miercuri, 3 martie, 2021
5.6 C
Buzău

Seceta a transformat, în sud-estul României, ogoarele în deșert. Produsele care se vor scumpi din această cauză

EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Seceta a transformat, în sud-estul României, ogoarele în deșert. Produsele care se...

Seceta a transformat, în sud-estul României, ogoarele în deșert. Produsele care se vor scumpi din această cauză

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

În sud-estul României, seceta face prăpăd. Căldura timpurie şi lipsa precipitațiilor au compromis deja sute de hectare de culturi. Foarte afectate sunt plantațiile de grâu, grădinile de legume, dar şi zonele viticole.

Să înfrângă seceta, agricultorii au început să folosească sisteme de irigații costisitoare, cu 2 luni mai devreme, dar apa va scumpi legumele, pâinea şi vinul.

Citește și: Lista candidaților PSD la europarlamentare se dovedește o cacealma. Cine sunt aleșii lui Dragnea și ce-i mână în luptă

În sud-estul țării, pământul e crăpat ca-n plină vară. Fermierii au scos tractoarele, dar discurile abia dacă reușesc să spargă bolovanii de pe câmp.

Seceta a transformat suprafețe întregi din Buzău, Brăila și Galați într-un Peisaj selenar 

În Buzău, Brăila şi Galați, zone renumite pentru legume, peisajul nu arată încurajator. În comuna Vânători, agricultorii au început să irige cu două luni mai devreme culturile de ceapă, morcovi şi cartofi. Mai multă apă pentru recoltă, înseamnă prețuri mai mari în piețe.

„Am început să irigăm de la 15 martie. Dați-vă seama, dacă vom iriga șase luni de acum încolo! Cred că nu vom lua pe produs cât vom da pe sistemul de irigat şi energia consumată”, ne spune Ovidiu Tănăsache, agricultor din județul Galați.

Citește și: Explicațiile lui Dragnea la declarațiile lui Dăncilă privind mutarea ambasadei din Israel: România trebuie să ia o decizie „într-un timp rezonabil”

Harta precipitațiilor înregistrate în ultimul an arată cum seceta a cuprins sudul, estul şi sud-estul țării. Nu a plouat suficient încă din luna aprilie a anului trecut, apoi în august, septembrie şi octombrie, dar chiar şi în februarie anul acesta.

În Dobrogea, ploile din ultimele șase luni au adus sub 30 de litri de apă pe metrul pătrat, în loc de 100 cât era necesar.

Temperaturile sunt cu zece grade peste normalul perioadei, iar vântul transformă ogoarele în deșert. Fermierii spun că mai bine de 20% din recolta de grâu e deja compromisă. Asta va duce la scumpirea grâului şi deci a produselor de panificație.

În 2018, Comisia Europeană a plasat România pe locul trei în topul celor mai mari producători de cereale. Pentru 2019, fermierii români au însămânțat peste trei milioane de hectare cu cereale, grâul ocupând mai mult de 68% din această suprafață, potrivit Ministerului Agriculturii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...