luni, 30 noiembrie, 2020
1 C
Buzău
luni, 30 noiembrie, 2020
1 C
Buzău
Ești aici Ești aici EXPRESS SUD-EST Dosarul Țăndărei. Misterul achitărilor din cel mai monstruos caz privind traficul de...

Dosarul Țăndărei. Misterul achitărilor din cel mai monstruos caz privind traficul de copii: Procurorul DIICOT a cerut, cot la cot cu inculpații, schimbarea încadrării în fapte mai ușoare, care erau prescrise! Judecătorul le-a restituit romilor aurul, puștile şi pistoalele, mai puțin mitralierele

SPECIAL

Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc...

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, vorbește, într-un amplu interviu acordat EXPRESS SUD-EST, despre activitatea sa în cadrul...

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...

Stelian Ion de la USR, fratele de cruce penală al lui Radu Mazăre. Ce legătură există între candidatul USR la Primăria Constanța și fostul...

O serie de dezvăluiri incendiare prezintă culisele politicii românești. Un episod incredibil se petrece la Constanța unde USR-istul Stelian...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Pe 12 februarie 2019, Tribunalul Harghita i-a achitat pe toți cei 25 de inculpați din dosarul Țăndărei ori instanța a constatat că s-au prescris faptele după 9 ani de procese și după ce a schimbat încadrările juridice. Decizia nu este definitivă, deși dosarul a fost trimis în judecată încă din iulie 2010. Numai la Tribunalul Harghita, procesul s-a judecat din 2013 și au fost 53 de termene.

Povestea dosarului. Dosarul Țăndărei a fost prezentat cu surle şi trâmbițe de autoritățile românești în 2010. Sunt celebre imaginile cu mascații cu berbece care spărgeau ușile palatelor din Țăndărei în căutare de traficanți de copii. Imaginile au apărut la BBC şi Al Jazeera. A fost primul caz de trafic de minori investigat de polițiștii români şi englezi. Cazul privește traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiți la cerșetorie şi furturi.

Citește și: Seceta a transformat, în sud-estul României, ogoarele în deșert. Produsele care se vor scumpi din această cauză

În Anglia, 120 de traficanți au fost prinși şi aruncați în închisoare. La noi, cei 25 de romi arestați şi puși sub acuzare în 2010 au fost eliberați după câteva luni și acum, după 9 ani de procese, au fost achitați sau instanța a constatat că faptele s-au prescris după ce le-a schimbat încadrările juridice în unele mai ușoare.

Ce spune un polițist englez implicat în investigarea traficului de copii din dosarul Țăndărei, în UK

„It is simply a travesty. I am saddened and shocked to hear that the case against 25 members of the Tandarei organised criminal network have been dropped and that the case lies in the ashes of the Romanian criminal justice system / E bătaie de joc. Sunt întristat și șocat să aud că a fost abandonat cazul împotriva a 25 de membri ai rețelei de crimă organizată din Țăndărei şi că zace în cenușa Justiției penale din România.

Citește și: Lista candidaților PSD la europarlamentare se dovedește o cacealma. Cine sunt aleșii lui Dragnea și ce-i mână în luptă

Justiția penală din România a eșuat astăzi. A abandonat victimele, polițiștii care au lucrat din greu la caz. Și este un alt fapt care expune România criticilor privind corupția şi lipsa de respect pentru domnia legii. Repet este o zi tristă pentru Justiție în România”, a declarat Bernie Gravett, polițistul englez care a condus ancheta din UK şi România, între timp pensionat.

Culmea e că dosarul Țăndărei a schimbat legislația europeană. După prezentarea dosarului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerșit şi furat ca fiind o formă de muncă forțată, de sclavie. Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare şi de România.

Dosarul Țăndărei a fost intens mediatizat în presa românească şi britanică. BBC şi Al Jazeera au relatat despre cazul de trafic de copii.

Filmul prescrierii din dosarul Țăndărei

Procurorul DIICOT a cerut instanței, împreună cu inculpații, să schimbe încadrările juridice din dosarul Țăndărei în fapte mai ușoare, care s-ar fi prescris la sfârșitul lui decembrie 2018 – se arată în motivarea judecătorului Lőrincz Rómeo de la Tribunalul Harghita. Pe 12 februarie, magistratul i-a achitat pe inculpații din celebrul dosar de trafic de copii în Marea Britanie şi a constatat prescrierea unor fapte.

Citește și: Explicațiile lui Dragnea la declarațiile lui Dăncilă privind mutarea ambasadei din Israel: România trebuie să ia o decizie „într-un timp rezonabil”

Doar infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat şi nerespectarea regimului armelor şi munițiilor au fost considerate prescrise. Cu privire la acuzația de trafic de minori, judecătorul a dispus achitarea pentru că – a motivat el – procurorii nu ar fi venit cu probe concludente şi nu ar fi identificat victimele minore, deși chiar magistratul citează în motivare fragmente întregi din rechizitoriu cu date privind identitatea victimelor.

Judecătorul a ridicat şi sechestrele dispuse în dosarul Țăndărei asupra palatelor țigănești de la Țăndărei şi a dispus restituirea armelor, maşinilor şi a kilogramelor de aur în valoare de jumătate de milion de euro.

Deși la perchezițiile din 2010 din Țăndărei, anchetatorii români şi britanici au descoperit 12 puști de vânătoare şi 6 pistoale, instanța a concluzionat acum că rromii aveau permis de port armă şi le-au restituit.

La percheziții s-ar fi găsit şi 4 AKM-uri, iar acum instanța a decis să nu restituie un „încărcător pentru pistol mitralieră, cu magazie 30 cartușe calibru 7,62 x 39 mm, descoperit cu ocazia percheziției domiciliare la inculpații Niculae Marian şi Nicolae Mircea, respectiv un număr de 31 cartușe de calibru 7,62 x 39 mm şi un încărcător metalic cu magazie 30 cartușe de calibru 7,62×39 mm, în cazul inculpatului Radu Drăgușin”, se arată în motivarea instanței.

Și vine și bomboana pe colivă!

Fiind dispusă achitarea, instanța a decis ca în dosarul Țăndărei toate cheltuielile cu procesul să fie plătite de stat.

Intervenirea prescripției după schimbarea încadrării juridice în fapte mai ușoare nu îl scuză însă absolut deloc pe judecător din moment ce procesul se afla pe rolul Tribunalului Harghita din 2013 şi au fost 53 de termene. De altfel, magistratul avea ocazia să pronunțe sentința în decembrie anul trecut, însă a amânat pronunțarea în ianuarie 2019.

Palat din Țăndărei

Astfel, potrivit portalului Tribunalul Harghita, la termenul din 23 noiembrie 2018, judecătorul a decis să acorde un „ultim termen de judecată la care vor fi ascultați inculpații care vor fi prezenți şi nu au fost încă audiați şi se va trece la dezbaterea pe fond a cauzei”. Pe 14 decembrie 2018, judecătorul a decis să preschimbe, fără explicații, termenul de judecată pentru 9 ianuarie 2019.

Vezi mai jos, pe larg, fragmente din motivarea judecătorului Lőrincz Rómeo de la Tribunalul Harghita, cel care a dispus achitarea tuturor celor 25 de inculpați din dosarul Țăndărei, deși în Anglia complicii lor au fost condamnați pentru fapte similare. Judecătorul a constatat şi prescrierea unor fapte după ce tot el, la cererea procurorului şi a inculpaților, a schimbat încadrările juridice în fapte mai ușoare, care s-ar fi prescris în decembrie 2018.

Studiu de caz în dosarul Țăndărei: Titi Aghiotantu

De exemplu, în cazul unuia dintre liderii grupării, Constantin Radu, zis Titi Aghiotantu, instanța a decis:

”Achită pe inculpatul Radu Constantin, pentru infracțiunea de „trafic de minori” (…) Achită pe același inculpat Radu Constantin, pentru infracțiunea de „spălare de bani” (…) Dispune încetarea procesului penal privind pe același inculpat Radu Constantin, pentru infracțiunea de „constituire a unui grup infracțional organizat” (…), ca urmarea a intervenirii prescripției răspunderii penale (…) Dispune încetarea procesului penal privind pe același inculpat Radu Constantin, pentru infracțiunea de „nerespectare a regimului armelor şi munițiilor” (….), ca urmarea a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se arată în decizia instanței.

Tribunalul Harghita a schimbat încadrarea juridică pentru grup infracțional organizat în cazul lui Titi Aghiotantu din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de articolul 7 alineatele 1 şi 3 din Legea specială nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate în articolul 367 alineatul 1 din Codul Penal.

Care e diferența

Potrivit articolului 7 alineatele 1 şi 3 din Legea nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate:

”(1) Inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi

În vreme ce articolul 367 alineatul 1 din Codul penal spune:

”(1) Inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Prin urmare, nu este mirare că instanța a constatat că faptele s-au prescris din ce moment ce a schimbat încadrarea juridică dintr-o infracțiune pedepsită de legea specială de la 5 la 20 de ani într-una sancționată de Codul penal cu închisoare de 1 la 5 ani.

Surpriza din motivare vine din faptul că şi procurorul DIICOT a cerut schimbarea încadrării

„Va admite cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi a inculpaților şi, în baza art. 386 alin. 1 Cpp, va dispune schimbarea încadrări juridice a faptelor inculpaților”, a decis instanța, potrivit motivării.

Judecătorul a explicat şi de ce a schimbat încadrarea faptelor în unele mai ușoare

„Având în vedere data săvârșirii infracțiunilor, precum şi schimbările legislative intervenite ulterior se impune stabilirea legii penale mai favorabile (…)

Potrivit articolului 5 alineatul 1 Cod penal, <<În cazul în care de la săvârșirea infracțiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabilă>> (…)

Analizând comparativ prevederile din Legea 678 în cazul infracțiunii de trafic de minori, Legea nr. 39/2003 în cazul infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, Codul penal vechi (Legea nr. 15/1968) şi Codul penal intrat în vigoare la data de 01.02.2014, aceasta din urmă este mai favorabilă având la bază criteriul pedepselor stabilite de la 1 la 5 ani față de limitele normei anterioare, de la 5 la 20 de ani în cazul infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, precum şi în cazul infracțiunilor de trafic de minor şi nerespectare a regimului armelor şi munițiilor”, a arătat judecătorul în motivare.

Când ar fi intervenit prescripția în dosarul Țăndărei

„Termenul prescripției răspunderii penale în cazul concret este de 10 ani şi a început să curgă potrivit mențiunii din rechizitoriu la finele lunii decembrie 2008.

În consecință, în privința infracțiunilor de inițiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracțional şi nerespectarea regimului armelor şi munițiilor termenul s-a împlinit la sfârșitul anului 2018”, a conchis judecătorul Lőrincz Rómeo de la Tribunalul Harghita.

Prin urmare, e cu atât mai straniu că în dosarul Țăndărei judecătorul nu s-a grăbit să pronunțe sentința în decembrie, chiar dacă verdictul lui nu este unul definitiv.

De ce a dispus judecătorul achitarea pentru trafic de minori

Doar faptele de constituire de grup infracțional organizat şi nerespectarea regimului armelor și munițiilor au fost considerate prescrise. Cu privire la traficul de minori, judecătorul a dispus achitarea pentru că – a motivat el – procurorii nu a venit cu probe concludente şi nu au identificat victimele minore.

„În privința inculpatului Radu Constantin (Titi Aghiotantu, liderul grupării – n.r.) din probele administrate şi avem în vedere în special declarațiile de martori nu rezultă implicarea acestuia în activitatea de racolare, cazare şi transport al unor minori prin folosirea de promisiuni mincinoase.

Clarificarea stării de fapt având în vedere descrierea deficitară a actelor materiale, acțiunilor sau inacțiunilor inculpaților ce alcătuiesc elementul material şi celelalte condiții ale laturii obiective a infracțiunii, aspect ce este valabil în cazul tuturor inculpaților cu referire în mod special la infracțiunea de trafic de minori a fost îngreunată de lipsa totală a persoanelor vătămate care nu au fost identificate în cursul urmăririi penale şi care nu au putut fi identificate de instanța de judecată prin cercetarea judecătorească, determinat în principal de o competență funcțională mult limitată a unei instanțe de judecată față de organele de urmărire penală, aceasta chiar şi în viziunea unui rol activ al instanței de judecată, respectiv de volumul probatoriului care urma să fie administrat”, a arătat judecătorul în motivare.

Judecătorul a conchis că victimele minore din dosarul Țăndărei nu au fost identificate, deși tot el citează pe larg în motivare din rechizitoriu unde sunt prezentate datele victimelor

De exemplu, magistratul arată în motivare (am anonimizat numele victimelor din motive de protecție):

„Din evidențele Poliției de Frontieră, rezultă că inc. Drăgușin Gheorghe Ion a folosit mai multe autoturisme pentru scoaterea minorilor din țară. Astfel, cu autoturismele IL 84 FRA, IL 88 FRA şi IL 03 AGK inculpatul a reușit să scoată din România un număr mare de minori care ulterior au fost surprinși cerșind sau săvârșind alte infracțiuni în Marea Britanie:

Denisa, născută la 17.08.1989, a ieșit prin PTF Turnu în data de 29.09.2004
 • 16.05.2007, pentru furt, în Nottingham;
 • 30.08.2008, cerșetorie, în Orange Grove, Bath;
 • 06.08.2008, cerșetorie, în Corn Street;
 • 28.03.2007, pentru prezentarea unei identități false pentru a obține profit, în Lincolnshire;
 • 20.03.2007, pentru cerșetorie, în Listergate, Nottingham;
 • 16.03.2007, pentru cerșetorie, în Derbyshire;
 • 20.02.2007, pentru cerșetorie, în trenul dintre Green Park şi Baker Street, infracțiune săvârșită pe timpul eliberării pe cauțiune;
 • 15.01.2007, pentru furt, în Birmingham;
 • 14.10.2008, pentru furt, în Highstreed Chippenham Wiltshire;
 • 09.08.2008, pentru furt, în Broadmead;
 • 15.04.2007, pentru tâlhărie şi furt, în Licester;
 • 09.02.2007, pentru tentativă furt, în Birmingham;
 • 19.08.2008, pentru cerșetorie, în Edgware Road;
 • 16.05.2007, cerșetorie, în zona Broadmarsh Shopping Center;
 • 24.08.2007, cerșetorie, în Barnet;
 • 16.05.2007, arestată pentru furt;
 • 30.08.2008, arestată pentru cerșetorie;
 • 29.09.2008, magistratura din Bath and Wansdyke a găsit-o vinovată şi a luat măsura eliberării condiționate 6 luni;
 • 06.08.2008, arestată pentru cerșetorie;
 • 26.08.2008, magistratura din Breaston a găsit-o vinovată fiind sancționată cu amendă 30,00;
 • 28.03.2007, arestată pentru fraudă;
 • 20.08.2007, magistratura din Grantham a găsit-o vinovată cu măsura eliberării condiționate 1 lună;
 • 13.04.2007 Tribunalul minori Nottingham a găsit-o vinovată şi a sancționat-o cu amenda 60,00;
 • 16.03.2007 arestată pentru cerșetorie;
 • 20.03.2007, arestată pentru cerșetorie;
 • 14.10.2008, arestată pentru furt;
 • 09.08.2008, arestată pentru furt;
 • 15.04.2007, arestată pentru tâlhărie şi furt;
 • 09.02.2007, arestată pentru tentativă furt
Ionel, născut la 20.08.1994, a ieșit din țară la data de 03.09.2004, prin PTF Nădlac;
Levers, născut la data de 20.10.1995, a ieșit din țară la data de 08.07.2004, prin PTF Vărșand;
Monica, născut la data de 23.11.2002, a ieșit din țară la data de 06.08.2004, prin PTF Nădlac;
 • 30.03.2007, pentru depunere declarație falsă în beneficiul propriu sau al altei persoane, în March, Cambridgeshire;
 • 26.05.2007, depunere declarație falsă în beneficiul propriu sau al altei persoane, în Loughborough, Leicestershire;
 • 06.04.2007, pentru furt, în Nuneaton, Warwickshire;
 • 21.03.2007, pregătită pentru furt, în Nuneaton, Warwickshire;
 • 09.04.2007, pentru furt, in Leicester;
 • 28.03.2007, pentru depunere declarație falsă în beneficiul propriu sau al altei persoane, în Stamford, Lincolnshire;
 • 30.03.2007, pentru înșelătorie, în Cambridgeshire;
 • 27.03.2007, pentru încercare de a obține bani pentru acte de caritate false, în Thurland Street.
 • 26.05.2007, arestată pentru depunere declarație falsă în beneficiul propriu sau al altei persoane;
 • 06.04.2007, arestată pentru furt;
 • 21.03.2007, arestată pentru furt;
 • 10.04.2007, Tribunalul minori Leicester a găsit-o vinovată şi a emis ordin de trimitere pe 4 luni;
 • 28.03.2007, arestată pentru depunere declarație falsă în beneficiul propriu sau al altei persoane;
 • 21.05.2007, Tribunalul Bourne and Stamford Magistrates a găsit-o vinovată şi a emis un ordin de trimitere 6 luni;
 • 31.03.2007, arestată pentru înșelătorie;
 • 27.03.2007, arestată pentru încercare de a obține bani pentru acte de caritate false;
Nicolae, născut la 06.12.1990, a ieșit din țară la data de 16.02.2005 prin PTF Vărșand;
 • 11.09.2004, pentru furt, în Londra
 • 31.05.2004, în Court field gardens și dus la secția de poliție Kengsington;
 • 02.05.2004, dus la poliție în Earling pentru furt;
 • 10.01.2004, a fost condus la secția de poliție Limehouse, pentru furt, în Nandos Bethnal Green Road; 
 • 01.01.2004, a fost reținut pentru furt, în Tower Hamlets și luat sub protecția poliției;
 • 11.09.2004, arestat pentru furt, nr. arest 5137/cd;
 • 28.05.2004, arestat pentru furt;
 • 29.01.2004 a fost pus în grija serviciilor sociale în Enfield.
Gianina, născută la 03.07.1991 a ieșit din țară la data de 05.03.2005 prin PTF Vărșand;
 • Depistată cerșind zilnic împreună cu D. Monica, D. Liliana şi D. Germanca, între orele 10:00 – 18:00 pe strada Plumstead Road SE18 şi în centrul orașului Woolwich în cursul anului 2008. Femeile împing întotdeauna cărucioare şi se ascund în Parry Place SE18 și în piața închisă din Plumstead Road atunci când observă polițiști. Aceste femei au fost avertizate asupra comportamentului și acțiunilor lor în numeroase rânduri, dar ele au continuat să ignore organele de poliție (…)
Marcel, născut la 17.10.1993, a ieșit din țară la data de 21.11.2005 prin PTF Vărșand;
 • 14.04.2007, pentru reprezentație falsă pentru a realiza un câștig pentru sine sau pentru altul, în Londra;
 • 09.02.2007, pentru deranjarea ordinii și liniștii publice, în Londra
 • 29.08.2008, pentru furt, în Stanmore, Middlesex;
 • 29.08.2008, arestat pentru furt.
Simona, născută la 19.10.1993, a ieșit din țară la data de 30.07.2005 prin PTF Turnu;
 • 18.10.2008, arestată pentru că figura căutată de organele de poliție;
 • 30.01.2007, arestată pentru deținere de articole în scopul comiterii de fraude.
Levențica, născută la data de 22.10.1993, a ieșit din țară la data de 06.11.2005, prin PTF Turnu,
 • 23.01.2007, arestată pentru tentativă de furt, împreună cu minorii Ioana B., Simona B., Lidia R., Gigel V.
Marta, născută la data de 23.10.1993, a ieșit din țară la data de 02.11.2005, prin PTF Turnu;
 • 09.03.2007, arestată pentru fraudă;
 • 05.03.2007, arestată pentru fraudă;
 • 16.05.2008, pentru spălarea parbrizelor;
 • 13.02.2008, pentru bunuri furate.
David, născut la 13.08.1994, a ieșit din țară la 10.09.2005, prin PTF Vărșand;
 • 20.01.2009, arestat pentru cerșetorie;
 • 01.11.2008, arestat pentru cerșetorie;
 • 21.08.2008, Tribunalul minori Thames l-a găsit vinovat şi a emis un ordin de trimitere de 1 an;
 • 30.05.2008, arestat pentru furt;
 • 13.06.2008 Tribunalul minori Redbridge l-a găsit vinovat şi a emis un ordin de trimitere de 3 luni;
 • 14.04.2008, arestat pentru furt;
 • 21.05.2008, Tribunalul minori Redbridge l-a găsit vinovat şi a emis un ordin de trimitere de 6 luni;
 • 05.02.2008, arestat pentru deranjarea ordinii publice;
 • 21.05.2008, Tribunalul pentru minori West London l-a găsit vinovat şi a emis un ordin de trimitere 6 luni, ordin pentru comportament antisocial 3 ani, ordin pentru consiliere parentală 3 luni ;
 • 17.12.2007, arestat pentru atac asupra unei persoane majore;
 • 06.07.2007, arestat pentru cerșetorie;
 • 20.03.2007, arestat pentru cerșetorie;
 • 30.01.2009, arestat pentru furt;
 • 02.01.2009, pentru furt;
 • 16.11.2008, arestat pentru încălcarea ordinului privind comportamentul antisocial;
 • 16.01.2008, arestat pentru deranjarea ordinii publice;
 • 13.11.2007, arestat pentru folosirea unui copil pentru a cerși;
 • 03.12.2007, arestat pentru cerșetorie şi atac cu rănire de persoană;
 • 16.11.2007, arestat pentru cerșetorie;
 • 27.10.2007, pentru cerșetorie;
 • 14.06.2007, pentru cerșetorie;
 • 29.09.2007, arestat pentru cerșetorie.
Adrian, născut la 30.12.1994, a ieșit din țară la 10.09.2005, prin PTF Vărșand;
 • la 15.02.2004 a fost arestat pentru fraudă;
 • la 31.01.2007 a fost arestat pentru fraudă şi furt;
 • la 13.01.2007 a fost arestat pentru înșelăciune;
Mihaela, născută la 11.06.1995, a ieșit din țară la data de 21.11.2005, prin PTF Turnu;
 • 24.03.2007, pentru înșelăciune și cerșetorie, în Golders Green Road;
 • 24.03.2007 arestată pentru fraudă, dosar de arest nr. Sv/07/02330.
Daniela, născută la 30.05.2003, a ieșit din țară la data de 16.10.2005, prin PTF Turnu;
M. Florin
 • arestat pe 30.01.2007, pentru posesie articole folosite în fraudă, în str. Oxford, Londra”, a arătat judecătorul în motivare citând din rechizitoriu.

Judecătorul a ridicat şi sechestrele dispuse în dosar asupra palatelor țigăneşti de la Țăndărei și a dispus restituirea unor bunuri confiscate la percheziții, mai puțin încărcătoarele de mitralieră și cartușele descoperite la percheziții (n.r. – am anonimizat datele cu caracter personal).

„Având în vedere că în cauză urmează să se pronunțe soluții de achitare, respectiv de încetare a procesului penal, instanța urmează să soluționeze şi măsurile asiguratorii dispuse în cursul urmăririi penale.

Dispoziția de restituire şi ridicare a sechestrelor asiguratorii dispuse asupra bunurilor inculpaților va viza acele bunuri a căror deținere nu contravine legii şi avem în vedere în acest caz diferitele tipuri de muniție pentru deținerea cărora inculpații Radu Constantin, Niculae Mircea, Radu Drăgușin, nu au fost autorizați constând din, încărcător pentru pistol mitralieră, cu magazie 30 cartușe cal. 7,62×39 mm, descoperit cu ocazia percheziției domiciliare la inculpații Niculae Marian şi Nicolae Mircea, respectiv un număr de 31 cartușe de cal. 7,62×39 mm şi un încărcător metalic cu magazie 30 cartușe de cal. 7,62×39 mm, în cazul inculpatului Radu Drăgușin.

În consecință va dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor inculpaților, după cum urmează: (…)

 • pentru inculpatul Niculae Mircea, dispune ridicarea sechestrului instituit prin ordonanța din 08.04.2010 şi proces-verbal pentru autoturismul Peugeot 307 CC cu nr. de înmatriculare IL (…);
 • restituirea cantității de 1471,29 gr bijuterii din aur ridicată conform inventarului întocmit de Trezoreria Mun. București din data de 17.05.2010.
 • pentru inculpatul Radu Constantin, dispune ridicarea sechestrului instituit prin ordonanța din 08.04.2010 şi proces-verbal pentru autoturismul Hyundai Santa Fe cu nr. de înmatriculare IL (…)ŞEF;
 • dispune ridicarea sechestrului instituit prin ordonanța din 08.04.2010 şi proces-verbal pentru imobilul din orașul Țăndărei, str. Cornului, (…), județul Ialomița, respectiv clădirea principală compusă din 5 camere şi 5 dependințe/anexe aflate în curtea menționată;
 • restituirea sumei de 1300 euro indisponibilizată conform Chitanței nr. 57 din 16.04.2010;
 • restituirea sumei de 16200 lei indisponibilizată conform Chitanței nr. 29 din 16.04.2010;
 • restituirea cantității de 3760,06 gr bijuterii din aur ridicată conform inventarului întocmit de Trezoreria Mun. București din data de 17.05.2010. (…)
 • Dispune restituirea către inculpatul Buzoeanu Radian a armelor și cartușelor deținute în baza permisului de armă seria B nr. (…) din 08.12.2008 (…)”, se arată în motivarea judecătorului Lőrincz Rómeo de la Tribunalul Harghita.

Încă o bomboană pe colivă. Cheltuielile cu procesul sunt plătite de stat

“Având în vedere soluția de achitare respectiv de încetare a procesului penal cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului din care onorariul avocațial din oficiu se va avansa Baroului Harghita din fondul Ministerului Justiției”, se arată în motivare.

Cum justifică Tribunalul Harghita faptul că s-a ajuns la prescrierea faptelor, deși procesul se judeca din 2013. Potrivit unui comunicat din februarie, Tribunalul Harghita a invocat probleme cu citarea martorilor şi numărul mic de judecători pentru faptul că procesul a durat atât de mult.

Inspecția Judiciară face verificări la Harghita. Potrivit unor surse judiciare, tot în februarie, Inspecția judiciară s-a autosesizat și face verificări la Tribunalul Harghita pentru că a tergiversat 6 ani dosarul Țăndărei până s-a prescris.

Ce n-a văzut… Londra

Povestea romilor din dosarul Țăndărei, locuitori ai unui orășel aflat în sudul României este prezentată constant în paginile marilor cotidiene care apar la Londra. Ziarul The Sun care se distribuie în fiecare zi în peste trei milioane de exemplare și Daily Mail, cu un tiraj cotidian mai mare de două milioane, au relatat britanicilor despre „îndeletnicirile” locuitorilor așezării românești ajunși in Regatul Unit. Aceleași informații au fost dezvăluite însă și de publicații cu o ținută publicistică mai sobră ca The Telegraph, care se vinde și el în peste 700.000 de copii.

Țăndărei a ajuns sa fie comparat în cotidianul britanic The Sun cu una din celebrele zone rezidențiale de lux din statul american California, unde locuiesc personalități renumite din industria cinematografică. „Arata ca Beverly Hills, un cartier luxos prin care s-ar putea plimba staruri de cinema la volanele Porsche-urilor. Dar este orășelul Țăndărei, din România”, au scris jurnaliștii de la publicația britanica în ediția din 18 mai a cotidianului. Aceștia au publicat și imagini fotografiate din așezarea din sud-estul României.

„Vile in culori pastel, în stilul reședințelor de lux americane, in valoare de câte 500.000 de lire sterline, sunt aliniate de-a lungul străzii București, într-un contrast bizar cu bărăcile dărăpănate ale țăranilor din josul drumului. Multe alte vile sunt în curs de construcție”, se mai menționează în tabloidul britanic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
13,750,608
273,077
8,107,270
5,370,261
India
9,432,075
137,177
8,847,600
447,298
Brazil
6,314,740
172,848
5,578,118
563,774
Russia
2,269,316
39,527
1,761,457
468,332
France
2,218,483
52,325
161,427
2,004,731
Spain
1,646,192
44,668
0
1,601,524
UK
1,617,327
58,245
0
1,559,082
Italy
1,585,178
54,904
734,503
795,771
Argentina
1,418,807
38,473
1,249,843
130,491
Colombia
1,308,376
36,584
1,204,452
67,340
Mexico
1,107,071
105,655
818,397
183,019
Germany
1,055,607
16,533
722,300
316,774
Poland
985,075
17,029
559,429
408,617
Peru
962,530
35,923
893,061
33,546
Iran
948,749
47,874
658,292
242,583
South Africa
787,702
21,477
730,633
35,592
Ukraine
732,625
12,327
345,149
375,149
Turkey
607,628
13,558
400,242
193,828
Belgium
576,599
16,547
37,383
522,669
Iraq
550,435
12,224
480,903
57,308
Chile
550,430
15,356
525,212
9,862
Indonesia
534,266
16,815
445,793
71,658
Czechia
519,723
8,138
444,406
67,179
Netherlands
518,910
9,349
0
509,561
Romania
471,536
11,193
348,852
111,491
Bangladesh
462,407
6,609
378,172
77,626
Philippines
429,864
8,373
398,624
22,867
Pakistan
398,024
8,025
341,423
48,576
Canada
370,278
12,032
294,411
63,835
Saudi Arabia
357,128
5,884
346,409
4,835
Morocco
353,803
5,789
302,314
45,700
Israel
335,980
2,864
323,219
9,897
Switzerland
318,290
4,650
222,100
91,540
Portugal
294,799
4,427
209,534
80,838
Austria
279,708
3,105
216,998
59,605
Sweden
243,129
6,681
0
236,448
Nepal
231,978
1,479
212,590
17,909
Jordan
214,307
2,694
148,572
63,041
Hungary
211,527
4,672
55,637
151,218
Ecuador
192,117
13,423
169,804
8,890
Serbia
169,214
1,549
31,536
136,129
UAE
167,753
570
154,185
12,998
Panama
164,729
3,060
143,616
18,053
Japan
144,653
2,106
121,891
20,656
Bolivia
144,622
8,952
121,472
14,198
Dominican Republic
143,473
2,330
114,818
26,325
Bulgaria
142,486
3,814
48,594
90,078
Kuwait
142,426
878
136,413
5,135
Qatar
138,648
237
135,862
2,549
Costa Rica
137,093
1,690
84,991
50,412
Georgia
135,584
1,267
113,986
20,331
Armenia
135,124
2,164
108,442
24,518
Belarus
135,008
1,151
113,375
20,482
Kazakhstan
131,659
1,990
116,461
13,208
Lebanon
126,944
1,004
76,774
49,166
Croatia
126,612
1,712
101,838
23,062
Oman
123,484
1,418
114,963
7,103
Guatemala
121,971
4,166
110,588
7,217
Azerbaijan
118,195
1,361
73,676
43,158
Egypt
115,541
6,636
102,596
6,309
Ethiopia
109,534
1,700
69,315
38,519
Honduras
107,888
2,909
47,680
57,299
Moldova
107,017
2,290
94,586
10,141
Slovakia
105,733
816
64,197
40,720
Greece
104,227
2,321
9,989
91,917
Venezuela
102,040
894
96,652
4,494
Tunisia
96,251
3,219
69,624
23,408
Myanmar
89,486
1,918
68,910
18,658
Bosnia
87,374
2,620
51,479
33,275
Bahrain
86,787
341
84,977
1,469
China
86,530
4,634
81,619
277
Palestine
83,585
717
63,834
19,034
Kenya
83,316
1,452
54,975
26,889
Libyan Arab Jamahiriya
82,430
1,166
53,266
27,998
Algeria
82,221
2,410
53,204
26,607
Paraguay
81,906
1,743
57,947
22,216
Denmark
79,352
829
62,514
16,009
Slovenia
75,381
1,384
53,687
20,310
Uzbekistan
72,920
608
70,198
2,114
Kyrgyzstan
72,807
1,271
64,149
7,387
Ireland
72,241
2,052
23,364
46,825
Nigeria
67,412
1,173
63,055
3,184
Malaysia
64,485
357
52,647
11,481
Macedonia
61,543
1,731
38,400
21,412
Lithuania
60,193
493
14,120
45,580
Singapore
58,213
29
58,124
60
Ghana
51,569
323
50,450
796
Afghanistan
46,215
1,763
36,731
7,721
El Salvador
38,405
1,114
35,078
2,213
Albania
37,625
798
18,481
18,346
Norway
35,828
328
20,956
14,544
Montenegro
34,881
487
23,484
10,910
Luxembourg
34,539
312
24,073
10,154
S. Korea
34,201
526
27,653
6,022
Australia
27,902
908
25,595
1,399
Finland
24,629
393
16,800
7,436
Cameroon
24,117
437
22,177
1,503
Sri Lanka
23,484
116
17,002
6,366
Côte d'Ivoire
21,310
131
20,947
232
Uganda
20,145
201
8,989
10,955
Zambia
17,608
357
16,983
268
Sudan
17,404
1,235
10,175
5,994
Madagascar
17,341
251
16,657
433
Latvia
16,975
197
1,719
15,059
Senegal
16,075
333
15,597
145
Mozambique
15,613
130
13,677
1,806
Angola
15,103
346
7,763
6,994
Namibia
14,345
151
13,439
755
French Polynesia
14,096
73
4,842
9,181
Guinea
13,039
76
11,982
981
Maldives
12,994
46
11,902
1,046
DRC
12,702
333
11,585
784
Tajikistan
12,155
86
11,559
510
Estonia
12,052
112
7,010
4,930
French Guiana
11,179
70
9,995
1,114
Cabo Verde
10,747
105
10,229
413
Jamaica
10,709
256
6,066
4,387
Cyprus
10,383
48
2,057
8,278
Botswana
10,258
31
7,717
2,510
Zimbabwe
9,950
276
8,482
1,192
Malta
9,752
133
7,557
2,062
Haiti
9,272
232
7,951
1,089
Gabon
9,191
59
9,037
95
Mauritania
8,547
175
7,717
655
Guadeloupe
8,344
149
2,242
5,953
Cuba
8,233
134
7,586
513
Réunion
7,940
40
7,172
728
Syrian Arab Republic
7,797
413
3,500
3,884
Bahamas
7,517
163
5,867
1,487
Andorra
6,712
76
5,794
842
Trinidad and Tobago
6,660
120
5,745
795
Swaziland
6,410
121
5,996
293
Hong Kong
6,239
109
5,340
790
Malawi
6,025
185
5,453
387
Rwanda
5,919
48
5,480
391
Nicaragua
5,784
160
4,225
1,399
Congo
5,774
94
4,988
692
Belize
5,743
147
3,131
2,465
Uruguay
5,716
76
4,267
1,373
Djibouti
5,677
61
5,577
39
Martinique
5,413
40
98
5,275
Iceland
5,381
26
5,168
187
Guyana
5,376
150
4,346
880
Suriname
5,312
117
5,192
3
Mayotte
5,181
49
2,964
2,168
Equatorial Guinea
5,153
85
5,009
59
Central African Republic
4,913
63
1,924
2,926
Aruba
4,838
45
4,679
114
Mali
4,688
152
3,178
1,358
Somalia
4,451
113
3,417
921
Thailand
3,998
60
3,803
135
Gambia
3,734
123
3,591
20
South Sudan
3,109
61
2,954
94
Benin
2,974
43
2,819
112
Togo
2,962
64
2,464
434
Burkina Faso
2,856
68
2,593
195
Guinea-Bissau
2,422
43
2,309
70
Sierra Leone
2,411
74
1,836
501
Curaçao
2,364
4
1,138
1,222
Yemen
2,177
617
1,504
56
Lesotho
2,109
44
1,278
787
New Zealand
2,056
25
1,959
72
Chad
1,682
101
1,515
66
Liberia
1,595
83
1,343
169
San Marino
1,586
45
1,285
256
Niger
1,516
70
1,207
239
Vietnam
1,343
35
1,179
129
Liechtenstein
1,253
15
1,024
214
Channel Islands
1,218
48
975
195
Sint Maarten
1,062
25
947
90
Gibraltar
1,014
5
932
77
Sao Tome and Principe
989
17
930
42
Mongolia
791
0
354
437
Turks and Caicos Islands
748
6
706
36
Diamond Princess
712
13
659
40
Saint Martin
690
12
598
80
Burundi
681
1
575
105
Taiwan
651
7
565
79
Papua New Guinea
645
7
588
50
Comoros
611
7
586
18
Monaco
608
3
537
68
Eritrea
577
0
498
79
Tanzania
509
21
183
305
Faroe Islands
502
0
498
4
Mauritius
501
10
443
48
Bhutan
396
0
377
19
Isle of Man
369
25
338
6
Cambodia
323
0
301
22
Barbados
275
7
250
18
Cayman Islands
274
2
252
20
Saint Lucia
257
2
109
146
Bermuda
251
9
213
29
Seychelles
173
0
162
11
Caribbean Netherlands
162
3
157
2
Brunei
150
3
145
2
Antigua and Barbuda
141
4
130
7
St. Barth
127
0
94
33
Dominica
85
0
63
22
Saint Vincent and the Grenadines
85
0
79
6
British Virgin Islands
71
1
70
0
Macao
46
0
46
0
Grenada
41
0
30
11
Lao People's Democratic Republic
39
0
24
15
Fiji
38
2
33
3
New Caledonia
32
0
32
0
Timor-Leste
30
0
30
0
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
22
0
19
3
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
17
0
5
12
Saint Pierre Miquelon
16
0
12
4
Falkland Islands (Malvinas)
16
0
13
3
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Anguilla
4
0
3
1
Marshall Islands
4
0
4
0
Wallis and Futuna
3
0
1
2
Samoa
2
0
0
2
Vanuatu
1
0
0
1
Updated on 30 November 2020 9:44
- Advertisement -

EDITORIAL