,548
38
3,132
5,378
Norway
8,477
237
7,727
513
Iraq
8,168
256
4,095
3,817
Malaysia
7,970
115
6,531
1,324
Morocco
7,922
206
6,866
850
Australia
7,229
102
6,640
487
Finland
6,911
321
5,500
1,090
Cameroon
6,585
200
3,676
2,709
Azerbaijan
6,260
76
3,665
2,519
Guatemala
5,586
123
824
4,639
Honduras
5,527
225
563
4,739
Sudan
5,499
314
1,711
3,474
Tajikistan
4,191
48
2,347
1,796
Luxembourg
4,024
110
3,861
53
Djibouti
3,935
26
1,636
2,273
Guinea
3,933
23
2,332
1,578
Senegal
3,932
45
2,063
1,824
Hungary
3,931
534
2,190
1,207
Uzbekistan
3,843
16
3,014
813
DRC
3,495
75
492
2,928
Côte d'Ivoire
3,110
35
1,530
1,545
Thailand
3,084
58
2,968
58
Greece
2,937
179
1,374
1,384
Gabon
2,902
20
801
2,081
El Salvador
2,705
49
1,179
1,477
Bulgaria
2,560
146
1,206
1,208
Bosnia
2,551
157
1,939
455
Haiti
2,507
48
24
2,435
Macedonia
2,492
145
1,605
742
Nepal
2,300
9
278
2,013
Croatia
2,246
103
2,095
48
Kenya
2,216
74
553
1,589
Somalia
2,146
79
406
1,661
Cuba
2,107
83
1,830
194
Mayotte
1,993
24
1,523
446
Estonia
1,880
69
1,650
161
Kyrgyzstan
1,871
20
1,265
586
Maldives
1,850
7
644
1,199
Venezuela
1,819
18
334
1,467
Iceland
1,806
10
1,794
2
Sri Lanka
1,735
11
836
888
Lithuania
1,684
71
1,260
353
Slovakia
1,525
28
1,375
122
New Zealand
1,504
22
1,481
1
Ethiopia
1,486
17
246
1,223
Slovenia
1,477
109
1,358
10
Mali
1,386
79
788
519
Guinea-Bissau
1,339
8
53
1,278
Equatorial Guinea
1,306
12
200
1,094
Lebanon
1,256
27
724
505
Albania
1,184
33
898
253
Central African Republic
1,173
4
23
1,146
Costa Rica
1,157
10
685
462
Nicaragua
1,118
46
370
702
Hong Kong
1,094
4
1,039
51
Zambia
1,089
7
912
170
Tunisia
1,087
49
965
73
Latvia
1,079
24
760
295
Paraguay
1,070
11
511
548
South Sudan
994
10
6
978
Niger
961
65
857
39
Cyprus
958
17
790
151
Sierra Leone
909
47
491
371
Madagascar
908
6
195
707
Burkina Faso
884
53
753
78
Andorra
851
51
735
65
Uruguay
828
23
698
107
Chad
820
66
590
164
Georgia
800
13
640
147
Jordan
757
9
561
187
Mauritania
745
34
57
654
Diamond Princess
712
13
651
48
San Marino
674
42
391
241
Malta
622
9
562
51
Congo
611
20
179
412
Jamaica
591
10
361
220
Channel Islands
561
46
512
3
French Guiana
533
1
254
278
Tanzania
509
21
183
305
Uganda
507
0
82
425
Sao Tome and Principe
484
12
68
404
Réunion
478
1
411
66
Cabo Verde
477
5
238
234
Palestine
457
3
372
82
Togo
452
13
236
203
Taiwan
443
7
428
8
Yemen
419
95
17
307
Rwanda
397
2
271
124
Malawi
369
4
51
314
Isle of Man
336
24
312
0
Mauritius
335
10
322
3
Vietnam
328
0
302
26
Montenegro
324
9
315
0
Mozambique
316
2
109
205
Liberia
316
28
169
119
Swaziland
295
3
201
91
Benin
244
3
148
93
Myanmar
233
6
145
82
Zimbabwe
222
4
29
189
Martinique
200
14
98
88
Libyan Arab Jamahiriya
196
5
52
139
Faroe Islands
187
0
187
0
Mongolia
185
0
44
141
Gibraltar
173
0
153
20
Guadeloupe
162
14
138
10
Cayman Islands
156
1
78
77
Guyana
153
12
70
71
Brunei
141
2
138
1
Bermuda
141
9
113
19
Comoros
132
2
27
103
Cambodia
125
0
123
2
Syrian Arab Republic
123
6
53
64
Trinidad and Tobago
117
8
108
1
Bahamas
102
11
55
36
Aruba
101
3
98
0
Monaco
99
4
90
5
Barbados
92
7
81
4
Angola
86
4
18
64
Liechtenstein
82
1
55
26
Sint Maarten
77
15
60
2
Suriname
74
1
9
64
Burundi
63
1
33
29
French Polynesia
60
0
60
0
Bhutan
47
0
9
38
Macao
45
0
45
0
Saint Martin
41
3
33
5
Botswana
40
1
23
16
Eritrea
39
0
39
0
Saint Vincent and the Grenadines
26
0
15
11
Gambia
26
1
20
5
Antigua and Barbuda
26
3
20
3
Namibia
25
0
16
9
Timor-Leste
24
0
24
0
Grenada
23
0
18
5
Curaçao
21
1
15
5
New Caledonia
20
0
18
2
Lao People's Democratic Republic
19
0
18
1
Fiji
18
0
15
3
Dominica
18
0
16
2
Saint Lucia
18
0
18
0
Belize
18
2
16
0
Saint Kitts and Nevis
15
0
15
0
Greenland
13
0
11
2
Falkland Islands (Malvinas)
13
0
13
0
Holy See (Vatican City State)
12
0
2
10
Turks and Caicos Islands
12
1
11
0
Seychelles
11
0
11
0
Montserrat
11
1
10
0
Western Sahara
9
1
6
2
MS Zaandam
9
2
0
7
Papua New Guinea
8
0
8
0
British Virgin Islands
8
1
7
0
Caribbean Netherlands
7
0
7
0
St. Barth
6
0
6
0
Lesotho
4
0
2
2
Anguilla
3
0
3
0
Saint Pierre Miquelon
1
0
1
0
Updated on 4 June 2020 4:03
- Advertisement -

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Advertisement -

EDITORIAL

Ciolacu Național și minciuna etatizată. Cât adevăr și câtă minciună există în sintagma „Iohannis a dat-o afară pe Kovesi” și de ce minte Marcel...

Marcel Ciolacu minte prin omisiune, omite date importante, inoculând în mod deliberat o concepție greșită unei comunități și așa ruptă de realitate. Minte pur și simplu. Minte de îngheață Buzăul. Minte, își permite să mintă, dar oricât ar minți, sunt din ce în ce mai puțini cei care mai pun credit pe spusele sale. De data asta nu mai e statul paralel al lui Liviu Dragnea, sunt realități paralele. Complet paralele. Bineînțeles că lumea care se uită la știri...

TOPUL DE AZI