sâmbătă, 6 martie, 2021
3.3 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Constanța Când Dumnezeu nu dă pe-acasă. O biserică din Constanța a fost scoasă...

Când Dumnezeu nu dă pe-acasă. O biserică din Constanța a fost scoasă la vânzare pentru o datorie de 350.000 de lei

Când Dumnezeu nu dă pe-acasă. O biserică din Constanța a fost scoasă la vânzare pentru o datorie de 350.000 de lei

NEWS

O biserică din Constanța a fost scoasă la licitație din cauza unei datorii de peste 350.000 de lei pe care ar avea-o la firma care a efectuat lucrările de reabilitate. Arhiepiscopia Tomisului spune că este o ilegalitate deoarece, potrivit legii, o biserică nu poate fi vândută. În plus, Arhiepiscopia afirmă că a început o mediere între parohie şi constructori pentru stingerea acestui litigiu, scrie News.ro.

Un executor judecătoresc, în baza unei decizii definitive a instanței care constată o datorie de 350.000 de lei, a scos la vânzare o biserică din Constanța, mai precis, din comuna Ostrov, la cererea unei societăți de construcții.

Citește și: Ianca, orașul fantomatic din pustietatea Bărăganului. Ori despre penitența ultimilor pensionari ai fostei elite a aviației militare românești

Pe data de 3 aprilie a fost stabilită o licitație pentru vânzarea bisericii respective, prețul la care a fost evaluat acest imobil fiind de 423.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, a declarat pentru News.ro, că decizia de scoatere la licitație a unei biserici reprezintă o ilegalitate.

Citește și: Victor Mocanu, fost baron PSD, judecat astăzi pentru o maternitate inaugurată în 2012, dar funcțională abia în 2016 și pentru care s-au cheltuit peste 18 milioane de euro. Cum s-a apărat fostul președinte al CJ Buzău

“Este o ilegalitate. În România, conform legii, este imposibil să scoți la licitație publică o biserică pentru că, atât în legea cultelor, cât şi statutul Bisericii Ortodoxe Române, mai ales în Statut, se prevede foarte clar că bunurile sacre ale bisericii –  prin asta însemnând lăcașe de cult, capele – sunt imprescriptibile, insesizabile şi inalienabile şi nu pot face obiectul unor tranzacționări, scoateri la licitație”, a explicat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

El a precizat că a început o mediere între constructor şi parohie pentru găsirea unor soluții de stingere a datoriei.

„Astăzi am inițiat niște discuţii de mediere din partea Arhiepiscopiei între constructor şi parohie. Dorim să găsim niște soluții de stingere a datoriei. Căutăm să mediem stingerea conflictului şi să îi facem să înțeleagă că biserica nu poate face obiectul unei scoateri la licitație, ar fi ilegal”, a precizat preotul Eugen Tănăsescu.

Citește și: Dorina Lazăr a câștigat procesul cu Gabriela Firea, care a demis-o din fruntea Teatrului Odeon. „Am să păstrez în ramă decizia“

El a explicat că fostul paroh al bisericii s-a ocupat de reabilitarea lăcașului de cult, iar în momentul când a predat gestiunea a spus că nu există probleme. Eugen Tănăsescu a menționat că nici Arhiepiscopia, nici actualul paroh nu știau de această datorie.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei a mai spus că biserica din Bugeac a fost construită în anul 1863, iar în anul 2009 au fost începute lucrările de refacere care au durat până în 2017.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

TOPUL DE AZI