marți, 2 martie, 2021
11.2 C
Buzău

Noua lege a minelor: aur pentru companiile care sapă în Apuseni! Guvernul va putea declara de interes național orice resursă minerală, cu expropriere „pe repede înainte” pentru exploatare

EXPRESS SUD-EST LA ZI Eveniment Noua lege a minelor: aur pentru companiile care sapă în Apuseni! Guvernul...

Noua lege a minelor: aur pentru companiile care sapă în Apuseni! Guvernul va putea declara de interes național orice resursă minerală, cu expropriere „pe repede înainte” pentru exploatare

NEWS

Proiectul privind noua lege a minelor, pus în dezbatere publică de Executiv, prevede acordarea unor privilegii fără precedent pentru companiile miniere, susține Mining Watch România. Conform organizație, cetățenii vor putea fi expropriați forțat în cazul în care nu doresc să vândă casele sau terenurile pe care se pot face exploatări.

”Este un semnal periculos, iar noua lege a minelor oferă corporațiilor miniere putere supremă: declararea proiectelor miniere ca fiind de interes public național și exproprierea localnicilor care nu vor să-și vândă proprietățile. Vechea lege specială pentru Roșia Montană revine, astfel, pe agenda Guvernului și este extinsă întregii industrii miniere (de la exploatările de cărbune la cele de nisip, piatră sau aur). Corporațiile miniere obțin astfel tot ce și-au dorit vreodată”, spun cei de la Mining Watch România.

Citește și: Aurul României, în pericol! Descreierații Dragnea și Șerban vor să pună labele și pe el! Liderii PSD au depus un proiect de lege prin care cer repatrierea aurului

Conform articolului 3 din noua Lege a minelor, resursele minerale de interes public național sunt acelea care corespund următoarelor criterii: susțin dezvoltarea infrastructurii naționale; contribuie la asigurarea independenței energetice a ţării; contribuie la dezvoltarea economică națională.

La articolul 4 se stipulează că declararea resurselor minerale in categoria celor de interes public național și local precum şi actualizarea acestora, se face de către Guvern, la inițiativa ministerului de resort, sau a altor autorități publice, cu avizul autorității competente.

La articolul 29, alineatul 1), se arată că ”în cazul activităților miniere având ca obiect resurse minerale de interes public național, exproprierea se face în condițiile legii, la propunerea ministerului de resort, în cazul titularilor companii/societăți naționale aflate în subordinea/coordonarea/autoritatea acestuia sau a autorității competente în celelalte cazuri”. La alineatul 2), se spune că exproprierea dispusă se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, cu modificările şi completările ulterioare.

Citește și: Parlamentul European a decis prin vot să o susțină pe Laura Kovesi la șefia Parchetului European. Filmul complet al acestei decizii. Care sunt etapele ce urmează în tentativa acesteia de a ajunge procuror șef al instituției europene

“Guvernul se pune într-o poziție de putere, arogându-și dreptul de a decide unilateral dacă un proiect minier privat poate fi declarat de interes public național și implicit ca acea companie să beneficieze de procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică. Practic, prin noua Lege a minelor, Guvernul devine instrumentul de forță al industriei miniere, prin care orice proprietar de teren, pădure sau locuință ce refuză să vândă, ar fi forțat să cedeze în fața oricărei companii, fie că exploatează piatră, nisip sau aur. În condițiile numeroaselor condamnări, acuzații și suspiciuni de corupție a funcționarilor publici și a oamenilor politici ce sprijină necondiționat industria minieră, Mining Watch România invită cetățenii să se implice activ pentru a opri acest proiect legislativ dezastruos pentru dezvoltarea sănătoasă a României,  a declarat Roxana Pencea Brădățan, reprezentant Mining Watch România.

Proiectul de lege a fost coordonat direct de către Secretariatul general al Guvernului (SGG). condus de Toni Greblă și de Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă. Potrivit celor de la Mining Watch, munca efectivă a fost realizată de o comisie interministerială, sub supravegherea lui Bogdan Găbudeanu, fost funcționar public care acum se află (simultan) și în serviciul Guvernului și al Deva Gold, operator minier ce vrea să exploateze cu cianură aurul de la Certej. Bogdan Găbudeanu a fost detașat special la Guvern pentru a lucra la legislația minieră.

Toni Greblă a inițiat în 2009 primul proiect de lege care prevedea că orice investitor privat cu o licență de exploatare minieră va avea dreptul să exproprieze cetățeni de bunuri imobile dobândite legal. Proiectul său a fost respins în urma presiunii publice, dar a fost reluat în cea mai mare parte de alte două propuneri legislative eșuate: celebra lege specială pentru Roșia Montană (2013) și legea minelor respinsă la rândul său în Marțea Neagră (10 decembrie 2013).

Citește și: TVR, cenzura și audiența! Cât de mare este puterea penalilor lui Dragnea în televiziunea publică ori despre cum PSD-ul minte poporul cu televizorul!

Cei de la Mining Watch susțin că de această nouă lege ar beneficia în egală măsură Roșia Montană Gold Corporation, Deva Gold (Certej) sau Samax România (Rovina). Toate aceste companii, care în prezent întâmpină dificultăți majore, primesc un cec în alb pentru viitor. ”Guvernul României poate ajunge la un compromis cu Gabriel Resources în arbitrajul de la Washington doar dacă oferă garanții palpabile companiei miniere.

Prin urmare, Guvernul schimbă acum legea, astfel încât exploatarea de la Roșia Montană să devină legală. Acest lucru este atât mai presant cu cât Licența 47/1999 va expira în luna iunie a acestui an. Planurile Deva Gold sunt tot mai încurcate după ce Tribunalul Cluj a anulat planul de urbanism al proiectului minier Certej și după ce Ministerul Apelor și Pădurilor a suspendat procedura de scoatere din fondul forestier național a 56 de hectare de pădure.

Singura șansă de a avansa este noua Lege a minelor care aduce derogări inclusiv de la Codul Silvic. Samax România va beneficia direct de eliminarea obligativității realizării de studii de impact asupra mediului, a planului de refacere a mediului, a studiului de evaluare a impactului social și planului de atenuare a impactului social. De altfel, compania minieră tocmai a anunțat că nu a reușit să atragă pe bursă cele 10 milioane de de dolari necesare realizării acestor studii”, spun cei de la Mining Watch.

Protest la Ministerul Economiei față de noua Lege a minelor

noua Lege a minelorDe altfel, astăzi a avut loc și un protest inedit la Ministerul Economiei: o machetă sub formă de lingou de aur a fost depusă în fața instituției, ca un semnal de alarmă privind proiectul privind noua Lege a minelor, inițiat de Guvernul României.

Organizațiile care militează pentru un minerit responsabil atrag astfel atenția că, prin proiectul care a fost pus în dezbatere publică până azi, ministerul vrea să permită redeschiderea unor exploatări miniere controversate, ca cele de la Roșia Montana şi Certej.

Concret, nouă lege seamănă foarte mult cu cea respinsă de parlament după proteste masive în 2013, susțin activiștii de mediu. Minele ar urma să fie declarate zone de interes național, iar exproprierile să fie făcute automat, pe motiv utilitate publică.

Oficialii nu au dat deocamdată un răspuns pe acest subiect.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...