duminică, 28 februarie, 2021
6.8 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Vrancea Pădurile din Vrancea, în pericol: se taie mii de hectare, iar de...

Pădurile din Vrancea, în pericol: se taie mii de hectare, iar de plantare se ocupă „mama natură”

Pădurile din Vrancea, în pericol: se taie mii de hectare, iar de plantare se ocupă „mama natură”

NEWS

Pădurile din Vrancea, în pericol! Deși din județ au dispărut însumat, fie prin tăiere la ras, fie prin exploatarea obișnuită, peste 5.000 de hectare de pădure, programul lucrărilor de regenerare a pădurilor cuprinde circa 284 de hectare, din care doar 30 de hectare împăduriri integrale.

A început „Luna Pădurii”, perioadă a anului când silvicultorii încep acțiunile de plantare în zonele muntoase. Conform statisticilor, pădurile din Vrancea însumează circa 181.489,34 ha, din care 57.412 hectare se află în proprietatea statului şi 123.731 de hectare sunt proprietăți private ale persoanelor fizice şi juridice.

Citește și: Transgaz vrea să extindă rețeaua de gaze naturale în județul Tulcea. Care sunt localitățile ce pot fi racordate mai repede

Pentru anul acesta, programul de împăduriri în județ este de 284,3 hectare, din care doar 30 de hectare vor fi împădurite integral, atât în la stat, cât şi la private. Ponderea este reprezentată însă de ceea ce se numește împădurire prin regenerare naturală, adică ce dă mama natură atunci când locul copacilor tăiați este luat de puieții rezultați din semințele aflate în sol. Vorbind aici de soiuri slab calitative, fără consistență, dar eficiente în silvicultură.

Campania de împăduriri se va desfășura pe 185 de hectare în pădurile private şi pe 98 de hectare în pădurile administrate de Direcția Silvică.

Citește și: De la morți, Dragnea a trecut la cei din spitale. Farfurii cu sigla PSD pentru pacienții internați la Institutul de boli infecțioase Matei Balș din București

În acest timp, suprafețele exploatate în pădurile din Vrancea sunt de câteva ori mai mari. Județul a ocupat dintotdeauna un loc fruntaș în ce privește volumul de exploatare a masei lemnoase din păduri, bună parte din proprietarii care şi-au primit pădurile în posesie, prin legile proprietății, tăindu-le aproape la ras, lucru întâlnit în special la obști.

Așa se face că doar în anul 2017 (raportul pe 2018 urmează să fie publicat în această primăvară), din pădurile din Vrancea a dispărut o cantitate de 581.700 mc de lemne, din care 145.000 mc din pădurile statului.

Specialiștii spun că este greu de transformat câți metri cubi de lemne încap într-un hectar de pădure, dar așa cum rezultă din raportului Gărzii Forestiere Focșani, care are competențe pentru județele Brăila, Buzău, Galați, Tulcea, Vaslui şi Vrancea, în anul 2017 au dispărut în aceste șase județe, însumat, fie prin tăiere la ras, fie prin exploatarea obișnuită, 13.482 de hectare de pădure.

Citește și: Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA, a demisionat. Iacob fusese, ieri, sancționat disciplinar cu “avertisment” de ÎCCJ, dând astfel dreptate Inspecției Judiciare

Cum Vrancea are o pondere de aproximativ 40% din suprafața de pădure în rândul acestor județe, putem concluziona că, anual, din pădurile județului, se exploatează peste 5.000 de hectare.

Vorbim despre o exploatare legală, cu acte, pentru că există şi problematica criminalității silvice concentrată cu precădere pe comunele care dețin cele mai mari suprafețe de fond forestier. Vorbim aici de Nereju, Năruja, Nistorești, Tulnici, Mera, Dumitrești, Cîmpuri, Soveja și Ruginești, unde predomină fondul forestier.

Doar în anul 2018, polițiștii au confiscat aproape 5.000 de mc de lemne şi au aplicat peste 2.000 de amenzi în valoare de 2,6 milioane de lei. Peste 53% din totalul infracțiunilor înregistrate pe această linie au fost constatate de polițiști în flagrant.

Majoritatea infracțiunilor se întâmplă din cauză că în pădurile din Vrancea sunt încă suprafețe importante nepăzite. Doar în acest an, Garda Forestieră a notificat primăriile că sunt 13.400 de hectare de păduri nepăzite în Vrancea, dar până în prezent nu s-a reușit decât preluarea în pază a 1.316 hectare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -