duminică, 7 martie, 2021
7.1 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST SPECIAL Dezvăluiri Marcel Nicolaescu, liberalul care a secat RADET de bani și a băgat...

Marcel Nicolaescu, liberalul care a secat RADET de bani și a băgat ELCEN în insolvență, se „resetează” în croaziere și vacanțe exotice. Vezi aici locurile de vis în care se distrează fostul viceprimar al capitalei

Marcel Nicolaescu, liberalul care a secat RADET de bani și a băgat ELCEN în insolvență, se „resetează” în croaziere și vacanțe exotice. Vezi aici locurile de vis în care se distrează fostul viceprimar al capitalei

NEWS

După ce a secat RADET de bani și a lăsat ELCEN în insolvență, fostul viceprimar al Capitalei, Marcel Nicolaescu, se distrează în croaziere și vacanțe exotice. Fostul edil a executat RADET și a trimis ELCEN în insolvență, după ce instituția a primit banii.

Fostul viceprimar al Capitalei, Marcel Nicolaescu, era numit în funcția de director general al Electrocentrale București SA (ELCEN), producătorul de agent termic pentru București, în luna mai a anului 2015, în locul lui Gabriel Ignat, care demisionase cu câteva zile înainte.

Ca director general al ELCEN, Marcel Nicolaescu a angajat un executor judecătoresc, care să recupereze datoria istorică a Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București către producătorul de agent termic, în condițiile în care, în Primăria Capitalei și chiar la Guvern se discuta despre o fuziune între cele două instituții.

Citește și: Adevărul despre decorarea Laurei Codruța Kovesi de către Secret Service, una dintre cele mai importante instituții de stat americane. Rolul lui Robert Nicolae Turcescu în acreditarea ideii unei relații de un anumit gen între reprezentantul acestei instituții americane și Kovesi

Din documente se poate constata că, în urma acțiunilor BEJ Trancă Bogdan Ovidiu (executorul angajat de ELCEN), RADET a plătit producătorului de agent termic aproape 2 milioane de lei. Cu toate acestea, după ce banii au fost încasați, directorul general Marcel Nicolaescu a introdus ELCEN în insolvență, iar apoi a părăsit instituția.

Executarea a creat, cum era de așteptat, probleme financiare importante RADET, Regia ajungând chiar în situația în care nu și-a mai putut plăti angajații. Acest lucru a blocat și presupusa fuziune dintre RADET și ELCEN, iar, în acest moment, se discută despre falimentul distribuitorului de agent termic.

Cu toate că a lăsat în situații grave cele două instituții, Marcel Nicolaescu nu are nicio grijă. Fostul viceprimar al Capitalei se plimbă prin vacanțe exotice și și-a permis și o schimbare de look.

Marcel Nicolaescu se mândrește pe pagina sa de Facebook cu cea mai recentă vacanță, în Hawaii

„Resetat, reinventat, schimbat total și… la față, am ajuns după 44 de zile într-o destinație super exclusivistă…HAWAII HONOLULU!!!“, a scris Marcel Nicolaescu pe pagina sa de Facebook.

Aceasta este doar una dintre numeroasele excursii de lux pe care și le-a permis fostul director general, după ce a părăsit ELCEN. Iar, în acest timp, situația celor două instituții ce trebuie să asigure căldura și apa caldă pentru bucureșteni este tot mai gravă.

Abrambureala administratorilor judiciari

Sucursala din București a Sierra Quadrant SPRL, administratorul judiciar al ELCEN (companie a cărui sediu central este în Brăila și despre care s-a spus în mass-media că ar fi apropiată fostului premier Mihai Tudose), a anunțat că a propus creditorilor RADET să schimbe administratorul judiciar, Rominsolv, pentru că acesta ar refuza, în mod nejustificat, să implementeze soluția optimă pentru ieșirea din insolvență a regiei.

Citește și: TAROM, o gaură care se astupă cu peste 100 milioane euro. De vină ar fi – vezi, Doamne! – „creșterea prețului la combustibil“

„Această propunere este motivată de acțiunile Rominsolv SPRL, care refuză în mod constant şi total nejustificat să implementeze soluția optimă pentru ieșirea din insolvență a RADET. Tergiversarea restructurării RADET reprezintă o amenințare directă la adresa întregii acțiuni de modernizare a arhitecturii sistemului de termoficare din București“, se arată în comunicat.

Pe 14 februarie, reprezentanţii Primăriei Capitalei au anunțat că ELCEN va solicita din nou, pe baza unui mandat validat de ANAF, prorogarea votului pe planul de reorganizare a RADET, ceea ce ar duce regia direct în faliment. Un asociat coordonator al Sierra Quadrant, Ovidiu Neacșu, consideră că întreaga responsabilitate pentru agravarea situației regiei este a administratorilor RADET

„Aceștia refuză în mod constant să dea curs solicitărilor creditorilor RADET de modificare a Planului de reorganizare în oglindă a cu Planul de reorganizare al ELCEN. Planul a fost aprobat de creditori încă din septembrie 2018. Rominsolv SPRL nu trebuia decât să adopte, la rândul său, un plan de reorganizare care să fie compatibil şi coordonat cu cel aprobat de creditorii ELCEN şi care să includă o finanțare certă asumată de către Consiliul General al Municipiului București. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat până astăzi“, a afirmat Ovidiu Neacșu.

Reprezentanţii Sierra Quadrant consideră că, de la preluarea dosarului RADET şi până în prezent, Rominsolv nu a efectuat demersurile necesare pentru a asigura un plan viabil de restructurare a regiei, în conformitate cu planul de reorganizare al ELCEN. În plus, varianta propusă votului Adunării Creditorilor RADET de către administratorul judiciar nu întrunește condițiile de legalitate şi viabilitate pentru a putea fi votată de către creditori, potrivit companiei.

Citește și: Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice. O minune ascunsă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc

Propunerea schimbării Rominsolv a fost discutată în ședința Comitetului Creditorilor RADET (Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Engie România şi Electrocentrale București) desfășurată joi, 21 februarie. În cadrul ședinței, ELCEN, principalul creditor al RADET, a înaintat două solicitări.

Prima este legată de prezentarea de către Rominsolv a motivelor care au determinat creșterea datoriilor RADET, iar a doua de prezentarea de către Rominsolv a motivelor pentru care nu au finalizat recuperarea creanței de 715,35 milioane lei, reprezentând subvenții de încasat de la Primăria Municipiului București.

„Sierra Quadrant atrage atenția asupra faptului că acumularea datoriilor, accentuarea deteriorării stării rețelei de distribuție a apei calde şi a căldurii, amplificarea pierderilor de agent termic din sistem şi neaccesarea finanțării europene pentru reabilitarea acestuia sunt de natură să determine efecte negative pe termen lung, cu costuri financiare semnificative“, se arată în comunicat.

Totodată, Sierra Quadrant reiterează disponibilitatea ca, împreună cu toți factorii implicați, să participe la identificarea în cel mai scurt timp a soluțiilor necesare pentru transferarea activității de producere şi distribuție a agentului termic către orice entitate identificată de Municipalitate. „Indiferent ce soluție va identifica Municipalitatea, aceasta trebuie să fie în conformitate cu strategia de reorganizare a ELCEN, să includă sursa de finanțare pentru activitățile curente şi creanțele către ELCEN şi să fie aprobată în Consiliul General, conform legii. Susținem reorganizarea acestei societăți, însă doar cu recuperarea creanțelor creditorilor“, a afirmat Ovidiu Neacșu.

Recent, ministrul Energiei, Anton Anton, a blocat printr-un Ordin fuziunea dintre ELCEN și RADET. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

TOPUL DE AZI